7 najczęstszych błędów w odchudzaniu



Z czego wynikają błędy Polaków w odchudzaniu? Przede wszystkim z niecierpliwości i braku odpowiedniej wiedzy na temat żywienia. Ale także z braku wiedzy o sobie – czerpiąc informacje z niesprawdzonych, masowych źródeł zapominamy, że każda zmiana zasad odżywiania powinna być dostosowana do naszych indywidualnych uwarunkowań i potrzeb – twierdzi Milena Nosek, dietetyk LongLife. Poznaj 7 najczęstszych pułapek diety i dowiedz się, jak ich uniknąć.

#1: Brak cierpliwości

Najczęściej wyszukiwane hasła związane z dietą w Internecie to „jak schudnąć 10 kg w miesiąc” albo „jak zrzucić 5 kg w tydzień przed ślubem”. To błąd na dzień dobry. Po pierwsze, nie istnieje zdrowy sposób na utratę wagi w tak szybkim tempie. Po drugie, nawet jeśli udałoby nam się cudownie pozbyć zbędnych kilogramów w tak krótkim czasie, z pewnością odzyskamy je z nawiązką w kilka tygodni po zakończeniu drakońskiej diety – nie warto. Optymalne tempo utraty masy ciała to 0,5 – 1 kg tygodniowo, aby efekty były trwałe i bezpieczne dla zdrowia.

#2: Nagłe wprowadzanie drastycznych zmian

Przekonanie, że szczupła sylwetka zapewni nam lepsze samopoczucie, powoduje, że często decydujemy się na wprowadzenie surowych zasad z dnia na dzień. To za szybko. Owszem, jeśli zaskoczymy nasz organizm ograniczoną podażą kalorii, pierwszym skutkiem będzie spadek masy ciała. Po tym kilkudniowym okresie waga jednak prawdopodobnie stanie w miejscu – organizm dąży do równowagi, a więc żeby zapobiec wyniszczeniu, przestawi się na tryb „oszczędzania energii”.

Efekt – spowolniony metabolizm, spadek energii i gorsze samopoczucie. Po tygodniu funkcjonowania w tym „oszczędnym” trybie dojdzie także frustracja, że dieta nie przynosi dalszych efektów, mimo że wciąż jemy o połowę mniej niż przed jej rozpoczęciem. A stąd już prosta droga do ataków obżarstwa i powrót do punktu wyjścia.

#3: Diety monoskładnikowe

Wszyscy słyszeliśmy o cudownych efektach diety kapuścianej, której podstawą jest jedzenie zupy z kapusty oraz surowych warzyw i owoców, czy diety Dukana – opartej na spożywaniu prawie samego białka. Faktem jest, że efekty tych diet są widoczne już w krótkim okresie. I tyle tylko powinny być stosowane. Dieta, która nie zawiera wszystkich składników odżywczych potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania narządów, może spowodować nieodwracalne zmiany w organizmie.

Pacjenci stosujący dietę wysokobiałkową w dłuższym okresie zakwaszają organizm, ryzykują też doprowadzeniem do niewydolności nerek. Niskokaloryczna zupa z kapusty bardzo szybko się nudzi, a powrót do wcześniejszego sposobu żywienia już po kilku dniach po zakończeniu diety nieuchronnie prowadzi do efektu jo-jo.



#4 Produkty reklamowane jako dietetyczne

W niemal wszystkich dietach odchudzających zaleca się ograniczenie spożywania węglowodanów, a w pierwszej kolejności pieczywa. Aby zapewnić sobie ustabilizowany poziom glukozy w organizmie, rzeczywiście powinniśmy postawić przede wszystkim na węglowodany złożone – np. w postaci produktów pełnoziarnistych, kasz, nieprzetworzonych ziaren zbóż.

