Antocyjany – zbawienny wpływ na oczy oraz na całe ciało.



Stara prawda mówi, jesteś tym co jesz. Zamiast więcej zjadac kolejny batonik dla polepszenia nastroju spróbujmy zmienic naszą dietę tak, aby odzyskac radośc życia.

Zacznijmy od przywrócenia blasku naszym oczom – to one są zwierciadłem duszy.

Antocyjany na oczy

Dieta dla zdrowych oczu opiera się przede wszystkim na owocach i warzywach bogatych w antocyjany, naturalne barwniki. Ich zbawienny wpływ na oczy wynika z tego, że obniżają kruchośc naczyń włosowatych występujących w gałce ocznej.

Oczy są lepiej ukrwione i odżywione, co poprawia jakośc widzenia. Antocyjany stymulują także produkcję rodopsyny, substancji odpowiedzialnej za właściwe widzenie o zmroku oraz hamują rozwój katarakty inaczej zacmy ( zobacz wszystko o zaćmie ).

Antocyjany na starzenie się:

Nie tylko oczy skorzystają z wprowadzenia do diety produktów bogatych w antocyjany. Ponieważ są one bardzo silnymi przeciwutleniaczami i unieszkodliwiają wolne rodniki, które opóźniają proces starzenia.

Dlatego są częstym dodatkiem do kremów pielęgnacyjnych, ochraniając skórę przed szkodliwym działaniem promieni UV i wpływając na jej prawidłowe ukrwienie. Antocyjany stymulują regenerację komórek, odżywiają i chronią naskórek. Kosmetyki z ich dodatkiem polecane SA osobom majacym skłonności do pękających naczynek.



Antocyjany dobre na wszystko:

Antocyjany działają pozytywnie na cały organizm pomagają przyswajając witaminę C, chronią przed jej utlenianiem się, antocyjany działają przeciwgrzybicznie, przeciwalergicznie, przeciwnowotworowo, i przeciw wrzodom oraz obniżają ciśnienie. Antocyjany dzięki swoim właściwościom SA bardzo pomocne w leczeniu miażdżycy.

Źródła antocyjanów:

Najcenniejszym źródłem antocyjanów są owoce o ciemnoczerwonej lub niemal czarnej barwie, może to być aronia, czarna porzeczka, czarna jagoda, czarny bez, wiśnia, czerwona kapusta, żurawina oraz największa skarbnica antocyjanów – borówka amerykańska. Poza sezonem warto pic soki wyprodukowane na bazie tych owoców.

modanaurode.pl antocyjany przepisy

Przepisy:

Krem z borówek:

Skladniki:

5 łyżek borówek

1 szklanka czerwonego wina

10 dag sukru

1 opakowanie galaretki wiśniowej

1/2 litra śmietany

5 dag posiekanych migdałów

Sposób przyrządzenia:

Borówki, czerwone wino, wodę i cukier razem musimy wymieszac, galaretkę rozpiuścic i dodac do przygotowanej masy, ubic śmietanę i dodac do gęstniejącego kremu, wsypac posiekane migdały i ostrożnie wymieszac. Następnie napełniamy kremem kilka pucharków i wstawiamy do lodówki w celu zastygnięcia.

Surówka z czerwonej kapusty:

Składniki:

1/2 kg czerwonej kapusty

1 por

2 jabłka

Sok z 1 cytryny

3 łyżki oliwy z oliwek

Sól

Pieprz

Sposób przyrządzenia:

Kapuste umyc, osuszyc, i poszatkowac, nastepnie białą częśc pora pokroic w plasterki, jabłko obrac ze skórki i zetrzec na tarce o dużych oczkach, połączyc wszystkie składniki, wymieszac z sokiem z cytryny i oliwą. Doprawic do smaku solą i pieprzem i odstawic na około 30 minut.

