Wellness – filozofia na miarę naszych czasów



Wellness – filozofia na miarę naszych czasów

Jak żyć w zgodzie z własną naturą, gdy świat wokół pędzi, a my razem z nim? Na to pytanie prędzej czy później każdy zaczyna poszukiwać odpowiedzi. Ciągły pośpiech, stres i codzienne wyzwania sprawiają, że odczuwamy silną potrzebę odnalezienia równowagi. Z pomocą przychodzi filozofia wellness.

Wsłuchiwanie się we własne ciało, duszę i umysł, czas na wyciszenie emocji, relaks i dbanie o siebie – to główne założenia wellness. – Patrząc na to, jak szybko dziś żyjemy, śmiało możemy stwierdzić, że trend ten wciąż się umacnia – mówi Magdalena Jałowiec-Sobas, Kierownik działu marketingu i sprzedaży z Hotelu Natura Residence i trudno nie przyznać jej racji.

Wellness – niełatwe początki

Człowiek, aby funkcjonować sprawnie, potrzebuje zbalansowanego i spójnego działania umysłu, ciała i ducha. Z takiego założenia wyszedł amerykański lekarz dr Halbert Dunn. Łącząc dwa pojęcia: well-being (dobre samopoczucie) i fitness, stworzył w latach 50-tych ubiegłego wieku nazwę „wellness”. Założenie pełnej harmonii znacznie później stało się światowym trendem, za którym podążają miliony ludzi. Dziś świadomość tego, że o stan dobrego zdrowia i samopoczucia można, a wręcz należy zadbać samemu jest coraz większa. W zrozumieniu tej filozofii pomaga bogata oferta profesjonalnych ośrodków SPA.

– W skład pakietów wellness wchodzą m.in. takie zabiegi jak peeling ciała, pielęgnacja twarzy (np. z wykorzystaniem wyciągów z komórek macierzystych szampańskiej gruszki, które wzmocnią komórki skóry), pobyt w saunie, na basenie, a nawet elementy koloroterapii czy aromaterapii – wymienia Magdalena Jałowiec-Sobas z Hotelu Natura Residence. – W pełni rozumiemy, jak ważne jest wzięcie głębokiego oddechu i chwilowa ucieczka od codzienności bez względu na wykonywany zawód. Dlatego przygotowaliśmy zróżnicowane pakiety: Żywioł Wody, Wellness oraz Corporation Wellness – dodaje.




Relaks w pracy i po godzinach

Coraz częściej możemy spotkać się ze specjalną ofertą „relaksującą” dla firm. Pakiety takie jak wspomniany Corporation Wellness nastawione są na głęboki relaks uwzględniający potrzeby pracowników. Co zyskuje pracodawca? Zespół, który jest zrelaksowany, wyciszony, a przez co bardziej kreatywny i chętny do współpracy. Firmowa wizyta w SPA jest oczywiście świetnym rozwiązaniem, ale każdy z nas powinien też zadbać o siebie we własnym zakresie, nie czekając aż kompleksową odnowę zapewni nam szef. Wielu z nas ceni sobie pracę pełną wyzwań. Jest jednak i druga strona medalu

– Wielogodzinne siedzenie za biurkiem i stres powodujący napięcie całego ciała kładą cień na zawodowych sukcesach, dlatego dla dobrego samopoczucia trzeba je niwelować, choćby poprzez masaż – mówi Magdalena Jałowiec-Sobas z Hotelu Natura Residence. Jeśli lubimy gorące kąpiele, spotkania z przyjaciółmi czy zwyczajnie wieczory z książką w ręku, to z pewnością ucieszy nas to, że i one są częścią trendu wellness.

Filozofia na świeżym powietrzu i na talerzu

Ten rodzaj stylu życia sporo uwagi poświęca także wysiłkowi fizycznemu. Jak wiadomo dzięki ruchowi wyzwalają się endorfiny, czyli hormony szczęścia. Dlatego osobom, które chcą żyć zgodnie z filozofią wellness, zaleca się m.in. ćwiczenia na siłowni, spacery, jazdę na rowerze. – Mogłoby się wydawać, że w ten sposób jeszcze bardziej się zmęczymy, ale takie aktywności, paradoksalnie, pozwolą odzyskać energię. Do tego należy zadbać o odpowiednią dietę. Najlepiej, gdy po dużym wysiłku posiłek będzie bogaty m.in. w węglowodany i białko. Mięśnie zregenerujemy na basenie i – jeśli mamy taką możliwość – u masażysty. Wtedy dobre samopoczucie mamy zagwarantowane – mówi Magdalena Jałowiec-Sobas z Hotelu Natura Residence.

Profesjonalne ośrodki SPA zapewniają nam kompleksowy relaks i wyciszenie, jednak o filozofii wellness warto pamiętać także na co dzień. Coraz większe wymagania stawiane nam w pracy, w domu i przez nas samych zmuszają do poszukiwań rozwiązań, które pozwolą na odzyskanie i utrzymanie równowagi psychicznej i fizycznej. A wtedy nie pozostaje nam nic innego, jak cieszyć się życiem.

