5 ciekawostek, których nie wiesz o nabiale



O tym, że nabiał jest bogaty w białko i wapń wiedzą już nawet przedszkolaki, ale już zaskakującą ciekawostką jest fakt, że krowy dają więcej mleka, gdy nadaje im się… imiona. Co jeszcze można wiedzieć o nabiale, by zabłysnąć zabawną ciekawostką wśród znajomych?
Nabiał ma wiele właściwości odżywczych, ale jest także smacznym dodatkiem do wielu dań. Jest to też opcja wybierana przez wegetarian, którzy chcą w łatwy sposób dostarczyć potrzebnych minerałów i witamin oraz szukają zamienników mięsa. Na sklepowych półkach pojawia się coraz więcej ciekawych połączeń smakowych –czekoladowe mleczko czy Deser z Maślanką to tylko kilka z nich. Czy nabiał może zaskoczyć nas tylko swoim smakiem? Oto 5 ciekawostek o produktach mlecznych!

1. Ser żółty zawiera więcej wapnia od sera białego

Ser jest wybierany jako składnik dań nie tylko ze względu na walory smakowe, ale także na wartości odżywcze. Wapń obecny w serach jest łatwo przyswajalny m.in. dzięki obecności kazeiny – czyli podstawowego białka znajdującego się w produktach mlecznych. Co ciekawe, w jednej porcji sera żółtego jest blisko 8 razy więcej wapnia niż w tej samej porcji twarogu.

2. Krowa, która ma swoje imię chętnie da więcej mleka

Znacie ten trik, żeby dużo mówić do rośliny, która nie chce rosnąć? Chociaż może wydawać się to dziwne, faktycznie się sprawdza. Według naukowców z Newcastle University, którzy spędzili trochę czasu na polanach, rozmawiając z czarno-białymi zwierzętami jest to klucz do sukcesu. Krowy, do których zwracano się po imieniu, potrafiły napełnić zdecydowanie więcej baniek mlekiem niż ich bezimienne koleżanki.

3. Co region to inny pomysł na ser

Chociaż wydawałoby się, że propozycji podania twarogu nie ma aż tak wiele, to niektóre regiony mogą nas zaskoczyć swoją kreatywnością. Margarynioki czy plińce z pomoćką – z czym mogą się kojarzyć? Chociaż nazwy brzmią dość tajemniczo, to pierwsze skrzypce gra tutaj dobrze znany biały twaróg. Margarynioki to nic innego, jak kopertki ze słodkiego ciasta nadziewane twarogiem z cukrem waniliowym i rodzynkami. Jest to danie regionalne z Górnego Śląska. Natomiast mazurskie plińce z pomoćką to osławione już placki ziemniaczane, tylko że przełożone masą twarogową z dodatkiem wędzonki. W ramach eksperymentowania w kuchni warto odtworzyć któreś z tych dań (można wykorzystać np. Ser Złoty Mazur Mlekpolu).




4. Ser żółty naturalnym antydepresantem

Coraz krótsze dni i spadające temperatury mogą wpłynąć na obniżenie nastroju. Ukojeniem może okazać się wcale nie tabliczka czekolady, a… plaster żółtego sera. Zawarty w nim tryptofan to aminokwas egzogenny odpowiedzialny jest za wzmocnienie układu nerwowego i produkcję serotoniny, czyli hormonu szczęścia.

5. Bieg po ser nowym sportem?

La Tomatina, czyli hiszpańskie święto, w którym mieszkańcy nawzajem obrzucają się pomidorami czy bułgarskie rzucanie jajkami w taki sposób, by ich nie stłuc przy wielkanocnym śniadaniu – to tylko niektóre narodowe tradycje z jedzeniem w roli głównej. Natomiast w Anglii organizowane są wyścigi po ser. W hrabstwie Somerset na dźwięk gwizdka rozpoczyna się pogoń za toczącym się serem, który rozpędza się nawet do prędkości 100 km/godz. Podczas takiego treningu na pewno można spalić wiele kalorii, ale spokojnie… zwycięzca dostaje w nagrodę – a jakże – ser, więc deficyt szybko może uzupełnić.

Jak widać, nabiał oprócz walorów smakowych i zdrowotnych ma także ciekawą historię. Warto eksperymentować w kuchni z produktami z tej kategorii, by odkryć niespotykane dotąd połączenia smakowe.

