Hejt – czy to na pewno znak czasu? Ruszyła kampania społeczna NIE HEJTUJĘ-MOTYWUJĘ!



Internet, wraz z możliwością zachowania anonimowości, stanowi niebezpieczne narzędzie w rękach osób, które z różnych powodów posługują się tzw. mową nienawiści. A może oczernianie innych osób wcale nie jest wytworem dzisiejszych czasów?

Choć to niepokoi, hejt jest obecnie zjawiskiem tak powszechnym, że trudno znaleźć osobę, która go nie doświadczyła. – Pod zapożyczoną z języka angielskiego nazwą kryje się cała paleta mrocznych emocji i działań. Pomówienie, oczernienie, rozpowszechnianie nieprawdziwych i formacji, złośliwe komentarze – to zaledwie kilka taktyk, którymi posługują się hejterzy, ich wyobraźnia jest jednak bezkreśnie bogata i może podpowiadać o wiele bardziej wyrafinowane metody. – mówi Ilona Adamska, pomysłodawczyni kampanii “Nie hejtuję-motywuję”, prezes Europejskiego Klubu Kobiet Biznesu.

Jak przekonuje aktorka i jedna z ambasadorek akcji, Anna Korcz, zjawisko rozpowszechniania nienawiści urosło obecnie do ogromnych rozmiarów, gdyż sprzyja temu internet.

W obecnych czasach trudno oprzeć się wrażeniu, że ludzie jeszcze bardziej niż kiedyś przestali się szanować. Przyzwolenie z góry, pozwala bez pardonu pluć na drugiego człowieka. Daje się to zauważyć głównie w social mediach, ponieważ właśnie tam przeniósł się ciężar życia niemalże w każdej dziedzinie – mówi.

Aktorka przekonuje, że nie można pozwolić sobie na takie traktowanie. Stąd wzięła się decyzja o udziale w kampanii “Nie hejtuję – motywuję”, gdzie m.in. Teresa Rosati z córką, Weroniką, Beata Sadowska, Katarzyna Pakosińska, Monika Richardson, Daria Widawska i wiele innych pań, stając ramię w ramię, wypowiedziały wojnę hejterom i rozsiewanej przez nich nienawiści.

Kampania, której pomysłodawczynią jest Ilona Adamska, zrzesza nie tylko gwiazdy, choć one najczęściej doświadczają tej formy przemocy, ale też i panie pracujące w korporacjach, małych czy średnich firmach, a nade wszystko – prowadzące własne biznesy, którym przydarzyło się paść ofiarą nieuczciwej konkurencji.

Co kieruje hejterami? Nie zawsze jest to nienawiść w czystej postaci. Komentując dane wydarzenie, wpadkę gwiazdy telewizji czy występ aktorki na czerwonym dywanie, nie trzeba podpisywać się swoim imieniem i nazwiskiem. Wystarczy nick, pseudonim nie zdradzający tożsamości, by stojąc w korku, w długiej kolejce do lekarza czy podczas przerwy w pracy, po trudnej rozmowie z szefem, dać wyraz swej frustracji. Co gorsza, takie osoby biorą na celownik nie tylko gwiazdy, ale też znajomych, koleżanki i kolegów z pracy, sąsiadów… Wysłanie oczerniającego maila do szefa czy urzędu skarbowego z naprędce założonej skrzynki mailowej zapewniającej anonimowość jest przecież takie proste…

– Oczywiście, można powiedzieć, że Internet stanowi potężną broń ułatwiającą życie wszystkim nienawistnikom, jednak biorąc pod lupę ich mało chwalebną działalność, trudno nie oprzeć się tezie, że mamy do czynienia ze zjawiskiem starym „jak świat”, które w ostatnich latach zbliża się do apogeum. – mówi Ilona Adamska.




Ten aspekt dobitnie podkreśla Katarzyna Miller, psycholożka, która popiera kampanię „Nie hejtuję – motywuję”:

– Hejt to paskudztwo. Wyłazi zewsząd, pokazując swoją obrzydliwą gębę. Myślę, że hejt był zawsze, przejawiał się w plotkach, oszczerstwach i donosach. Zresztą nadal się w nich przejawia. Wielu ludzi przejmuje się hejtem i zadaje pytania: za co i dlaczego ktoś na mnie napada? Ale wiele osób świadomych ludzkich ułomności wie, że tak naprawdę hejt świadczy o hejtującym.

