Smażenie jest niezdrowe, ale smaczne? Zdrowy kompromis w kuchni



Uwielbiamy smażone potrawy. Już sam zapach skwierczącego na patelni schabowego pobudza nasze kubki smakowe. Mijany po drodze fast food kusi aromatem chrupiących frytek i skrzydełek kurczaka. Prawie czujemy ich smak na języku. I choć zdecydowana większość z nas zdaje sobie sprawę ze szkodliwości spożywania produktów poddanych tego rodzaju obróbce termicznej, to wciąż trudno nam się od nich odzwyczaić. Istnieją jednak sposoby by przygotować nasze ulubione przekąski praktycznie bez tłuszczu.

Mniej tłuszczu, więcej zdrowia

Nawet jeśli twoja lista postanowień noworocznych nie zawiera punktu o odchudzaniu, to warto odchudzić, a właściwie „odtłuścić” swoją dietę. Smażymy praktycznie wszystko: mięso, ryby, owoce morza, warzywa. To nasz ulubiony sposób przyrządzania potraw. Jest szybki i smaczny, a dania są soczyste i kusząco aromatyczne.

Niestety w trakcie smażenia zachodzą reakcje chemiczne takie jak utlenianie tłuszczów, prowadzące do utraty rozpuszczalnych w nich witamin A,D,E i K. Utlenianie tłuszczów skutkuje również powstawaniem aldehydów, tłuszczy trans czy wolnych rodników, czyli związków mających negatywny wpływ na nasze zdrowie. Ograniczenie smażenia wydaje się więc być dobrym rozwiązaniem. Nie musi jednak oznaczać rezygnacji z naszych ulubionych dań czy przekąsek.

Zdrowe smażenie?

Smażenie nigdy nie będzie zdrowe. Z tym faktem nie ma co dyskutować. Możemy zmniejszyć jedynie szkodliwe skutki jego działania poprzez wybór odpowiedniego oleju, czy sprzętu umożliwiającego smażenie bez tłuszczu. Rynek urządzeń AGD wychodzi naprzeciw zdrowemu stylowi życia, pokazując jak łatwo i szybko można przygotować delikatne w środku i chrupiące na zewnątrz danie bez tradycyjnego smażenia. Cyrkulacja gorącego powietrza to technika zastosowana w nowoczesnych urządzeniach do beztłuszczowego smażenia.




Gorące powietrze krąży z góry na dół i z powrotem w górę przez wewnętrzne ścianki zapewniając doskonałe rozprowadzenie ciepła. Do przygotowania swoich ulubionych potraw wystarczy dodać nie więcej niż kilka kropel oleju. Tak przyrządzone jedzenie jest zdrowe i smaczne. To doskonała alternatywa dla tradycyjnie smażonych w głębokim tłuszczu frytek czy skrzydełek kurczaka.

Tradycyjny schabowy czy żeberka w takiej wersji zadowolą nawet największych smakoszy. Wegetarianie docenią smak wielowarzywnych frytek z selera, marchewki, pietruszki i batatów. Zaś dla amatorów deserów stworzona została opcja pieczenia ciast, ciasteczek, babeczek, a nawet orzechów.

Z roku na rok coraz więcej osób deklaruje chęć zmiany swojego stylu życia na zdrowszy. Podejmuje wyzwania związane ze zwiększeniem aktywności fizycznej, bycia bardziej eko, rozwijania swoich możliwości. Część rozważa zmianę diety na zdrowszą. Nie oznacza to jednak całkowitej rezygnacji ze wszystkiego co do tej pory sprawiało nam przyjemność. Wystarczy skorzystać z pomocy urządzenia do beztłuszczowego smażenia:

Bezpieczeństwo żywnościowe i klimat – wspólne wyzwania współczesnego świata

Światowy Dzień Żywności, obchodzony 16 października, to okazja do refleksji nad tym, jak powstaje żywność, jak z niej korzystamy i…
CZYTAJ

Od Polski po Danię: jak sieć Netto walczy z marnowaniem jedzenia

Na świecie marnuje się około jednej trzeciej wyprodukowanej żywności. W Unii Europejskiej ponad połowa tych strat powstaje w domach. W…
CZYTAJ

Dla urody i dla zdrowia – co warto wiedzieć o blefaroplastyce?