Od krajowych strategii do lokalnych działań. Rolnictwo w obliczu zmian klimatu

Zmiany klimatu w coraz większym stopniu wpływają na rolnictwo – sektor, który z jednej strony odpowiada za bezpieczeństwo żywnościowe, a…
CZYTAJ

Bezpieczeństwo żywnościowe i klimat – wspólne wyzwania współczesnego świata

Światowy Dzień Żywności, obchodzony 16 października, to okazja do refleksji nad tym, jak powstaje żywność, jak z niej korzystamy i…
CZYTAJ

Od Polski po Danię: jak sieć Netto walczy z marnowaniem jedzenia

Na świecie marnuje się około jednej trzeciej wyprodukowanej żywności. W Unii Europejskiej ponad połowa tych strat powstaje w domach. W…
CZYTAJ

Dla urody i dla zdrowia – co warto wiedzieć o blefaroplastyce?

Ograniczone pole widzenia, zmęczenie oczu i bóle głowy to jedne z najbardziej dokuczliwych dolegliwości mało znanego problemu – opadających powiek.…
CZYTAJ

Domowy kisiel żurawinowy z malinami

Domowy kisiel w najlepszym wydaniu — kwaśna żurawina i słodkie maliny tworzą duet, który idealnie rozgrzewa w chłodne dni. Ten…
CZYTAJ

Pokolenie Z a kryzys zdrowia psychicznego: dlaczego młodzi Polacy odczuwają największy niepokój?

Coraz częściej w mediach oraz przestrzeni publicznej słowo dobrostan odmieniane jest przez wszystkie przypadki. To dobry znak, przede wszystkim dla…
CZYTAJ

SAD – choroba afektywna sezonowa (Seasonal Affective Disorder), czyli sezonowy spadek nastroju. Na czym polega i jak sobie z nim radzić?

Jesień i zima to dla wielu z nas trudniejszy czas. Krótszy dzień, mniejsza ilość światła słonecznego i zaburzony rytm dobowy…
CZYTAJ

Jak era cyfrowa wpływa na wzrok? Jak rozwijają się choroby oczu? Profilaktyka i leczenie chorób oczu z okazji Światowego Dnia Wzroku

Współczesny człowiek spędza średnio kilka godzin dziennie przed ekranami urządzeń elektronicznych, co prowadzi do nadmiernego obciążenia narządu wzroku, zaburzeń akomodacji…
CZYTAJ

Odnowiona linia produktów do pielęgnacji skóry ageLOC Tru Face od marki Nu Skin

Linia kosmetyków do pielęgnacji uwzględniająca holistyczne podejście do procesu starzenia, zaprojektowana specjalnie w celu zwalczania widocznych oznak starzenia się skóry.…
CZYTAJ

„I żyli długo… Ale czy szczęśliwie?” Stowarzyszenie mali bracia Ubogich rusza z akcją promującą Program „Obecność”

Czy bohaterowie ulubionych baśni z dzieciństwa naprawdę żyli długo i szczęśliwie? To pytanie stało się inspiracją dla najnowszej akcji Stowarzyszenia…
CZYTAJ

Trening mózgu, a nie tylko ciała. Dlaczego tak trudno nam wytrwać w aktywności fizycznej?

„Od jutra zacznę biegać”. „Od poniedziałku siłownia”. „Od nowego roku zmiana nawyków”. Większość z nas zna te obietnice aż za…
CZYTAJ

Leki w naszych wodach, czyli jak oczyszczalnie radzą sobie z farmaceutykami i jaki jest ich wpływ na środowisko?

15 lat śledzenia leków w środowisku przez ekspertów z IOŚ-PIB: najnowsze fakty Woda jest podstawowym zasobem niezbędnym do życia, a…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Pokolenie Z a kryzys zdrowia psychicznego: dlaczego młodzi Polacy odczuwają największy niepokój?

Coraz częściej w mediach oraz przestrzeni publicznej słowo dobrostan odmieniane jest przez…
CZYTAJ

SAD – choroba afektywna sezonowa (Seasonal Affective Disorder), czyli sezonowy spadek nastroju. Na czym polega i jak sobie z nim radzić?

Jesień i zima to dla wielu z nas trudniejszy czas. Krótszy dzień,…
CZYTAJ

Jak era cyfrowa wpływa na wzrok? Jak rozwijają się choroby oczu? Profilaktyka i leczenie chorób oczu z okazji Światowego Dnia Wzroku

Współczesny człowiek spędza średnio kilka godzin dziennie przed ekranami urządzeń elektronicznych, co…
CZYTAJ

Trening mózgu, a nie tylko ciała. Dlaczego tak trudno nam wytrwać w aktywności fizycznej?

„Od jutra zacznę biegać”. „Od poniedziałku siłownia”. „Od nowego roku zmiana nawyków”.…
CZYTAJ

Światowy Dzień Onkologii – dlaczego tak ważna jest szybka diagnoza, co oznacza kompleksowe leczenie w onkologii i na czym polega szybka terapia onkologiczna

4 października przypada Światowy Dzień Onkologii, który przypomina o znaczeniu wczesnej diagnostyki,…
CZYTAJ