Zero waste! Przygotuj bezę z mrożonych białek z kremem daktylowym



Zastanawialiście się kiedyś jak ograniczyć wyrzucanie jedzenia do śmieci? Podpowiadamy, jak nie marnować i wykorzystać białka jajek do przygotowania pysznego deseru – wszystko z ideą zero waste.

Marnowanie jedzenia to jeden z największych problemów naszych czasów. Warto przeciwstawić się temu negatywnemu zjawisku i wprowadzić pozytywne nawyki do naszej codzienności, czyli „zero waste”.* Wbrew pozorom, nie jest to wcale trudne, a efekty mogą zadowolić i zaskoczyć nawet najbardziej wybrednych smakoszy.

Idea #zerowaste to dbanie, aby w codziennym życiu generować jak najmniej odpadów, poprzez wykorzystywanie produktów spożywczych niemalże w 100%. Jednym z najważniejszych kroków w kierunku niemarnowania żywności jest planowanie zakupów i ograniczenie kupowania niepotrzebnych produktów. Postaraj się wykorzystać najpierw produkty, które już posiadasz, a zanim wyrzucisz ich resztki sprawdź, czy nie można przygotować z nich czegoś pysznego.

Jedną z potraw przygotowaną z resztek może być przepyszna i krucha beza.

Bezę można przygotować z białek jaj, które zostały nam po wcześniejszym zrobieniu na przykład kruchego ciasta, gdzie białko jaj pozostaje bez użycia. Niewielu z nas wie, że białka jajek możemy zamrozić i wykorzystać, kiedy najdzie nas ochota na pyszny #deser.

Białka jaj zamraża się w hermetycznym pojemniku, które mogą zostać w zamrażarce nawet na rok czasu. Aby je rozmrozić, wyjmij je z zamrażarki i przełóż na jedną noc do lodówki. Kiedy najdzie Cię ochota na deser przygotuj z nich fantastyczną i chrupiącą beze.

Jeśli już przygotujesz bezę koniecznie dodaj do niej pyszny krem, przygotowany z dodatkiem suszonych daktyli. Jego niebanalny smak zaskoczy Twoje podniebienie. Dodatkowo daktyle z linii Bakal Soft zostały poddane specjalnemu procesowi nawodnienia, dzięki któremu są gotowe do dodania wprost z opakowania.




Przepis na krem daktylowy:

– 100 g daktyli z linii Bakal Soft,
– 50g orzechów włoskich z linii Bakal Naturalnie
– 250 g serka mascarpone,
– 200 g śmietanki 36%
– 2 łyżki miody
– 1 łyżka kawy rozpuszczalnej

Sposób przygotowania:

1. Do szklanki wlej 1 łyżeczkę wody i wymieszaj ją z kawą. Pozostaw do wystudzenia
2. W międzyczasie w misce ubij na wysokich obrotach mikserem serek mascarpone, śmietankę oraz miód. Czyli przez około 3minuty.
3. Do przygotowanego kremu dodaj przestudzoną kawę i pokrojone na kawałki daktyle oraz orzechy całość wymieszaj do połączenia się ze sobą wszystkich składników.
4. Gotowy krem przełóż na blat bezy, możesz posypać całość kakao orzechami I daktylami.
5. Ciasto podawaj schłodzone. Smacznego!

* Żródło: Instytut Ochrony Środowiska-Państwowego Instytutu Badawczego

O Bakal:

Bakal to marka, która już od 30 lat dostarcza na polski rynek najlepszej jakości bakalie. Firma została zbudowana na przekonaniu, że bakalie mają moc wartości i ogrom zastosowań. Dlatego też w swoim portfolio posiada np. bakalie bez konserwantów, przekąski bakaliowe z małą ilością soli, orzeszki oraz migdały w czekoladzie czy suszone daktyle w kakao.

Motto firmy brzmi: „Z miłości do bakalii”.

Po raz pierwszy widziałem otwartą klatkę piersiową pacjenta bez serca – prof. Andrzej Bochenek wspomina 40. rocznicę pierwszego udanego przeszczepu serca w Polsce

– Pomyślałem wtedy: co to za fantasta? – mówił prof. Andrzej Bochenek, wspominając listopadową noc sprzed czterech dekad. – Marian…
CZYTAJ

Metale ciężkie i pestycydy w warzywach i owocach z działek miejskich – wyniki badań komentuje ekspertka IOŚ-PIB

Marchew z działki, sałata z miejskiego ogródka czy truskawki z własnej uprawy – to symbole zdrowej, lokalnej żywności. Jednak najnowsze…
CZYTAJ

