Dieta wzmacniająca odporność



Przeziębienie i nawracające infekcje to niestety codzienność podczas jesieni.

Właśnie ta pora roku wymaga od nas optymalnego wzmocnienia odporności. Idealnym rozwiązaniem jest walka z chorobami poprzez generowanie komórek odpornościowych. Te, produkowane są między innymi w jelitach i właśnie dlatego doskonałym sposobem na budowanie mocnego, zdrowego organizmu jest właściwa dieta.

Witamina C

Już dawno udowodniono, że to właśnie witamina C buduje naszą odporność w ogromnym stopniu. W codziennej diecie, nie powinno zabraknąć więc produktów spożywczych, które ją zawierają. Dobrym nawykiem żywieniowym jest wypicie na czczo szklanki wody, z sokiem z wyciśniętej połówki cytryny. W ten sposób dostarczamy nie tylko niezbędną witaminę, ale usprawniamy również proces detoksykacji organizmu.

Dla samego budowania odporności, witamina C ma kolosalne znaczenie. Przede wszystkim, wzmacnia naczynia krwionośne i błony śluzowe, przez co drobnoustroje i bakterie nie mają szans rozprzestrzeniać się po organizmie. Co więcej, witamina C pozwala na lepsze wchłanianie żelaza, które to z kolei doskonale radzi sobie z atakiem infekcji wirusowych i bakteryjnych.

Witaminę C znajdziemy nie tylko w cytrynie. Dużą jej dawkę zawiera czarna porzeczka, kiwi, mandarynka i inne cytrusy, czerwona papryka, jarmuż czy natka pietruszki.




Inne witaminy

Nie tylko witamina C pomaga budować odporność organizmu. Niezbędne w tym procesie są również: witamina A, witaminy z grupy B oraz witamina D.

Tą pierwszą znaleźć można przede wszystkim w pomidorach, papryce, morelach, marchwi czy brokułach. Spore pokłady znajdują się tez w produktach mlecznych i wątróbce.

Witaminy z grupy B znaleźć zaś można we wszystkich warzywach strączkowych, przede wszystkim w fasoli. Dostarczymy je również do organizmu zajadając orzechy, kiełki, ryby, drób oraz wołowinę.

Witamina D, dostarczana jest do organizmu w dwojaki sposób – poprzez układ pokarmowy i poprzez skórę, dzięki promieniom słonecznym. Niestety, w okresie jesienno-zimowym należy ją dodatkowo suplementować. Zwróćmy więc uwagę, by w naszej codziennej diecie znalazły się ryby oraz tran, bo właśnie tam tej witaminy jest najwięcej.

Musimy pamiętać, że suplementacja witaminy D jest istotna, nie tylko ze względu na odporność organizmu, ale i układ autoimmunologiczny. Okazuje się, że niedobory tej witaminy mogą przyczynić się do powstawania groźnych chorób, w tym cukrzycy, łuszczycy czy Hashimoto.

Codzienne żywienie

Aby nasz organizm był odporny, nie powinniśmy zaburzać jego funkcjonowania. To oczywiste, ale nie każdy wie, jakie działania są niekorzystne. Do takich zaliczają się między innymi wszelkie diety odchudzające oraz głodówki, stosowane w okresie jesiennym i zimowym.

Nie oznacza to rzecz jasna, że nasza dieta ma być wtedy nad wyraz kaloryczna. Prawda jest jednak taka, że przy niskich temperaturach nasz organizm wymaga więcej energii. Samoistnie wybieramy potrawy bardziej tłuste i bardziej kaloryczne. Możemy oczywiście optymalizować codzienne menu natomiast niech katorżnicze diety odejdą w zapomnienie.

Aktywność

Niech nie zniechęci nas jesienna plucha czy zimowe przymrozki. Naszą odporność buduje też ruch. Najlepiej na świeżym powietrzu, ale nie jest to konieczne. Wystarczy codzienny, 15 minutowy trening, by zapobiec atakom infekcji.

