Jak #sushi wspiera kondycję mózgu? Tajemnica długowieczności Japończyków



Sushi zdecydowanie jest w modzie, ale nie wszyscy wiedzą, że jest to wybór także prozdrowotny. Ryby i owoce morza przeważnie w postaci surowej, które są podstawą rolek to bogate źródło białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych, selenu czy witaminy D. Właśnie dlatego częste spożywanie sushi, m.in. z łososiem, pozytywnie wpływa na kondycję i funkcjonowanie mózgu oraz organizmu, a także… opóźnia procesy starzenia!

Sushi, czyli tradycyjna japońska potrawa ma coraz więcej zwolenników w Polsce. Jest to danie lekkostrawne, które idealnie sprawdza się na lunch, obiad a nawet kolację. Co więcej – również tę wykwintną. Dlatego sushi, jako posiłek dla dwojga niezależnie od okazji to wybór doskonały. Pandemia wpłynęła także na nawyki żywieniowe Polaków, którzy z coraz większą dbałością podchodzą do swojej diety nie tylko w kontekście dbania o szczupłą sylwetkę, ale także w kwestii wspierania mikro i makro składnikami swojego organizmu. W związku z tym restauracje oferujące sushi w menu przeżywają obecnie wielkie oblężenie.

– Dzięki modzie na sushi rośnie także świadomość jego zdrowotnych właściwości dla organizmu, tj. działanie przeciwzapalne- mówi Radosław Szwugier, szef rozwoju franczyzy marki Sushi Kushi. – Od wieków doskonale wiedzą o tymJapończycy,czyli przedstawiciele jednego z najwolniej starzejących się narodów – podkreśla Szwugier.

W czym zatem tkwi sekret prozdrowotnych właściwości sushi, dzięki którym Japończycy cieszą się długim życiem oraz dobrym zdrowiem? Poza utrzymywaniem aktywnego trybu życia, które zazwyczaj prowadzą Azjaci ważny jest jeszcze jeden czynnik – zdrowa dieta.

#Sushi bazujące na gotowanym ryżu zaprawionym octem i różnych dodatkach, tj. warzywa, wodorosty, grzyby, tofu, sezam czy surowe ryby, to idealna mieszanka składników potrzebnych organizmowi. Surowe ryby, w tym łosoś, to także produkty bogate w składniki pomagające: normalizować ciśnienie, wpierać układ immunologiczny czy zmniejszać poziom cholesterolu we krwi. Choć dobroczynnych właściwości spożywania łososia jest naprawdę wiele – od zachowania zdrowej, promienistej skóry po zapobieganie depresji.

– Ogromne korzyści zdrowotne zyskują ludzie wybierający popularne i coraz bardziej modne ostatnimi czasy sushi, przede wszystkim dlatego, że składniki zawarte w surowych rybach opóźniają procesy starzenia się mózgu i występowania demencji starczej, w tym choroby Alzheimera rekomenduje Kamila Czekaj-Nowakowska, dietetyczka kliniczna. Co więcej, nie należy obawiać się w tym przypadku surowej ryby, którą obecnie najczęściej spożywa się właśnie w formie sushi.

– Warto zwrócić uwagę szczególnie na łososia, który jest jedną z najbardziej popularnych surowych ryb używanych do produkcji tego dania. Jeżeli ryba jest odpowiednio przechowywana, a tak jest zawsze w przypadku susharni i restauracji, to zawiera ona najwięcej cennych wartości odżywczych właśnie w formie surowej. Ponadto łosoś jest jednym z najcenniejszych źródeł kwasów tłuszczowych omega-3, które m.in. mają działanie przeciwzapalne i przeciwalergiczne, zapobiegają chorobom serca, zmniejszają ciśnienie krwi, obniżają poziom triglicerydów i mają pozytywny wpływ na skórę, a co za tym idzie, spożywanie sushi z surową rybą opóźnia proces starzenia się. Co więcej, łosoś zawiera pełnowartościowe białko, witaminy z grupy B, a także wiele składników mineralnych. Warto dodać, że już 100 gram tej ryby dostarcza organizmowi prawie 90 procent zapotrzebowania na dzienną dawkę witaminy D. Wiele osób martwi się o rtęć zawartą w rybach, natomiast badania donoszą, iż korzyści dla zdrowia płynące z jedzenia ryb, stanowczo przewyższają ryzyko związane z potencjalną migracją rtęci do organizmu człowieka – dodaje dietetyczka.




Dobroczynny wpływ sushi na organizm wykazują także badania naukowe. Uczeni z National Centre for Global Health and Medicine w Tokio dowiedli, że ryzyko związane z przedwczesną śmiercią z tytułu chorób cywilizacyjnych może zmniejszyć się nawet o 15 procent. – Choć samo sushi rewelacyjnie odżywia ciało i mózg, to jednak należy uważać na dodatki, które zazwyczaj serwowane są do rolek, zbyt duża ilość sosu sojowego powoduje wzrost poziomu sodu we krwi, a wasabi może podrażniać żołądki podatne na działanie ostrych i pikantnych przypraw – podkreśla Czekaj-Nowakowska.

W sieci franczyzowej Sushi Kushi mającej łódzki rodowód można znaleźć wiele rolek z dodatkiem łososia, który tak naprawdę w każdej formie (również po obróbce termicznej) wspiera pracę mózgu i ma dla niego cenne wartości odżywcze. – Jeśli zdrowotne właściwości sushi na organizm nie są wystarczającym argumentem, aby po nie sięgnąć, to zdecydowanie warto zrobić to mając na uwadze walory smakowe – dodaje Radosław Szwugier.

