Dieta wzmacniająca odporność



Przeziębienie i nawracające infekcje to niestety codzienność podczas jesieni.

Właśnie ta pora roku wymaga od nas optymalnego wzmocnienia odporności. Idealnym rozwiązaniem jest walka z chorobami poprzez generowanie komórek odpornościowych. Te, produkowane są między innymi w jelitach i właśnie dlatego doskonałym sposobem na budowanie mocnego, zdrowego organizmu jest właściwa dieta.

Witamina C

Już dawno udowodniono, że to właśnie witamina C buduje naszą odporność w ogromnym stopniu. W codziennej diecie, nie powinno zabraknąć więc produktów spożywczych, które ją zawierają. Dobrym nawykiem żywieniowym jest wypicie na czczo szklanki wody, z sokiem z wyciśniętej połówki cytryny. W ten sposób dostarczamy nie tylko niezbędną witaminę, ale usprawniamy również proces detoksykacji organizmu.

Dla samego budowania odporności, witamina C ma kolosalne znaczenie. Przede wszystkim, wzmacnia naczynia krwionośne i błony śluzowe, przez co drobnoustroje i bakterie nie mają szans rozprzestrzeniać się po organizmie. Co więcej, witamina C pozwala na lepsze wchłanianie żelaza, które to z kolei doskonale radzi sobie z atakiem infekcji wirusowych i bakteryjnych.

Witaminę C znajdziemy nie tylko w cytrynie. Dużą jej dawkę zawiera czarna porzeczka, kiwi, mandarynka i inne cytrusy, czerwona papryka, jarmuż czy natka pietruszki.




Inne witaminy

Nie tylko witamina C pomaga budować odporność organizmu. Niezbędne w tym procesie są również: witamina A, witaminy z grupy B oraz witamina D.

Tą pierwszą znaleźć można przede wszystkim w pomidorach, papryce, morelach, marchwi czy brokułach. Spore pokłady znajdują się tez w produktach mlecznych i wątróbce.

Witaminy z grupy B znaleźć zaś można we wszystkich warzywach strączkowych, przede wszystkim w fasoli. Dostarczymy je również do organizmu zajadając orzechy, kiełki, ryby, drób oraz wołowinę.

Witamina D, dostarczana jest do organizmu w dwojaki sposób – poprzez układ pokarmowy i poprzez skórę, dzięki promieniom słonecznym. Niestety, w okresie jesienno-zimowym należy ją dodatkowo suplementować. Zwróćmy więc uwagę, by w naszej codziennej diecie znalazły się ryby oraz tran, bo właśnie tam tej witaminy jest najwięcej.

Musimy pamiętać, że suplementacja witaminy D jest istotna, nie tylko ze względu na odporność organizmu, ale i układ autoimmunologiczny. Okazuje się, że niedobory tej witaminy mogą przyczynić się do powstawania groźnych chorób, w tym cukrzycy, łuszczycy czy Hashimoto.

Codzienne żywienie

Aby nasz organizm był odporny, nie powinniśmy zaburzać jego funkcjonowania. To oczywiste, ale nie każdy wie, jakie działania są niekorzystne. Do takich zaliczają się między innymi wszelkie diety odchudzające oraz głodówki, stosowane w okresie jesiennym i zimowym.

Nie oznacza to rzecz jasna, że nasza dieta ma być wtedy nad wyraz kaloryczna. Prawda jest jednak taka, że przy niskich temperaturach nasz organizm wymaga więcej energii. Samoistnie wybieramy potrawy bardziej tłuste i bardziej kaloryczne. Możemy oczywiście optymalizować codzienne menu natomiast niech katorżnicze diety odejdą w zapomnienie.

Aktywność

Niech nie zniechęci nas jesienna plucha czy zimowe przymrozki. Naszą odporność buduje też ruch. Najlepiej na świeżym powietrzu, ale nie jest to konieczne. Wystarczy codzienny, 15 minutowy trening, by zapobiec atakom infekcji.

