Czekolada uwalnia hormony miłości



Czy można kogoś upić czekoladą? Jaka czekolada zachwyci ukochaną osobę i wprawi w romantyczny nastrój? Z okazji Światowego Dnia czekolady Jan Vronsky, degustator czekolady zdradza nam tajemnice tego słodko-gorzkiego przysmaku.

Jaka czekolada jest najbardziej popularna?
Mleczna czekolada jest wciąż najbardziej popularna. Ale w miarę, jak dostępnych jest coraz więcej rodzajów gorzkiej czekolady, czekolady z przyprawami, poszerzają się preferencje konsumentów. Moim zdaniem, idealnie jest znaleźć swoją ulubioną czekoladę zarówno wśród gorzkich, mlecznych i białych czekolad.
Czy widzisz różnicę między mężczyznami i kobietami kupującymi czekoladę?

Oczywiście, więcej kobiet niż mężczyzn kupuje czekoladę, ale myślę, że w świecie czekolady panuje równouprawnienie płciowe. Każdy lubi coś innego i płeć w tym, nie gra żadnej roli. Są konserwatywni mężczyźni i kobiety oraz tacy, którzy lubią eksperymentować.
Jakie czekoladki najlepiej się sprzedają przed Walentynkami?
Przed Walentynkami zdecydowanie czekolada w kształcie serca… Żartuję! To banał. Dzisiaj, gdy ludzie




Czekolada zawiera substancje, które działają na psychikę człowieka. Jeśli tak, jakie to substancje?
Na ten temat zostało dużo napisane i już powszechnie wiadomo, że czekolada ma pozytywny wpływ na ludzkie ciało. Zawier wiele przeciwutleniaczy, które wzmacniają nasz system odpornościowy i zmniejszają ryzyko wystąpienia niektórych nowotworów. Inne substancje zawarte w kakao hamują powstawanie próchnicy zębów. Czekolada jest dobra na krążenie krwi, trawienie i oczywiście dla naszej psychiki. Jedzenie czekolady uwalnia fenyloetyloaminę w naszych mózgach, którą nasz mózg produkuje np. podczas zakochania.
Czy ktoś może być” pijany czekoladą”, czyli jak wybrać kompozycję, która będzie zawierać wiele tych substancji?
Oczywiście można kogoś upić czekoladą, ale to wymaga bardzo dużej ilości czekolady, czego nie polecam ze względów zdrowotnych! Wszystko z umiarem! Z drugiej strony, polecam dobre czerwone wino (raczej wytrawne) oraz czekoladę, która jest przeznaczona do konsumpcji razem z winem. Doskonała recepta na romantyczny wieczór.
Jaki rodzaj czekolady warto przynieść na spotkanie  z kimś, do kogo chcemy się zbliżyć?
Ja jestem trochę szalonym gościem, więc przyniósłbym coś z nutką szaleństwa, na przykład czekoladę z chili. Podgrzałbym w ten sposób atmosferę i sprowokował nieco szokującą sytuację, żebyśmy zbliżyli się do siebie, którą następnie uspokoiłbym doskonałej jakości gorzką czekoladą, oczywiście zawsze mam ją w zanadrzu.
Czy masz swój przepis na romantyczny przysmak z czekolady, który zachwyci ukochaną osobę?
Oczywiście! Na przykład moje ulubione wiśnie w czekoladzie . Drylowane wiśnie zalewamy wódką i wstawiamy do lodówki na 6-12 godzin. Potem podgrzewamy dobrą ciemną czekoladę i maczamy w niej wiśnie.

Gdy pierwsza warstwa czekolady stwardieje, zanurzamy je w czekoladzie ponownie. I tak powtarzamy, aż proporcja wiśni do czekolady będzie doskonała, powiedzmy 5 lub 6 razy. Wiśnie w gorzkiej czekoladzie podajemy lekko ciepłe. Alkohol w małych ilościach relaksuje i wyostrza smak, co jest głównym zadaniem aperitif. Kontrast kwaśnych wiśni i kakao to prawdziwa uczta dla zmysłów!

Na co zwrócić uwagę przy wyborze metody spowalniania progresji krótkowzroczności u dzieci?

