Czekolada uwalnia hormony miłości



Czy można kogoś upić czekoladą? Jaka czekolada zachwyci ukochaną osobę i wprawi w romantyczny nastrój? Z okazji Światowego Dnia czekolady Jan Vronsky, degustator czekolady zdradza nam tajemnice tego słodko-gorzkiego przysmaku.

Jaka czekolada jest najbardziej popularna?
Mleczna czekolada jest wciąż najbardziej popularna. Ale w miarę, jak dostępnych jest coraz więcej rodzajów gorzkiej czekolady, czekolady z przyprawami, poszerzają się preferencje konsumentów. Moim zdaniem, idealnie jest znaleźć swoją ulubioną czekoladę zarówno wśród gorzkich, mlecznych i białych czekolad.
Czy widzisz różnicę między mężczyznami i kobietami kupującymi czekoladę?

Oczywiście, więcej kobiet niż mężczyzn kupuje czekoladę, ale myślę, że w świecie czekolady panuje równouprawnienie płciowe. Każdy lubi coś innego i płeć w tym, nie gra żadnej roli. Są konserwatywni mężczyźni i kobiety oraz tacy, którzy lubią eksperymentować.
Jakie czekoladki najlepiej się sprzedają przed Walentynkami?
Przed Walentynkami zdecydowanie czekolada w kształcie serca… Żartuję! To banał. Dzisiaj, gdy ludzie




Czekolada zawiera substancje, które działają na psychikę człowieka. Jeśli tak, jakie to substancje?
Na ten temat zostało dużo napisane i już powszechnie wiadomo, że czekolada ma pozytywny wpływ na ludzkie ciało. Zawier wiele przeciwutleniaczy, które wzmacniają nasz system odpornościowy i zmniejszają ryzyko wystąpienia niektórych nowotworów. Inne substancje zawarte w kakao hamują powstawanie próchnicy zębów. Czekolada jest dobra na krążenie krwi, trawienie i oczywiście dla naszej psychiki. Jedzenie czekolady uwalnia fenyloetyloaminę w naszych mózgach, którą nasz mózg produkuje np. podczas zakochania.
Czy ktoś może być” pijany czekoladą”, czyli jak wybrać kompozycję, która będzie zawierać wiele tych substancji?
Oczywiście można kogoś upić czekoladą, ale to wymaga bardzo dużej ilości czekolady, czego nie polecam ze względów zdrowotnych! Wszystko z umiarem! Z drugiej strony, polecam dobre czerwone wino (raczej wytrawne) oraz czekoladę, która jest przeznaczona do konsumpcji razem z winem. Doskonała recepta na romantyczny wieczór.
Jaki rodzaj czekolady warto przynieść na spotkanie  z kimś, do kogo chcemy się zbliżyć?
Ja jestem trochę szalonym gościem, więc przyniósłbym coś z nutką szaleństwa, na przykład czekoladę z chili. Podgrzałbym w ten sposób atmosferę i sprowokował nieco szokującą sytuację, żebyśmy zbliżyli się do siebie, którą następnie uspokoiłbym doskonałej jakości gorzką czekoladą, oczywiście zawsze mam ją w zanadrzu.
Czy masz swój przepis na romantyczny przysmak z czekolady, który zachwyci ukochaną osobę?
Oczywiście! Na przykład moje ulubione wiśnie w czekoladzie . Drylowane wiśnie zalewamy wódką i wstawiamy do lodówki na 6-12 godzin. Potem podgrzewamy dobrą ciemną czekoladę i maczamy w niej wiśnie.

Gdy pierwsza warstwa czekolady stwardieje, zanurzamy je w czekoladzie ponownie. I tak powtarzamy, aż proporcja wiśni do czekolady będzie doskonała, powiedzmy 5 lub 6 razy. Wiśnie w gorzkiej czekoladzie podajemy lekko ciepłe. Alkohol w małych ilościach relaksuje i wyostrza smak, co jest głównym zadaniem aperitif. Kontrast kwaśnych wiśni i kakao to prawdziwa uczta dla zmysłów!

Puszcza Białowieska bliska sercom Polaków. Wyniki ogólnopolskiego badania opinii publicznej

Zdecydowana większość Polaków zna i docenia wartość Puszczy Białowieskiej – wynika z ogólnopolskiego badania opinii publicznej przeprowadzonego przez firmę Quantify…
CZYTAJ

Regeneracja i intensywne nawilżenie Jak skutecznie przygotować włosy do lata?

