Ksylitol – modny cukier na zdrowe zęby?



Ksylitol – modny cukier na zdrowe zęby?

Spożywanie produktów zawierających zwykły cukier, to najczęstsza przyczyna powstawania próchnicy zębów i chorób dziąseł. Sprawia, że środowisko jamy ustnej staje się kwaśne, co prowadzi do demineralizacji szkliwa. Skutecznie zapobiega temu ksylitol, czyli cukier brzozowy. Jest on naturalnym i zdrowym słodzikiem, który wzmacnia zęby, a nawet leczy ubytki próchnicze.

Zwykły cukier osłabia szkliwo, ksylitol je odbudowuje

W jamie ustnej człowieka znajduje się ponad 400 typów bakterii. Większość z nich jest nieszkodliwa, ale w połączeniu z cukrem mogą przynieść katastrofalne skutki dla zębów i dziąseł. Bakterie wykorzystują cukry jako pożywkę, produkują kwasy powodując demineralizację szkliwa i tym samym osłabiając je.

Nie bez powodu stomatolodzy zalecają, by po każdym posiłku żuć gumę. A to dlatego, że w jej składzie znajduje się ksylitol, który m.in. przywraca zasadowe środowisko w jamie ustnej i pobudza wytwarzanie śliny – naturalnej ochrony szkliwa przed szkodliwymi bakteriami. – Ksylitol jest słodkim w smaku, pięciowęglowym alkoholem polihydroksylowym, który w przeciwieństwie do zwykłego cukru, nie fermentuje w jamie ustnej i tym samym nie zamienia się w kwasy. Wręcz przeciwnie: wzmacnia proces mineralizacji szkliwa i chroni przed dalszymi zmianami próchniczymi – wyjaśnia lek. stom. Monika Stachowicz z Centrum Leczenia i Profilaktyki Paradontozy Periodent w Warszawie.

Ksylitol ma również wpływ na powstawanie kamienia. Zmniejsza ilość nierozpuszczalnych polisacharydów i zwiększa udział tych rozpuszczalnych. Dzięki temu płytka nie przylega tak ściśle do zębów i łatwiej jest ją usunąć przez szczotkowanie oraz przepływ śliny.




Czytaj skład na etykietach produktów

Słodycze są najczęstszą, obok przekąsek pomiędzy posiłkami i picia słodkich gazowanych napojów, przyczyną próchnicy. – By mieć zdrowe, piękne zęby wcale nie musimy odmawiać sobie czekoladowych przyjemności. Wystarczy, że będziemy wkładać do sklepowego koszyka te produkty, które zamiast zwykłego cukru zawierają w swoim składzie ksylitol. Na etykietach produktów może on być ukryty pod symbolem E967 – tłumaczy lek. stom. Monika Stachowicz. Znajdziemy go również w sosach, dżemach, galaretkach, musztardach i mrożonych owocach morza. Ksylitol jest też naturalnym składnikiem niektórych owoców i warzyw, np. truskawek, malin, kalafiorów, szpinaku i sałaty.

Ksylitol zdrowy również dla dzieci

Ksylitol znajdziemy również w pastach do zębów, które mogą stosować małe dzieci już od pierwszego wyrżniętego ząbka. W przeciwieństwie do fluoru, który również wspomaga remineralizację szkliwa i aktywność przeciwpróchniczą, jest bezpieczny nawet gdy maluch ją przypadkiem połknie.

Rodzice mogą również zmniejszyć ryzyko wystąpienia próchnicy u swoich nowo narodzonych pociech, wycierając im dziąsła i pierwsze ząbki chusteczkami nasączonymi ksylitolem. Są przyjazne dla najmłodszych, gdyż występują w kilku różnych smakach np. mango, jabłko, winogrona.

Ksylitol lekiem na kserostomię

Produkty, które mają w swoim składzie cukier brzozowy, stymulują wytwarzanie śliny, dlatego są one idealne dla osób cierpiących na suchość w ustach. O tym schorzeniu świadczyć mogą spierzchnięte wargi, drapanie w gardle i piekący język. – Kserostomia to choroba, której nie należy bagatelizować. Przez wytwarzanie małych ilości śliny, możemy nabawić się chorób przyzębia i ubytków. Suchość w ustach mogą powodować np. nadciśnienie, cukrzyca, problemy z tarczycą i nerkami, niedobór witaminy z grupy B i żelaza, nałogowe palenie papierosów oraz silne emocje – wymienia dentystka. Ale na tym nie koniec. Przyczyną kserostomii mogą być także zażywane przez nas leki, np. obniżające ciśnienie krwi, nasenne, przeciwalergiczne, moczopędne, jak i przeciwbólowo-rozkurczowe. Suchość w ustach jest naturalnym zjawiskiem u osób w podeszłym wieku, po chemio i radioterapii.

Ślina, której wytwarzanie pobudza ksylitol, stanowi naturalną ochronę zębów i jamy ustnej. M.in. ogranicza przyleganie bakterii, niszczy je i hamuje ich powstawanie, przywraca prawidłowe pH i równowagę kwasowo-zasadową w ustach. Ślina potrzebuje około godziny na regenerację swojego pH, dlatego specjaliści przestrzegają przed przekąskami pomiędzy posiłkami. W przeciwnym razie przyjazne środowisko dla szkodliwych dla zębów bakterii będzie utrzymywać się przez dłuższy czas, niszcząc nasze zęby.

