Czekolada uwalnia hormony miłości



Czy można kogoś upić czekoladą? Jaka czekolada zachwyci ukochaną osobę i wprawi w romantyczny nastrój? Z okazji Światowego Dnia czekolady Jan Vronsky, degustator czekolady zdradza nam tajemnice tego słodko-gorzkiego przysmaku.

Jaka czekolada jest najbardziej popularna?
Mleczna czekolada jest wciąż najbardziej popularna. Ale w miarę, jak dostępnych jest coraz więcej rodzajów gorzkiej czekolady, czekolady z przyprawami, poszerzają się preferencje konsumentów. Moim zdaniem, idealnie jest znaleźć swoją ulubioną czekoladę zarówno wśród gorzkich, mlecznych i białych czekolad.
Czy widzisz różnicę między mężczyznami i kobietami kupującymi czekoladę?

Oczywiście, więcej kobiet niż mężczyzn kupuje czekoladę, ale myślę, że w świecie czekolady panuje równouprawnienie płciowe. Każdy lubi coś innego i płeć w tym, nie gra żadnej roli. Są konserwatywni mężczyźni i kobiety oraz tacy, którzy lubią eksperymentować.
Jakie czekoladki najlepiej się sprzedają przed Walentynkami?
Przed Walentynkami zdecydowanie czekolada w kształcie serca… Żartuję! To banał. Dzisiaj, gdy ludzie




Czekolada zawiera substancje, które działają na psychikę człowieka. Jeśli tak, jakie to substancje?
Na ten temat zostało dużo napisane i już powszechnie wiadomo, że czekolada ma pozytywny wpływ na ludzkie ciało. Zawier wiele przeciwutleniaczy, które wzmacniają nasz system odpornościowy i zmniejszają ryzyko wystąpienia niektórych nowotworów. Inne substancje zawarte w kakao hamują powstawanie próchnicy zębów. Czekolada jest dobra na krążenie krwi, trawienie i oczywiście dla naszej psychiki. Jedzenie czekolady uwalnia fenyloetyloaminę w naszych mózgach, którą nasz mózg produkuje np. podczas zakochania.
Czy ktoś może być” pijany czekoladą”, czyli jak wybrać kompozycję, która będzie zawierać wiele tych substancji?
Oczywiście można kogoś upić czekoladą, ale to wymaga bardzo dużej ilości czekolady, czego nie polecam ze względów zdrowotnych! Wszystko z umiarem! Z drugiej strony, polecam dobre czerwone wino (raczej wytrawne) oraz czekoladę, która jest przeznaczona do konsumpcji razem z winem. Doskonała recepta na romantyczny wieczór.
Jaki rodzaj czekolady warto przynieść na spotkanie  z kimś, do kogo chcemy się zbliżyć?
Ja jestem trochę szalonym gościem, więc przyniósłbym coś z nutką szaleństwa, na przykład czekoladę z chili. Podgrzałbym w ten sposób atmosferę i sprowokował nieco szokującą sytuację, żebyśmy zbliżyli się do siebie, którą następnie uspokoiłbym doskonałej jakości gorzką czekoladą, oczywiście zawsze mam ją w zanadrzu.
Czy masz swój przepis na romantyczny przysmak z czekolady, który zachwyci ukochaną osobę?
Oczywiście! Na przykład moje ulubione wiśnie w czekoladzie . Drylowane wiśnie zalewamy wódką i wstawiamy do lodówki na 6-12 godzin. Potem podgrzewamy dobrą ciemną czekoladę i maczamy w niej wiśnie.

Gdy pierwsza warstwa czekolady stwardieje, zanurzamy je w czekoladzie ponownie. I tak powtarzamy, aż proporcja wiśni do czekolady będzie doskonała, powiedzmy 5 lub 6 razy. Wiśnie w gorzkiej czekoladzie podajemy lekko ciepłe. Alkohol w małych ilościach relaksuje i wyostrza smak, co jest głównym zadaniem aperitif. Kontrast kwaśnych wiśni i kakao to prawdziwa uczta dla zmysłów!

Dieta onkologiczna: fakty i mity

Jak pokazują badania aż 65% pacjentów onkologicznych traci na wadze jeszcze przed pierwszą wizytą u specjalisty, a w trakcie leczenia…
CZYTAJ

Światowy Dzień Mikrobiomu 2025: jesteśmy coraz bardziej zainteresowani mikrobiotą, ale nasza świadomość jest wciąż niewystarczająca

Z okazji Światowego Dnia Mikrobiomu warto przyjrzeć się rosnącemu zainteresowaniu społeczeństwa mikrobiotą i jej wpływem na zdrowie. Dane z trzeciej…
CZYTAJ

Dlaczego nazywamy jelita drugim mózgiem? „To właśnie tam powstaje do 95% serotoniny!”

