5 ciekawostek, których nie wiesz o nabiale



O tym, że nabiał jest bogaty w białko i wapń wiedzą już nawet przedszkolaki, ale już zaskakującą ciekawostką jest fakt, że krowy dają więcej mleka, gdy nadaje im się… imiona. Co jeszcze można wiedzieć o nabiale, by zabłysnąć zabawną ciekawostką wśród znajomych?
Nabiał ma wiele właściwości odżywczych, ale jest także smacznym dodatkiem do wielu dań. Jest to też opcja wybierana przez wegetarian, którzy chcą w łatwy sposób dostarczyć potrzebnych minerałów i witamin oraz szukają zamienników mięsa. Na sklepowych półkach pojawia się coraz więcej ciekawych połączeń smakowych –czekoladowe mleczko czy Deser z Maślanką to tylko kilka z nich. Czy nabiał może zaskoczyć nas tylko swoim smakiem? Oto 5 ciekawostek o produktach mlecznych!

1. Ser żółty zawiera więcej wapnia od sera białego

Ser jest wybierany jako składnik dań nie tylko ze względu na walory smakowe, ale także na wartości odżywcze. Wapń obecny w serach jest łatwo przyswajalny m.in. dzięki obecności kazeiny – czyli podstawowego białka znajdującego się w produktach mlecznych. Co ciekawe, w jednej porcji sera żółtego jest blisko 8 razy więcej wapnia niż w tej samej porcji twarogu.

2. Krowa, która ma swoje imię chętnie da więcej mleka

Znacie ten trik, żeby dużo mówić do rośliny, która nie chce rosnąć? Chociaż może wydawać się to dziwne, faktycznie się sprawdza. Według naukowców z Newcastle University, którzy spędzili trochę czasu na polanach, rozmawiając z czarno-białymi zwierzętami jest to klucz do sukcesu. Krowy, do których zwracano się po imieniu, potrafiły napełnić zdecydowanie więcej baniek mlekiem niż ich bezimienne koleżanki.

3. Co region to inny pomysł na ser

Chociaż wydawałoby się, że propozycji podania twarogu nie ma aż tak wiele, to niektóre regiony mogą nas zaskoczyć swoją kreatywnością. Margarynioki czy plińce z pomoćką – z czym mogą się kojarzyć? Chociaż nazwy brzmią dość tajemniczo, to pierwsze skrzypce gra tutaj dobrze znany biały twaróg. Margarynioki to nic innego, jak kopertki ze słodkiego ciasta nadziewane twarogiem z cukrem waniliowym i rodzynkami. Jest to danie regionalne z Górnego Śląska. Natomiast mazurskie plińce z pomoćką to osławione już placki ziemniaczane, tylko że przełożone masą twarogową z dodatkiem wędzonki. W ramach eksperymentowania w kuchni warto odtworzyć któreś z tych dań (można wykorzystać np. Ser Złoty Mazur Mlekpolu).




4. Ser żółty naturalnym antydepresantem

Coraz krótsze dni i spadające temperatury mogą wpłynąć na obniżenie nastroju. Ukojeniem może okazać się wcale nie tabliczka czekolady, a… plaster żółtego sera. Zawarty w nim tryptofan to aminokwas egzogenny odpowiedzialny jest za wzmocnienie układu nerwowego i produkcję serotoniny, czyli hormonu szczęścia.

5. Bieg po ser nowym sportem?

La Tomatina, czyli hiszpańskie święto, w którym mieszkańcy nawzajem obrzucają się pomidorami czy bułgarskie rzucanie jajkami w taki sposób, by ich nie stłuc przy wielkanocnym śniadaniu – to tylko niektóre narodowe tradycje z jedzeniem w roli głównej. Natomiast w Anglii organizowane są wyścigi po ser. W hrabstwie Somerset na dźwięk gwizdka rozpoczyna się pogoń za toczącym się serem, który rozpędza się nawet do prędkości 100 km/godz. Podczas takiego treningu na pewno można spalić wiele kalorii, ale spokojnie… zwycięzca dostaje w nagrodę – a jakże – ser, więc deficyt szybko może uzupełnić.

Jak widać, nabiał oprócz walorów smakowych i zdrowotnych ma także ciekawą historię. Warto eksperymentować w kuchni z produktami z tej kategorii, by odkryć niespotykane dotąd połączenia smakowe.

