7 najczęstszych błędów w odchudzaniu



Z czego wynikają błędy Polaków w odchudzaniu? Przede wszystkim z niecierpliwości i braku odpowiedniej wiedzy na temat żywienia. Ale także z braku wiedzy o sobie – czerpiąc informacje z niesprawdzonych, masowych źródeł zapominamy, że każda zmiana zasad odżywiania powinna być dostosowana do naszych indywidualnych uwarunkowań i potrzeb – twierdzi Milena Nosek, dietetyk LongLife. Poznaj 7 najczęstszych pułapek diety i dowiedz się, jak ich uniknąć.

#1: Brak cierpliwości

Najczęściej wyszukiwane hasła związane z dietą w Internecie to „jak schudnąć 10 kg w miesiąc” albo „jak zrzucić 5 kg w tydzień przed ślubem”. To błąd na dzień dobry. Po pierwsze, nie istnieje zdrowy sposób na utratę wagi w tak szybkim tempie. Po drugie, nawet jeśli udałoby nam się cudownie pozbyć zbędnych kilogramów w tak krótkim czasie, z pewnością odzyskamy je z nawiązką w kilka tygodni po zakończeniu drakońskiej diety – nie warto. Optymalne tempo utraty masy ciała to 0,5 – 1 kg tygodniowo, aby efekty były trwałe i bezpieczne dla zdrowia.

#2: Nagłe wprowadzanie drastycznych zmian

Przekonanie, że szczupła sylwetka zapewni nam lepsze samopoczucie, powoduje, że często decydujemy się na wprowadzenie surowych zasad z dnia na dzień. To za szybko. Owszem, jeśli zaskoczymy nasz organizm ograniczoną podażą kalorii, pierwszym skutkiem będzie spadek masy ciała. Po tym kilkudniowym okresie waga jednak prawdopodobnie stanie w miejscu – organizm dąży do równowagi, a więc żeby zapobiec wyniszczeniu, przestawi się na tryb „oszczędzania energii”.

Efekt – spowolniony metabolizm, spadek energii i gorsze samopoczucie. Po tygodniu funkcjonowania w tym „oszczędnym” trybie dojdzie także frustracja, że dieta nie przynosi dalszych efektów, mimo że wciąż jemy o połowę mniej niż przed jej rozpoczęciem. A stąd już prosta droga do ataków obżarstwa i powrót do punktu wyjścia.

#3: Diety monoskładnikowe

Wszyscy słyszeliśmy o cudownych efektach diety kapuścianej, której podstawą jest jedzenie zupy z kapusty oraz surowych warzyw i owoców, czy diety Dukana – opartej na spożywaniu prawie samego białka. Faktem jest, że efekty tych diet są widoczne już w krótkim okresie. I tyle tylko powinny być stosowane. Dieta, która nie zawiera wszystkich składników odżywczych potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania narządów, może spowodować nieodwracalne zmiany w organizmie.

Pacjenci stosujący dietę wysokobiałkową w dłuższym okresie zakwaszają organizm, ryzykują też doprowadzeniem do niewydolności nerek. Niskokaloryczna zupa z kapusty bardzo szybko się nudzi, a powrót do wcześniejszego sposobu żywienia już po kilku dniach po zakończeniu diety nieuchronnie prowadzi do efektu jo-jo.



#4 Produkty reklamowane jako dietetyczne

W niemal wszystkich dietach odchudzających zaleca się ograniczenie spożywania węglowodanów, a w pierwszej kolejności pieczywa. Aby zapewnić sobie ustabilizowany poziom glukozy w organizmie, rzeczywiście powinniśmy postawić przede wszystkim na węglowodany złożone – np. w postaci produktów pełnoziarnistych, kasz, nieprzetworzonych ziaren zbóż.

