Nowe metody utrwalania żywności. Za i przeciw liofilizacji



Konieczność konserwowania i utrwalania żywności jest konsekwencją rozwoju cywilizacji. Rosnąca świadomość racjonalnego odżywiania wymaga od producentów produktów spożywczych ciągłego podnoszenie ich jakości. Aktualnie największym zainteresowaniem cieszy się żywność bezpieczna, zdrowa, bez konserwantów i zbędnych ulepszaczy.

Spośród wielu metod utrwalania żywności coraz bardziej popularna jest liofilizacja, która pozwala zachować maksymalnie dużo wartości odżywczych świeżego produktu.

Czym jest liofilizacja?

Liofilizacja to jedna z nowoczesnych metod utrwalania żywności. Wykorzystuje naturalny proces suszenia przez mrożenie, który polega na wyeliminowaniu wody z zamrożonego materiału poprzez bezpośrednie przejście w stan pary (pomijając stan ciekły). „Istotne jest, aby liofilizację przeprowadzać pod znacznie obniżonym ciśnieniem.

Taki proces rozpoczyna się w momencie zamrożenia materiału do temperatury ok. -40˚ C, pod ciśnieniem atmosferycznym. Kolejnym etapem jest przeprowadzenie próżniowej sublimacji lodu oraz dosuszenie materiału” – tłumaczy Artur Sobkiewicz, technolog marki Quicker, jednego z polskich producentów żywności liofilizowanej. Dzięki takim procesom powstający produkt ma wysoką jakość.




Zalety liofilizacji

Produkty liofilizowane są przede wszystkim odpowiednio zabezpieczone przed zepsuciem, a ich data przydatności znacznie się wydłuża. Najważniejszą zaletą jest jednak fakt, że tego typu produkty zachowują swoje wartości odżywcze. „Podczas liofilizacji nie dochodzi do strat witamin i składników mineralnych. Takie produkty charakteryzują się odpowiednim aromatem, barwą i kształtem takim jak przed procesem” – mówi technolog marki Quicker. Warto dodać, że wyżej wymienione zalety wykorzystywane były przez wojsko, NASA czy astronautów.

Wady liofilizacji

Liofilizacja nie jest jednak pozbawiona wad. Podstawowym minusem jest bardzo wysoki koszt otrzymania finalnego produkty. „Dzieje się tak dlatego, że liofilizacja wiąże się z koniecznością stosowania odpowiedniego sprzętu. Sam proces jest też bardzo energochłonny. To właśnie stanowi przyczynę relatywnie wysokich cen produktów liofilizowanych” – tłumaczy Artur Sobkiewicz. Do minusów można zaliczyć również wrażliwość na wilgoć produktów liofilizowanych. Należy pamiętać, aby przechowywać tego typu dania w suchych miejscach. Jednocześnie nie wymagają one żadnych urządzeń chłodniczych , takich jak lodówki czy zamrażarki.

Fotouczulenia i reakcje fototoksyczne. Jak poradzić sobie z alergią na słońce?

Ekspozycja na światło słoneczne, choć niezbędna dla naszego zdrowia, w nadmiarze może prowadzić do niepożądanych reakcji skórnych, jak fotouczulenia i…
CZYTAJ

Ginekologia estetyczna – nie ma się czego wstydzić!

Poprawa wyglądu oraz funkcjonowania kobiecych okolic intymnych to główne cele zabiegów z obszaru ginekologii estetycznej. Szczególnie efektywnie działają w tym…
CZYTAJ

Polacy entuzjastami mody z drugiej ręki? Wraz z nadejściem nowego sezonu, Vinted sprawdza zwyczaje zakupowe nowej garderoby

Niemal połowa Polaków postrzega modę jako istotną formę auto ekspresji. Czesi i Słowacy mniej skupiają się na swoim wyglądzie. Ponad…
CZYTAJ

Wszystko, co powinieneś wiedzieć o sercu – mimo niewielkiego rozmiaru, pracuje nieustannie przez całe nasze życie, pełniąc kluczową rolę w funkcjonowaniu organizmu


Ostatnia niedziela września na całym świecie obchodzona jest jako Światowy Dzień Serca – inicjatywa, której celem jest zwiększenie świadomości na…
CZYTAJ

Diagnoza: krótkowzroczność. Jak dbać o wzrok dziecka i spowolnić postęp wady?

