Lekko i pożywnie, czyli 3 pomysły na letnie śniadania



#Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Rano powinniśmy nabrać sił i energii, ale też jednocześnie nie obciążać naszego żołądka. Jak to zrobić? Jak zjeść pożywne, odżywcze, a dodatkowo zdrowe, lekkie śniadanie i nie spędzić całego poranka w kuchni? Podpowiadamy.
Początek dnia spędzamy zazwyczaj w biegu. Warto jednak w tym czasie zaplanować chwilę na przygotowanie posiłku. Nawet lekkie danie może nas nasycić i dostarczyć odpowiedniej ilości tłuszczów i białka. Jeśli jesteś natomiast fanem słodkości, bez problemu znajdziesz dla siebie zdrową opcję, która dodatkowo wspomoże organizm węglowodanami. Wszystkie te potrawy możesz zapakować do pracy lub do szkoły. Z pewnością dostarczą potrzebnych składników i jednocześnie nie obciążą układu trawiennego na resztę dnia.

We francuskim stylu

Croissanty bardzo często kojarzą się ze słodką przekąską. Z powodzeniem możemy jednak zmienić ich smak, dodając pyszne wytrawne dodatki. Połączenie lekkiego i puszystego serka śmietanowego z wędzonym łososiem (np. Łaciaty), będącym źródłem m.in. kwasów omega-3 doda energii od rana.

Croissanty z serkiem śmietankowym, wędzonym łososiem i rukolą

Składniki:

• 4 maślane croissanty
• 100 g wędzonego łososia
• 50 g serka śmietankowego Łaciaty z chrzanem
• garść rukoli
• 4 liście sałaty
• sok z cytryny do skropienia łososia

Przygotowanie:

#Croissanty kroimy na pół. Płaską połowę croissantów smarujemy serkiem śmietankowym i układamy na niej liść sałaty. Następnie kładziemy łososia, skrapiamy sokiem z cytryny. Całość posypujemy rukolą i składamy croissanty. Powtarzamy czynności z resztą rogalików.




Na słodko, ale zdrowo

Jeśli lubisz słodkie śniadania, ale cenisz sobie zdrową dietę, ta potrawa będzie dla Ciebie idealna. Tapioka to kasza wytwarzana z bulw manioku. Sama nie posiada smaku, natomiast doskonale pochłania i podbija smak z innych produktów.

Pudding z tapioki z mango

Tapioca

Składniki:

• 100 g drobnej tapioki
• 500 ml mleka Łaciate 3,2%
• 1 łyżka wiórków kokosowych
• 1 dojrzałe mango
• 2 łyżki cukru
• szczypta soli

Przygotowanie:

Tapiokę zalewamy w garnku mlekiem, dodajemy wiórki kokosowe i odstawiamy na 1 godzinę. Po upływie wyznaczonego czasu garnek przestawiamy na gaz. Dodajemy cukier i szczyptę soli. Mieszankę gotujemy do momentu, aż kulki staną się przezroczyste i wchłoną płyn. Powstały pudding przekładamy do 4 szklanek lub słoiczków. Odstawiamy do ostygnięcia, a później wstawiamy do lodówki do całkowitego schłodzenia. Serwujemy z mango pokrojonym w kostkę.

Dawka energii

Power bowl, czyli miska mocy, doda Ci energii na całe przedpołudnie. To szybkie danie zrobisz już w 15 min. Lekkie musli w połączeniu ze świeżymi owocami dostarczy potrzebnych składników i świetnie nada się na upalne dni, również jako drugie śniadanie.

Power bowl

Składniki:

• 1/2 szklanki musli
• 1/2 szklanki mleka Łaciate 3,2%
• 1 łyżka syropu klonowego
• ulubione owoce sezonowe: kiwi, truskawki, borówki amerykańskie

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy musli, zalewamy mlekiem Łaciate, mieszamy i odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie dodajemy pokrojone owoce i oblewamy całość syropem klonowym.

Jak widać, lekko nie oznacza mało pożywnie i nudno. Warto poświęcić kilka minut od rana, by zyskać energię i dobry humor na resztę dnia. Jeśli jednak nie jesteś rannym ptaszkiem, część z naszych propozycji możesz przygotować dzień wcześniej i dać im czas, by przez noc wystudziły się w lodówce i stały się przyjemnie chłodne.

Dziura ozonowa – co się z nią stało?