Producenci żywności korzystają jednak z naszej niewiedzy w tym temacie, proponując produkty „dietetyczne”, które, oprócz ograniczonej kaloryczności, nie mają prawie żadnych składników odżywczych. Przykład – wafle ryżowe – skutecznie zastępują chleb (kromka pieczywa ryżowego ma nawet 3-krotnie mniej kalorii od zwykłego pieczywa), ale niestety tylko chwilowo wypełniają nasz żołądek – ani nie dostarczając wartościowych składników odżywczych, ani nie zapewniając poczucia sytości na dłużej, więc w efekcie jesteśmy szybciej głodni i jemy więcej. Inną pułapkę stanowią dania „light” np. w restauracjach szybkiej obsługi – niskokaloryczne warzywa w połączeniu z panierowanym kurczakiem i słodkim, tłustym sosem to nawet 500 – 600 kalorii (tyle samo co duży kawałek mięsa z ziemniakami i surówką – znacznie bardziej sycąca propozycja).

#5 Jedzenie zbyt mało, za rzadko

Ograniczając spożycie kalorii, np. z 2500 do 1500, robimy ten błąd, że zamiast rozłożyć je równomiernie na 4 lub 5 posiłków (spożywanych w odstępach 3-4 godzinnych), decydujemy się na jedzenie rzadziej. To duży błąd. Jeśli przez cały dzień będziemy chodzić głodni, wieczorem najpewniej zjemy dużo więcej, niż potrzebujemy i niż jesteśmy w stanie spalić.

Optymalnie ostatni posiłek powinniśmy spożywać około 3 godzin przed snem, nie powinien on być także zbyt kaloryczny ani zawierać dużo węglowodanów. Najlepiej, jeśli nasza kolacja będzie się składać z białka plus złożonych węglowodanów – np. w formie lekkiej sałatki z jajkiem lub tuńczykiem, jak polecają eksperci LongLife, marki oferującej catering dietetyczny  w oparciu o zasady anti-aging.

#6 Kaloryczne dodatki

Pułapką bywają także kaloryczne przekąski i napoje. Mały batonik w celu zaspokojenia nagłego napadu głodu to od 150 do 400 kalorii. Kilka szklanek soku owocowego w ciągu dnia – drugie tyle. Po tygodniu takiego dojadania nasza waga pokaże kilogram więcej – dlatego w przypadku dodatków trzeba być szczególnie ostrożnym. Wśród napojów, eksperci LongLife polecają przede wszystkim wodę mineralną (dla urozmaicenia – z miętą, plastrem cytryny lub grejpfruta), a także herbaty liściaste, yerba mate, napary ziołowe i świeże soki warzywne. Jako przekąskę: świeże owoce, niesiarkowane bakalie, koktajle owocowe i warzywa z twarożkiem.

#7 Przekonanie, że cały sekret tkwi w diecie

Jedzenie to nie wszystko. – Aby wspomóc odchudzanie należy zadbać o dobry sen, umiarkowaną i regularną aktywność fizyczną oraz wypoczynek umysłowy – przypomina dietetyk LongLife. Nieumiejętnie prowadzona dieta prowadzi do spadku energii, a co za tym idzie – osłabienia organizmu i ograniczenie wysiłku fizycznego.

Jeśli będziemy spożywać bardziej wartościowe pokarmy, będziemy mieć więcej energii do ćwiczeń, utrzymywania dobrej kondycji i budowania mięśni. Więcej tkanki mięśniowej zapewni nam szybsze spalanie tłuszczu, a tym samym trwalsze efekty odchudzania.

Lubię siebie. Nie dlatego, że jestem idealna. Dlatego, że jestem prawdziwa – wystartowała 6.edycja kampanii #lubiesiebie.

Kampania #lubiesiebie to nie kolejna inicjatywa o wyglądzie. To manifest świadomego życia w zgodzie ze sobą – ze swoim ciałem,…
CZYTAJ

Cukrzyca typu 2 – choroba, którą coraz częściej… cofamy

O cukrzycy powinniśmy rozmawiać nie tylko 14 listopada – w Światowy Dzień Cukrzycy, szczególnie, że z tą podstępną chorobą według…
CZYTAJ

Zupa krem z marchewki i pomarańczy

Rozgrzewająca, aromatyczna i pełna koloru — zupa krem z marchewki i pomarańczy to idealna propozycja na chłodniejsze dni. Lekko słodka,…
CZYTAJ

