Przepis na Wegański pasztet z suszoną śliwką, poznaj świąteczne smaki!



Jeżeli lubicie eksperymentować w kuchni i szukacie pomysłów na nową odsłonę wigilijnego stołu mamy dla Was propozycję na prosty wegański pasztet, wzbogacony o suszone śliwki z linii Bakal Soft. Zostały one poddane specjalnemu procesowi nawodnienia, dzięki czemu są idealnie miękkie i nadadzą potrawie aksamitną teksturę. Odkryj połączenie, które podbije serca najbardziej wymagających smakoszy.

Przepis: wegański pasztet z suszoną śliwką

SKŁADNIKI: (na średnią keksówkę)

Przyprawy:
• 2 ziarna ziela angielskiego
• 2 liście laurowe
• 1 ziarno jałowca
• 1 łyżeczka tymianku
• 1 łyżeczka papryki wędzonej
• Szczypta cynamonu
• Sól i pieprz

Masa jaglano-soczewicowa:

• 2 cebule
• 1 ząbek czosnku
• 1 szklanki ugotowanej soczewicy zielonej
• 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
• 2 łyżeczki płatków drożdżowych nieaktywnych
• 3 łyżki sosu sojowego
• Oliwa z oliwek
• Letnia woda- opcjonalnie
Dodatkowo:
• 8 suszonych śliwek z linii Bakl Soft




PRZYGOTOWANIE:

Pierwszy etap: Cebule i czosnek drobno posiekać, wrzucić na rozgrzaną patelnie wraz z tymiankiem, liśćmi laurowymi oraz rozgniecionym zielem angielskim. Smażyć do zeszklenia na średnim ogniu.

Drugi etap: Kaszę jaglaną i soczewce ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, wystudzić i przełożyć do miski. Dodać podsmażone wcześniej składniki, sos sojowy, płatki drożdżowe oraz pozostałe przyprawy, zblendować na gładko. Jeżeli masa będzie zbyt gęsta, dodawać stopniowo letniej wody. Spróbuj, jeśli trzeba, dopraw solą i pieprzem.

Trzeci etap:
Połowę farszu przełóż do keksówki, następnie ułóż ok. 5 całych śliwek i przykryj pozostałą częścią. Pozostałe śliwki, przekrój na pół i ułóż na wierzchu pasztetu.

Czwarty etap: Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. i piec ok. 45-50 minut. Po wyjęciu z pieca ostudzić.
Wskazówki: Przed przełożeniem masy do foremki, wysmaruj ją olejem bądź, wyłożyć papierem do pieczenia. Smacznego!

Suszone śliwki z linii Bakal Soft, nie tylko na słodko! Suszone owoce to nie tylko zdrowy dodatek do deserów, ale i idealne dopełnienie wytrawnych potraw, które możecie z powodzeniem serwować najbliższym.

Bakal to marka, która już od 30 lat dostarcza na polski rynek najlepszej jakości bakalie. Firma została zbudowana na przekonaniu, iż bakalie mają moc wartości i ogrom zastosowań. Dlatego też w swoim portfolio posiada np. bakalie bez konserwantów, przekąski bakaliowe z małą ilością soli, orzeszki oraz migdały w czekoladzie czy suszone daktyle w kakao.

Motto firmy brzmi: ,,Z miłości do bakalii”.

Dbaj o swoje znamiona – dlaczego warto wykonać dermatoskopię i chronić skórę przed słońcem?

Latem chętniej wystawiamy skórę na słońce, spędzając wolne chwile na świeżym powietrzu. Warto jednak pamiętać, że ekspozycja na promieniowanie UV…
CZYTAJ

Nawilżenie, fotoprotekcja i wyrównanie kolorytu skóry-Co spakować do wakacyjnej kosmetyczki?

