Sylwestrowe przekąski – jak smacznie pożegnać stary rok?



Ostatnia noc w roku to zawsze okazja do świętowania. Sylwester dla wielu z nas oznacza zabawę do białego rana, w towarzystwie ulubionej muzyki i znajomych. To także przyjęcie, na którym nie może zabraknąć noworocznego toastu i równie wystrzałowych, jak ta noc – pysznych i pożywnych przekąsek. Podpowiadamy jak przyrządzić dania niebanalne, zaskakujące, ale i proste w przygotowaniu, by umilić i urozmaicić sobie tę wyczekiwaną, grudniową noc.

Imprezowy must have – paluchy serowe

Co jest gwarantem dobrej imprezy? Chrupiące, wytrawne przekąski. Grissini możemy kupić w większości marketów, jednak jakie będzie zdziwienie Twoich gości, jak ogłosisz, że te na sylwestrowym stole są jeszcze ciepłe i świeże, bo zostały przygotowane własnoręcznie. Ich dodatkową zaletą jest to, że w środku możesz dodać smaczną niespodziankę, na przykład oliwki lub kukurydzę.

Składniki:

• 25 g świeżych drożdży
• 400 g mąki pszennej
• 1 łyżka cukru
• 100 ml mleka Łaciate 3,2%
• 100 ml ciepłej wody
• 1/2 łyżeczki soli
• 1 ząbek czosnku
• 80 ml oliwy z oliwek
• 1 łyżka posiekanego oregano (świeże zioła)
• 1 łyżka posiekanych czarnych oliwek
• 1 roztrzepane jajko
• 3 łyżki przecieru pomidorowego
• 4 łyżki kukurydzy
• 100 g startej mozzarelli Mlekpol

Przygotowanie:

Drożdże kruszymy do miseczki, wlewamy ciepłe mleko, dosypujemy po łyżce cukru i mąki. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na minimum 10 minut, do wyrośnięcia. Do innego naczynia wsypujemy mąkę, dodajemy zawartość pierwszej miseczki, wodę, sól i oliwę z oliwek, a następnie zagniatamy ręcznie ciasto. Dodajemy drobno pokrojone oliwki i posiekane oregano i przez kolejne kilka minut wszystko razem ugniatamy, aż ciasto będzie sprężyste i przestanie kleić się do dłoni.

Naczynie przykrywamy i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejscu. Po wyrośnięciu dzielimy masę na 2 połowy i każdą rozwałkowujemy w prostokątny kształt. Po jednej połowie prostokąt smarujemy przecierem pomidorowym, układamy kukurydzę, oliwki i posypujemy startym serem. Następnie nakrywamy resztą ciasta.

Kroimy je na równe kawałki, tak uzyskane paluchy dwukrotnie skręcamy i układamy z odstępami na blaszce do pieczenia. Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy odrobiną startego sera. Pieczemy przez około 15-20 minut w temperaturze 220°C.




Zdrowe przekąski – pizzerinki z bakłażana

Na sylwestrowym wieczorze dobrze sprawdzają się przekąski typu finger food, które łatwo złapać w rękę i zjeść między tańcami lub na stojąco – w trakcie rozmowy. Polecamy niezawodne pizzerinki, ale w zdrowszym wydaniu, bo zamiast mącznego ciasta spód stanowią aromatyczne bakłażany, a smaku dodają soczyste pomidory oraz zapiekany ser.

Składniki:

• 4 bakłażany
• 1,5 szklanki sosu pomidorowego
• 100 g tartej mozzarelli Mlekpol
• 2 duże pomidory
• 4 ząbki czosnku
• suszone oregano
• świeża bazylia
• świeży tymianek
• oliwa extra vergine
• sól i pieprz

Przygotowanie:

Kroimy bakłażany w plastry. Dużą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej plastry bakłażana. Nacieramy je czosnkiem, posypujemy solą i pieprzem, oregano. Na każdy kawałek nakładamy łyżkę sosu pomidorowego, a następnie posypujemy mozzarellą. Rozkładamy obrane pomidory, pokrojone w kosteczkę. Dekorujemy listkami świeżego tymianku i skraplamy oliwą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 210°C i pieczemy przez około kwadrans.

Zastrzyk energii – zapiekanka makaronowa

W trakcie całonocnej imprezy nie może zabraknąć dania na ciepło, tym bardziej że za oknem panuje zima. Warto nie tylko rozgrzać gości, ale także dodać im siły do zabawy. Jeśli planujemy zaprosić dużo osób, warto przyrządzić zapiekankę – jedna dużą porcję na raz. Jest prosta i szybka w przygotowaniu. Dodatkowo makaron jest bardzo pożywny. Daje także możliwości dodania różnorodnych dodatków, np. papryki, kukurydzy, pomidorów lub brokułów.

Składniki:

• 400 g makaronu penne
• 2 cebule
• 8 łyżek oliwy
• 200 g szynki lub piersi z kurczaka
• 150 ml śmietany 18% Łaciatej
• 1 brokuł
• 300 g sera mozzarella Mlekpol

Przygotowanie:

Nastawiamy osoloną wodę na makaron, gotujemy go zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy. W tym czasie piekarnik nagrzewamy do 200°C. Na patelni na oliwie szklimy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodajemy drobno posiekaną szynkę, brokuł i chwilę razem podsmażamy. Dodajemy ugotowany makaron, doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy z ognia, dodajemy połowę startego sera, mieszamy ze śmietaną i wykładamy do żaroodpornej formy. Na wierzchu kładziemy resztę startego sera. Zapiekamy przez ok. 7 minut.