Choroba dziąseł, która uderza w serce

„Bakterie z jamy ustnej mogą dostać się do krwi i wywołać stan zapalny w naczyniach. To zwiększa ryzyko zawału.” Nie…
CZYTAJ

Cukrzyca i nowotwory. „To nie tylko współistnienie, ale wzajemne napędzanie się chorób”

Do 2030 roku liczba Polaków chorujących na cukrzycę może przekroczyć 4 miliony. W tym samym czasie liczba nowych przypadków nowotworów…
CZYTAJ

Pierwszy zabieg aterektomii w Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej – nowa możliwość leczenia miażdżycy

W Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej American Heart of Poland po raz pierwszy zastosowano aterektomię rotacyjną, nowatorską metodę leczenia…
CZYTAJ

Po raz pierwszy widziałem otwartą klatkę piersiową pacjenta bez serca – prof. Andrzej Bochenek wspomina 40. rocznicę pierwszego udanego przeszczepu serca w Polsce

– Pomyślałem wtedy: co to za fantasta? – mówił prof. Andrzej Bochenek, wspominając listopadową noc sprzed czterech dekad. – Marian…
CZYTAJ

Metale ciężkie i pestycydy w warzywach i owocach z działek miejskich – wyniki badań komentuje ekspertka IOŚ-PIB

Marchew z działki, sałata z miejskiego ogródka czy truskawki z własnej uprawy – to symbole zdrowej, lokalnej żywności. Jednak najnowsze…
CZYTAJ

Jesienna dynia w nowym świetle – jak Halloween wpływa na marnowanie żywności

Moda na Halloween i rzeźbione dynie w ostatnich latach przekształciła się w szerszy trend – dekorowanie wnętrz oraz wejść do…
CZYTAJ

Świetlista i opalona skóra jak po wakacjach: wszystko co powinnaś wiedzieć o opalaniu natryskowym

Letnia opalenizna od zawsze kojarzy się ze zdrowiem, energią i atrakcyjnym wyglądem. Jednak niestety promienie UV niosą ze sobą ryzyko…
CZYTAJ

Plan B na kryzys: Joga i ćwiczenia w domu jako ratunek, gdy pogoda totalnie zniechęca

W sezonie jesienno-zimowym pogoda potrafi być największym wrogiem twojej regularności treningowej. Deszcz ze śniegiem, mróz i wieczna ciemność skutecznie zniechęcają…
CZYTAJ

Od profilaktyki po rehabilitację – 29 października obchodzimy Światowy Dzień Udaru Mózgu. Nie lekceważ pierwszych objawów

Z okazji Światowego Dnia Udaru Mózgu przypominamy, jak poważnym wyzwaniem zdrowotnym pozostaje ta choroba. Udar mózgu to jedna z najczęstszych…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Cukrzyca typu 2 – choroba, którą coraz częściej… cofamy

O cukrzycy powinniśmy rozmawiać nie tylko 14 listopada – w Światowy Dzień…
CZYTAJ

Cukrzyca i nowotwory. „To nie tylko współistnienie, ale wzajemne napędzanie się chorób”

Do 2030 roku liczba Polaków chorujących na cukrzycę może przekroczyć 4 miliony.…
CZYTAJ

Pierwszy zabieg aterektomii w Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej – nowa możliwość leczenia miażdżycy

W Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej American Heart of Poland po…
CZYTAJ

Po raz pierwszy widziałem otwartą klatkę piersiową pacjenta bez serca – prof. Andrzej Bochenek wspomina 40. rocznicę pierwszego udanego przeszczepu serca w Polsce

– Pomyślałem wtedy: co to za fantasta? – mówił prof. Andrzej Bochenek,…
CZYTAJ

Plan B na kryzys: Joga i ćwiczenia w domu jako ratunek, gdy pogoda totalnie zniechęca

W sezonie jesienno-zimowym pogoda potrafi być największym wrogiem twojej regularności treningowej. Deszcz…
CZYTAJ