Czy dieta niełączenia faktycznie ma sens?



Dieta, w której nie istnieją żadne zakazy. Jedynym warunkiem jest fakt, że produktów białkowych nie wolno łączyć z węglowodanami. Czy znana już od dawna dieta niełączenia, to faktycznie metoda idealna? Czy unikanie odpowiednich kompozycji produktów to jedyny warunek do spełnienia?

 

Dieta rozdzielna, zwana inaczej dietą niełączenia została opracowana przez doktora Haya. Jej zasady opierają się głównie na umiejętnym komponowaniu posiłków, bez potrzeby rezygnacji z ulubionych produktów. Wg doktora, cała teoria ma swoje fundamenty w tym, że żywność można podzielić na grupę białkowa i węglowodanową.

W zależności od rodzaju, produkty te ulegają trawieniu w różny sposób, dlatego łączenie ich w jednym posiłku obciąża organizm a tym samym wzmaga przybieranie na wadze.

Według diety niełączenia produkty dzielą się na 3 grupy. Produkty białkowe, czyli mięso, ryby, jajka, soję i mleko. Do produktów węglowodanowych zaliczamy pieczywo, makaron, kaszę, ziemniaki, owoce i rodzynki.

Trzecią grupą są produkty naturalne, które można łączyć z grupą pierwszą i drugą. Do nich zaliczamy tłuszcze, warzywa, zioła, grzyby czy kwaśny nabiał. W trakcie diety dr Haya należy zrezygnować z cukru, czerwonego mięsa, słodkich napojów czy alkoholu.



Wśród zalet diety rozdzielnej wymienia się wspomaganie układu krążenia i pracy układu pokarmowego. Ponadto dieta łagodzi napięcie nerwowe, a także oczyszcza organizm z toksyn.

Przyśpieszona materia jest również motorem do lepszego odchudzania. Według badań, faktyczna redukcja wynika z faktu, że komponowane według zaleceń posiłki charakteryzują się mniejszą kalorycznością. Istotnie, fakt niełączenia węglowodanów z białkami nie ma więc wpływu na odchudzanie. Co więcej, spadek masy ciała wynika z eliminacji produktów wysokotłuszczowych, przetworzonych czy słodyczy.

Pamiętajmy, że prawidłowo zbilansowany sposób odżywiania opiera się na Piramidzie Zdrowego Żywienia. Nie ma szczególnych zaleceń odnośnie do produktów, których łączyć nie można. Najważniejszy w zdrowym odchudzaniu jest rozsądek i umiar.

Czy to ADHD? Kiedy objawy są sygnałem, by zgłosić się do specjalisty

W ostatnich latach coraz więcej osób zastanawia się, czy ich codzienne trudności z koncentracją, organizacją czy emocjami mogą mieć związek…
CZYTAJ

Katastrofa naturalna – nie taka naturalna. Antropogeniczne uwarunkowania nasilenia zjawisk ekstremalnych i ich konsekwencji

W ostatnich dekadach obserwujemy w Polsce wzrost dotkliwości zjawisk ekstremalnych powodujących rozległe konsekwencje, określanych w przestrzeni publicznej jako „katastrofy naturalne”…
CZYTAJ

Okulary preprogresywne: rozwiązanie dla osób z pierwszymi objawami prezbiopii

Wraz z upływem lat zdolność oka do akomodacji, czyli dostosowywania ostrości widzenia do różnych odległości, stopniowo maleje. Około 35. roku…
CZYTAJ

Dlaczego tak boimy się raka? Ekspertki o emocjach, które towarzyszą chorobie

Dla wielu osób diagnoza raka wciąż brzmi jak wyrok. Strach, poczucie utraty kontroli i stereotypowe wyobrażenia o chorobie nowotworowej sprawiają,…
CZYTAJ

Co dalej po badaniu z okazji Movember? Dowiedz się, czym jest leczenie HIFU

Dzięki kampanii Movember wielu mężczyzn po raz pierwszy trafia na badanie prostaty. Czasem kończy się ono ulgą, ale bywa, że…
CZYTAJ

Światowy Tydzień Wiedzy o Antybiotykach (WAAW): wspólny głos w walce z cichą pandemią

W dniach 18-24 listopada po raz kolejny obchodzony jest World Antimicrobial Awareness Week (WAAW). Jest to globalna inicjatywa realizowana przez…
CZYTAJ

Dziura ozonowa – co się z nią stało?

Kiedy w latach 80. XX wieku naukowcy ogłosili, że nad Antarktydą pojawiła się „dziura ozonowa” – gigantyczny obszar niemal pozbawiony…
CZYTAJ

amień, który zostawia ślad w całym organizmie „Bakterie z kamienia nazębnego mogą przedostać się do krwi z ryzykiem zaostrzenia stanu zapalnego w innych narządach.”

Większość z nas wie, że kamień nazębny trzeba usuwać u dentysty, ale mało kto potrafi powiedzieć, czym właściwie różni się…
CZYTAJ

Lubię siebie. Nie dlatego, że jestem idealna. Dlatego, że jestem prawdziwa – wystartowała 6.edycja kampanii #lubiesiebie.

Kampania #lubiesiebie to nie kolejna inicjatywa o wyglądzie. To manifest świadomego życia w zgodzie ze sobą – ze swoim ciałem,…
CZYTAJ

Cukrzyca typu 2 – choroba, którą coraz częściej… cofamy

O cukrzycy powinniśmy rozmawiać nie tylko 14 listopada – w Światowy Dzień Cukrzycy, szczególnie, że z tą podstępną chorobą według…
CZYTAJ

Zupa krem z marchewki i pomarańczy

Rozgrzewająca, aromatyczna i pełna koloru — zupa krem z marchewki i pomarańczy to idealna propozycja na chłodniejsze dni. Lekko słodka,…
CZYTAJ

Choroba dziąseł, która uderza w serce

„Bakterie z jamy ustnej mogą dostać się do krwi i wywołać stan zapalny w naczyniach. To zwiększa ryzyko zawału.” Nie…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Czy to ADHD? Kiedy objawy są sygnałem, by zgłosić się do specjalisty

W ostatnich latach coraz więcej osób zastanawia się, czy ich codzienne trudności…
CZYTAJ

Okulary preprogresywne: rozwiązanie dla osób z pierwszymi objawami prezbiopii

Wraz z upływem lat zdolność oka do akomodacji, czyli dostosowywania ostrości widzenia…
CZYTAJ

Dlaczego tak boimy się raka? Ekspertki o emocjach, które towarzyszą chorobie

Dla wielu osób diagnoza raka wciąż brzmi jak wyrok. Strach, poczucie utraty…
CZYTAJ

Co dalej po badaniu z okazji Movember? Dowiedz się, czym jest leczenie HIFU

Dzięki kampanii Movember wielu mężczyzn po raz pierwszy trafia na badanie prostaty.…
CZYTAJ

Światowy Tydzień Wiedzy o Antybiotykach (WAAW): wspólny głos w walce z cichą pandemią

W dniach 18-24 listopada po raz kolejny obchodzony jest World Antimicrobial Awareness…
CZYTAJ