Nawet połowa światowej populacji do 2050 roku będzie zmagała się z krótkowzrocznością – wadą wzroku, która w skrajnych przypadkach może…
CZYTAJ

Proteiny i wysoka jakość odżywcza. Specyfika suplementów diety

Dwie trzecie młodych Polaków uznaje swoje nawyki żywieniowe za zdrowe, a jednocześnie tylko co czwarty Polak odżywia się zgodnie z…
CZYTAJ

Rozmowa z Dr Franciszkiem Strzałkowskim, założycielem Kliniki Strzałkowski

DR FRANCISZEK STRZAŁKOWSKI - po powrocie z zagranicy 5 lat temu , założył Klinikę Strzałkowski. Lekarz medycyny estetycznej, anestezjolog, członek…
CZYTAJ

Jesienne obniżenie nastroju – jak sobie z nim radzić? Niezawodne źródła wsparcia

Po intensywnym lecie, kiedy jesteśmy pełni aktywności i pozytywnej motywacji, chłodniejsza pogoda może wpłynąć na naszą psychikę. Czy jednak winna…
CZYTAJ

Kluczowe trendy w dietetyce a dieta idealna

Globalne trendy żywieniowe, mimo że zmieniają się dość dynamicznie, to jednak konsekwentnie ewoluują w jednym kierunku – dążymy do tego,…
CZYTAJ

Wyjazd do uzdrowiska po zdrowie!

Wyjazd do uzdrowiska to dla wielu osób doskonała okazja, aby zadbać o swoje zdrowie, odprężyć się i cieszyć wspaniałym wypoczynkiem.…
CZYTAJ

Odmłodzenie i odświeżenie – Dwa wyzwania dla skóry wokół oczu

Delikatna skóra wokół oczu – szczególnie ta dojrzała – wymaga spersonalizowanej pielęgnacji nastawionej jednocześnie na kilka obszarów. Najważniejsze z nich…
CZYTAJ

„Wspólnie rozgrzewamy serca seniorów” Knorr wspiera Stowarzyszenie mali bracia Ubogich

Obecność drugiego człowieka, chęć rozmowy, otwartość, ciepły posiłek - mają moc, by odmienić choć na chwilę życie osamotnionych, starszych osób.…
CZYTAJ

Antybiotykooporność – cicha pandemia XXI wieku. Bezpieczne stosowanie antybiotyków

Sezon jesienno-zimowy sprzyja wzrostowi zachorowań, a leczenie różnych grup wiekowych, od dzieci po seniorów, często wymaga zastosowania antybiotyków. Z okazji…
CZYTAJ

Dowiedz się więcej o swojej odporności!

#Katar, #kichanie, #kaszel i ból gardła to poza kolorowymi liśćmi drzew charakterystyczne oznaki mokrej i zimnej jesieni. Za wymienione objawy…
CZYTAJ

Wpływ konieczności przesiedlenia na zdrowie psychiczne i dobrostan psychospołeczny dzieci

„Bez wątpienia jest tu fajnie; ale prawdziwy dom, to własny dom...” - Badanie subiektywnego dobrostanu dzieci i młodzieży mieszkających w…
CZYTAJ

Rola białka w zrównoważonej diecie

Białko stanowi około 20% masy ciała człowieka, z czego mniej więcej 300 g ulega wymianie w ciągu doby. Ten niezbędny…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Wyjazd do uzdrowiska po zdrowie!

Wyjazd do uzdrowiska to dla wielu osób doskonała okazja, aby zadbać o…
CZYTAJ

Antybiotykooporność – cicha pandemia XXI wieku. Bezpieczne stosowanie antybiotyków

Sezon jesienno-zimowy sprzyja wzrostowi zachorowań, a leczenie różnych grup wiekowych, od dzieci…
CZYTAJ

Dowiedz się więcej o swojej odporności!

#Katar, #kichanie, #kaszel i ból gardła to poza kolorowymi liśćmi drzew charakterystyczne…
CZYTAJ

Cukrzyca: znaj ryzyko – bądź odpowiedzialny. Kto jest na nią szczególnie narażony? Czy można obniżyć ryzyko zachorowania? Co jeść przy cukrzycy?

14 listopada obchodzony jest Światowy Dzień Cukrzycy. W tym roku hasłem przewodnim…
CZYTAJ

Samobadanie piersi ratuje życie

Rak piersi to choroba podstępna, gdyż początkowo nie daje symptomów, a pierwszym…
CZYTAJ