Twaróg nie tylko do kanapek – Pasta twarogowo-jajeczna z wiosennymi warzywami



#Twaróg nie tylko do kanapek – sprawdź w jakich daniach najlepiej się sprawdzi. Twaróg znajdziemy prawdopodobnie w każdej lodówce. To produkt smaczny, zdrowy, a przy tym można wykorzystać go na wiele sposobów. Przygotujemy dzięki niemu nie tylko standardowe kanapki, ponieważ często dodanie zaledwie kilku składników pozwala na stworzenie niesamowitej, zaskakującej smakiem potrawy. Twaróg doskonale sprawdzi się zarówno w odsłonie słodkiej, jak i wytrawnej. Daje to pole do popisu nawet osobom, którą swoją przygodę z gotowaniem dopiero zaczynają.

Właściwości zdrowotne

#Nabiał – w tym właśnie dobrej jakości twaróg, to źródło wielu wartości odżywczych. Uznawany jest za główne i dobrze przyswajane przez organizm źródło wapnia. Zawiera także między innymi cynk, fosfor, sód, magnez czy potas oraz witaminy z grupy B. Przeciętnie w 100 gramach tego produktu znajduje się tylko około 75-85 kcal, więc nawet osoby będące na diecie, śmiało mogą dodawać twaróg do swoich posiłków.

Twaróg w kuchni

Twarożek można wykorzystać w kuchni jako samodzielny produkt, ale jest też on doskonałą bazą do wykonania dań zarówno słodkich, jak i wytrawnych. Sam ser ze świeżymi warzywami można zjeść na drugie śniadanie jako szybką i zdrową przekąskę. Twaróg może być składnikiem śniadań, obiadów, jak i kolacji. Doskonale sprawdzi się też w deserach. Zaletą tego produktu jest łatwość jego obróbki. Konsystencja twarogu zależy od procentu zawartości tłuszczu. Chudsze twarogi sprawdzą się do fit deserów czy lekkich przekąsek. Natomiast tłuste lepiej wybrać przy robieniu serników i wilgotnych muffinów.




Sposób na szybkie śniadanie

O tym, że #śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia wie prawie każdy. Jednak większość z nas i tak rano stoi przed dylematem: pospać pięć minut dłużej czy zrobić dobre śniadanie? Pyszna pasta jajeczna z twarożkiem rozwiązuje ten problem, bo to pomysł na posiłek zarówno szybki, jak i zdrowy.

Pasta twarogowo-jajeczna z wiosennymi warzywami

Składniki:

• 125 g twarogu półtłustego Mazurski Smak
• 2 jajka ugotowane na twardo
• 1 ogórek gruntowy
• 5 rzodkiewek
• 2 łyżki posiekanego szczypioru
• 1 łyżka jogurtu Augustowskiego naturalnego
• sól
• pieprz

Przygotowanie:

Jajka gotujemy na twardo. Studzimy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ogórka i rzodkiewkę kroimy w bardzo drobną kostkę. Rozgniatamy twaróg widelcem. Mieszamy dokładnie wszystkie składniki. Doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli rano nie mamy czasu ugotować jajek – możemy to zrobić wieczorem.

E-papierosy pod lupą dentysty: co dzieje się w jamie ustnej po vapowaniu?

Używanie e-papierosów zdobyło w ostatnich latach ogromną popularność, jako alternatywa dla tradycyjnego palenia tytoniu. Choć początkowo uważano je za mniej…
CZYTAJ

Dieta onkologiczna: fakty i mity

Jak pokazują badania aż 65% pacjentów onkologicznych traci na wadze jeszcze przed pierwszą wizytą u specjalisty, a w trakcie leczenia…
CZYTAJ

Światowy Dzień Mikrobiomu 2025: jesteśmy coraz bardziej zainteresowani mikrobiotą, ale nasza świadomość jest wciąż niewystarczająca

Z okazji Światowego Dnia Mikrobiomu warto przyjrzeć się rosnącemu zainteresowaniu społeczeństwa mikrobiotą i jej wpływem na zdrowie. Dane z trzeciej…
CZYTAJ

Dlaczego nazywamy jelita drugim mózgiem? „To właśnie tam powstaje do 95% serotoniny!”

