Czy dieta niełączenia faktycznie ma sens?



Dieta, w której nie istnieją żadne zakazy. Jedynym warunkiem jest fakt, że produktów białkowych nie wolno łączyć z węglowodanami. Czy znana już od dawna dieta niełączenia, to faktycznie metoda idealna? Czy unikanie odpowiednich kompozycji produktów to jedyny warunek do spełnienia?

 

Dieta rozdzielna, zwana inaczej dietą niełączenia została opracowana przez doktora Haya. Jej zasady opierają się głównie na umiejętnym komponowaniu posiłków, bez potrzeby rezygnacji z ulubionych produktów. Wg doktora, cała teoria ma swoje fundamenty w tym, że żywność można podzielić na grupę białkowa i węglowodanową.

W zależności od rodzaju, produkty te ulegają trawieniu w różny sposób, dlatego łączenie ich w jednym posiłku obciąża organizm a tym samym wzmaga przybieranie na wadze.

Według diety niełączenia produkty dzielą się na 3 grupy. Produkty białkowe, czyli mięso, ryby, jajka, soję i mleko. Do produktów węglowodanowych zaliczamy pieczywo, makaron, kaszę, ziemniaki, owoce i rodzynki.

Trzecią grupą są produkty naturalne, które można łączyć z grupą pierwszą i drugą. Do nich zaliczamy tłuszcze, warzywa, zioła, grzyby czy kwaśny nabiał. W trakcie diety dr Haya należy zrezygnować z cukru, czerwonego mięsa, słodkich napojów czy alkoholu.



Wśród zalet diety rozdzielnej wymienia się wspomaganie układu krążenia i pracy układu pokarmowego. Ponadto dieta łagodzi napięcie nerwowe, a także oczyszcza organizm z toksyn.

Przyśpieszona materia jest również motorem do lepszego odchudzania. Według badań, faktyczna redukcja wynika z faktu, że komponowane według zaleceń posiłki charakteryzują się mniejszą kalorycznością. Istotnie, fakt niełączenia węglowodanów z białkami nie ma więc wpływu na odchudzanie. Co więcej, spadek masy ciała wynika z eliminacji produktów wysokotłuszczowych, przetworzonych czy słodyczy.

Pamiętajmy, że prawidłowo zbilansowany sposób odżywiania opiera się na Piramidzie Zdrowego Żywienia. Nie ma szczególnych zaleceń odnośnie do produktów, których łączyć nie można. Najważniejszy w zdrowym odchudzaniu jest rozsądek i umiar.

Lubię siebie. Nie dlatego, że jestem idealna. Dlatego, że jestem prawdziwa – wystartowała 6.edycja kampanii #lubiesiebie.

Kampania #lubiesiebie to nie kolejna inicjatywa o wyglądzie. To manifest świadomego życia w zgodzie ze sobą – ze swoim ciałem,…
CZYTAJ

Cukrzyca typu 2 – choroba, którą coraz częściej… cofamy

O cukrzycy powinniśmy rozmawiać nie tylko 14 listopada – w Światowy Dzień Cukrzycy, szczególnie, że z tą podstępną chorobą według…
CZYTAJ

Zupa krem z marchewki i pomarańczy

Rozgrzewająca, aromatyczna i pełna koloru — zupa krem z marchewki i pomarańczy to idealna propozycja na chłodniejsze dni. Lekko słodka,…
CZYTAJ

Choroba dziąseł, która uderza w serce

„Bakterie z jamy ustnej mogą dostać się do krwi i wywołać stan zapalny w naczyniach. To zwiększa ryzyko zawału.” Nie…
CZYTAJ

Cukrzyca i nowotwory. „To nie tylko współistnienie, ale wzajemne napędzanie się chorób”

Do 2030 roku liczba Polaków chorujących na cukrzycę może przekroczyć 4 miliony. W tym samym czasie liczba nowych przypadków nowotworów…
CZYTAJ

Pierwszy zabieg aterektomii w Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej – nowa możliwość leczenia miażdżycy

W Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej American Heart of Poland po raz pierwszy zastosowano aterektomię rotacyjną, nowatorską metodę leczenia…
CZYTAJ

Po raz pierwszy widziałem otwartą klatkę piersiową pacjenta bez serca – prof. Andrzej Bochenek wspomina 40. rocznicę pierwszego udanego przeszczepu serca w Polsce

– Pomyślałem wtedy: co to za fantasta? – mówił prof. Andrzej Bochenek, wspominając listopadową noc sprzed czterech dekad. – Marian…
CZYTAJ

Metale ciężkie i pestycydy w warzywach i owocach z działek miejskich – wyniki badań komentuje ekspertka IOŚ-PIB

Marchew z działki, sałata z miejskiego ogródka czy truskawki z własnej uprawy – to symbole zdrowej, lokalnej żywności. Jednak najnowsze…
CZYTAJ

Jesienna dynia w nowym świetle – jak Halloween wpływa na marnowanie żywności

Moda na Halloween i rzeźbione dynie w ostatnich latach przekształciła się w szerszy trend – dekorowanie wnętrz oraz wejść do…
CZYTAJ

Świetlista i opalona skóra jak po wakacjach: wszystko co powinnaś wiedzieć o opalaniu natryskowym

Letnia opalenizna od zawsze kojarzy się ze zdrowiem, energią i atrakcyjnym wyglądem. Jednak niestety promienie UV niosą ze sobą ryzyko…
CZYTAJ

Plan B na kryzys: Joga i ćwiczenia w domu jako ratunek, gdy pogoda totalnie zniechęca

W sezonie jesienno-zimowym pogoda potrafi być największym wrogiem twojej regularności treningowej. Deszcz ze śniegiem, mróz i wieczna ciemność skutecznie zniechęcają…
CZYTAJ

Od profilaktyki po rehabilitację – 29 października obchodzimy Światowy Dzień Udaru Mózgu. Nie lekceważ pierwszych objawów

Z okazji Światowego Dnia Udaru Mózgu przypominamy, jak poważnym wyzwaniem zdrowotnym pozostaje ta choroba. Udar mózgu to jedna z najczęstszych…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Cukrzyca typu 2 – choroba, którą coraz częściej… cofamy

O cukrzycy powinniśmy rozmawiać nie tylko 14 listopada – w Światowy Dzień…
CZYTAJ

Cukrzyca i nowotwory. „To nie tylko współistnienie, ale wzajemne napędzanie się chorób”

Do 2030 roku liczba Polaków chorujących na cukrzycę może przekroczyć 4 miliony.…
CZYTAJ

Pierwszy zabieg aterektomii w Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej – nowa możliwość leczenia miażdżycy

W Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej American Heart of Poland po…
CZYTAJ

Po raz pierwszy widziałem otwartą klatkę piersiową pacjenta bez serca – prof. Andrzej Bochenek wspomina 40. rocznicę pierwszego udanego przeszczepu serca w Polsce

– Pomyślałem wtedy: co to za fantasta? – mówił prof. Andrzej Bochenek,…
CZYTAJ

Plan B na kryzys: Joga i ćwiczenia w domu jako ratunek, gdy pogoda totalnie zniechęca

W sezonie jesienno-zimowym pogoda potrafi być największym wrogiem twojej regularności treningowej. Deszcz…
CZYTAJ