Język – co mówi o Twoim zdrowiu?



Jak często obserwujesz swój język? Jest nie mniej ważny niż zęby lub dziąsła. W medycynie chińskiej jest podstawą diagnostyki, od której zaczyna się badanie fizykalne pacjenta. W medycynie konwencjonalnej jest jednak niedoceniany, a przecież jego nietypowy wygląd, zmiana ubarwienia, obrzęk, z pozoru niewinne krostki lub plamki, mogą dostarczyć informacji na wagę złota o zdrowiu pacjenta.

Język powie o chorobie

Język nazywany jest „najsilniejszym mięśniem w ciele ludzkim” i wbrew pozorom jest kluczowym narządem. Służy m.in. do artykulacji mowy, odczuwania i odróżniania smaków, przeżuwania jedzenia oraz pozwala wykształcić prawidłowo zgryz. Problemy zaczynają się, kiedy ta część jamy ustnej zaczyna „chorować”, bowiem schorzenia języka potrafią być równie uciążliwe, co kłopoty z dziąsłami, zębami lub nieprzyjemny zapach z ust. Jak zatem rozpoznać schorzenia języka, które powinny być dla nas sygnałem ostrzegawczym?

– Zdrowy język jest jasnoróżowy, wilgotny, sprężysty, pozbawiony nalotów i pokryty małymi brodawkami. Objawy, które powinny nas zaniepokoić to jego bolesność, obrzęk, trudności z jego poruszaniem, pieczenie, niegojące i powracające zmiany na jego powierzchni np. owrzodzenia lub plamki, zaburzenia lub utrata smaku, zmiany w odczuwaniu smaków, zmiana koloru i jego tekstury, towarzysząca temu wysoka gorączka, trudności z jedzeniem i piciem – mówi lek. stom. Monika Stachowicz z Centrum Leczenia i Profilaktyki Paradontozy Periodent w Warszawie.

Wiele z objawów może wynikać choćby z nieprawidłowej higieny i nawyków, inne z niegroźnej, indywidualnej tendencji, jeszcze inne zaś mogą być sygnałem choroby ogólnoustrojowej, która wymaga leczenia.

Przyczyny schorzeń języka

Wizyta w gabinecie stomatologicznym w celu zdiagnozowania problemu jest podstawą, jeśli chcemy pozbyć się nieprzyjemnych dolegliwości. Specjaliści zalecają obserwację wyglądu języka, szczególnie jeśli wcześniej nie występowały niepokojące objawy. Co może być ich przyczyną?

PRZYCZYNY SCHORZEŃ JĘZYKA

bolesność Ból języka najczęściej jest wynikiem pierwotnych zakażeń języka tzn. na skutek zakażeń wirusowych, bakteryjnych czy grzybiczych lub urazu mechanicznego, gdy podrażnia go źle dopasowana proteza zębowa, nieprawidłowo założone wypełnienie, wskutek oparzenia, padaczki lub ugryzienia. Zapalenie języka wraz z dolegliwościami bólowymi oraz pieczeniem może też być sygnałem chorób ogólnoustrojowych m.in. awitaminozy, cukrzycy, niedokrwistości czy AIDS. Za bólem języka mogą też stać neuralgie (nerwobóle) – silne bóle pochodzące z uszkodzonego nerwu występujące samoistnie lub mające miejsce przy starzeniu się organizmu, stwardnieniu rozsianym lub nowotworach.
pieczenie U kobiet w czasie menopauzalnym i pomenopauzalnym często występuje BMS (ang. burning mouth syndrome), zespół piekących ust, który objawia się pieczeniem ust i języka, towarzyszy temu wrażenie mrowienia, drętwienia, suchości w ustach. BMS może być także spowodowany paleniem papierosów, cukrzycą, przyjmowaniem niektórych leków lub towarzyszyć niektórym zaburzeniom psychicznym tj. depresja, stany lękowe, stres posttraumatyczny.
obrzęk Obrzęknięty lub generalnie nieprawidłowo duży język, tzw. makroglosja występuje z kolei przy zespole Downa, niedoczynności tarczycy, białaczce, zapaleniu gardła, anemii, raku języka lub zespole Beckwitha-Wiedemanna. Ten ostatni to rzadko występujący zespół wad wrodzonych u dziecka o podłożu genetycznym, który przejawia się wystąpieniem cech przerostu oraz większą tendencją do rozwoju niektórych nowotworów. Co ważne, kiedy język puchnie nagle, przyczyny należy upatrywać w reakcji alergicznej i jak najszybciej udać się do lekarza, aby uniknąć kłopotów z oddychaniem, a nawet ryzyka uduszenia.

