Dieta przy chorej wątrobie – co powinna jeść osoba z uszkodzoną wątrobą



Współczesna wątroba nie ma z nami lekko. Każdego dnia nadwyrężamy jej stan poprzez różne szkodliwe nawyki żywieniowe, stosowanie silnych leków i nadużywanie alkoholu. Nurtuje Was pytanie, jaką dietę powinniście wprowadzić, by ulżyć chorej wątrobie? Odpowiedź znajdziecie w poniższym artykule.

Najczęstsze przyczyny powodujące uszkodzenia wątroby:

• przebyte w przeszłości wirusowe zapalenie wątroby,
• dieta obfitująca w szkodliwe tłuszcze trans, konserwanty, sztuczne polepszacze smaku i posiłki typu fast food,
• stosowanie silnych leków o działaniu hepatotoksycznym,
• choroba alkoholowa,
• nowotwory wątroby,
• zatrucie lekami lub trującymi grzybami,
• zaburzenia aktywności enzymów wątrobowych,
• zaburzenia metaboliczne takie jak na przykład choroba Wilsona.

Czego absolutnie nie wolno jeść osobom cierpiącym z powodu chorej wątroby?

By odciążyć uszkodzony organ, specjaliści zalecają unikanie smażenia (zwłaszcza w głębokim tłuszczu!), tłustych sosów, ostrych przypraw (pieprz, chili, ostra papryka, gorczyca) i tak zwanych zupek „chińskich”. Warto wypracować nawyk czytania składów kupowanych produktów. Powinno się odstawić wszystko, co zawiera sztuczne barwniki (np. popularne kolorowe oranżady) oraz niepokojące ilości innej zbędnej chemii.

Na jakiś czas trzeba będzie pożegnać się z tłustym mięsem (tłusta wieprzowina i mięso wołowe, gęsina, baranina, tłuste wędliny), mocną kawą i herbatą, słodkimi napojami gazowanymi, alkoholem oraz tłustym nabiałem (tłuste mleko, sery pleśniowe, serki topione, sery żółte i twarogowe o wysokiej zawartości tłuszczu).

Z diety wyrzucić należy także niektóre warzywa, które wykazują niekorzystny wpływ na wątrobę (np. cebula, czosnek, por, fasola, rzodkiewka, kalarepa, zielony groszek, kapusta), owoce (agrest, porzeczki, winogrona, śliwki, gruszki), a nawet produkty zbożowe (chleb razowy, chleb żytni, otręby pszenne, bułki maślane itd.). Wystrzegać się trzeba także tłustych ryb (makrela, sardynki, tuńczyk).

Zwłaszcza w pierwszej fazie zmiany jadłospisu lub wyjątkowo ostrych stanach chorobowych pomocne może okazać się wspomaganie się specjalnie opracowanymi, wysokoenergetycznymi napojami. Świetnym przykładem tego typu żywności zastępczej są produkty Fresubin Hepa Drinkhttps://zywieniemaznaczenie.pl/produkty/fresubin-hepa-drink/.




Produkty żywnościowe polecane przy uszkodzonej wątrobie

Spokojnie! Lista przyjaznej wątrobie żywności jest naprawdę długa. Nikomu nie będzie grozić śmierć głodowa. #Dieta osób borykających się z problemami wątrobowymi powinna opierać się w głównej mierze na produktach jak najmniej przetworzonych. Dozwolone jest chude mięso (przede wszystkim drób, cielęcina, jagnięcina, mięso z królika), chude ryby (morszczuk, dorsz, mintaj, szczupak), zupy na wywarach warzywnych, świeżo wyciskany sok z buraka, ogórki, seler, pietruszka, gotowane lub pieczone ziemniaki, cukinia, sałaty, pomidory obrane ze skórki. Zdrowe oleje roślinne (oliwa, olej lniany), łagodne przyprawy (oregano, majeranek, goździki), świeże owoce (banany, brzoskwinie, morele, jabłka, mandarynki, pomarańcze), chudy nabiał (kefir, maślanka, odtłuszczony jogurt naturalny i chude mleko) oraz lekkostrawne pieczywo pszenne.

Dozwolona jest także kasza jaglana i manna. Więcej przydatnych wskazówek na temat diety wątrobowej znaleźć można w artykule: Dieta na wątrobę – co powinien jeść chory?

