Panna cotta z polskim akcentem – Przywołaj wspomnienia wakacji deserem z południowej Europy



Co najczęściej pamiętamy z wakacji? Widoki! Pomagają nam w tym zdjęcia, które utrwalają wspomnienia z urlopu. Jednak przemierzając kraje, warto prócz podziwiania krajobrazów, skosztować również lokalnej kuchni. Południe Europy słynie nie tylko z pysznych pizz, makaronów czy wyśmienitych owoców morza. Warte spróbowania są też sławne desery. Jeśli chcecie jeszcze raz poczuć odrobinę wakacyjnego relaksu, to podajemy Wam przepisy na słodkości pełne smaku.

Panna cotta z polskim akcentem

Jak połączyć wspomnienie upalnych europejskich wakacji z polską rzeczywistością? Wystarczy przygotować włoski deser na bazie śmietanki i wanilii z sosem śliwkowym! Deser nie wymaga pieczenia, jest lekki, pożywny i orzeźwiający. Trzęsąca się konsystencja jest uwielbiana przez dzieci.

Składniki:

• 500 ml śmietanki UHT 30% Łaciata
• 50 g cukru
• 2 łyżeczki żelatyny
• 1 laska wanilii
• skórka starta z 1 cytryny

Sos śliwkowy:

• 600 g śliwek
• 80 g cukru
• 125 ml czerwonego wytrawnego wina

Przygotowanie:

Wyparzamy cytrynę i ścieramy z niej skórkę. Żelatynę namaczamy w 3 łyżkach zimnej wody. Laskę wanilii nacinamy wzdłuż i za pomocą noża wyciągamy ziarenka. Wkładamy do garnka, dodajemy śmietankę i cukier. Gotujemy na małym ogniu przez około 10 minut, od czasu do czasu mieszając, aby śmietanka się nie przypaliła. Odstawiamy z ognia, wyciągamy laskę wanilii. Rozpuszczamy żelatynę w śmietance. Dodajemy skórkę z cytryny. Rozlewamy masę do miseczek.

Odstawiamy do wystygnięcia. Następnie wstawiamy do lodówki na kilka godzin, do stężenia.

Przygotowujemy sos:

śliwki obieramy i drylujemy. Wkładamy do garnka, zasypujemy cukrem i zalewamy winem. Gotujemy około 10 minut. Blendujemy i ewentualnie przeciskamy przez sito. Odstawiamy do ostygnięcia. Miseczki z panna cottą wkładamy kolejno do ciepłej wody, następnie obracamy i wyjmujemy deser na talerz. Polewamy sosem śliwkowym i podajemy.




Hiszpański przysmak pielgrzyma

To migdałowe ciasto pochodzące z Galicji znane już w średniowieczu. Zazwyczaj jest bez dodatków, ma okrągły kształt, a jego wierzch przykryty jest jedynie cukrem pudrem. To deser szczególnie znany i kultywowany w miejscowościach na szlaku pielgrzymki do Santiago de Compostela. Znak rozpoznawczy to odciśnięty za pomocą cukru pudru krzyż św. Jakuba. Kawałek do porannej kawy z dodatkiem serka homogenizowanego (np. Rolmlecz) na pewno wprawi Was w dobry nastrój na resztę dnia.

Składniki:

• 3 duże jajka
• 150 g cukru
• starta skórka z 1 cytryny
• ½ łyżeczki cynamonu
• 150 g mielonych migdałów (mąki migdałowej)
• mąka do posypania tortownicy
• cukier puder

Przygotowanie:

Tortownicę smarujemy masłem i posypujemy mąką. Ubijamy jajka z cukrem, skórką z cytryny i cynamonem aż do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy mąkę migdałową i mieszamy szpatułką lub miksujemy na najniższych obrotach miksera aż do uzyskania jednolitej masy. Ciasto wylewamy do tortownicy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do około 150 °C na około 35-40 minut. Po upieczeniu wyjmujemy i czekamy aż ostygnie. Następnie posypujemy cukrem pudrem i kroimy na kawałki.

