Nowe metody utrwalania żywności. Za i przeciw liofilizacji
Konieczność konserwowania i utrwalania żywności jest konsekwencją rozwoju cywilizacji. Rosnąca świadomość racjonalnego odżywiania wymaga od producentów produktów spożywczych ciągłego podnoszenie ich jakości. Aktualnie największym zainteresowaniem cieszy się żywność bezpieczna, zdrowa, bez konserwantów i zbędnych ulepszaczy.
Spośród wielu metod utrwalania żywności coraz bardziej popularna jest liofilizacja, która pozwala zachować maksymalnie dużo wartości odżywczych świeżego produktu.
Czym jest liofilizacja?
Liofilizacja to jedna z nowoczesnych metod utrwalania żywności. Wykorzystuje naturalny proces suszenia przez mrożenie, który polega na wyeliminowaniu wody z zamrożonego materiału poprzez bezpośrednie przejście w stan pary (pomijając stan ciekły). „Istotne jest, aby liofilizację przeprowadzać pod znacznie obniżonym ciśnieniem.
Taki proces rozpoczyna się w momencie zamrożenia materiału do temperatury ok. -40˚ C, pod ciśnieniem atmosferycznym. Kolejnym etapem jest przeprowadzenie próżniowej sublimacji lodu oraz dosuszenie materiału” – tłumaczy Artur Sobkiewicz, technolog marki Quicker, jednego z polskich producentów żywności liofilizowanej. Dzięki takim procesom powstający produkt ma wysoką jakość.
Zalety liofilizacji
Produkty liofilizowane są przede wszystkim odpowiednio zabezpieczone przed zepsuciem, a ich data przydatności znacznie się wydłuża. Najważniejszą zaletą jest jednak fakt, że tego typu produkty zachowują swoje wartości odżywcze. „Podczas liofilizacji nie dochodzi do strat witamin i składników mineralnych. Takie produkty charakteryzują się odpowiednim aromatem, barwą i kształtem takim jak przed procesem” – mówi technolog marki Quicker. Warto dodać, że wyżej wymienione zalety wykorzystywane były przez wojsko, NASA czy astronautów.
Wady liofilizacji
Liofilizacja nie jest jednak pozbawiona wad. Podstawowym minusem jest bardzo wysoki koszt otrzymania finalnego produkty. „Dzieje się tak dlatego, że liofilizacja wiąże się z koniecznością stosowania odpowiedniego sprzętu. Sam proces jest też bardzo energochłonny. To właśnie stanowi przyczynę relatywnie wysokich cen produktów liofilizowanych” – tłumaczy Artur Sobkiewicz. Do minusów można zaliczyć również wrażliwość na wilgoć produktów liofilizowanych. Należy pamiętać, aby przechowywać tego typu dania w suchych miejscach. Jednocześnie nie wymagają one żadnych urządzeń chłodniczych , takich jak lodówki czy zamrażarki.