Dieta 5:2, to obecnie chyba najpopularniejsza dieta.

W diecie 5:2 w cale nie chodzi o objadanie się bez opamietania a później 2 dni poszczenia. W tej diecie musimy (zresztą jak ze wszystkim) zachowac umiar i rozsądek dobierajac produkty, które spożywamy w ciagu dnia. Dieta 5:2 opiera się na tym iż przez 5 dni w tygodniu możemy jeśc “normalne” posiłki, a przez kolejne 2 dni jemy posiłki niskokaloryczne.
Co to jest dieta 5:2 (dieta piec na dwa)?
Twórcą diety 5:2, jest Dr. Mosley, przeprowadził on bowiem diesiątki badań, które dotyczyły odchudzania ludzi. Efektem tych badań było dojście do konkluzji iż regularne , cykliczne (powtarzajace się), krótkie okresy głodu maja bardzo korzystny wpływ na zrzucanie zbędnych kilogramów ale i tez na obnizenie złego cholesterolu patrz ( trójglicerydy normy ).
Zdaniem Dr. Mosleya, najlepsze efekty daje dieta 5:2, podczas której zjadamy w dni postne 2 posiłki, które nie przekraczają od 500 do 600 kalorii.
Dieta 5:2 początek.
Zaczynając dietę 5:2, zmierz swoje BMI, oraz podczas stosowania diety kontroluj wagę. Najlepiej jek będziesz się ważyła rano. Aby wytrwac w diecie 5:2, fajnie by było gdybyś znalazła sobie osobę która równiez podejmie dietę (wspólne wspieranie jest bardzo ważne).
Podczas diety 5:2 zalecanie jest planowanie swojego menu na tzw. postne dni, z wyprzedzeniem. Takie podejście pozwoli nam na unikanie podjadania i zapychania się czym kolwiek co wpadnie w ręce. Radzimy tez zwracac uwagę na ilośc zawartych kalorii w produktach, producent zazwyczaj podaje kalorycznośc produktu.
Dieta 5:2 menu dni postne:
Ilośc kalorii spożywanych przez kobietę podczas dni postnych ok. 500 kalorii
Ilośc kalorii spożywanych prze mezczyznę podczas dni postnych ok. 600 kalorii
Śniadanie dieta 5:2
Rano do śniadania możemy wypic 1/2 jogurtu lub kefiru, 1/2 szklanki truskawek, możemy tez zjęśc kilka (ok.5) plasterków chudej szynki, lub tyle samo plasterków chudego sera żółtego. Plasterki szynki lub sera możemy zastapic 1 ugotowanym jajkiem na twardo.

Obiado-kolacja dieta 5:2
Na kolację możemy sobie przygotowac sałatkę z serem feta. Bierzemy 125 gramów sera feta, rozdrabniamy go, do sera dodajemy 1 łyżkę oliwy z oliwek, do sera możemy także dodac 2-3 listki bazyli oraz kilka oliwek.
Nastepnym wariantem jaki możemy zastoswac na obiadokolację to 100 gramów fasolki szparagowej, lub 100 gramów ugotowanych brokuł, zarówno brokuły jak i fasolkę najlepiej gotowac na parze, nie traci ona bowiem tylu wartości
odzywczych jak potrawy gotowane “tradycyjnie” w wodzie. Im dłuższa “obróbka” termiczna produktów, tym więcej wypłukujemy cennych witamin.
Tagi
