Dieta 24 godzinna.



Dieta 24 godzinna jest dieta która dostarcza naszemu organizmowi ogromna liczbę witamin. Walorem tej diety jest fakt iż nasz organizm zostaje w sposób błyskawiczny oczyszczony.

Spożywanie owoców które towarzyszy nam przy tej diecie należy jeśc ze skórką ponieważ to właśnie w niej jest najwięcej witamin i błonnika który wspomaga przemianę materii.

Przed spożyciem owoców należy je dokładnie umyc ponieważ w disiejszych czasach są one bardzo spryskiwane środkami które służą do konserwowania owoców. Owoce należy dokładnie umyc pod bieżącą ciepłą wodą.

Założenie diety 24 godzinnej:

Przed rozpoczęciem diety 24 godzinnej musimy 1 dzień wczesniej najlepiej wieczorem zjęśc niedużą porcję chudego mięsa najlepiej białego skropioną sokiem z cytryny. Takie rozwiazanie czyli witamina C i białko zmobilizuje-pobudzi naz hormon który jest odpowiedzialny za spalanie tłuszczu w naszym organizmie. W nastepnym dniu nasze śniadanie powinno składac się z n/w produktów:

  • Śniadanie – najlepiej zjedzmy 40 – 50 dag owoców, do tego wypijmy  około 250 ml herbaty ziołowej
  • O godzinie  10.00 – zjedzmy 3-4 kiwi 1 grejfruta lub pomarańcza
    • O godzinie 12 – zjedzmy 2 gruszki lub 2 jabłka oraz 20 dag śliwek mogą to byc morele
    • O Godzinie 14- zjedzmy banana 10-20 dag śliwek, 1/2 grejpfruta lub pomarańcza
    • O godzinie 16 -zjedzmy  melona zawiera dużo wody i witamin
    • O godzinie 18- zjedzmy 2 świeże morele, 1 kiwi, 20 dag śliwek
    • Przed zaśnięciem – zjedzmy 1 jabłko oraz wypijmy 250 ml melisy

Możemy także w ciągu dnia spożywac sałatki zrobione z warzyw i owoców ale musimy pamiętac by nie doprawiac ich cukrem, dla dodania smaku i wyrazistości możemy doprawic je sokiem z cytryny.

Pomiędzy  posiłkami pijmy dużo wody najlepiej niegazowanej, możemy także pic herbaty ziołowe i owocowe. Nie zapominajmy iż czarna herbata wypłukuje nam z organizmy cenne witaminy i minerały.



Puszcza Białowieska bliska sercom Polaków. Wyniki ogólnopolskiego badania opinii publicznej

Zdecydowana większość Polaków zna i docenia wartość Puszczy Białowieskiej – wynika z ogólnopolskiego badania opinii publicznej przeprowadzonego przez firmę Quantify…
CZYTAJ

Regeneracja i intensywne nawilżenie Jak skutecznie przygotować włosy do lata?

Nawilżenie i dogłębna regeneracja to priorytet pielęgnacji włosów przed latem. Specjaliści podpowiadają, że drogą do osiągnięcia efektu zachwycających, lśniących pasm…
CZYTAJ

Ile lodów tygodniowo może jeść przedszkolak? Czy codzienne jedzenie lodów to coś złego?

Na pytania odpowiada ekspert Damian Dziewiałtowski, dietetyk Grupy LUX MED: Lody dla przedszkolaka – ile to bezpieczna porcja? Lody to…
CZYTAJ

Zdrowe dziąsła, zdrowy organizm: dlaczego przyzębie jest takie ważne?

Krwawiące dziąsła to nie błahostka – mogą być oznaką poważnej choroby przyzębia, która wpływa na zdrowie całego organizmu. W Polsce…
CZYTAJ

Otyłość to choroba, nie wybór. Jak leczyć bez oceniania i uprzedzeń?

Otyłość to przewlekła choroba, a nie efekt braku silnej woli. Pomimo rosnącej świadomości społecznej, osoby chorujące na otyłość nadal spotykają…
CZYTAJ

Ile naprawdę kosztuje produkcja żywności? Think tank Żywność dla Przyszłości podsumowuje koszty środowiskowe i zdrowotne w nowym raporcie

Według danych FAO za rok 2023, globalna wartość ukrytych kosztów zdrowotnych i środowiskowych systemów rolno-spożywczych wynosi ok. 12,7 biliona dolarów,…
CZYTAJ

Dzień Walki z Pustynnieniem i Suszą – Polska nadal w cieniu suszy

17 czerwca obchodzimy Dzień Walki z Pustynnieniem i Suszą – święto ustanowione przez ONZ, które ma przypominać o narastającym problemie…
CZYTAJ

Higiena jamy ustnej podczas leczenia nowotworu jamy ustnej

Rozpoznanie nowotworu jamy ustnej to ogromne wyzwanie dla chorego – zarówno emocjonalne, jak i fizyczne. Każdego roku ponad 4 tysiące…
CZYTAJ

Przystosowanie miast do zmian klimatu – Nowe regulacje dotyczące Miejskich Planów Adaptacji

Zmiany klimatu to jedno z największych wyzwań współczesnego świata, w tym także Polski. Z analiz Instytutu Ochrony Środowiska – Państwowego…
CZYTAJ

Mikroflora w jamie ustnej – mały ekosystem, wielkie znaczenie

Kiedy myślimy o mikroflorze, zwykle mamy na myśli jelita. Tymczasem równie złożony i ważny ekosystem mikroorganizmów funkcjonuje w naszej jamie…
CZYTAJ

Rola roweru i transportu publicznego w dążeniu do neutralności klimatycznej – Światowy Dzień Roweru 2025

Z okazji Światowego Dnia Roweru, obchodzonego 3 czerwca, warto przypomnieć o licznych korzyściach płynących z jazdy na rowerze. Raport Europejskiej…
CZYTAJ

29 maja to Światowy Dzień Układu Pokarmowego. Niestety, o mikrobiocie nadal wiemy zbyt mało

Z okazji Światowego Dnia Układu Pokarmowego eksperci zwracają uwagę na kluczową rolę mikrobioty jelitowej w utrzymaniu zdrowia człowieka. Ten złożony…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Otyłość to choroba, nie wybór. Jak leczyć bez oceniania i uprzedzeń?

Otyłość to przewlekła choroba, a nie efekt braku silnej woli. Pomimo rosnącej…
CZYTAJ

29 maja to Światowy Dzień Układu Pokarmowego. Niestety, o mikrobiocie nadal wiemy zbyt mało

Z okazji Światowego Dnia Układu Pokarmowego eksperci zwracają uwagę na kluczową rolę…
CZYTAJ

Koniec z bólem i dyskomfortem: laserowe leczenie żylaków to Twoje rozwiązanie!

Żylaki to powszechny problem, który dotyka coraz więcej osób. Niezależnie od tego,…
CZYTAJ

Światowy Dzień Tarczycy: Niedoczynność i nadczynność tarczycy – co musisz wiedzieć?

Z okazji Światowego Dnia Tarczycy lek. Claude Mawa, specjalista medycyny rodzinnej Grupy…
CZYTAJ

Nadwaga a zdrowie: 4 nieoczywiste schorzenia związane z otyłością, które warto znać

22 maja przypada Europejski Dzień Walki z Otyłością. Z tej okazji warto…
CZYTAJ