afty Afty to drobne zmiany występujące na błonie śluzowej jamy ustnej pod postacią bolesnych owrzodzeń lub nadżerek z żółtym nalotem. Nie licząc języka, mogą pojawić się na wewnętrznej stronie policzka lub czerwieni wargowej. – Afta najczęściej jest łagodną, przemijającą zmianą, która często pojawia się bez powodu i znika po paru tygodniach. Ich powstawaniu sprzyjają też urazy jamy ustnej, składniki pasty do zębów lub płyny do płukania ust, alergie pokarmowe lub niedobory żywieniowe. Jeśli jednak afta nie goi się po paru tygodniach, lepiej udać się to stomatologa. Niegojące się krostki czy owrzodzenia mogą świadczyć o wirusie HIV lub o zmianach o charakterze nowotworowym – wyjaśnia dr Stachowicz.




Zmiana koloru

biały nalot – pomijając złą higienę jamy ustnej, może być spowodowany stanem zapalnym języka, pleśniawkami, wrodzonymi wadami serca u dorosłych, odwodnieniem, anemią, gorączką, paleniem papierosów, częstym spożyciem alkoholu, kandydozą jamy ustnej, chorobami takimi jak kiła, HIV/AIDS, leukoplakia, rak jamy ustnej i języka, a także przypadłością zwaną językiem geograficznym (lingua geographica), charakteryzującą się powstaniem jasnych plam przypominających kształtem mapę i tworzących na języku charakterystyczne „wysepki”. Białe plamki lub linie na języku mogą też być objawem liszaja płaskiego.

żółty – może być niewinnym, przemijającym zabarwieniem, wynikającym z niedostatecznej higieny, choć zdarza się również, że jest on objawem żółtaczki lub towarzyszy zażółceniu oczu i skóry, które mogą wskazywać na problemy z wątrobą lub pęcherzykiem żółciowym.

brunatny – występuje przy bardzo rzadkim schorzeniu nazwanym czarnym włochatym językiem (lingua villosa nigra), którego przyczyna do końca nie jest znana. Nagromadzenie martwych komórek na powierzchni języka i wydłużenie brodawek nitkowatych sprawiają, że język ma tendencję do zabarwiania się na ciemny kolor, wygląda wtedy na większy oraz – poprzez przerost tkanek – na „włochaty”. Czynniki ryzyka to palenie papierosów, niektóre pokarmy lub cukrzyca. Mimo że język wygląda dość nietypowo, nie jest to niebezpieczne dla zdrowia. Głównym problemem jest tu nieestetyczny wygląd. Dokładna higiena jamy ustnej oraz języka to podstawa w leczeniu tej dolegliwości, szczególnie jeśli jesteśmy nałogowymi palaczami. Brązowy nalot może też oznaczać kłopoty z jelitami oraz toksemię, czyli nadmierne odkładanie się toksyn w organizmie.

zaczerwieniony – występuje przy niedoborze żelaza, kwasu foliowego oraz witaminy B12. Również reakcja alergiczna na gluten czy nawet stres może być przyczyną takiego odcienia języka. Z kolei zaczerwienione pola z białą obwódką przypominające mapę mogą wskazywać na tzw. język geograficzny, czyli rumień wędrujący języka. Najczęściej nie jest to jednak objaw choroby, a indywidualna przypadłość, która może mieć choćby źródło genetyczne.

Jak diagnozować i leczyć?

W celu diagnozy źródła problemów z językiem należy umówić się do lekarza. Bardzo często to stomatolodzy rozpoznają nieprawidłowości i jeśli przyczyna problemów nie leży w jamie ustnej, kierują pacjenta na konsultację do lekarza ogólnego.

Fot. lek. stom. Monika Stachowicz Periodent
– Zalecenia w przypadku schorzeń języka są uzależnione od przyczyny problemu. Jeśli powodem jest niedokładna higiena, to warto zaopatrzyć się w szczoteczki z powierzchnią przeznaczoną do mycia języka i specjalne skrobaczki. Warto też zwrócić uwagę na swoje nawyki np. palenie papierosów lub złą dietę, która przekłada się na wygląd nie tylko zębów i dziąseł, ale także języka.

Bywa, że po wyglądzie języka można stwierdzić dolegliwości natury niestomatologicznej. Zmiany na języku np. pękające rany mogą m.in. sugerować zmiany cukrzycowe, a opuchlizna – nadciśnienie. Wtedy należy pilnie skierować pacjenta na specjalistyczne konsultacje – tłumaczy ekspert.