Producenci żywności korzystają jednak z naszej niewiedzy w tym temacie, proponując produkty „dietetyczne”, które, oprócz ograniczonej kaloryczności, nie mają prawie żadnych składników odżywczych. Przykład – wafle ryżowe – skutecznie zastępują chleb (kromka pieczywa ryżowego ma nawet 3-krotnie mniej kalorii od zwykłego pieczywa), ale niestety tylko chwilowo wypełniają nasz żołądek – ani nie dostarczając wartościowych składników odżywczych, ani nie zapewniając poczucia sytości na dłużej, więc w efekcie jesteśmy szybciej głodni i jemy więcej. Inną pułapkę stanowią dania „light” np. w restauracjach szybkiej obsługi – niskokaloryczne warzywa w połączeniu z panierowanym kurczakiem i słodkim, tłustym sosem to nawet 500 – 600 kalorii (tyle samo co duży kawałek mięsa z ziemniakami i surówką – znacznie bardziej sycąca propozycja).

#5 Jedzenie zbyt mało, za rzadko

Ograniczając spożycie kalorii, np. z 2500 do 1500, robimy ten błąd, że zamiast rozłożyć je równomiernie na 4 lub 5 posiłków (spożywanych w odstępach 3-4 godzinnych), decydujemy się na jedzenie rzadziej. To duży błąd. Jeśli przez cały dzień będziemy chodzić głodni, wieczorem najpewniej zjemy dużo więcej, niż potrzebujemy i niż jesteśmy w stanie spalić.

Optymalnie ostatni posiłek powinniśmy spożywać około 3 godzin przed snem, nie powinien on być także zbyt kaloryczny ani zawierać dużo węglowodanów. Najlepiej, jeśli nasza kolacja będzie się składać z białka plus złożonych węglowodanów – np. w formie lekkiej sałatki z jajkiem lub tuńczykiem, jak polecają eksperci LongLife, marki oferującej catering dietetyczny  w oparciu o zasady anti-aging.

#6 Kaloryczne dodatki

Pułapką bywają także kaloryczne przekąski i napoje. Mały batonik w celu zaspokojenia nagłego napadu głodu to od 150 do 400 kalorii. Kilka szklanek soku owocowego w ciągu dnia – drugie tyle. Po tygodniu takiego dojadania nasza waga pokaże kilogram więcej – dlatego w przypadku dodatków trzeba być szczególnie ostrożnym. Wśród napojów, eksperci LongLife polecają przede wszystkim wodę mineralną (dla urozmaicenia – z miętą, plastrem cytryny lub grejpfruta), a także herbaty liściaste, yerba mate, napary ziołowe i świeże soki warzywne. Jako przekąskę: świeże owoce, niesiarkowane bakalie, koktajle owocowe i warzywa z twarożkiem.

#7 Przekonanie, że cały sekret tkwi w diecie

Jedzenie to nie wszystko. – Aby wspomóc odchudzanie należy zadbać o dobry sen, umiarkowaną i regularną aktywność fizyczną oraz wypoczynek umysłowy – przypomina dietetyk LongLife. Nieumiejętnie prowadzona dieta prowadzi do spadku energii, a co za tym idzie – osłabienia organizmu i ograniczenie wysiłku fizycznego.

Jeśli będziemy spożywać bardziej wartościowe pokarmy, będziemy mieć więcej energii do ćwiczeń, utrzymywania dobrej kondycji i budowania mięśni. Więcej tkanki mięśniowej zapewni nam szybsze spalanie tłuszczu, a tym samym trwalsze efekty odchudzania.

Upały a choroby układu krążenia – jak dbać o serce w gorące dni?

Wysokie temperatury, choć dla wielu kojarzą się z letnim wypoczynkiem, mogą stanowić poważne zagrożenie dla zdrowia - zwłaszcza dla osób…
CZYTAJ

E-papierosy pod lupą dentysty: co dzieje się w jamie ustnej po vapowaniu?