Kiedy w latach 80. XX wieku naukowcy ogłosili, że nad Antarktydą pojawiła się „dziura ozonowa” – gigantyczny obszar niemal pozbawiony…
CZYTAJ

amień, który zostawia ślad w całym organizmie „Bakterie z kamienia nazębnego mogą przedostać się do krwi z ryzykiem zaostrzenia stanu zapalnego w innych narządach.”

Większość z nas wie, że kamień nazębny trzeba usuwać u dentysty, ale mało kto potrafi powiedzieć, czym właściwie różni się…
CZYTAJ

Lubię siebie. Nie dlatego, że jestem idealna. Dlatego, że jestem prawdziwa – wystartowała 6.edycja kampanii #lubiesiebie.

Kampania #lubiesiebie to nie kolejna inicjatywa o wyglądzie. To manifest świadomego życia w zgodzie ze sobą – ze swoim ciałem,…
CZYTAJ

Cukrzyca typu 2 – choroba, którą coraz częściej… cofamy

O cukrzycy powinniśmy rozmawiać nie tylko 14 listopada – w Światowy Dzień Cukrzycy, szczególnie, że z tą podstępną chorobą według…
CZYTAJ

Zupa krem z marchewki i pomarańczy

Rozgrzewająca, aromatyczna i pełna koloru — zupa krem z marchewki i pomarańczy to idealna propozycja na chłodniejsze dni. Lekko słodka,…
CZYTAJ

Choroba dziąseł, która uderza w serce

„Bakterie z jamy ustnej mogą dostać się do krwi i wywołać stan zapalny w naczyniach. To zwiększa ryzyko zawału.” Nie…
CZYTAJ

Cukrzyca i nowotwory. „To nie tylko współistnienie, ale wzajemne napędzanie się chorób”

Do 2030 roku liczba Polaków chorujących na cukrzycę może przekroczyć 4 miliony. W tym samym czasie liczba nowych przypadków nowotworów…
CZYTAJ

Pierwszy zabieg aterektomii w Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej – nowa możliwość leczenia miażdżycy

W Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej American Heart of Poland po raz pierwszy zastosowano aterektomię rotacyjną, nowatorską metodę leczenia…
CZYTAJ

Po raz pierwszy widziałem otwartą klatkę piersiową pacjenta bez serca – prof. Andrzej Bochenek wspomina 40. rocznicę pierwszego udanego przeszczepu serca w Polsce

– Pomyślałem wtedy: co to za fantasta? – mówił prof. Andrzej Bochenek, wspominając listopadową noc sprzed czterech dekad. – Marian…
CZYTAJ

Metale ciężkie i pestycydy w warzywach i owocach z działek miejskich – wyniki badań komentuje ekspertka IOŚ-PIB

Marchew z działki, sałata z miejskiego ogródka czy truskawki z własnej uprawy – to symbole zdrowej, lokalnej żywności. Jednak najnowsze…
CZYTAJ

Jesienna dynia w nowym świetle – jak Halloween wpływa na marnowanie żywności

Moda na Halloween i rzeźbione dynie w ostatnich latach przekształciła się w szerszy trend – dekorowanie wnętrz oraz wejść do…
CZYTAJ

Świetlista i opalona skóra jak po wakacjach: wszystko co powinnaś wiedzieć o opalaniu natryskowym

Letnia opalenizna od zawsze kojarzy się ze zdrowiem, energią i atrakcyjnym wyglądem. Jednak niestety promienie UV niosą ze sobą ryzyko…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Cukrzyca typu 2 – choroba, którą coraz częściej… cofamy

O cukrzycy powinniśmy rozmawiać nie tylko 14 listopada – w Światowy Dzień…
CZYTAJ

Cukrzyca i nowotwory. „To nie tylko współistnienie, ale wzajemne napędzanie się chorób”

Do 2030 roku liczba Polaków chorujących na cukrzycę może przekroczyć 4 miliony.…
CZYTAJ

Pierwszy zabieg aterektomii w Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej – nowa możliwość leczenia miażdżycy

W Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej American Heart of Poland po…
CZYTAJ

Po raz pierwszy widziałem otwartą klatkę piersiową pacjenta bez serca – prof. Andrzej Bochenek wspomina 40. rocznicę pierwszego udanego przeszczepu serca w Polsce

– Pomyślałem wtedy: co to za fantasta? – mówił prof. Andrzej Bochenek,…
CZYTAJ

Plan B na kryzys: Joga i ćwiczenia w domu jako ratunek, gdy pogoda totalnie zniechęca

W sezonie jesienno-zimowym pogoda potrafi być największym wrogiem twojej regularności treningowej. Deszcz…
CZYTAJ