Nawilżenie i dogłębna regeneracja to priorytet pielęgnacji włosów przed latem. Specjaliści podpowiadają, że drogą do osiągnięcia efektu zachwycających, lśniących pasm…
CZYTAJ

Ile lodów tygodniowo może jeść przedszkolak? Czy codzienne jedzenie lodów to coś złego?

Na pytania odpowiada ekspert Damian Dziewiałtowski, dietetyk Grupy LUX MED: Lody dla przedszkolaka – ile to bezpieczna porcja? Lody to…
CZYTAJ

Zdrowe dziąsła, zdrowy organizm: dlaczego przyzębie jest takie ważne?

Krwawiące dziąsła to nie błahostka – mogą być oznaką poważnej choroby przyzębia, która wpływa na zdrowie całego organizmu. W Polsce…
CZYTAJ

Otyłość to choroba, nie wybór. Jak leczyć bez oceniania i uprzedzeń?

Otyłość to przewlekła choroba, a nie efekt braku silnej woli. Pomimo rosnącej świadomości społecznej, osoby chorujące na otyłość nadal spotykają…
CZYTAJ

Ile naprawdę kosztuje produkcja żywności? Think tank Żywność dla Przyszłości podsumowuje koszty środowiskowe i zdrowotne w nowym raporcie

Według danych FAO za rok 2023, globalna wartość ukrytych kosztów zdrowotnych i środowiskowych systemów rolno-spożywczych wynosi ok. 12,7 biliona dolarów,…
CZYTAJ

Dzień Walki z Pustynnieniem i Suszą – Polska nadal w cieniu suszy

17 czerwca obchodzimy Dzień Walki z Pustynnieniem i Suszą – święto ustanowione przez ONZ, które ma przypominać o narastającym problemie…
CZYTAJ

Higiena jamy ustnej podczas leczenia nowotworu jamy ustnej

Rozpoznanie nowotworu jamy ustnej to ogromne wyzwanie dla chorego – zarówno emocjonalne, jak i fizyczne. Każdego roku ponad 4 tysiące…
CZYTAJ

Przystosowanie miast do zmian klimatu – Nowe regulacje dotyczące Miejskich Planów Adaptacji

Zmiany klimatu to jedno z największych wyzwań współczesnego świata, w tym także Polski. Z analiz Instytutu Ochrony Środowiska – Państwowego…
CZYTAJ

Mikroflora w jamie ustnej – mały ekosystem, wielkie znaczenie

Kiedy myślimy o mikroflorze, zwykle mamy na myśli jelita. Tymczasem równie złożony i ważny ekosystem mikroorganizmów funkcjonuje w naszej jamie…
CZYTAJ

Rola roweru i transportu publicznego w dążeniu do neutralności klimatycznej – Światowy Dzień Roweru 2025

Z okazji Światowego Dnia Roweru, obchodzonego 3 czerwca, warto przypomnieć o licznych korzyściach płynących z jazdy na rowerze. Raport Europejskiej…
CZYTAJ

29 maja to Światowy Dzień Układu Pokarmowego. Niestety, o mikrobiocie nadal wiemy zbyt mało

Z okazji Światowego Dnia Układu Pokarmowego eksperci zwracają uwagę na kluczową rolę mikrobioty jelitowej w utrzymaniu zdrowia człowieka. Ten złożony…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Otyłość to choroba, nie wybór. Jak leczyć bez oceniania i uprzedzeń?

Otyłość to przewlekła choroba, a nie efekt braku silnej woli. Pomimo rosnącej…
CZYTAJ

29 maja to Światowy Dzień Układu Pokarmowego. Niestety, o mikrobiocie nadal wiemy zbyt mało

Z okazji Światowego Dnia Układu Pokarmowego eksperci zwracają uwagę na kluczową rolę…
CZYTAJ

Koniec z bólem i dyskomfortem: laserowe leczenie żylaków to Twoje rozwiązanie!

Żylaki to powszechny problem, który dotyka coraz więcej osób. Niezależnie od tego,…
CZYTAJ

Światowy Dzień Tarczycy: Niedoczynność i nadczynność tarczycy – co musisz wiedzieć?

Z okazji Światowego Dnia Tarczycy lek. Claude Mawa, specjalista medycyny rodzinnej Grupy…
CZYTAJ

Nadwaga a zdrowie: 4 nieoczywiste schorzenia związane z otyłością, które warto znać

22 maja przypada Europejski Dzień Walki z Otyłością. Z tej okazji warto…
CZYTAJ