Używanie e-papierosów zdobyło w ostatnich latach ogromną popularność, jako alternatywa dla tradycyjnego palenia tytoniu. Choć początkowo uważano je za mniej…
CZYTAJ

Dieta onkologiczna: fakty i mity

Jak pokazują badania aż 65% pacjentów onkologicznych traci na wadze jeszcze przed pierwszą wizytą u specjalisty, a w trakcie leczenia…
CZYTAJ

Światowy Dzień Mikrobiomu 2025: jesteśmy coraz bardziej zainteresowani mikrobiotą, ale nasza świadomość jest wciąż niewystarczająca

Z okazji Światowego Dnia Mikrobiomu warto przyjrzeć się rosnącemu zainteresowaniu społeczeństwa mikrobiotą i jej wpływem na zdrowie. Dane z trzeciej…
CZYTAJ

Dlaczego nazywamy jelita drugim mózgiem? „To właśnie tam powstaje do 95% serotoniny!”

Czy Twój brzuch wie więcej niż myślisz? Coraz częściej mówi się o jelitach nie tylko jako o centrum trawienia, ale…
CZYTAJ

Co warto wiedzieć o SPF? ABC wiedzy na temat letniej fotoprotekcji

Jakie są wakacyjne potrzeby skóry? Skuteczna ochrona przeciwsłoneczna, nawilżenie i regeneracja to podstawa osiągnięcia efektu pięknej i zdrowej cery latem.…
CZYTAJ

ZADBAJ O OBJĘTOŚĆ Z KOSMETYKAMI STAPIZ

Szukasz produktów, które pomogą Ci utrzymać dużą objętość włosów na dłuższy czas bez efektu obciążenia? Sprawdź te kosmetyki STAPIZ. Dzięki…
CZYTAJ

Mokate Cappuccino ZERO to doskonały wybór dla osób, które chcą cieszyć się smakiem kawy, dbając przy tym o zdrowie

Mokate Cappuccino ZERO to doskonały wybór dla osób, które chcą cieszyć się smakiem kawy, dbając przy tym o zdrowie. Bez…
CZYTAJ

Kiedy ból zębów sprawia, że odmawiasz sobie letnich przyjemności..

Lato od razu przywodzi na myśl wakacje, lody i chłodne napoje. Niestety, nie każdy może cieszyć się swobodnie tymi przyjemnościami.…
CZYTAJ

Antyoksydacja, poprawa kolorytu skóry i demakijaż Co warto wiedzieć o kwasie ferulowym?

Kwas ferulowy to król multifunkcjonalności. Działa antyoksydacyjnie, przeciwstarzeniowo, świetnie wpływa na koloryt cery i wspiera działanie kremów z SPF. Latem…
CZYTAJ

Puszcza Białowieska bliska sercom Polaków. Wyniki ogólnopolskiego badania opinii publicznej

Zdecydowana większość Polaków zna i docenia wartość Puszczy Białowieskiej – wynika z ogólnopolskiego badania opinii publicznej przeprowadzonego przez firmę Quantify…
CZYTAJ

Regeneracja i intensywne nawilżenie Jak skutecznie przygotować włosy do lata?

Nawilżenie i dogłębna regeneracja to priorytet pielęgnacji włosów przed latem. Specjaliści podpowiadają, że drogą do osiągnięcia efektu zachwycających, lśniących pasm…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Upały a choroby układu krążenia – jak dbać o serce w gorące dni?

Wysokie temperatury, choć dla wielu kojarzą się z letnim wypoczynkiem, mogą stanowić…
CZYTAJ

Dieta onkologiczna: fakty i mity

Jak pokazują badania aż 65% pacjentów onkologicznych traci na wadze jeszcze przed…
CZYTAJ

Światowy Dzień Mikrobiomu 2025: jesteśmy coraz bardziej zainteresowani mikrobiotą, ale nasza świadomość jest wciąż niewystarczająca

Z okazji Światowego Dnia Mikrobiomu warto przyjrzeć się rosnącemu zainteresowaniu społeczeństwa mikrobiotą…
CZYTAJ

Dlaczego nazywamy jelita drugim mózgiem? „To właśnie tam powstaje do 95% serotoniny!”

Czy Twój brzuch wie więcej niż myślisz? Coraz częściej mówi się o…
CZYTAJ

Co warto wiedzieć o SPF? ABC wiedzy na temat letniej fotoprotekcji

Jakie są wakacyjne potrzeby skóry? Skuteczna ochrona przeciwsłoneczna, nawilżenie i regeneracja to…
CZYTAJ