Jesienna dynia w nowym świetle – jak Halloween wpływa na marnowanie żywności

Moda na Halloween i rzeźbione dynie w ostatnich latach przekształciła się w szerszy trend – dekorowanie wnętrz oraz wejść do…
CZYTAJ

Świetlista i opalona skóra jak po wakacjach: wszystko co powinnaś wiedzieć o opalaniu natryskowym

Letnia opalenizna od zawsze kojarzy się ze zdrowiem, energią i atrakcyjnym wyglądem. Jednak niestety promienie UV niosą ze sobą ryzyko…
CZYTAJ

Plan B na kryzys: Joga i ćwiczenia w domu jako ratunek, gdy pogoda totalnie zniechęca

W sezonie jesienno-zimowym pogoda potrafi być największym wrogiem twojej regularności treningowej. Deszcz ze śniegiem, mróz i wieczna ciemność skutecznie zniechęcają…
CZYTAJ

Od profilaktyki po rehabilitację – 29 października obchodzimy Światowy Dzień Udaru Mózgu. Nie lekceważ pierwszych objawów

Z okazji Światowego Dnia Udaru Mózgu przypominamy, jak poważnym wyzwaniem zdrowotnym pozostaje ta choroba. Udar mózgu to jedna z najczęstszych…
CZYTAJ

Suszarko-lokówka Sencor SHS 9100RS – profesjonalna i bezpieczna stylizacja włosów dzięki technologii Coandy

Nowoczesna stylizacja włosów przestała być zarezerwowana wyłącznie dla salonów fryzjerskich. Dzięki suszarko-lokówce Sencor SHS 9100RS każda użytkowniczka może stworzyć zachwycającą…
CZYTAJ

Ekspertka ostrzega: choroby dziąseł rozwijają się po cichu. Jak je zatrzymać?

Krwawią przy szczotkowaniu, bolą przy dotyku, a oddech traci świeżość - to nie tylko drobne niedogodności, ale sygnały, że dziąsła…
CZYTAJ

Zmiana czasu a ADHD – jak przesunięcie zegara wpływa na sen, nastrój i koncentrację? 

Zmiana czasu, choć z pozoru niewielka, może w istotny sposób zaburzyć funkcjonowanie osób z ADHD. – Już przesunięcie zegara o…
CZYTAJ

Dzień Makaronu – czemu po makaronie chce nam się spać i co z tym zrobić? Radzi dietetyczka

25 października obchodzimy Światowy Dzień Makaronu – ulubionego dania wielu osób na całym świecie. Jednak wielu z nas po jego…
CZYTAJ

Europejska Federacja Periodontologii ujednoliciła standardy leczenia w Europie

Paradontoza to choroba, która dotyka coraz większej liczby osób. W Europie problemy z przyzębiem ma ponad 60% populacji[1], a w Polsce…
CZYTAJ

Aeroprostownica Sencor Artemiss SHI 9100RS – rewolucja w prostowaniu suchych i mokrych włosów

Aeroprostownica Sencor Artemiss SHI 9100RS to urządzenie, które redefiniuje codzienną stylizację włosów. Innowacyjna technologia prostowania za pomocą powietrza zapobiega nadmiernej ekspozycji…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Po raz pierwszy widziałem otwartą klatkę piersiową pacjenta bez serca – prof. Andrzej Bochenek wspomina 40. rocznicę pierwszego udanego przeszczepu serca w Polsce

– Pomyślałem wtedy: co to za fantasta? – mówił prof. Andrzej Bochenek,…
CZYTAJ

Plan B na kryzys: Joga i ćwiczenia w domu jako ratunek, gdy pogoda totalnie zniechęca

W sezonie jesienno-zimowym pogoda potrafi być największym wrogiem twojej regularności treningowej. Deszcz…
CZYTAJ

Od profilaktyki po rehabilitację – 29 października obchodzimy Światowy Dzień Udaru Mózgu. Nie lekceważ pierwszych objawów

Z okazji Światowego Dnia Udaru Mózgu przypominamy, jak poważnym wyzwaniem zdrowotnym pozostaje…
CZYTAJ

Zmiana czasu a ADHD – jak przesunięcie zegara wpływa na sen, nastrój i koncentrację? 

Zmiana czasu, choć z pozoru niewielka, może w istotny sposób zaburzyć funkcjonowanie…
CZYTAJ

Pokolenie Z a kryzys zdrowia psychicznego: dlaczego młodzi Polacy odczuwają największy niepokój?

Coraz częściej w mediach oraz przestrzeni publicznej słowo dobrostan odmieniane jest przez…
CZYTAJ