Morwa biała – wspomaga odchudzanie oraz obniża cholesterol LDL
Morwa biała – wspomaga odchudzanie oraz obniża cholesterol LDL
Morwa biała jest uznawana za roślinę leczniczą, wspomaga odchudzanie, stosowana jest przy profilaktyce oraz leczeniu otyłości. Dodatkowo morwa biała bardzo dobrze hamuje rozkład cukrów oraz węglowodanów złożonych w naszym organizmie (skrobia). Węglowodany złożone występują między innymi w makaronach, produktach zbożowych, warzywach strączkowych.
Działanie morwy białej
Dzięki substancjom zawartym w liściach morwy białej, skrobia która znajduję się w/w produktach nie powoduje wzrostu stężenia cukru we krwi. Morwa biała obniża także poziom cholesterolu LDL oraz trójglicerydów ( zobacz wszystko o trójglicerydach jakie są normy oraz jak obniżyć poziom trójglicerydów ), wpływa na zmniejszenie apetytu ( zmniejsza także łaknienie na słodycze, co jest istotnym elementem podczas procesu odchudzania).
Liście morwy białej zawierają witaminy z grupy B: B2 ( ryboflawina ), B6 ( pirodyksyna ), B1 ( tiamina ) oraz witaminę PP. Dodatkowo liście morwy białej zawierają kwas fumarowy i kwas palimitynowy oraz sitosterol.
Morwa biała zalecana jest we wczesnych stanach cukrzycy. Cukry złożone, które zawarte są w liściach morwy białej wykazują zbliżone działanie do leków przeciwcukrzycowych. Dzięki właściwościom zmniejszania wchłaniania węglowodanów w organizmie, skutecznie hamuje odkładanie się tkanki tłuszczowej, dlatego jest zalecana podczas odchudzania. Morwa biała pomocna jest także przy różnych stanach zapalnych gardła, jamy ustnej oraz przy kaszlu czy też gorączce.
Napar z morwy białej:
Wsypujemy 1 łyżeczkę ( od herbaty ) do filiżanki, zalewamy gorącą wodą ( nie wrzątkiem ), przykrywamy spodkiem na około 15 minut. Po ochłodzeniu napar jest gotowy do picie.
Napar pijemy do 3 razy dziennie ( nie więcej ). Liście morwy białej ( ususzone ) możemy kupić w aptekach lub sklepach zielarskich.
modanaurode.pl morwa biala wspomaga odchudzanie oraz obniza cholesterol
Morwa biała – ciekawostki
Morwa biała to niewielkie drzewo, owoce morwy białej, przypominają owoce jeżyny, są koloru białego, o smaku słodko-kwaśnym. Zawierają witaminy z grupy A, B oraz Ca także flawonoidy i taniny. Owoce dojrzewają pod koniec lipca, po czym szybko opadają.
Zastosowanie morwy białej w branży spożywczej jest ogromne. Wyrabia się z niej różnego rodzaju dżemy, marmolady, soki oraz kompoty.
Morwa biała wykorzystywana jest także przy produkcji różnego rodzaju alkoholi, między innymi likierów, win, nalewek.
Morwa biała używana jest w tradycyjnej medycynie, która przypisuje jej korzystne działanie w ochronie nerek, wątroby, serca oraz przy wybielaniu skóry jak też w ograniczaniu hiperglikemii, oraz chorób wrzodowych.
Liście morwy białej bogate są w białka oraz aminokwasy, przez co stosuje się je nie tylko jako herbatki ziołowe, ale dodatki do pieczywa oraz w suplementach żywności.