Lipiec to synonim wakacji i wyjątkowej, letniej atmosfery… zwiastun podróży, chwil na plaży i wśród malowniczych górskich szczytów. To już za…
CZYTAJ

5 powodów, by sięgać po owoce jagodowe. Dietetyczka Grupy LUX MED: „To nie tylko smak lata”

Truskawki, maliny, borówki czy jeżyny kojarzą nam się z letnim słońcem i słodkim smakiem dzieciństwa. Jednak owoce jagodowe to coś…
CZYTAJ

Higienistka stomatologiczna ostrzega: pomijanie wieczornego mycia zębów z aparatem ortodontycznym to poważny błąd!

Decyzja o podjęciu leczenia ortodontycznego to ważny krok w kierunku osiągnięcia wymarzonego, zdrowego uśmiechu. Jednak wraz z założeniem aparatu pojawiają…
CZYTAJ

Brak snu jak 0,5 promila alkoholu. Ekspertki o bezsenności

Bezsenność i zaburzenia snu to problem, z którym zmaga się nawet co trzeci dorosły Polak. Choć często bagatelizujemy brak snu,…
CZYTAJ

Upały a choroby układu krążenia – jak dbać o serce w gorące dni?

Wysokie temperatury, choć dla wielu kojarzą się z letnim wypoczynkiem, mogą stanowić poważne zagrożenie dla zdrowia - zwłaszcza dla osób…
CZYTAJ

E-papierosy pod lupą dentysty: co dzieje się w jamie ustnej po vapowaniu?

Używanie e-papierosów zdobyło w ostatnich latach ogromną popularność, jako alternatywa dla tradycyjnego palenia tytoniu. Choć początkowo uważano je za mniej…
CZYTAJ

Dieta onkologiczna: fakty i mity

Jak pokazują badania aż 65% pacjentów onkologicznych traci na wadze jeszcze przed pierwszą wizytą u specjalisty, a w trakcie leczenia…
CZYTAJ

Światowy Dzień Mikrobiomu 2025: jesteśmy coraz bardziej zainteresowani mikrobiotą, ale nasza świadomość jest wciąż niewystarczająca

Z okazji Światowego Dnia Mikrobiomu warto przyjrzeć się rosnącemu zainteresowaniu społeczeństwa mikrobiotą i jej wpływem na zdrowie. Dane z trzeciej…
CZYTAJ

Dlaczego nazywamy jelita drugim mózgiem? „To właśnie tam powstaje do 95% serotoniny!”

Czy Twój brzuch wie więcej niż myślisz? Coraz częściej mówi się o jelitach nie tylko jako o centrum trawienia, ale…
CZYTAJ

Co warto wiedzieć o SPF? ABC wiedzy na temat letniej fotoprotekcji

Jakie są wakacyjne potrzeby skóry? Skuteczna ochrona przeciwsłoneczna, nawilżenie i regeneracja to podstawa osiągnięcia efektu pięknej i zdrowej cery latem.…
CZYTAJ

ZADBAJ O OBJĘTOŚĆ Z KOSMETYKAMI STAPIZ

Szukasz produktów, które pomogą Ci utrzymać dużą objętość włosów na dłuższy czas bez efektu obciążenia? Sprawdź te kosmetyki STAPIZ. Dzięki…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Dbaj o swoje znamiona – dlaczego warto wykonać dermatoskopię i chronić skórę przed słońcem?

Latem chętniej wystawiamy skórę na słońce, spędzając wolne chwile na świeżym powietrzu.…
CZYTAJ

5 powodów, by sięgać po owoce jagodowe. Dietetyczka Grupy LUX MED: „To nie tylko smak lata”

Truskawki, maliny, borówki czy jeżyny kojarzą nam się z letnim słońcem i…
CZYTAJ

Brak snu jak 0,5 promila alkoholu. Ekspertki o bezsenności

Bezsenność i zaburzenia snu to problem, z którym zmaga się nawet co…
CZYTAJ

Upały a choroby układu krążenia – jak dbać o serce w gorące dni?

Wysokie temperatury, choć dla wielu kojarzą się z letnim wypoczynkiem, mogą stanowić…
CZYTAJ

Dieta onkologiczna: fakty i mity

Jak pokazują badania aż 65% pacjentów onkologicznych traci na wadze jeszcze przed…
CZYTAJ