Krótkowzroczność, jest coraz powszechniejszą wadą wzroku u dzieci i młodzieży. Jedną z jej najczęstszych przyczyn jest nadmierne wydłużenie osiowe gałki…
CZYTAJ

Trwa wyzwanie Healthy Cities. Każdy uczestnik to jedno posadzone drzewo

Trwa wyzwanie Healthy Cities, w ramach którego mieszkańcy 66 miast na prawach powiatu i pracownicy firm codziennie przemierzają minimum 6…
CZYTAJ

Jak dopasować aktywność fizyczną do swojego stylu życia i dlaczego to takie ważne? O poważnych konsekwencjach braku ruchu alarmują naukowcy

Prowadzimy siedzący tryb życia, sporo czasu spędzamy przed monitorami, a wyjście do sklepu czasami bywa jedyną aktywnością fizyczną w ciągu…
CZYTAJ

Wszechstronność i jesienne odmłodzenie Czego jeszcze nie wiesz o retinolu?

Retinol jest ulubieńcem świata beauty i absolutnym królem wszechstronności. Odmładza, regeneruje, normalizuje i … „naprawia” to, co w danym momencie…
CZYTAJ

Kwasy i moc natury Co warto wiedzieć o pielęgnacji skóry z trądzikiem różowatym?

Filarem efektywności w przypadku trądziku różowatego jest kompleksowe połączenie zastosowania leków, diety i właściwej pielęgnacji. Jesień to czas, kiedy skóra…
CZYTAJ

Zastosowanie sztucznej inteligencji w medycynie. Jakie są korzyści dla pacjentów i lekarzy?

Rozwój sztucznej inteligencji w medycynie, w tym w kardiologii, staje się coraz bardziej widoczny. Jakie możliwości oferuje AI w porównaniu…
CZYTAJ

Nie ma pięknego uśmiechu bez zdrowych dziąseł! Dowiedz się, jak dbać o dziąsła i czego unikać, aby im nie szkodzić.

Piękny i zdrowy uśmiech najczęściej kojarzy się z białymi, równymi zębami. Myśląc o pielęgnacji jamy ustnej, również pierwsze skojarzenie koncentruje…
CZYTAJ

Anti-aging w tandemie Duety składników dla jesiennego odmłodzenia

Anti-aging to jeden z priorytetów jesieni. Nasza skóra wciąż odczuwa konsekwencje letnich szaleństw, a już na horyzoncie pojawiają się Święta…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Fotouczulenia i reakcje fototoksyczne. Jak poradzić sobie z alergią na słońce?

Ekspozycja na światło słoneczne, choć niezbędna dla naszego zdrowia, w nadmiarze może…
CZYTAJ

Wszystko, co powinieneś wiedzieć o sercu – mimo niewielkiego rozmiaru, pracuje nieustannie przez całe nasze życie, pełniąc kluczową rolę w funkcjonowaniu organizmu


Ostatnia niedziela września na całym świecie obchodzona jest jako Światowy Dzień Serca…
CZYTAJ

Jak dopasować aktywność fizyczną do swojego stylu życia i dlaczego to takie ważne? O poważnych konsekwencjach braku ruchu alarmują naukowcy

Prowadzimy siedzący tryb życia, sporo czasu spędzamy przed monitorami, a wyjście do…
CZYTAJ

Zastosowanie sztucznej inteligencji w medycynie. Jakie są korzyści dla pacjentów i lekarzy?

Rozwój sztucznej inteligencji w medycynie, w tym w kardiologii, staje się coraz…
CZYTAJ

Migrena wymaga leczenia – Europejski Dzień Migreny

Chociaż z migreną zmaga się już ponad 8 milionów osób w Polsce,…
CZYTAJ