4. edycja kampanii #lubiesiebie – relacja ze spotkania prasowego z udziałem ambasadorek

W nowo otwartej śródziemnomorskiej restauracji PRIMITIVO Kuchnia i Wino przy ulicy Waliców 13 w Warszawie, odbyło się spotkanie prasowe z…
CZYTAJ

Tydzień dla serca, jak dbać o ten najważniejszy organ

17.04-24.04.2024 r. obchodzimy Tydzień dla Serca. To doskonała okazja, by nie tylko poszerzyć swoją wiedzę na temat tego wyjątkowego i…
CZYTAJ

10 zdrowych nawyków poprawiających pracę i dobrostan jelit

Jelita często określa się mianem „drugiego mózgu" – są nie tylko fundamentem odporności, ale biorą też udział w utrzymaniu równowagi…
CZYTAJ

Uśmiechnij się do zdrowia: Przepis na pyszny, sycący koktajl z mango i masłem orzechowym – dla mocnych i zdrowych zębów

Koktajl zrobiony ze świeżych składników to nie tylko przyjemność dla podniebienia, ale i zdrowy wybór. Taki posiłek dostarcza organizmowi niezbędnych…
CZYTAJ

Retrotranspozony – nasi sprzymierzeńcy czy wrogowie?

Mgr inż. Angelika Andrzejewska-Romanowska, stypendystka programu L’Oréal-UNESCO Dla Kobiet i Nauki, naukowczyni z Instytutu Chemii Bioorganicznej Polskiej Akademii Nauk, bada…
CZYTAJ

Fix MAC’N CHEESE – nowość od marki Knorr. Odkryj megaserowy smak

Kultowy amerykański Mac’n Cheeese on demand? Od teraz makaron z kremowym serem możesz zjeść o każdej porze dnia w swoim…
CZYTAJ

Nadciśnienie tętnicze nie boli, ale zabija! Wszystko co trzeba wiedzieć o nadciśnieniu tętniczym

Nadciśnienie tętnicze może dotyczyć każdego z nas. Szacowana liczba chorych w Europie wynosi ok. 150 milionów, co oznacza, że co…
CZYTAJ

Rusz się i zadbaj o swoją postawę ciała!

Styl życia współczesnego człowieka nie sprzyja utrzymaniu prawidłowej postawy ciała. Więcej siedzimy, mniej się ruszamy, spędzamy długie godziny przed ekranami.…
CZYTAJ

Jak odzyskać młody wygląd? Przywrócić właściwe napięcie mięśni twarzy, szyi i dekoltu!

Z upływem lat oraz wskutek działania czynników zewnętrznych, wyraźnemu osłabieniu ulega struktura włókien podtrzymujących skórę twarzy, szyi i dekoltu. W…
CZYTAJ

31 marca przestawiamy zegarki. Poznaj wskazówki, które pozwolą wygrać walkę z czasem

Specjaliści zauważają, że zmiana czasu może niekorzystnie wpłynąć na naszą codzienną aktywność, głównie z powodu nagłego zakłócenia rytmu dobowego. Istnieją…
CZYTAJ

Nowe ambasadorki 4.edycji kampanii #lubiesiebie

Nowe ambasadorki 4.edycji kampanii #lubiesiebie to polityczka, psycholożka, aktorki i wokalistka, wszystkie mówią o potrzebie samoakceptacji , o jej roli…
CZYTAJ

Polacy wybrali – oto nowy król wielkanocnych wypieków!

W tym roku to sernik jest ulubionym ciastem Polaków na Wielkanoc Jeszcze dwa lata temu mazurek był niekwestionowanym królem wielkanocnych…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Tydzień dla serca, jak dbać o ten najważniejszy organ

17.04-24.04.2024 r. obchodzimy Tydzień dla Serca. To doskonała okazja, by nie tylko…
CZYTAJ

10 zdrowych nawyków poprawiających pracę i dobrostan jelit

Jelita często określa się mianem „drugiego mózgu" – są nie tylko fundamentem…
CZYTAJ

Retrotranspozony – nasi sprzymierzeńcy czy wrogowie?

Mgr inż. Angelika Andrzejewska-Romanowska, stypendystka programu L’Oréal-UNESCO Dla Kobiet i Nauki, naukowczyni…
CZYTAJ

Nadciśnienie tętnicze nie boli, ale zabija! Wszystko co trzeba wiedzieć o nadciśnieniu tętniczym

Nadciśnienie tętnicze może dotyczyć każdego z nas. Szacowana liczba chorych w Europie…
CZYTAJ

Rusz się i zadbaj o swoją postawę ciała!

Styl życia współczesnego człowieka nie sprzyja utrzymaniu prawidłowej postawy ciała. Więcej siedzimy,…
CZYTAJ