Jesienna dynia w nowym świetle – jak Halloween wpływa na marnowanie żywności

Moda na Halloween i rzeźbione dynie w ostatnich latach przekształciła się w szerszy trend – dekorowanie wnętrz oraz wejść do…
CZYTAJ

Świetlista i opalona skóra jak po wakacjach: wszystko co powinnaś wiedzieć o opalaniu natryskowym

Letnia opalenizna od zawsze kojarzy się ze zdrowiem, energią i atrakcyjnym wyglądem. Jednak niestety promienie UV niosą ze sobą ryzyko…
CZYTAJ

Plan B na kryzys: Joga i ćwiczenia w domu jako ratunek, gdy pogoda totalnie zniechęca

W sezonie jesienno-zimowym pogoda potrafi być największym wrogiem twojej regularności treningowej. Deszcz ze śniegiem, mróz i wieczna ciemność skutecznie zniechęcają…
CZYTAJ

Od profilaktyki po rehabilitację – 29 października obchodzimy Światowy Dzień Udaru Mózgu. Nie lekceważ pierwszych objawów

Z okazji Światowego Dnia Udaru Mózgu przypominamy, jak poważnym wyzwaniem zdrowotnym pozostaje ta choroba. Udar mózgu to jedna z najczęstszych…
CZYTAJ

Suszarko-lokówka Sencor SHS 9100RS – profesjonalna i bezpieczna stylizacja włosów dzięki technologii Coandy

Nowoczesna stylizacja włosów przestała być zarezerwowana wyłącznie dla salonów fryzjerskich. Dzięki suszarko-lokówce Sencor SHS 9100RS każda użytkowniczka może stworzyć zachwycającą…
CZYTAJ

Ekspertka ostrzega: choroby dziąseł rozwijają się po cichu. Jak je zatrzymać?

Krwawią przy szczotkowaniu, bolą przy dotyku, a oddech traci świeżość - to nie tylko drobne niedogodności, ale sygnały, że dziąsła…
CZYTAJ

Zmiana czasu a ADHD – jak przesunięcie zegara wpływa na sen, nastrój i koncentrację? 

Zmiana czasu, choć z pozoru niewielka, może w istotny sposób zaburzyć funkcjonowanie osób z ADHD. – Już przesunięcie zegara o…
CZYTAJ

Dzień Makaronu – czemu po makaronie chce nam się spać i co z tym zrobić? Radzi dietetyczka

25 października obchodzimy Światowy Dzień Makaronu – ulubionego dania wielu osób na całym świecie. Jednak wielu z nas po jego…
CZYTAJ

Europejska Federacja Periodontologii ujednoliciła standardy leczenia w Europie

Paradontoza to choroba, która dotyka coraz większej liczby osób. W Europie problemy z przyzębiem ma ponad 60% populacji[1], a w Polsce…
CZYTAJ

Aeroprostownica Sencor Artemiss SHI 9100RS – rewolucja w prostowaniu suchych i mokrych włosów

Aeroprostownica Sencor Artemiss SHI 9100RS to urządzenie, które redefiniuje codzienną stylizację włosów. Innowacyjna technologia prostowania za pomocą powietrza zapobiega nadmiernej ekspozycji…
CZYTAJ

Od krajowych strategii do lokalnych działań. Rolnictwo w obliczu zmian klimatu

Zmiany klimatu w coraz większym stopniu wpływają na rolnictwo – sektor, który z jednej strony odpowiada za bezpieczeństwo żywnościowe, a…
CZYTAJ

Bezpieczeństwo żywnościowe i klimat – wspólne wyzwania współczesnego świata

Światowy Dzień Żywności, obchodzony 16 października, to okazja do refleksji nad tym, jak powstaje żywność, jak z niej korzystamy i…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Plan B na kryzys: Joga i ćwiczenia w domu jako ratunek, gdy pogoda totalnie zniechęca

W sezonie jesienno-zimowym pogoda potrafi być największym wrogiem twojej regularności treningowej. Deszcz…
CZYTAJ

Od profilaktyki po rehabilitację – 29 października obchodzimy Światowy Dzień Udaru Mózgu. Nie lekceważ pierwszych objawów

Z okazji Światowego Dnia Udaru Mózgu przypominamy, jak poważnym wyzwaniem zdrowotnym pozostaje…
CZYTAJ

Zmiana czasu a ADHD – jak przesunięcie zegara wpływa na sen, nastrój i koncentrację? 

Zmiana czasu, choć z pozoru niewielka, może w istotny sposób zaburzyć funkcjonowanie…
CZYTAJ

Pokolenie Z a kryzys zdrowia psychicznego: dlaczego młodzi Polacy odczuwają największy niepokój?

Coraz częściej w mediach oraz przestrzeni publicznej słowo dobrostan odmieniane jest przez…
CZYTAJ

SAD – choroba afektywna sezonowa (Seasonal Affective Disorder), czyli sezonowy spadek nastroju. Na czym polega i jak sobie z nim radzić?

Jesień i zima to dla wielu z nas trudniejszy czas. Krótszy dzień,…
CZYTAJ