Dieta nie tylko odchudza. Czym są choroby dietozależne?



Dieta nie tylko odchudza. Czym są choroby dietozależne?

Na konsultację z dietetykiem powinniśmy się umówić nie tylko w sytuacji, kiedy chcemy zgubić parę zbędnych kilogramów i być „fit”. Taka konsultacja staje się medycznym wymogiem, jeśli cierpimy przynajmniej na jedną z chorób dietozależnych. Są to schorzenia, których rozwój, a także terapia w dużej mierze zależy od tego, co jemy, jak często i w jakich ilościach.

Dieta w zdrowiu i chorobie

Niewłaściwa dieta wpływa na rozwój chorób. Zbilansowana i odpowiednio zaplanowana w oparciu o dane kliniczne może natomiast sprawić, że poczujemy się lepiej. Warto więc z diagnozą choroby w ręku poradzić się dietetyka. Szczególnie jeśli cierpimy na chorobę dietozależną. Do grupy tej zaliczamy dziś cukrzycę I i II typu, nadciśnienie tętnicze i choroby układu krążenia, osteoporozę, choroby nowotworowe, celiakię, otyłość, dnę moczanową, a nawet próchnicę. W sumie ponad 80 schorzeń, na które w Polsce choruje blisko 12 milionów ludzi.




– Często to niewłaściwa dieta, bogata w cukry toksyny, białko, tłuszcz, wolne rodniki czy błonnik może być przyczyną rozwoju choroby i pogarszania się stanu zdrowia. Odstawienie konkretnych składników i zmiana nawyków żywieniowych, a także wprowadzenie potraw bogatych np. w witaminy i minerały może wpłynąć pozytywnie na organizm. Dlatego też analiza menu, a następnie zaplanowanie zbilansowanej diety jest konieczne, dla uniknięcia dalszego rozwoju schorzenia i pojawiania się powikłań. Jest to szczególnie ważne w przypadku osób np. z cukrzycą, nowotworem, kamicą nerkową, dną moczanową, a także u osób po zawale serca – mówi dietetyk kliniczny mgr Małgorzata Pelikan z Centrum Dietetycznego 4Health w Katowicach.

modanaurode.pl Małgorzata Pelikan fot. Gyncentrum (2)

Zapytaj rodzinę o choroby, zbadaj krew

Ale dieta może spełniać także rolę profilaktyczną, minimalizując ryzyko wystąpienia choroby. Jest ona zalecana szczególnie osobom, u których w rodzinie występują schorzenia dietozależne, zwłaszcza cukrzyca, choroby układu krążenia i otyłość.

 – Dietę można ustalić także profilaktycznie, pod kątem ryzyka konkretnej choroby. Dietetyk zaplanuje dla nas wówczas zrównoważony bilans energetyczny, skomponuje skład diety, określi liczbę posiłków, a także sposób ich przygotowywania – mówi Małgorzata Pelikan.

dietetyk kliniczny mgr Małgorzata Pelikan z Centrum Dietetycznego 4Health

O diecie powinniśmy także pomyśleć odbierając wyniki badań krwi. Jeśli wskazują one np. podwyższony poziom cholesterolu LDL, trójglicerydów( zobacz poziom trójglicerydów i cholesterolu ) lub poziom glukozy lub zaniżone poziomy hemoglobiny, cholesterolu HDL czy białka niezbędna jest konsultacja z dietetykiem. Wpływ na wyniki może mieć to, co jemy. – Tego typu wskaźniki są pierwszym sygnałem, który powinien nas zaniepokoić.  Właściwa dieta jest w stanie przywrócić nam właściwy i bezpieczny poziom cholesterolu, białka, cukru, a także elektrolitów – mówi specjalistka.

Dieta onkologiczna: fakty i mity

Jak pokazują badania aż 65% pacjentów onkologicznych traci na wadze jeszcze przed pierwszą wizytą u specjalisty, a w trakcie leczenia…
CZYTAJ

Światowy Dzień Mikrobiomu 2025: jesteśmy coraz bardziej zainteresowani mikrobiotą, ale nasza świadomość jest wciąż niewystarczająca

Z okazji Światowego Dnia Mikrobiomu warto przyjrzeć się rosnącemu zainteresowaniu społeczeństwa mikrobiotą i jej wpływem na zdrowie. Dane z trzeciej…
CZYTAJ

Dlaczego nazywamy jelita drugim mózgiem? „To właśnie tam powstaje do 95% serotoniny!”

