Jak #sushi wspiera kondycję mózgu? Tajemnica długowieczności Japończyków



Sushi zdecydowanie jest w modzie, ale nie wszyscy wiedzą, że jest to wybór także prozdrowotny. Ryby i owoce morza przeważnie w postaci surowej, które są podstawą rolek to bogate źródło białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych, selenu czy witaminy D. Właśnie dlatego częste spożywanie sushi, m.in. z łososiem, pozytywnie wpływa na kondycję i funkcjonowanie mózgu oraz organizmu, a także… opóźnia procesy starzenia!

Sushi, czyli tradycyjna japońska potrawa ma coraz więcej zwolenników w Polsce. Jest to danie lekkostrawne, które idealnie sprawdza się na lunch, obiad a nawet kolację. Co więcej – również tę wykwintną. Dlatego sushi, jako posiłek dla dwojga niezależnie od okazji to wybór doskonały. Pandemia wpłynęła także na nawyki żywieniowe Polaków, którzy z coraz większą dbałością podchodzą do swojej diety nie tylko w kontekście dbania o szczupłą sylwetkę, ale także w kwestii wspierania mikro i makro składnikami swojego organizmu. W związku z tym restauracje oferujące sushi w menu przeżywają obecnie wielkie oblężenie.

– Dzięki modzie na sushi rośnie także świadomość jego zdrowotnych właściwości dla organizmu, tj. działanie przeciwzapalne- mówi Radosław Szwugier, szef rozwoju franczyzy marki Sushi Kushi. – Od wieków doskonale wiedzą o tymJapończycy,czyli przedstawiciele jednego z najwolniej starzejących się narodów – podkreśla Szwugier.

W czym zatem tkwi sekret prozdrowotnych właściwości sushi, dzięki którym Japończycy cieszą się długim życiem oraz dobrym zdrowiem? Poza utrzymywaniem aktywnego trybu życia, które zazwyczaj prowadzą Azjaci ważny jest jeszcze jeden czynnik – zdrowa dieta.

#Sushi bazujące na gotowanym ryżu zaprawionym octem i różnych dodatkach, tj. warzywa, wodorosty, grzyby, tofu, sezam czy surowe ryby, to idealna mieszanka składników potrzebnych organizmowi. Surowe ryby, w tym łosoś, to także produkty bogate w składniki pomagające: normalizować ciśnienie, wpierać układ immunologiczny czy zmniejszać poziom cholesterolu we krwi. Choć dobroczynnych właściwości spożywania łososia jest naprawdę wiele – od zachowania zdrowej, promienistej skóry po zapobieganie depresji.

– Ogromne korzyści zdrowotne zyskują ludzie wybierający popularne i coraz bardziej modne ostatnimi czasy sushi, przede wszystkim dlatego, że składniki zawarte w surowych rybach opóźniają procesy starzenia się mózgu i występowania demencji starczej, w tym choroby Alzheimera rekomenduje Kamila Czekaj-Nowakowska, dietetyczka kliniczna. Co więcej, nie należy obawiać się w tym przypadku surowej ryby, którą obecnie najczęściej spożywa się właśnie w formie sushi.

– Warto zwrócić uwagę szczególnie na łososia, który jest jedną z najbardziej popularnych surowych ryb używanych do produkcji tego dania. Jeżeli ryba jest odpowiednio przechowywana, a tak jest zawsze w przypadku susharni i restauracji, to zawiera ona najwięcej cennych wartości odżywczych właśnie w formie surowej. Ponadto łosoś jest jednym z najcenniejszych źródeł kwasów tłuszczowych omega-3, które m.in. mają działanie przeciwzapalne i przeciwalergiczne, zapobiegają chorobom serca, zmniejszają ciśnienie krwi, obniżają poziom triglicerydów i mają pozytywny wpływ na skórę, a co za tym idzie, spożywanie sushi z surową rybą opóźnia proces starzenia się. Co więcej, łosoś zawiera pełnowartościowe białko, witaminy z grupy B, a także wiele składników mineralnych. Warto dodać, że już 100 gram tej ryby dostarcza organizmowi prawie 90 procent zapotrzebowania na dzienną dawkę witaminy D. Wiele osób martwi się o rtęć zawartą w rybach, natomiast badania donoszą, iż korzyści dla zdrowia płynące z jedzenia ryb, stanowczo przewyższają ryzyko związane z potencjalną migracją rtęci do organizmu człowieka – dodaje dietetyczka.




Dobroczynny wpływ sushi na organizm wykazują także badania naukowe. Uczeni z National Centre for Global Health and Medicine w Tokio dowiedli, że ryzyko związane z przedwczesną śmiercią z tytułu chorób cywilizacyjnych może zmniejszyć się nawet o 15 procent. – Choć samo sushi rewelacyjnie odżywia ciało i mózg, to jednak należy uważać na dodatki, które zazwyczaj serwowane są do rolek, zbyt duża ilość sosu sojowego powoduje wzrost poziomu sodu we krwi, a wasabi może podrażniać żołądki podatne na działanie ostrych i pikantnych przypraw – podkreśla Czekaj-Nowakowska.

W sieci franczyzowej Sushi Kushi mającej łódzki rodowód można znaleźć wiele rolek z dodatkiem łososia, który tak naprawdę w każdej formie (również po obróbce termicznej) wspiera pracę mózgu i ma dla niego cenne wartości odżywcze. – Jeśli zdrowotne właściwości sushi na organizm nie są wystarczającym argumentem, aby po nie sięgnąć, to zdecydowanie warto zrobić to mając na uwadze walory smakowe – dodaje Radosław Szwugier.