Czy Twój brzuch wie więcej niż myślisz? Coraz częściej mówi się o jelitach nie tylko jako o centrum trawienia, ale…
CZYTAJ

Co warto wiedzieć o SPF? ABC wiedzy na temat letniej fotoprotekcji

Jakie są wakacyjne potrzeby skóry? Skuteczna ochrona przeciwsłoneczna, nawilżenie i regeneracja to podstawa osiągnięcia efektu pięknej i zdrowej cery latem.…
CZYTAJ

ZADBAJ O OBJĘTOŚĆ Z KOSMETYKAMI STAPIZ

Szukasz produktów, które pomogą Ci utrzymać dużą objętość włosów na dłuższy czas bez efektu obciążenia? Sprawdź te kosmetyki STAPIZ. Dzięki…
CZYTAJ

Mokate Cappuccino ZERO to doskonały wybór dla osób, które chcą cieszyć się smakiem kawy, dbając przy tym o zdrowie

Mokate Cappuccino ZERO to doskonały wybór dla osób, które chcą cieszyć się smakiem kawy, dbając przy tym o zdrowie. Bez…
CZYTAJ

Kiedy ból zębów sprawia, że odmawiasz sobie letnich przyjemności..

Lato od razu przywodzi na myśl wakacje, lody i chłodne napoje. Niestety, nie każdy może cieszyć się swobodnie tymi przyjemnościami.…
CZYTAJ

Antyoksydacja, poprawa kolorytu skóry i demakijaż Co warto wiedzieć o kwasie ferulowym?

Kwas ferulowy to król multifunkcjonalności. Działa antyoksydacyjnie, przeciwstarzeniowo, świetnie wpływa na koloryt cery i wspiera działanie kremów z SPF. Latem…
CZYTAJ

Puszcza Białowieska bliska sercom Polaków. Wyniki ogólnopolskiego badania opinii publicznej

Zdecydowana większość Polaków zna i docenia wartość Puszczy Białowieskiej – wynika z ogólnopolskiego badania opinii publicznej przeprowadzonego przez firmę Quantify…
CZYTAJ

Regeneracja i intensywne nawilżenie Jak skutecznie przygotować włosy do lata?

Nawilżenie i dogłębna regeneracja to priorytet pielęgnacji włosów przed latem. Specjaliści podpowiadają, że drogą do osiągnięcia efektu zachwycających, lśniących pasm…
CZYTAJ

Ile lodów tygodniowo może jeść przedszkolak? Czy codzienne jedzenie lodów to coś złego?

Na pytania odpowiada ekspert Damian Dziewiałtowski, dietetyk Grupy LUX MED: Lody dla przedszkolaka – ile to bezpieczna porcja? Lody to…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Dieta onkologiczna: fakty i mity

Jak pokazują badania aż 65% pacjentów onkologicznych traci na wadze jeszcze przed…
CZYTAJ

Światowy Dzień Mikrobiomu 2025: jesteśmy coraz bardziej zainteresowani mikrobiotą, ale nasza świadomość jest wciąż niewystarczająca

Z okazji Światowego Dnia Mikrobiomu warto przyjrzeć się rosnącemu zainteresowaniu społeczeństwa mikrobiotą…
CZYTAJ

Dlaczego nazywamy jelita drugim mózgiem? „To właśnie tam powstaje do 95% serotoniny!”

Czy Twój brzuch wie więcej niż myślisz? Coraz częściej mówi się o…
CZYTAJ

Co warto wiedzieć o SPF? ABC wiedzy na temat letniej fotoprotekcji

Jakie są wakacyjne potrzeby skóry? Skuteczna ochrona przeciwsłoneczna, nawilżenie i regeneracja to…
CZYTAJ

Otyłość to choroba, nie wybór. Jak leczyć bez oceniania i uprzedzeń?

Otyłość to przewlekła choroba, a nie efekt braku silnej woli. Pomimo rosnącej…
CZYTAJ