Tartaletki z karmelizowaną śliwką
Składniki:
– 150 g świeżych śliwek,
– 5 łyżek brązowego cukru,
– 1 łyżeczka masła,
– 2 łyżeczki cynamonu,
– 1 opakowanie serka Mascarpone,
– 100 ml słodkiej śmietanki 36%,
– 1 opakowanie słodkich tartaletek od Dan Cake,
– garść lubionych orzechów,
Przygotowanie:
Śliwki myjemy i pozbawiamy owoce pestek. Kroimy je w plasterki. Na patelni roztapiamy masło na delikatnym ogniu. Dodajemy cynamon i cukier.
Podsmażamy aż do pojawienia się „pianki”. Do tak przygotowanego masła z przyprawami, dodajemy owoce i podsmażamy do czasu, aż owoce puszczą sok i zrobi się gęsty sos.
Podduszamy ok. 5 minut. Na koniec dodajemy ulubione orzechy i mieszamy. Odstawiamy do ostudzenia. Serek Mascarpone wykładamy do miski, dodajemy słodką śmietankę i mieszamy trzepaczką tak, aby masa nie straciła konsystencji.
Masę wstawiamy do lodówki na około 30 minut. Wyjmujemy tartaletki, do środka nakładamy masę. Całość dekorujemy karmelizowanymi śliwkami.
Smacznego!