SAŁATKA ARBUZOWA Z MIĘTOWYM DRESSINGIEM I BAGIETKĄ
Składniki (na 2 porcje):
arbuz – 500 g
czarne oliwki – 6 sztuk na porcję
cebula – ˝ sztuki
ser feta – 100 g
mięta – 2 garści
oliwa z oliwek – 4 łyżki
sok z połowy cytryny
czarny pieprz – szczypta
szczypiorek do dekoracji
Bagietka do odpieku (np. Dan Cake)
Przygotowanie:
Arbuza pokroić w trójkątne kawałki i ułożyć na talerzu. Cebulę pokroić w piórka, ułożyć na cząstkach arbuza razem z oliwkami. Ser feta rozdrobnić i posypać nim sałatkę. Listki mięty drobno posiekać.
Dodać oliwę, sok z cytryny i pieprz. Dokładnie wymieszać. Dressingiem polać sałatkę, ozdobić posiekanym szczypiorkiem.
Bagietkę do odpieku pokroić na kawałki, skropić oliwą z oliwek. Zapiekać w piekarniku kilka minut na złoty kolor. Podawać jako dodatek do sałatki arbuzowej.
Smacznego!