Dieta cytrynowa.

Dieta cytrynowa, jest idealną dietą na upalne dni. Dieta cytrynowa bogata jest w duże ilości witaminy C. Natomiast bioflawonidy zawarte w cytrynie pozwalają szybciej spalić tłuszcze i tym samym, czego efektem jest schudnięcie.
Dodatkowo witaminy sąs źródłem witamin z grupy B, ale i żelaza, magnezu, manganu, cynku i selenu. Pierwiastki te, wspólnie z grupą witamin B….
….odtruwają bowiem one wątrobę oraz jelita, to natomiast oczyszcza skórę i likwiduje uczucie zmęczenia. Składniki te mają też inną zaletę, wzmacniają tkankę łączną, czego efektem jest to iż nasza skóra staje się bardziej jędrna i sprężysta. Kupując cytryny musimy pamiętać o jednej podstawowej sprawie, cytryny z cienką skórką są bardziej soczyste niż cytryny z grubą skórką.
Przyrządzanie diety cytrynowej:
Dieta cytrynowa jest bardzo prosta w stosowaniu. Codziennie rano, przed jedzeniem (na czczo), wypij szklankę wody z sokiem z cytryny. Dokładnie taką samą czynność wykonaj przed obiadem i przed kolacją. Sok z cytryny możesz także dodawać do innych potraw według własnego uznania.
Rozpoczynamy dietę cytrynową:
zaczynamy od śniadania:
1 kromka chleba najlepiej pieczywo ciemne, na kromkę nakładamy twaróg, który możemy skropić kilkoma kroplami soku z cytryny, możemy także zjęść płatki owsiane lub jęczmienne ugotowanych na filiżance chudego mleka. dodatkowo można sobie przyrządzić starte jabłko pokropione sokiem z cytryny.
drugie śniadanie:
Wszelakie cytrusy: może być pomarańcza bądź grejfrut lub mandarynki
Podwieczorek:
Na podwieczorek przyfotuj jogurt z sokiem cytryny (1/2 cytryny)
Menu Diety cytrynowej:
Dzień 1
Obiad – powinień mieć ok. 350 kcal
Przygotuj jajko w sosie jogurtowym, jak przyrządzić: mieszamy 250 ml jogurtu z drobno pokrojoną cebulą i z dwoma łyżkami posiekanej zieleniny może to być natka, pietruszka lub koperk, nastepnie gotujemy 2 jaka na twardo i polewamy je wcześniej przyrządzonym sosem.
Kolacja – ok. 300 kcal
Grzyby z makaronem
Gotujemy ok 250gramów kurek, drobno je kroimy, po czym polewamy sokiem z cytryny, nastepnie dodajemy wcześniej ugotowany makaron nie więcej niż 75 gramów. wszystko mieszamy, posupyjemy natką możemy także doadać 1 łyżkę masła.
Dzień 2
Obiad – ok. 320 kcal
Ryż z duszoną marchewką:
Do tego dania potrzebne nam są 2 marchewki, które myjemy i gotujemy (wcześniej kroimy je w talarki), następnie skrapiamy je sokiem z cytryny. Następnie gotujemy 200 gramów ryżu, po ugotowaniu ryży, ugotowane marchewki i ryż wrzucamy na patelnię i powoli podsmażamy. Do marchewki i ryżu możemy dodać kilka brokuł wcześniej ugotowanych. Całość zalewamy sokiem z całej cytryny.
Kolacja – ok. 300 kcal
Sałatka z kurczakiem
Ugotuj 150 gramów piersi z kurczaka i pokrój ją w cienkie paseczki, pierś kurczaka doprawiamy 100ml jogurtu naturalnego z sokiem z cytryny oraz odrobiną pieprzem.
Dzień 3
Obiad – ok. 350 kcal
Sałatka ziemniaczana z kurczakiem
Gotujemy 3 ziemniaki, następnie kroimy je w plasterki i dodajemy 3 ugotowane, też pokrojone w plasterki pieczraki, całość skraplamy sokiem z cytryny. Nastepnie gotujemy jedną pierś z kurczaka.
Kolacja – ok. 320 kcal
Ryż z piersią z indyka
Gotujemy 200 gramów ryżu (1 torebka), ugotowany ryż przekładamy na patelnie, następnie gotujemy 1 pierś z indyka. Po ugotowaniu, kroimy w drobne kawałeczki i też przekładamy na patelnie i razem z ryżem delikatnie podsmażamy. Dodajemy 1 łyżkę stołową oleju. Całość skraplamy sokiem z cytryny, możemy dodać także natkę pietruszki.
Dodatkowo pamiętajmy aby wypijać co najmniej 1,5 litra wody dziennie. Nalej 1,5 litra wody do naczynia i dodaj 4 plasterki cytryny.
Tagi