Jaka jest zatem geneza rozpowszechniania nienawiści? Czy można podjąć ryzyko i nakreślić portret frustrata?

– Niestety wielu ludzi ma niski poziom własnej wartości skorelowany z zawiścią i postawą roszczeniową. Są wściekli, że innym się udało, że są pogodni, znani, lubiani, zdolni, że odnieśli sukces. Zamiast dbać o to, żeby poprawić swoje życie, wolą poprawić sobie samopoczucie, umniejszając, opluwając i raniąc innych. I właściwie można współczuć hejterom, a nie się nimi przejmować. Zwłaszcza, że reakcje, świadczące o tym, że nas to dotyka są dla hejterów radością i pożywką. A obojętność wobec hejtu – najlepszym sposobem na radzenie sobie nim – radzi Katarzyna Miller.

Katarzyna Pakosińska

Nawet gdy poznamy już pobudki osób czerpiących przyjemność z niszczenia innych, nie oznacza to, że mamy im pobłażać. Zwłaszcza, że takie zachowania przybierają, niestety, na sile:

– Hejt, który jeszcze nie tak dawno był wyłącznie czarną stroną Internetu, dziś grasuje gdziekolwiek spojrzeć, nawet gdy nie chcesz w tę stronę patrzeć. Jaką ma niszczycielską moc zrozumiesz, gdy dopadnie cię osobiście. Zadajemy sobie wtedy pytanie, jak to się stało, że wyraziliśmy zgodę na obecność w naszym świecie ludzi agresywnych i bezdusznych. Bo to my daliśmy im prawo do hejtu. Bo nie wiadomo kiedy przyzwyczailiśmy się do tego zjawiska, w jakiś sposób nawet go, o nieba, akceptując – mówi Katarzyna Pakosińska, mistrzyni kabaretu, felietonistka oraz ambasadorka kampanii „Nie hejtuję – motywuję”.

– Nie mam na to zgody. Nie mam zgody na życie w świecie, gdzie każdy może bezkarnie zrobić komuś krzywdę, słowem lub czynem. Nie obchodzi mnie w imię czego to robi: kompleksów, niezrozumienia, głupoty, niewrażliwości czy często braku poczucia humoru. – dodaje.

Kiedyś można było paść ofiarą pomówień, znaleźć się na językach, być oczernianym. Dziś, te wszystkie określenia można zamknąć w jednym krótkim, ale jakże pojemnym słowie: hejt. Jednak bardzo obszerny rozmiar może mieć również forma walki z tym negatywnym zjawiskiem. Przekonuje o tym ogólnopolska kampania “Nie hejtuję-motywuje”. Warto włączyć się w tę akcję.

Joanna Bielas / I.D.MEDIA
fot. Lidia Skuza

Po raz pierwszy widziałem otwartą klatkę piersiową pacjenta bez serca – prof. Andrzej Bochenek wspomina 40. rocznicę pierwszego udanego przeszczepu serca w Polsce

– Pomyślałem wtedy: co to za fantasta? – mówił prof. Andrzej Bochenek, wspominając listopadową noc sprzed czterech dekad. – Marian…
CZYTAJ

Metale ciężkie i pestycydy w warzywach i owocach z działek miejskich – wyniki badań komentuje ekspertka IOŚ-PIB

Marchew z działki, sałata z miejskiego ogródka czy truskawki z własnej uprawy – to symbole zdrowej, lokalnej żywności. Jednak najnowsze…
CZYTAJ

Jesienna dynia w nowym świetle – jak Halloween wpływa na marnowanie żywności

Moda na Halloween i rzeźbione dynie w ostatnich latach przekształciła się w szerszy trend – dekorowanie wnętrz oraz wejść do…
CZYTAJ

Świetlista i opalona skóra jak po wakacjach: wszystko co powinnaś wiedzieć o opalaniu natryskowym