Ograniczone pole widzenia, zmęczenie oczu i bóle głowy to jedne z najbardziej dokuczliwych dolegliwości mało znanego problemu – opadających powiek.…
CZYTAJ

Domowy kisiel żurawinowy z malinami

Domowy kisiel w najlepszym wydaniu — kwaśna żurawina i słodkie maliny tworzą duet, który idealnie rozgrzewa w chłodne dni. Ten…
CZYTAJ

Pokolenie Z a kryzys zdrowia psychicznego: dlaczego młodzi Polacy odczuwają największy niepokój?

Coraz częściej w mediach oraz przestrzeni publicznej słowo dobrostan odmieniane jest przez wszystkie przypadki. To dobry znak, przede wszystkim dla…
CZYTAJ

SAD – choroba afektywna sezonowa (Seasonal Affective Disorder), czyli sezonowy spadek nastroju. Na czym polega i jak sobie z nim radzić?

Jesień i zima to dla wielu z nas trudniejszy czas. Krótszy dzień, mniejsza ilość światła słonecznego i zaburzony rytm dobowy…
CZYTAJ

Jak era cyfrowa wpływa na wzrok? Jak rozwijają się choroby oczu? Profilaktyka i leczenie chorób oczu z okazji Światowego Dnia Wzroku

Współczesny człowiek spędza średnio kilka godzin dziennie przed ekranami urządzeń elektronicznych, co prowadzi do nadmiernego obciążenia narządu wzroku, zaburzeń akomodacji…
CZYTAJ

Odnowiona linia produktów do pielęgnacji skóry ageLOC Tru Face od marki Nu Skin

Linia kosmetyków do pielęgnacji uwzględniająca holistyczne podejście do procesu starzenia, zaprojektowana specjalnie w celu zwalczania widocznych oznak starzenia się skóry.…
CZYTAJ

„I żyli długo… Ale czy szczęśliwie?” Stowarzyszenie mali bracia Ubogich rusza z akcją promującą Program „Obecność”

Czy bohaterowie ulubionych baśni z dzieciństwa naprawdę żyli długo i szczęśliwie? To pytanie stało się inspiracją dla najnowszej akcji Stowarzyszenia…
CZYTAJ

Trening mózgu, a nie tylko ciała. Dlaczego tak trudno nam wytrwać w aktywności fizycznej?

„Od jutra zacznę biegać”. „Od poniedziałku siłownia”. „Od nowego roku zmiana nawyków”. Większość z nas zna te obietnice aż za…
CZYTAJ

Leki w naszych wodach, czyli jak oczyszczalnie radzą sobie z farmaceutykami i jaki jest ich wpływ na środowisko?

15 lat śledzenia leków w środowisku przez ekspertów z IOŚ-PIB: najnowsze fakty Woda jest podstawowym zasobem niezbędnym do życia, a…
CZYTAJ

Światowy Dzień Onkologii – dlaczego tak ważna jest szybka diagnoza, co oznacza kompleksowe leczenie w onkologii i na czym polega szybka terapia onkologiczna

4 października przypada Światowy Dzień Onkologii, który przypomina o znaczeniu wczesnej diagnostyki, niezwykle istotnej w skutecznym leczeniu nowotworów. Nowotwory złośliwe…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Pokolenie Z a kryzys zdrowia psychicznego: dlaczego młodzi Polacy odczuwają największy niepokój?

Coraz częściej w mediach oraz przestrzeni publicznej słowo dobrostan odmieniane jest przez…
CZYTAJ

SAD – choroba afektywna sezonowa (Seasonal Affective Disorder), czyli sezonowy spadek nastroju. Na czym polega i jak sobie z nim radzić?

Jesień i zima to dla wielu z nas trudniejszy czas. Krótszy dzień,…
CZYTAJ

Jak era cyfrowa wpływa na wzrok? Jak rozwijają się choroby oczu? Profilaktyka i leczenie chorób oczu z okazji Światowego Dnia Wzroku

Współczesny człowiek spędza średnio kilka godzin dziennie przed ekranami urządzeń elektronicznych, co…
CZYTAJ

Trening mózgu, a nie tylko ciała. Dlaczego tak trudno nam wytrwać w aktywności fizycznej?

„Od jutra zacznę biegać”. „Od poniedziałku siłownia”. „Od nowego roku zmiana nawyków”.…
CZYTAJ

Światowy Dzień Onkologii – dlaczego tak ważna jest szybka diagnoza, co oznacza kompleksowe leczenie w onkologii i na czym polega szybka terapia onkologiczna

4 października przypada Światowy Dzień Onkologii, który przypomina o znaczeniu wczesnej diagnostyki,…
CZYTAJ