Na co zwrócić uwagę przy wyborze metody spowalniania progresji krótkowzroczności u dzieci?

Nawet połowa światowej populacji do 2050 roku będzie zmagała się z krótkowzrocznością – wadą wzroku, która w skrajnych przypadkach może…
CZYTAJ

Proteiny i wysoka jakość odżywcza. Specyfika suplementów diety

Dwie trzecie młodych Polaków uznaje swoje nawyki żywieniowe za zdrowe, a jednocześnie tylko co czwarty Polak odżywia się zgodnie z…
CZYTAJ

Rozmowa z Dr Franciszkiem Strzałkowskim, założycielem Kliniki Strzałkowski

DR FRANCISZEK STRZAŁKOWSKI - po powrocie z zagranicy 5 lat temu , założył Klinikę Strzałkowski. Lekarz medycyny estetycznej, anestezjolog, członek…
CZYTAJ

Jesienne obniżenie nastroju – jak sobie z nim radzić? Niezawodne źródła wsparcia

Po intensywnym lecie, kiedy jesteśmy pełni aktywności i pozytywnej motywacji, chłodniejsza pogoda może wpłynąć na naszą psychikę. Czy jednak winna…
CZYTAJ

Kluczowe trendy w dietetyce a dieta idealna

Globalne trendy żywieniowe, mimo że zmieniają się dość dynamicznie, to jednak konsekwentnie ewoluują w jednym kierunku – dążymy do tego,…
CZYTAJ

Wyjazd do uzdrowiska po zdrowie!

Wyjazd do uzdrowiska to dla wielu osób doskonała okazja, aby zadbać o swoje zdrowie, odprężyć się i cieszyć wspaniałym wypoczynkiem.…
CZYTAJ

Odmłodzenie i odświeżenie – Dwa wyzwania dla skóry wokół oczu

Delikatna skóra wokół oczu – szczególnie ta dojrzała – wymaga spersonalizowanej pielęgnacji nastawionej jednocześnie na kilka obszarów. Najważniejsze z nich…
CZYTAJ

„Wspólnie rozgrzewamy serca seniorów” Knorr wspiera Stowarzyszenie mali bracia Ubogich

Obecność drugiego człowieka, chęć rozmowy, otwartość, ciepły posiłek - mają moc, by odmienić choć na chwilę życie osamotnionych, starszych osób.…
CZYTAJ

Antybiotykooporność – cicha pandemia XXI wieku. Bezpieczne stosowanie antybiotyków

Sezon jesienno-zimowy sprzyja wzrostowi zachorowań, a leczenie różnych grup wiekowych, od dzieci po seniorów, często wymaga zastosowania antybiotyków. Z okazji…
CZYTAJ

Dowiedz się więcej o swojej odporności!

#Katar, #kichanie, #kaszel i ból gardła to poza kolorowymi liśćmi drzew charakterystyczne oznaki mokrej i zimnej jesieni. Za wymienione objawy…
CZYTAJ

Wpływ konieczności przesiedlenia na zdrowie psychiczne i dobrostan psychospołeczny dzieci

„Bez wątpienia jest tu fajnie; ale prawdziwy dom, to własny dom...” - Badanie subiektywnego dobrostanu dzieci i młodzieży mieszkających w…
CZYTAJ

Rola białka w zrównoważonej diecie

Białko stanowi około 20% masy ciała człowieka, z czego mniej więcej 300 g ulega wymianie w ciągu doby. Ten niezbędny…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Wyjazd do uzdrowiska po zdrowie!

Wyjazd do uzdrowiska to dla wielu osób doskonała okazja, aby zadbać o…
CZYTAJ

Antybiotykooporność – cicha pandemia XXI wieku. Bezpieczne stosowanie antybiotyków

Sezon jesienno-zimowy sprzyja wzrostowi zachorowań, a leczenie różnych grup wiekowych, od dzieci…
CZYTAJ

Dowiedz się więcej o swojej odporności!

#Katar, #kichanie, #kaszel i ból gardła to poza kolorowymi liśćmi drzew charakterystyczne…
CZYTAJ

Cukrzyca: znaj ryzyko – bądź odpowiedzialny. Kto jest na nią szczególnie narażony? Czy można obniżyć ryzyko zachorowania? Co jeść przy cukrzycy?

14 listopada obchodzony jest Światowy Dzień Cukrzycy. W tym roku hasłem przewodnim…
CZYTAJ

Samobadanie piersi ratuje życie

Rak piersi to choroba podstępna, gdyż początkowo nie daje symptomów, a pierwszym…
CZYTAJ