POZYCJE Z MENU SUSHI KUSHI Z ŁOSOSIEM:

1. Łosoś, tempura migdałowa

2. Pikantny tatar z łososia, sałata, awokado, tempura

3. Łosoś, serek, ogórek, kampyo, sezam

Poznaj bliżej Sushi Kushi:

Sushi Kushi
to sieć franczyzowa sushi barów, oferująca dania kuchni japońskiej na miejscu oraz w dostawie. Pierwszy lokal powstał pod koniec 2012 roku, przy głównej ulicy Łodzi – Piotrkowskiej. Kolejne również otwierały się w Łodzi, ale wkrótce sieć wyszła poza jej granice. Dziś franczyza Sushi Kushi jest obecna w 10 polskich miastach i liczy ponad 30 punktów franczyzowych.

Zmiana czasu a ADHD – jak przesunięcie zegara wpływa na sen, nastrój i koncentrację? 

Zmiana czasu, choć z pozoru niewielka, może w istotny sposób zaburzyć funkcjonowanie osób z ADHD. – Już przesunięcie zegara o…
CZYTAJ

Dzień Makaronu – czemu po makaronie chce nam się spać i co z tym zrobić? Radzi dietetyczka

25 października obchodzimy Światowy Dzień Makaronu – ulubionego dania wielu osób na całym świecie. Jednak wielu z nas po jego…
CZYTAJ

Europejska Federacja Periodontologii ujednoliciła standardy leczenia w Europie

Paradontoza to choroba, która dotyka coraz większej liczby osób. W Europie problemy z przyzębiem ma ponad 60% populacji[1], a w Polsce…
CZYTAJ

Aeroprostownica Sencor Artemiss SHI 9100RS – rewolucja w prostowaniu suchych i mokrych włosów

Aeroprostownica Sencor Artemiss SHI 9100RS to urządzenie, które redefiniuje codzienną stylizację włosów. Innowacyjna technologia prostowania za pomocą powietrza zapobiega nadmiernej ekspozycji…
CZYTAJ

Od krajowych strategii do lokalnych działań. Rolnictwo w obliczu zmian klimatu

Zmiany klimatu w coraz większym stopniu wpływają na rolnictwo – sektor, który z jednej strony odpowiada za bezpieczeństwo żywnościowe, a…
CZYTAJ

Bezpieczeństwo żywnościowe i klimat – wspólne wyzwania współczesnego świata

Światowy Dzień Żywności, obchodzony 16 października, to okazja do refleksji nad tym, jak powstaje żywność, jak z niej korzystamy i…
CZYTAJ

Od Polski po Danię: jak sieć Netto walczy z marnowaniem jedzenia

Na świecie marnuje się około jednej trzeciej wyprodukowanej żywności. W Unii Europejskiej ponad połowa tych strat powstaje w domach. W…
CZYTAJ

Dla urody i dla zdrowia – co warto wiedzieć o blefaroplastyce?

Ograniczone pole widzenia, zmęczenie oczu i bóle głowy to jedne z najbardziej dokuczliwych dolegliwości mało znanego problemu – opadających powiek.…
CZYTAJ

Domowy kisiel żurawinowy z malinami

Domowy kisiel w najlepszym wydaniu — kwaśna żurawina i słodkie maliny tworzą duet, który idealnie rozgrzewa w chłodne dni. Ten…
CZYTAJ

Pokolenie Z a kryzys zdrowia psychicznego: dlaczego młodzi Polacy odczuwają największy niepokój?

Coraz częściej w mediach oraz przestrzeni publicznej słowo dobrostan odmieniane jest przez wszystkie przypadki. To dobry znak, przede wszystkim dla…
CZYTAJ

SAD – choroba afektywna sezonowa (Seasonal Affective Disorder), czyli sezonowy spadek nastroju. Na czym polega i jak sobie z nim radzić?

Jesień i zima to dla wielu z nas trudniejszy czas. Krótszy dzień, mniejsza ilość światła słonecznego i zaburzony rytm dobowy…
CZYTAJ

Jak era cyfrowa wpływa na wzrok? Jak rozwijają się choroby oczu? Profilaktyka i leczenie chorób oczu z okazji Światowego Dnia Wzroku

Współczesny człowiek spędza średnio kilka godzin dziennie przed ekranami urządzeń elektronicznych, co prowadzi do nadmiernego obciążenia narządu wzroku, zaburzeń akomodacji…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Zmiana czasu a ADHD – jak przesunięcie zegara wpływa na sen, nastrój i koncentrację? 

Zmiana czasu, choć z pozoru niewielka, może w istotny sposób zaburzyć funkcjonowanie…
CZYTAJ

Pokolenie Z a kryzys zdrowia psychicznego: dlaczego młodzi Polacy odczuwają największy niepokój?

Coraz częściej w mediach oraz przestrzeni publicznej słowo dobrostan odmieniane jest przez…
CZYTAJ

SAD – choroba afektywna sezonowa (Seasonal Affective Disorder), czyli sezonowy spadek nastroju. Na czym polega i jak sobie z nim radzić?

Jesień i zima to dla wielu z nas trudniejszy czas. Krótszy dzień,…
CZYTAJ

Jak era cyfrowa wpływa na wzrok? Jak rozwijają się choroby oczu? Profilaktyka i leczenie chorób oczu z okazji Światowego Dnia Wzroku

Współczesny człowiek spędza średnio kilka godzin dziennie przed ekranami urządzeń elektronicznych, co…
CZYTAJ

Trening mózgu, a nie tylko ciała. Dlaczego tak trudno nam wytrwać w aktywności fizycznej?

„Od jutra zacznę biegać”. „Od poniedziałku siłownia”. „Od nowego roku zmiana nawyków”.…
CZYTAJ