Mikroflora w jamie ustnej – mały ekosystem, wielkie znaczenie

Kiedy myślimy o mikroflorze, zwykle mamy na myśli jelita. Tymczasem równie złożony i ważny ekosystem mikroorganizmów funkcjonuje w naszej jamie…
CZYTAJ

Rola roweru i transportu publicznego w dążeniu do neutralności klimatycznej – Światowy Dzień Roweru 2025

Z okazji Światowego Dnia Roweru, obchodzonego 3 czerwca, warto przypomnieć o licznych korzyściach płynących z jazdy na rowerze. Raport Europejskiej…
CZYTAJ

29 maja to Światowy Dzień Układu Pokarmowego. Niestety, o mikrobiocie nadal wiemy zbyt mało

Z okazji Światowego Dnia Układu Pokarmowego eksperci zwracają uwagę na kluczową rolę mikrobioty jelitowej w utrzymaniu zdrowia człowieka. Ten złożony…
CZYTAJ

Koniec z bólem i dyskomfortem: laserowe leczenie żylaków to Twoje rozwiązanie!

Żylaki to powszechny problem, który dotyka coraz więcej osób. Niezależnie od tego, czy są to poszerzone, sine żyły na nogach,…
CZYTAJ

Moda czy zdrowie? Jak mądrze wybielać zęby i dbać o piękny uśmiech w sezonie weselno-komunijnym i nie tylko

Śnieżnobiały uśmiech staje się modny i szczególnie pożądany w okresie ślubno-komunijnym. Coraz więcej osób, przygotowując się do ważnych uroczystości, uwzględnia…
CZYTAJ

Wiosenny niezbędnik na piknik i grilla

Wiosna i lato to czas, gdy gotowanie przenosi się na świeże powietrze. Grill w ogrodzie, piknik w parku, a może…
CZYTAJ

Wiosenny grill bez stresu – wszystko gotowe, zanim przyjdą goście

Są takie dni, kiedy wszystko toczy się we własnym tempie. Stół ustawiony gdzieś w ogrodzie, w powietrzu unosi się zapach…
CZYTAJ

Światowy Dzień Tarczycy: Niedoczynność i nadczynność tarczycy – co musisz wiedzieć?

Z okazji Światowego Dnia Tarczycy lek. Claude Mawa, specjalista medycyny rodzinnej Grupy LUX MED, przypomina o roli tego niewielkiego, ale…
CZYTAJ

Międzynarodowy Dzień Różnorodności Biologicznej 2025: Harmonia z naturą i zrównoważony rozwój

22 maja obchodzimy Międzynarodowy Dzień Różnorodności Biologicznej, ustanowiony przez Zgromadzenie Ogólne ONZ w 2000 roku, aby upamiętnić przyjęcie Konwencji o…
CZYTAJ

Nadwaga a zdrowie: 4 nieoczywiste schorzenia związane z otyłością, które warto znać

22 maja przypada Europejski Dzień Walki z Otyłością. Z tej okazji warto przypomnieć, jak poważne konsekwencje dla zdrowia niesie nadmierna…
CZYTAJ

Rola jelit w układzie odpornościowym – jak decydują o naszym samopoczuciu i ochronie przed infekcjami?

Jeśli nie zadbamy o nasze jelita, możemy doprowadzić do ich rozszczelnienia, co otwiera drzwi dla chorób autoimmunologicznych, alergii, przewlekłych zapaleń,…
CZYTAJ

Ciche zagrożenie, które można opanować. 17 maja obchodzimy Światowy Dzień Nadciśnienia Tętniczego

Nadciśnienie tętnicze nazywane jest „cichym zabójcą” - przez długie lata może bowiem nie dawać objawów, a nieleczone prowadzi do poważnych…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

29 maja to Światowy Dzień Układu Pokarmowego. Niestety, o mikrobiocie nadal wiemy zbyt mało

Z okazji Światowego Dnia Układu Pokarmowego eksperci zwracają uwagę na kluczową rolę…
CZYTAJ

Koniec z bólem i dyskomfortem: laserowe leczenie żylaków to Twoje rozwiązanie!

Żylaki to powszechny problem, który dotyka coraz więcej osób. Niezależnie od tego,…
CZYTAJ

Światowy Dzień Tarczycy: Niedoczynność i nadczynność tarczycy – co musisz wiedzieć?

Z okazji Światowego Dnia Tarczycy lek. Claude Mawa, specjalista medycyny rodzinnej Grupy…
CZYTAJ

Nadwaga a zdrowie: 4 nieoczywiste schorzenia związane z otyłością, które warto znać

22 maja przypada Europejski Dzień Walki z Otyłością. Z tej okazji warto…
CZYTAJ

Rola jelit w układzie odpornościowym – jak decydują o naszym samopoczuciu i ochronie przed infekcjami?

Jeśli nie zadbamy o nasze jelita, możemy doprowadzić do ich rozszczelnienia, co…
CZYTAJ