Letnia opalenizna od zawsze kojarzy się ze zdrowiem, energią i atrakcyjnym wyglądem. Jednak niestety promienie UV niosą ze sobą ryzyko…
CZYTAJ

Plan B na kryzys: Joga i ćwiczenia w domu jako ratunek, gdy pogoda totalnie zniechęca

W sezonie jesienno-zimowym pogoda potrafi być największym wrogiem twojej regularności treningowej. Deszcz ze śniegiem, mróz i wieczna ciemność skutecznie zniechęcają…
CZYTAJ

Od profilaktyki po rehabilitację – 29 października obchodzimy Światowy Dzień Udaru Mózgu. Nie lekceważ pierwszych objawów

Z okazji Światowego Dnia Udaru Mózgu przypominamy, jak poważnym wyzwaniem zdrowotnym pozostaje ta choroba. Udar mózgu to jedna z najczęstszych…
CZYTAJ

Suszarko-lokówka Sencor SHS 9100RS – profesjonalna i bezpieczna stylizacja włosów dzięki technologii Coandy

Nowoczesna stylizacja włosów przestała być zarezerwowana wyłącznie dla salonów fryzjerskich. Dzięki suszarko-lokówce Sencor SHS 9100RS każda użytkowniczka może stworzyć zachwycającą…
CZYTAJ

Ekspertka ostrzega: choroby dziąseł rozwijają się po cichu. Jak je zatrzymać?

Krwawią przy szczotkowaniu, bolą przy dotyku, a oddech traci świeżość - to nie tylko drobne niedogodności, ale sygnały, że dziąsła…
CZYTAJ

Zmiana czasu a ADHD – jak przesunięcie zegara wpływa na sen, nastrój i koncentrację? 

Zmiana czasu, choć z pozoru niewielka, może w istotny sposób zaburzyć funkcjonowanie osób z ADHD. – Już przesunięcie zegara o…
CZYTAJ

Dzień Makaronu – czemu po makaronie chce nam się spać i co z tym zrobić? Radzi dietetyczka

25 października obchodzimy Światowy Dzień Makaronu – ulubionego dania wielu osób na całym świecie. Jednak wielu z nas po jego…
CZYTAJ

Europejska Federacja Periodontologii ujednoliciła standardy leczenia w Europie

Paradontoza to choroba, która dotyka coraz większej liczby osób. W Europie problemy z przyzębiem ma ponad 60% populacji[1], a w Polsce…
CZYTAJ

Aeroprostownica Sencor Artemiss SHI 9100RS – rewolucja w prostowaniu suchych i mokrych włosów

Aeroprostownica Sencor Artemiss SHI 9100RS to urządzenie, które redefiniuje codzienną stylizację włosów. Innowacyjna technologia prostowania za pomocą powietrza zapobiega nadmiernej ekspozycji…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Po raz pierwszy widziałem otwartą klatkę piersiową pacjenta bez serca – prof. Andrzej Bochenek wspomina 40. rocznicę pierwszego udanego przeszczepu serca w Polsce

– Pomyślałem wtedy: co to za fantasta? – mówił prof. Andrzej Bochenek,…
CZYTAJ

Plan B na kryzys: Joga i ćwiczenia w domu jako ratunek, gdy pogoda totalnie zniechęca

W sezonie jesienno-zimowym pogoda potrafi być największym wrogiem twojej regularności treningowej. Deszcz…
CZYTAJ

Od profilaktyki po rehabilitację – 29 października obchodzimy Światowy Dzień Udaru Mózgu. Nie lekceważ pierwszych objawów

Z okazji Światowego Dnia Udaru Mózgu przypominamy, jak poważnym wyzwaniem zdrowotnym pozostaje…
CZYTAJ

Zmiana czasu a ADHD – jak przesunięcie zegara wpływa na sen, nastrój i koncentrację? 

Zmiana czasu, choć z pozoru niewielka, może w istotny sposób zaburzyć funkcjonowanie…
CZYTAJ

Pokolenie Z a kryzys zdrowia psychicznego: dlaczego młodzi Polacy odczuwają największy niepokój?

Coraz częściej w mediach oraz przestrzeni publicznej słowo dobrostan odmieniane jest przez…
CZYTAJ