4. edycja kampanii #lubiesiebie – relacja ze spotkania prasowego z udziałem ambasadorek

W nowo otwartej śródziemnomorskiej restauracji PRIMITIVO Kuchnia i Wino przy ulicy Waliców 13 w Warszawie, odbyło się spotkanie prasowe z…
CZYTAJ

Tydzień dla serca, jak dbać o ten najważniejszy organ

17.04-24.04.2024 r. obchodzimy Tydzień dla Serca. To doskonała okazja, by nie tylko poszerzyć swoją wiedzę na temat tego wyjątkowego i…
CZYTAJ

10 zdrowych nawyków poprawiających pracę i dobrostan jelit

Jelita często określa się mianem „drugiego mózgu" – są nie tylko fundamentem odporności, ale biorą też udział w utrzymaniu równowagi…
CZYTAJ

Uśmiechnij się do zdrowia: Przepis na pyszny, sycący koktajl z mango i masłem orzechowym – dla mocnych i zdrowych zębów

Koktajl zrobiony ze świeżych składników to nie tylko przyjemność dla podniebienia, ale i zdrowy wybór. Taki posiłek dostarcza organizmowi niezbędnych…
CZYTAJ

Retrotranspozony – nasi sprzymierzeńcy czy wrogowie?

Mgr inż. Angelika Andrzejewska-Romanowska, stypendystka programu L’Oréal-UNESCO Dla Kobiet i Nauki, naukowczyni z Instytutu Chemii Bioorganicznej Polskiej Akademii Nauk, bada…
CZYTAJ

Fix MAC’N CHEESE – nowość od marki Knorr. Odkryj megaserowy smak

Kultowy amerykański Mac’n Cheeese on demand? Od teraz makaron z kremowym serem możesz zjeść o każdej porze dnia w swoim…
CZYTAJ

Nadciśnienie tętnicze nie boli, ale zabija! Wszystko co trzeba wiedzieć o nadciśnieniu tętniczym

Nadciśnienie tętnicze może dotyczyć każdego z nas. Szacowana liczba chorych w Europie wynosi ok. 150 milionów, co oznacza, że co…
CZYTAJ

Rusz się i zadbaj o swoją postawę ciała!

Styl życia współczesnego człowieka nie sprzyja utrzymaniu prawidłowej postawy ciała. Więcej siedzimy, mniej się ruszamy, spędzamy długie godziny przed ekranami.…
CZYTAJ

Jak odzyskać młody wygląd? Przywrócić właściwe napięcie mięśni twarzy, szyi i dekoltu!

Z upływem lat oraz wskutek działania czynników zewnętrznych, wyraźnemu osłabieniu ulega struktura włókien podtrzymujących skórę twarzy, szyi i dekoltu. W…
CZYTAJ

31 marca przestawiamy zegarki. Poznaj wskazówki, które pozwolą wygrać walkę z czasem

Specjaliści zauważają, że zmiana czasu może niekorzystnie wpłynąć na naszą codzienną aktywność, głównie z powodu nagłego zakłócenia rytmu dobowego. Istnieją…
CZYTAJ

Nowe ambasadorki 4.edycji kampanii #lubiesiebie

Nowe ambasadorki 4.edycji kampanii #lubiesiebie to polityczka, psycholożka, aktorki i wokalistka, wszystkie mówią o potrzebie samoakceptacji , o jej roli…
CZYTAJ

Polacy wybrali – oto nowy król wielkanocnych wypieków!

W tym roku to sernik jest ulubionym ciastem Polaków na Wielkanoc Jeszcze dwa lata temu mazurek był niekwestionowanym królem wielkanocnych…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Tydzień dla serca, jak dbać o ten najważniejszy organ

17.04-24.04.2024 r. obchodzimy Tydzień dla Serca. To doskonała okazja, by nie tylko…
CZYTAJ

10 zdrowych nawyków poprawiających pracę i dobrostan jelit

Jelita często określa się mianem „drugiego mózgu" – są nie tylko fundamentem…
CZYTAJ

Retrotranspozony – nasi sprzymierzeńcy czy wrogowie?

Mgr inż. Angelika Andrzejewska-Romanowska, stypendystka programu L’Oréal-UNESCO Dla Kobiet i Nauki, naukowczyni…
CZYTAJ

Nadciśnienie tętnicze nie boli, ale zabija! Wszystko co trzeba wiedzieć o nadciśnieniu tętniczym

Nadciśnienie tętnicze może dotyczyć każdego z nas. Szacowana liczba chorych w Europie…
CZYTAJ

Rusz się i zadbaj o swoją postawę ciała!

Styl życia współczesnego człowieka nie sprzyja utrzymaniu prawidłowej postawy ciała. Więcej siedzimy,…
CZYTAJ