Ksylitol nie jest lekiem na całe zło

Żucie gum i ssanie cukierków z ksylitolem nie uchronią nas całkowicie przed próchnicą, ubytkami i chorobami przyzębia. Należy też stosować podstawowe zasady higieny jamy ustnej, unikać przekąsek pomiędzy posiłkami i picia gazowanych napojów, a także regularnie poddawać zęby zabiegowi fluoryzacji, który wzmocni nasze szkliwo i dzięki czemu stanie się ono bardziej odporne na działanie kwasów i bakterii.

Dbaj o swoje znamiona – dlaczego warto wykonać dermatoskopię i chronić skórę przed słońcem?

Latem chętniej wystawiamy skórę na słońce, spędzając wolne chwile na świeżym powietrzu. Warto jednak pamiętać, że ekspozycja na promieniowanie UV…
CZYTAJ

Nawilżenie, fotoprotekcja i wyrównanie kolorytu skóry-Co spakować do wakacyjnej kosmetyczki?

Lipiec to synonim wakacji i wyjątkowej, letniej atmosfery… zwiastun podróży, chwil na plaży i wśród malowniczych górskich szczytów. To już za…
CZYTAJ

5 powodów, by sięgać po owoce jagodowe. Dietetyczka Grupy LUX MED: „To nie tylko smak lata”

Truskawki, maliny, borówki czy jeżyny kojarzą nam się z letnim słońcem i słodkim smakiem dzieciństwa. Jednak owoce jagodowe to coś…
CZYTAJ

Higienistka stomatologiczna ostrzega: pomijanie wieczornego mycia zębów z aparatem ortodontycznym to poważny błąd!

Decyzja o podjęciu leczenia ortodontycznego to ważny krok w kierunku osiągnięcia wymarzonego, zdrowego uśmiechu. Jednak wraz z założeniem aparatu pojawiają…
CZYTAJ

Brak snu jak 0,5 promila alkoholu. Ekspertki o bezsenności

Bezsenność i zaburzenia snu to problem, z którym zmaga się nawet co trzeci dorosły Polak. Choć często bagatelizujemy brak snu,…
CZYTAJ

Upały a choroby układu krążenia – jak dbać o serce w gorące dni?

Wysokie temperatury, choć dla wielu kojarzą się z letnim wypoczynkiem, mogą stanowić poważne zagrożenie dla zdrowia - zwłaszcza dla osób…
CZYTAJ

E-papierosy pod lupą dentysty: co dzieje się w jamie ustnej po vapowaniu?

Używanie e-papierosów zdobyło w ostatnich latach ogromną popularność, jako alternatywa dla tradycyjnego palenia tytoniu. Choć początkowo uważano je za mniej…
CZYTAJ

Dieta onkologiczna: fakty i mity

Jak pokazują badania aż 65% pacjentów onkologicznych traci na wadze jeszcze przed pierwszą wizytą u specjalisty, a w trakcie leczenia…
CZYTAJ

Światowy Dzień Mikrobiomu 2025: jesteśmy coraz bardziej zainteresowani mikrobiotą, ale nasza świadomość jest wciąż niewystarczająca

Z okazji Światowego Dnia Mikrobiomu warto przyjrzeć się rosnącemu zainteresowaniu społeczeństwa mikrobiotą i jej wpływem na zdrowie. Dane z trzeciej…
CZYTAJ

Dlaczego nazywamy jelita drugim mózgiem? „To właśnie tam powstaje do 95% serotoniny!”

Czy Twój brzuch wie więcej niż myślisz? Coraz częściej mówi się o jelitach nie tylko jako o centrum trawienia, ale…
CZYTAJ

Co warto wiedzieć o SPF? ABC wiedzy na temat letniej fotoprotekcji

Jakie są wakacyjne potrzeby skóry? Skuteczna ochrona przeciwsłoneczna, nawilżenie i regeneracja to podstawa osiągnięcia efektu pięknej i zdrowej cery latem.…
CZYTAJ

ZADBAJ O OBJĘTOŚĆ Z KOSMETYKAMI STAPIZ

Szukasz produktów, które pomogą Ci utrzymać dużą objętość włosów na dłuższy czas bez efektu obciążenia? Sprawdź te kosmetyki STAPIZ. Dzięki…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Dbaj o swoje znamiona – dlaczego warto wykonać dermatoskopię i chronić skórę przed słońcem?

Latem chętniej wystawiamy skórę na słońce, spędzając wolne chwile na świeżym powietrzu.…
CZYTAJ

5 powodów, by sięgać po owoce jagodowe. Dietetyczka Grupy LUX MED: „To nie tylko smak lata”

Truskawki, maliny, borówki czy jeżyny kojarzą nam się z letnim słońcem i…
CZYTAJ

Brak snu jak 0,5 promila alkoholu. Ekspertki o bezsenności

Bezsenność i zaburzenia snu to problem, z którym zmaga się nawet co…
CZYTAJ

Upały a choroby układu krążenia – jak dbać o serce w gorące dni?

Wysokie temperatury, choć dla wielu kojarzą się z letnim wypoczynkiem, mogą stanowić…
CZYTAJ

Dieta onkologiczna: fakty i mity

Jak pokazują badania aż 65% pacjentów onkologicznych traci na wadze jeszcze przed…
CZYTAJ