Aeroprostownica Sencor Artemiss SHI 9100RS – rewolucja w prostowaniu suchych i mokrych włosów

Aeroprostownica Sencor Artemiss SHI 9100RS to urządzenie, które redefiniuje codzienną stylizację włosów. Innowacyjna technologia prostowania za pomocą powietrza zapobiega nadmiernej ekspozycji…
CZYTAJ

Od krajowych strategii do lokalnych działań. Rolnictwo w obliczu zmian klimatu

Zmiany klimatu w coraz większym stopniu wpływają na rolnictwo – sektor, który z jednej strony odpowiada za bezpieczeństwo żywnościowe, a…
CZYTAJ

Bezpieczeństwo żywnościowe i klimat – wspólne wyzwania współczesnego świata

Światowy Dzień Żywności, obchodzony 16 października, to okazja do refleksji nad tym, jak powstaje żywność, jak z niej korzystamy i…
CZYTAJ

Od Polski po Danię: jak sieć Netto walczy z marnowaniem jedzenia

Na świecie marnuje się około jednej trzeciej wyprodukowanej żywności. W Unii Europejskiej ponad połowa tych strat powstaje w domach. W…
CZYTAJ

Dla urody i dla zdrowia – co warto wiedzieć o blefaroplastyce?

Ograniczone pole widzenia, zmęczenie oczu i bóle głowy to jedne z najbardziej dokuczliwych dolegliwości mało znanego problemu – opadających powiek.…
CZYTAJ

Domowy kisiel żurawinowy z malinami

Domowy kisiel w najlepszym wydaniu — kwaśna żurawina i słodkie maliny tworzą duet, który idealnie rozgrzewa w chłodne dni. Ten…
CZYTAJ

Pokolenie Z a kryzys zdrowia psychicznego: dlaczego młodzi Polacy odczuwają największy niepokój?

Coraz częściej w mediach oraz przestrzeni publicznej słowo dobrostan odmieniane jest przez wszystkie przypadki. To dobry znak, przede wszystkim dla…
CZYTAJ

SAD – choroba afektywna sezonowa (Seasonal Affective Disorder), czyli sezonowy spadek nastroju. Na czym polega i jak sobie z nim radzić?

Jesień i zima to dla wielu z nas trudniejszy czas. Krótszy dzień, mniejsza ilość światła słonecznego i zaburzony rytm dobowy…
CZYTAJ

Jak era cyfrowa wpływa na wzrok? Jak rozwijają się choroby oczu? Profilaktyka i leczenie chorób oczu z okazji Światowego Dnia Wzroku

Współczesny człowiek spędza średnio kilka godzin dziennie przed ekranami urządzeń elektronicznych, co prowadzi do nadmiernego obciążenia narządu wzroku, zaburzeń akomodacji…
CZYTAJ

Odnowiona linia produktów do pielęgnacji skóry ageLOC Tru Face od marki Nu Skin

Linia kosmetyków do pielęgnacji uwzględniająca holistyczne podejście do procesu starzenia, zaprojektowana specjalnie w celu zwalczania widocznych oznak starzenia się skóry.…
CZYTAJ

„I żyli długo… Ale czy szczęśliwie?” Stowarzyszenie mali bracia Ubogich rusza z akcją promującą Program „Obecność”

Czy bohaterowie ulubionych baśni z dzieciństwa naprawdę żyli długo i szczęśliwie? To pytanie stało się inspiracją dla najnowszej akcji Stowarzyszenia…
CZYTAJ

Trening mózgu, a nie tylko ciała. Dlaczego tak trudno nam wytrwać w aktywności fizycznej?

„Od jutra zacznę biegać”. „Od poniedziałku siłownia”. „Od nowego roku zmiana nawyków”. Większość z nas zna te obietnice aż za…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Pokolenie Z a kryzys zdrowia psychicznego: dlaczego młodzi Polacy odczuwają największy niepokój?

Coraz częściej w mediach oraz przestrzeni publicznej słowo dobrostan odmieniane jest przez…
CZYTAJ

SAD – choroba afektywna sezonowa (Seasonal Affective Disorder), czyli sezonowy spadek nastroju. Na czym polega i jak sobie z nim radzić?

Jesień i zima to dla wielu z nas trudniejszy czas. Krótszy dzień,…
CZYTAJ

Jak era cyfrowa wpływa na wzrok? Jak rozwijają się choroby oczu? Profilaktyka i leczenie chorób oczu z okazji Światowego Dnia Wzroku

Współczesny człowiek spędza średnio kilka godzin dziennie przed ekranami urządzeń elektronicznych, co…
CZYTAJ

Trening mózgu, a nie tylko ciała. Dlaczego tak trudno nam wytrwać w aktywności fizycznej?

„Od jutra zacznę biegać”. „Od poniedziałku siłownia”. „Od nowego roku zmiana nawyków”.…
CZYTAJ

Światowy Dzień Onkologii – dlaczego tak ważna jest szybka diagnoza, co oznacza kompleksowe leczenie w onkologii i na czym polega szybka terapia onkologiczna

4 października przypada Światowy Dzień Onkologii, który przypomina o znaczeniu wczesnej diagnostyki,…
CZYTAJ