POZYCJE Z MENU SUSHI KUSHI Z ŁOSOSIEM:

1. Łosoś, tempura migdałowa

2. Pikantny tatar z łososia, sałata, awokado, tempura

3. Łosoś, serek, ogórek, kampyo, sezam

Poznaj bliżej Sushi Kushi:

Sushi Kushi
to sieć franczyzowa sushi barów, oferująca dania kuchni japońskiej na miejscu oraz w dostawie. Pierwszy lokal powstał pod koniec 2012 roku, przy głównej ulicy Łodzi – Piotrkowskiej. Kolejne również otwierały się w Łodzi, ale wkrótce sieć wyszła poza jej granice. Dziś franczyza Sushi Kushi jest obecna w 10 polskich miastach i liczy ponad 30 punktów franczyzowych.

4. edycja kampanii #lubiesiebie – relacja ze spotkania prasowego z udziałem ambasadorek

W nowo otwartej śródziemnomorskiej restauracji PRIMITIVO Kuchnia i Wino przy ulicy Waliców 13 w Warszawie, odbyło się spotkanie prasowe z…
CZYTAJ

Tydzień dla serca, jak dbać o ten najważniejszy organ

17.04-24.04.2024 r. obchodzimy Tydzień dla Serca. To doskonała okazja, by nie tylko poszerzyć swoją wiedzę na temat tego wyjątkowego i…
CZYTAJ

10 zdrowych nawyków poprawiających pracę i dobrostan jelit

Jelita często określa się mianem „drugiego mózgu" – są nie tylko fundamentem odporności, ale biorą też udział w utrzymaniu równowagi…
CZYTAJ

Uśmiechnij się do zdrowia: Przepis na pyszny, sycący koktajl z mango i masłem orzechowym – dla mocnych i zdrowych zębów

Koktajl zrobiony ze świeżych składników to nie tylko przyjemność dla podniebienia, ale i zdrowy wybór. Taki posiłek dostarcza organizmowi niezbędnych…
CZYTAJ

Retrotranspozony – nasi sprzymierzeńcy czy wrogowie?

Mgr inż. Angelika Andrzejewska-Romanowska, stypendystka programu L’Oréal-UNESCO Dla Kobiet i Nauki, naukowczyni z Instytutu Chemii Bioorganicznej Polskiej Akademii Nauk, bada…
CZYTAJ

Fix MAC’N CHEESE – nowość od marki Knorr. Odkryj megaserowy smak

Kultowy amerykański Mac’n Cheeese on demand? Od teraz makaron z kremowym serem możesz zjeść o każdej porze dnia w swoim…
CZYTAJ

Nadciśnienie tętnicze nie boli, ale zabija! Wszystko co trzeba wiedzieć o nadciśnieniu tętniczym

Nadciśnienie tętnicze może dotyczyć każdego z nas. Szacowana liczba chorych w Europie wynosi ok. 150 milionów, co oznacza, że co…
CZYTAJ

Rusz się i zadbaj o swoją postawę ciała!

Styl życia współczesnego człowieka nie sprzyja utrzymaniu prawidłowej postawy ciała. Więcej siedzimy, mniej się ruszamy, spędzamy długie godziny przed ekranami.…
CZYTAJ

Jak odzyskać młody wygląd? Przywrócić właściwe napięcie mięśni twarzy, szyi i dekoltu!

Z upływem lat oraz wskutek działania czynników zewnętrznych, wyraźnemu osłabieniu ulega struktura włókien podtrzymujących skórę twarzy, szyi i dekoltu. W…
CZYTAJ

31 marca przestawiamy zegarki. Poznaj wskazówki, które pozwolą wygrać walkę z czasem

Specjaliści zauważają, że zmiana czasu może niekorzystnie wpłynąć na naszą codzienną aktywność, głównie z powodu nagłego zakłócenia rytmu dobowego. Istnieją…
CZYTAJ

Nowe ambasadorki 4.edycji kampanii #lubiesiebie

Nowe ambasadorki 4.edycji kampanii #lubiesiebie to polityczka, psycholożka, aktorki i wokalistka, wszystkie mówią o potrzebie samoakceptacji , o jej roli…
CZYTAJ

Polacy wybrali – oto nowy król wielkanocnych wypieków!

W tym roku to sernik jest ulubionym ciastem Polaków na Wielkanoc Jeszcze dwa lata temu mazurek był niekwestionowanym królem wielkanocnych…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Tydzień dla serca, jak dbać o ten najważniejszy organ

17.04-24.04.2024 r. obchodzimy Tydzień dla Serca. To doskonała okazja, by nie tylko…
CZYTAJ

10 zdrowych nawyków poprawiających pracę i dobrostan jelit

Jelita często określa się mianem „drugiego mózgu" – są nie tylko fundamentem…
CZYTAJ

Retrotranspozony – nasi sprzymierzeńcy czy wrogowie?

Mgr inż. Angelika Andrzejewska-Romanowska, stypendystka programu L’Oréal-UNESCO Dla Kobiet i Nauki, naukowczyni…
CZYTAJ

Nadciśnienie tętnicze nie boli, ale zabija! Wszystko co trzeba wiedzieć o nadciśnieniu tętniczym

Nadciśnienie tętnicze może dotyczyć każdego z nas. Szacowana liczba chorych w Europie…
CZYTAJ

Rusz się i zadbaj o swoją postawę ciała!

Styl życia współczesnego człowieka nie sprzyja utrzymaniu prawidłowej postawy ciała. Więcej siedzimy,…
CZYTAJ