Dziura ozonowa – co się z nią stało?

Kiedy w latach 80. XX wieku naukowcy ogłosili, że nad Antarktydą pojawiła się „dziura ozonowa” – gigantyczny obszar niemal pozbawiony…
CZYTAJ

amień, który zostawia ślad w całym organizmie „Bakterie z kamienia nazębnego mogą przedostać się do krwi z ryzykiem zaostrzenia stanu zapalnego w innych narządach.”

Większość z nas wie, że kamień nazębny trzeba usuwać u dentysty, ale mało kto potrafi powiedzieć, czym właściwie różni się…
CZYTAJ

Lubię siebie. Nie dlatego, że jestem idealna. Dlatego, że jestem prawdziwa – wystartowała 6.edycja kampanii #lubiesiebie.

Kampania #lubiesiebie to nie kolejna inicjatywa o wyglądzie. To manifest świadomego życia w zgodzie ze sobą – ze swoim ciałem,…
CZYTAJ

Cukrzyca typu 2 – choroba, którą coraz częściej… cofamy

O cukrzycy powinniśmy rozmawiać nie tylko 14 listopada – w Światowy Dzień Cukrzycy, szczególnie, że z tą podstępną chorobą według…
CZYTAJ

Zupa krem z marchewki i pomarańczy

Rozgrzewająca, aromatyczna i pełna koloru — zupa krem z marchewki i pomarańczy to idealna propozycja na chłodniejsze dni. Lekko słodka,…
CZYTAJ

Choroba dziąseł, która uderza w serce

„Bakterie z jamy ustnej mogą dostać się do krwi i wywołać stan zapalny w naczyniach. To zwiększa ryzyko zawału.” Nie…
CZYTAJ

Cukrzyca i nowotwory. „To nie tylko współistnienie, ale wzajemne napędzanie się chorób”

Do 2030 roku liczba Polaków chorujących na cukrzycę może przekroczyć 4 miliony. W tym samym czasie liczba nowych przypadków nowotworów…
CZYTAJ

Pierwszy zabieg aterektomii w Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej – nowa możliwość leczenia miażdżycy

W Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej American Heart of Poland po raz pierwszy zastosowano aterektomię rotacyjną, nowatorską metodę leczenia…
CZYTAJ

Po raz pierwszy widziałem otwartą klatkę piersiową pacjenta bez serca – prof. Andrzej Bochenek wspomina 40. rocznicę pierwszego udanego przeszczepu serca w Polsce

– Pomyślałem wtedy: co to za fantasta? – mówił prof. Andrzej Bochenek, wspominając listopadową noc sprzed czterech dekad. – Marian…
CZYTAJ

Metale ciężkie i pestycydy w warzywach i owocach z działek miejskich – wyniki badań komentuje ekspertka IOŚ-PIB

Marchew z działki, sałata z miejskiego ogródka czy truskawki z własnej uprawy – to symbole zdrowej, lokalnej żywności. Jednak najnowsze…
CZYTAJ

Jesienna dynia w nowym świetle – jak Halloween wpływa na marnowanie żywności

Moda na Halloween i rzeźbione dynie w ostatnich latach przekształciła się w szerszy trend – dekorowanie wnętrz oraz wejść do…
CZYTAJ

Świetlista i opalona skóra jak po wakacjach: wszystko co powinnaś wiedzieć o opalaniu natryskowym

Letnia opalenizna od zawsze kojarzy się ze zdrowiem, energią i atrakcyjnym wyglądem. Jednak niestety promienie UV niosą ze sobą ryzyko…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Cukrzyca typu 2 – choroba, którą coraz częściej… cofamy

O cukrzycy powinniśmy rozmawiać nie tylko 14 listopada – w Światowy Dzień…
CZYTAJ

Cukrzyca i nowotwory. „To nie tylko współistnienie, ale wzajemne napędzanie się chorób”

Do 2030 roku liczba Polaków chorujących na cukrzycę może przekroczyć 4 miliony.…
CZYTAJ

Pierwszy zabieg aterektomii w Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej – nowa możliwość leczenia miażdżycy

W Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej American Heart of Poland po…
CZYTAJ

Po raz pierwszy widziałem otwartą klatkę piersiową pacjenta bez serca – prof. Andrzej Bochenek wspomina 40. rocznicę pierwszego udanego przeszczepu serca w Polsce

– Pomyślałem wtedy: co to za fantasta? – mówił prof. Andrzej Bochenek,…
CZYTAJ

Plan B na kryzys: Joga i ćwiczenia w domu jako ratunek, gdy pogoda totalnie zniechęca

W sezonie jesienno-zimowym pogoda potrafi być największym wrogiem twojej regularności treningowej. Deszcz…
CZYTAJ