5 FAKTÓW I MITÓW O ŚNIADANIU



5 FAKTÓW I MITÓW O ŚNIADANIU

Chcesz być zdrowa i mieć energię na cały dzień? Nie rezygnuj ze śniadania. Stare przysłowie mówi – śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi. Poznaj 5 faktów i mitów na temat pierwszego posiłku w ciągu dnia.

Jedząc mniej na śniadanie szybciej schudnę

MIT. Poranna głodówka nie sprzyja odchudzaniu. Takie mini śniadanie nawet zaostrza apetyt i zwiększa ochotę na podjadanie kalorycznych przekąsek między posiłkami. Poza tym niedobór węglowodanów spowolni Twój metabolizm.

Śniadanie zmniejsza stres

FAKT. O ile nie zafundujesz sobie na śniadanie ciastek z cukierni. Zdrowy posiłek zwiększy odporność na stres i ukoi nerwy. Dzięki niemu Twoja pamięć i koncentracja będą działały na wyższych obrotach.

Nie ma znaczenia, o której zjem śniadanie

MIT. Pierwszy posiłek możesz rozpocząć nawet w południe, pod warunkiem jednak, że wstałaś około 10. Śniadanie najlepiej zjeść 1-2 godzin po przebudzeniu, jeszcze przed wyjściem z domu. Jedzenie zatrzyma wydzielanie soków trawiennych, a mózg dostanie dawkę energii, potrzebnej do sprawnego działania

Śniadanie mnie obudzi

FAKT. Zwłaszcza jeśli w grę wchodzi kubek świeżo parzonej kawy. Badania dowodzą, że osoby zaczynające dzień od śniadania mają znacznie więcej energii i nie są tak ospałe jak te, które wyszły do pracy z pustym żołądkiem. Po śniadaniu warto przyjąć Get Slim na bazie zielonej kawy, aby dodatkowo obudzić metabolizm..




Jeżeli zjem zbyt obfite śniadanie, to go nie spalę

FAKT i MIT. Po kilku godzinach snu, ale równocześnie braku pożywienia, organizm potrzebuje najbardziej wartościowych składników. Jeśli dostarczysz mu ich np. w postaci białka (twaróg), węglowodanów (płatki owsiane) i tłuszczów (orzechy włoskie), to spalisz je w 100%. Gorzej, kiedy śniadanie zastępuje pączek…

Przepis na zdrowe śniadanie

Owsianka gotowana na soku jabłkowym

2 szklanki płatków owsianych

1 średnie jabłko

4 szklanki soku jabłkowego, najlepiej świeżo wytłoczonego

100 g rodzynek

50 g orzechów włoskich

1/4 łyżeczki cynamonu

˝ łyżeczki startego korzenia świeżego imbiru

2-3 łyżki masła

Do garnka wlej sok jabłkowy, zagotuj i dodaj rodzynki. Gdy sok zacznie się gotować dosyp płatki. Dodaj przyprawy i gotuj na wolnym ogniu do momentu, gdy kasza wchłonie cały sok (około 15-20 minut). Następnie dodaj masło. Na koniec potrawę posyp lekko podprażonymi orzechami włoskimi.

Na co zwrócić uwagę przy wyborze metody spowalniania progresji krótkowzroczności u dzieci?

Nawet połowa światowej populacji do 2050 roku będzie zmagała się z krótkowzrocznością – wadą wzroku, która w skrajnych przypadkach może…
CZYTAJ

Proteiny i wysoka jakość odżywcza. Specyfika suplementów diety

Dwie trzecie młodych Polaków uznaje swoje nawyki żywieniowe za zdrowe, a jednocześnie tylko co czwarty Polak odżywia się zgodnie z…
CZYTAJ

Rozmowa z Dr Franciszkiem Strzałkowskim, założycielem Kliniki Strzałkowski

DR FRANCISZEK STRZAŁKOWSKI - po powrocie z zagranicy 5 lat temu , założył Klinikę Strzałkowski. Lekarz medycyny estetycznej, anestezjolog, członek…
CZYTAJ

Jesienne obniżenie nastroju – jak sobie z nim radzić? Niezawodne źródła wsparcia

Po intensywnym lecie, kiedy jesteśmy pełni aktywności i pozytywnej motywacji, chłodniejsza pogoda może wpłynąć na naszą psychikę. Czy jednak winna…
CZYTAJ

Kluczowe trendy w dietetyce a dieta idealna

Globalne trendy żywieniowe, mimo że zmieniają się dość dynamicznie, to jednak konsekwentnie ewoluują w jednym kierunku – dążymy do tego,…
CZYTAJ

Wyjazd do uzdrowiska po zdrowie!

Wyjazd do uzdrowiska to dla wielu osób doskonała okazja, aby zadbać o swoje zdrowie, odprężyć się i cieszyć wspaniałym wypoczynkiem.…
CZYTAJ

Odmłodzenie i odświeżenie – Dwa wyzwania dla skóry wokół oczu

Delikatna skóra wokół oczu – szczególnie ta dojrzała – wymaga spersonalizowanej pielęgnacji nastawionej jednocześnie na kilka obszarów. Najważniejsze z nich…
CZYTAJ

„Wspólnie rozgrzewamy serca seniorów” Knorr wspiera Stowarzyszenie mali bracia Ubogich

Obecność drugiego człowieka, chęć rozmowy, otwartość, ciepły posiłek - mają moc, by odmienić choć na chwilę życie osamotnionych, starszych osób.…
CZYTAJ

Antybiotykooporność – cicha pandemia XXI wieku. Bezpieczne stosowanie antybiotyków

Sezon jesienno-zimowy sprzyja wzrostowi zachorowań, a leczenie różnych grup wiekowych, od dzieci po seniorów, często wymaga zastosowania antybiotyków. Z okazji…
CZYTAJ

Dowiedz się więcej o swojej odporności!

#Katar, #kichanie, #kaszel i ból gardła to poza kolorowymi liśćmi drzew charakterystyczne oznaki mokrej i zimnej jesieni. Za wymienione objawy…
CZYTAJ

Wpływ konieczności przesiedlenia na zdrowie psychiczne i dobrostan psychospołeczny dzieci

„Bez wątpienia jest tu fajnie; ale prawdziwy dom, to własny dom...” - Badanie subiektywnego dobrostanu dzieci i młodzieży mieszkających w…
CZYTAJ

Rola białka w zrównoważonej diecie

Białko stanowi około 20% masy ciała człowieka, z czego mniej więcej 300 g ulega wymianie w ciągu doby. Ten niezbędny…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Wyjazd do uzdrowiska po zdrowie!

Wyjazd do uzdrowiska to dla wielu osób doskonała okazja, aby zadbać o…
CZYTAJ

Antybiotykooporność – cicha pandemia XXI wieku. Bezpieczne stosowanie antybiotyków

Sezon jesienno-zimowy sprzyja wzrostowi zachorowań, a leczenie różnych grup wiekowych, od dzieci…
CZYTAJ

Dowiedz się więcej o swojej odporności!

#Katar, #kichanie, #kaszel i ból gardła to poza kolorowymi liśćmi drzew charakterystyczne…
CZYTAJ

Cukrzyca: znaj ryzyko – bądź odpowiedzialny. Kto jest na nią szczególnie narażony? Czy można obniżyć ryzyko zachorowania? Co jeść przy cukrzycy?

14 listopada obchodzony jest Światowy Dzień Cukrzycy. W tym roku hasłem przewodnim…
CZYTAJ

Samobadanie piersi ratuje życie

Rak piersi to choroba podstępna, gdyż początkowo nie daje symptomów, a pierwszym…
CZYTAJ