Czy Twój brzuch wie więcej niż myślisz? Coraz częściej mówi się o jelitach nie tylko jako o centrum trawienia, ale…
CZYTAJ

Co warto wiedzieć o SPF? ABC wiedzy na temat letniej fotoprotekcji

Jakie są wakacyjne potrzeby skóry? Skuteczna ochrona przeciwsłoneczna, nawilżenie i regeneracja to podstawa osiągnięcia efektu pięknej i zdrowej cery latem.…
CZYTAJ

ZADBAJ O OBJĘTOŚĆ Z KOSMETYKAMI STAPIZ

Szukasz produktów, które pomogą Ci utrzymać dużą objętość włosów na dłuższy czas bez efektu obciążenia? Sprawdź te kosmetyki STAPIZ. Dzięki…
CZYTAJ

Mokate Cappuccino ZERO to doskonały wybór dla osób, które chcą cieszyć się smakiem kawy, dbając przy tym o zdrowie

Mokate Cappuccino ZERO to doskonały wybór dla osób, które chcą cieszyć się smakiem kawy, dbając przy tym o zdrowie. Bez…
CZYTAJ

Kiedy ból zębów sprawia, że odmawiasz sobie letnich przyjemności..

Lato od razu przywodzi na myśl wakacje, lody i chłodne napoje. Niestety, nie każdy może cieszyć się swobodnie tymi przyjemnościami.…
CZYTAJ

Antyoksydacja, poprawa kolorytu skóry i demakijaż Co warto wiedzieć o kwasie ferulowym?

Kwas ferulowy to król multifunkcjonalności. Działa antyoksydacyjnie, przeciwstarzeniowo, świetnie wpływa na koloryt cery i wspiera działanie kremów z SPF. Latem…
CZYTAJ

Puszcza Białowieska bliska sercom Polaków. Wyniki ogólnopolskiego badania opinii publicznej

Zdecydowana większość Polaków zna i docenia wartość Puszczy Białowieskiej – wynika z ogólnopolskiego badania opinii publicznej przeprowadzonego przez firmę Quantify…
CZYTAJ

Regeneracja i intensywne nawilżenie Jak skutecznie przygotować włosy do lata?

Nawilżenie i dogłębna regeneracja to priorytet pielęgnacji włosów przed latem. Specjaliści podpowiadają, że drogą do osiągnięcia efektu zachwycających, lśniących pasm…
CZYTAJ

Ile lodów tygodniowo może jeść przedszkolak? Czy codzienne jedzenie lodów to coś złego?

Na pytania odpowiada ekspert Damian Dziewiałtowski, dietetyk Grupy LUX MED: Lody dla przedszkolaka – ile to bezpieczna porcja? Lody to…
CZYTAJ

Zdrowe dziąsła, zdrowy organizm: dlaczego przyzębie jest takie ważne?

Krwawiące dziąsła to nie błahostka – mogą być oznaką poważnej choroby przyzębia, która wpływa na zdrowie całego organizmu. W Polsce…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Dieta onkologiczna: fakty i mity

Jak pokazują badania aż 65% pacjentów onkologicznych traci na wadze jeszcze przed…
CZYTAJ

Światowy Dzień Mikrobiomu 2025: jesteśmy coraz bardziej zainteresowani mikrobiotą, ale nasza świadomość jest wciąż niewystarczająca

Z okazji Światowego Dnia Mikrobiomu warto przyjrzeć się rosnącemu zainteresowaniu społeczeństwa mikrobiotą…
CZYTAJ

Dlaczego nazywamy jelita drugim mózgiem? „To właśnie tam powstaje do 95% serotoniny!”

Czy Twój brzuch wie więcej niż myślisz? Coraz częściej mówi się o…
CZYTAJ

Co warto wiedzieć o SPF? ABC wiedzy na temat letniej fotoprotekcji

Jakie są wakacyjne potrzeby skóry? Skuteczna ochrona przeciwsłoneczna, nawilżenie i regeneracja to…
CZYTAJ

Otyłość to choroba, nie wybór. Jak leczyć bez oceniania i uprzedzeń?

Otyłość to przewlekła choroba, a nie efekt braku silnej woli. Pomimo rosnącej…
CZYTAJ