Katastrofa naturalna – nie taka naturalna. Antropogeniczne uwarunkowania nasilenia zjawisk ekstremalnych i ich konsekwencji

W ostatnich dekadach obserwujemy w Polsce wzrost dotkliwości zjawisk ekstremalnych powodujących rozległe konsekwencje, określanych w przestrzeni publicznej jako „katastrofy naturalne”…
CZYTAJ

Okulary preprogresywne: rozwiązanie dla osób z pierwszymi objawami prezbiopii

Wraz z upływem lat zdolność oka do akomodacji, czyli dostosowywania ostrości widzenia do różnych odległości, stopniowo maleje. Około 35. roku…
CZYTAJ

Dlaczego tak boimy się raka? Ekspertki o emocjach, które towarzyszą chorobie

Dla wielu osób diagnoza raka wciąż brzmi jak wyrok. Strach, poczucie utraty kontroli i stereotypowe wyobrażenia o chorobie nowotworowej sprawiają,…
CZYTAJ

Co dalej po badaniu z okazji Movember? Dowiedz się, czym jest leczenie HIFU

Dzięki kampanii Movember wielu mężczyzn po raz pierwszy trafia na badanie prostaty. Czasem kończy się ono ulgą, ale bywa, że…
CZYTAJ

Światowy Tydzień Wiedzy o Antybiotykach (WAAW): wspólny głos w walce z cichą pandemią

W dniach 18-24 listopada po raz kolejny obchodzony jest World Antimicrobial Awareness Week (WAAW). Jest to globalna inicjatywa realizowana przez…
CZYTAJ

Dziura ozonowa – co się z nią stało?

Kiedy w latach 80. XX wieku naukowcy ogłosili, że nad Antarktydą pojawiła się „dziura ozonowa” – gigantyczny obszar niemal pozbawiony…
CZYTAJ

amień, który zostawia ślad w całym organizmie „Bakterie z kamienia nazębnego mogą przedostać się do krwi z ryzykiem zaostrzenia stanu zapalnego w innych narządach.”

Większość z nas wie, że kamień nazębny trzeba usuwać u dentysty, ale mało kto potrafi powiedzieć, czym właściwie różni się…
CZYTAJ

Lubię siebie. Nie dlatego, że jestem idealna. Dlatego, że jestem prawdziwa – wystartowała 6.edycja kampanii #lubiesiebie.

Kampania #lubiesiebie to nie kolejna inicjatywa o wyglądzie. To manifest świadomego życia w zgodzie ze sobą – ze swoim ciałem,…
CZYTAJ

Cukrzyca typu 2 – choroba, którą coraz częściej… cofamy

O cukrzycy powinniśmy rozmawiać nie tylko 14 listopada – w Światowy Dzień Cukrzycy, szczególnie, że z tą podstępną chorobą według…
CZYTAJ

Zupa krem z marchewki i pomarańczy

Rozgrzewająca, aromatyczna i pełna koloru — zupa krem z marchewki i pomarańczy to idealna propozycja na chłodniejsze dni. Lekko słodka,…
CZYTAJ

Choroba dziąseł, która uderza w serce

„Bakterie z jamy ustnej mogą dostać się do krwi i wywołać stan zapalny w naczyniach. To zwiększa ryzyko zawału.” Nie…
CZYTAJ

Cukrzyca i nowotwory. „To nie tylko współistnienie, ale wzajemne napędzanie się chorób”

Do 2030 roku liczba Polaków chorujących na cukrzycę może przekroczyć 4 miliony. W tym samym czasie liczba nowych przypadków nowotworów…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Okulary preprogresywne: rozwiązanie dla osób z pierwszymi objawami prezbiopii

Wraz z upływem lat zdolność oka do akomodacji, czyli dostosowywania ostrości widzenia…
CZYTAJ

Dlaczego tak boimy się raka? Ekspertki o emocjach, które towarzyszą chorobie

Dla wielu osób diagnoza raka wciąż brzmi jak wyrok. Strach, poczucie utraty…
CZYTAJ

Co dalej po badaniu z okazji Movember? Dowiedz się, czym jest leczenie HIFU

Dzięki kampanii Movember wielu mężczyzn po raz pierwszy trafia na badanie prostaty.…
CZYTAJ

Światowy Tydzień Wiedzy o Antybiotykach (WAAW): wspólny głos w walce z cichą pandemią

W dniach 18-24 listopada po raz kolejny obchodzony jest World Antimicrobial Awareness…
CZYTAJ

Cukrzyca typu 2 – choroba, którą coraz częściej… cofamy

O cukrzycy powinniśmy rozmawiać nie tylko 14 listopada – w Światowy Dzień…
CZYTAJ