Startuje 14.edycji kampanii Dotykam=Wygrywam ze znanymi ambasadorkami

ReCYCling, BIUSTOpogadanka, BIUSTOapka, BIUSTObus – te fantastyczne zwroty stworzyła kobieta z miłości do kobiet. 1 dnia października, miesiąca świadomości raka…
CZYTAJ

Zdrowie Polaków w czterech perspektywach Chirurg onkolog, dietetyk kliniczny, psychoonkolog i fizjoterapeuta prognozują zmiany w opiece nad pacjentami w ciągu najbliższych 10 lat

Możliwe, że za dziesięć lat częściej będziemy spotykać się w szpitalnych poczekalniach niż w centrach handlowych. Polskie społeczeństwo starzeje się,…
CZYTAJ

Chrapanie i bezdech senny. Kiedy warto zgłosić się do specjalisty?

Głośne chrapanie, poranne zmęczenie, kłopoty z koncentracją – to mogą być objawy obturacyjnego bezdechu sennego (OBS). Choć często te sygnały…
CZYTAJ

Ponad 70 stanowisk z poradami, badaniami – Centralny Klub Pacjenta na Stadionie Śląskim 16 października – bezpłatny dzień zdrowia i wiedzy dla każdego

Fundacja „Z sercem do Pacjenta” zaprasza mieszkańców Śląska – i nie tylko – na wydarzenie, które łączy w sobie troskę…
CZYTAJ

Nowotwory ginekologiczne wciąż wykrywane za późno. Niektóre można całkowicie wyeliminować

W Polsce co roku tysiące kobiet słyszy diagnozę nowotworu złośliwego narządu rodnego, często zbyt późno, by leczenie było w pełni…
CZYTAJ

Sezon grzewczy wysusza nam oczy. Jak im pomóc jesienią?

Suche powietrze, które pojawia się w domach wraz z rozpoczęciem sezonu grzewczego, podrażnia nie tylko skórę, gardło i nos, ale…
CZYTAJ

Krótkowzroczność u dzieci. Czy można skutecznie spowolnić jej rozwój?

Krótkowzroczność to dziś jedna z najczęściej diagnozowanych wad wzroku u dzieci i młodzieży. Jej główną przyczyną jest nadmierne wydłużanie się…
CZYTAJ

Anti-aging w jesiennym rytmie Składniki aktywne dla skutecznego odmłodzenia

Jesień to czas, kiedy na podium kosmetycznych priorytetów zdecydowanie topowe miejsce zajmuje anti-aging. To właśnie teraz wyraźnie zauważamy utratę elastyczności…
CZYTAJ

Co roku setki zatruć grzybami – lekarz rodzinny o objawach, leczeniu i profilaktyce

Co roku w Polsce odnotowuje się kilkaset zatruć grzybami, z czego kilkadziesiąt kończy się leczeniem na oddziałach intensywnej terapii. Chociaż…
CZYTAJ

Czym jest piżmo? Historia i fenomen perfum piżmowych

Piżmo od wieków wzbudza ciekawość i fascynację – zarówno wśród perfumiarzy, jak i miłośników wyjątkowych kompozycji zapachowych. To jedna z…
CZYTAJ

Światowy Dzień Walki z Chorobą Alzheimera – jak rozpoznać wczesne objawy i zmniejszyć ryzyko choroby

21 września obchodzimy Światowy Dzień Walki z Chorobą Alzheimera, który ma przypominać, że problem ten dotyka milionów ludzi na całym…
CZYTAJ

Woda pod lupą nauki: monitoring rzek i jezior stanowi diagnozę środowiska

18 września obchodzony jest Światowy Dzień Monitoringu Wody – jest to okazja, by zwrócić uwagę na znaczenie systematycznej oceny stanu…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Startuje 14.edycji kampanii Dotykam=Wygrywam ze znanymi ambasadorkami

ReCYCling, BIUSTOpogadanka, BIUSTOapka, BIUSTObus – te fantastyczne zwroty stworzyła kobieta z miłości…
CZYTAJ

Zdrowie Polaków w czterech perspektywach Chirurg onkolog, dietetyk kliniczny, psychoonkolog i fizjoterapeuta prognozują zmiany w opiece nad pacjentami w ciągu najbliższych 10 lat

Możliwe, że za dziesięć lat częściej będziemy spotykać się w szpitalnych poczekalniach…
CZYTAJ

Chrapanie i bezdech senny. Kiedy warto zgłosić się do specjalisty?

Głośne chrapanie, poranne zmęczenie, kłopoty z koncentracją – to mogą być objawy…
CZYTAJ

Ponad 70 stanowisk z poradami, badaniami – Centralny Klub Pacjenta na Stadionie Śląskim 16 października – bezpłatny dzień zdrowia i wiedzy dla każdego

Fundacja „Z sercem do Pacjenta” zaprasza mieszkańców Śląska – i nie tylko…
CZYTAJ

Nowotwory ginekologiczne wciąż wykrywane za późno. Niektóre można całkowicie wyeliminować

W Polsce co roku tysiące kobiet słyszy diagnozę nowotworu złośliwego narządu rodnego,…
CZYTAJ