Czy Twój brzuch wie więcej niż myślisz? Coraz częściej mówi się o jelitach nie tylko jako o centrum trawienia, ale…
CZYTAJ

Co warto wiedzieć o SPF? ABC wiedzy na temat letniej fotoprotekcji

Jakie są wakacyjne potrzeby skóry? Skuteczna ochrona przeciwsłoneczna, nawilżenie i regeneracja to podstawa osiągnięcia efektu pięknej i zdrowej cery latem.…
CZYTAJ

ZADBAJ O OBJĘTOŚĆ Z KOSMETYKAMI STAPIZ

Szukasz produktów, które pomogą Ci utrzymać dużą objętość włosów na dłuższy czas bez efektu obciążenia? Sprawdź te kosmetyki STAPIZ. Dzięki…
CZYTAJ

Mokate Cappuccino ZERO to doskonały wybór dla osób, które chcą cieszyć się smakiem kawy, dbając przy tym o zdrowie

Mokate Cappuccino ZERO to doskonały wybór dla osób, które chcą cieszyć się smakiem kawy, dbając przy tym o zdrowie. Bez…
CZYTAJ

Kiedy ból zębów sprawia, że odmawiasz sobie letnich przyjemności..

Lato od razu przywodzi na myśl wakacje, lody i chłodne napoje. Niestety, nie każdy może cieszyć się swobodnie tymi przyjemnościami.…
CZYTAJ

Antyoksydacja, poprawa kolorytu skóry i demakijaż Co warto wiedzieć o kwasie ferulowym?

Kwas ferulowy to król multifunkcjonalności. Działa antyoksydacyjnie, przeciwstarzeniowo, świetnie wpływa na koloryt cery i wspiera działanie kremów z SPF. Latem…
CZYTAJ

Puszcza Białowieska bliska sercom Polaków. Wyniki ogólnopolskiego badania opinii publicznej

Zdecydowana większość Polaków zna i docenia wartość Puszczy Białowieskiej – wynika z ogólnopolskiego badania opinii publicznej przeprowadzonego przez firmę Quantify…
CZYTAJ

Regeneracja i intensywne nawilżenie Jak skutecznie przygotować włosy do lata?

Nawilżenie i dogłębna regeneracja to priorytet pielęgnacji włosów przed latem. Specjaliści podpowiadają, że drogą do osiągnięcia efektu zachwycających, lśniących pasm…
CZYTAJ

Ile lodów tygodniowo może jeść przedszkolak? Czy codzienne jedzenie lodów to coś złego?

Na pytania odpowiada ekspert Damian Dziewiałtowski, dietetyk Grupy LUX MED: Lody dla przedszkolaka – ile to bezpieczna porcja? Lody to…
CZYTAJ

Zdrowe dziąsła, zdrowy organizm: dlaczego przyzębie jest takie ważne?

Krwawiące dziąsła to nie błahostka – mogą być oznaką poważnej choroby przyzębia, która wpływa na zdrowie całego organizmu. W Polsce…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Dieta onkologiczna: fakty i mity

Jak pokazują badania aż 65% pacjentów onkologicznych traci na wadze jeszcze przed…
CZYTAJ

Światowy Dzień Mikrobiomu 2025: jesteśmy coraz bardziej zainteresowani mikrobiotą, ale nasza świadomość jest wciąż niewystarczająca

Z okazji Światowego Dnia Mikrobiomu warto przyjrzeć się rosnącemu zainteresowaniu społeczeństwa mikrobiotą…
CZYTAJ

Dlaczego nazywamy jelita drugim mózgiem? „To właśnie tam powstaje do 95% serotoniny!”

Czy Twój brzuch wie więcej niż myślisz? Coraz częściej mówi się o…
CZYTAJ

Co warto wiedzieć o SPF? ABC wiedzy na temat letniej fotoprotekcji

Jakie są wakacyjne potrzeby skóry? Skuteczna ochrona przeciwsłoneczna, nawilżenie i regeneracja to…
CZYTAJ

Otyłość to choroba, nie wybór. Jak leczyć bez oceniania i uprzedzeń?

Otyłość to przewlekła choroba, a nie efekt braku silnej woli. Pomimo rosnącej…
CZYTAJ