Ryby nie są jedynym ich źródłem – czego nie wiesz o kwasach omega-3?



Kwasy omega-3 to nienasycone kwasy tłuszczowe, które mają niezwykle korzystny wpływ, nie tylko na pracę mózgu, serca, ale także narządu wzroku. Warto o tym wiedzieć, ponieważ wielu z nas w codziennej trosce o swoje zdrowie, zupełnie zapomina o oczach… Organizm nie jest jednak w stanie wyprodukować tych związków sam, należy je dostarczać przede wszystkim w pożywieniu i odpowiedniej suplementacji. Co jeszcze warto wiedzieć o tych cennych dla naszych oczu składnikach?

Czym są kwasy omega-3?

Kwasy omega-3 należą do grupy niezbędnych organizmowi do prawidłowego funkcjonowania nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), a konkretnie do wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. W tej grupie są także kwasy: EPA, DHA i ALA. Tłuszcze w odpowiednich ilościach są bardzo potrzebne w naszej diecie, ponieważ stanowią budulec komórek, dostarczają energii, a także ułatwiają rozpuszczanie się witamin, takich jak A, D, E i K, które jednocześnie są elementami kwasów omega-3. To właśnie dzięki tym związkom błona komórkowa może funkcjonować lepiej, tym samym usprawniając wszystkie procesy życiowe organizmu. Kwasy tłuszczowe stanowią także składnik siatkówki oka, a brak jej odpowiedniej pielęgnacji może prowadzić do rozwoju wad wzroku.

Gdzie naturalnie występują?

Niedobory kwasów omega-3 w diecie mogą doprowadzić do wielu chorób narządu wzroku, np. zwyrodnienia plamki żółtej. Żeby tego uniknąć powinniśmy włączyć do swojego codziennego jadłospisu odpowiednie produkty.

Największe naturalne źródła kwasów tłuszczowych to:

• tłuste ryby, np. łosoś, sardynki, makrela,
• owoce morza i algi,
• awokado,
• orzechy włoskie,
• migdały,
• nasiona rzepaku, soi, chia i lnu,
• białe mięso z kurczaka.




Nie da się ukryć, że najważniejszym źródłem kwasów omega-3 w naszej diecie są ryby. Cennym źródłem kwasów tłuszczowych są również produkty, w których skład wchodzą oleje roślinne. Niestety jednak wiele osób wciąż ma niedobory kwasów omega-3. Przyczyną może być np. nieodpowiednio skomponowana #dieta i spożywanie żywności o wysokim stopniu przetworzenia, będącej źródłem szkodliwych tłuszczów trans.

Zdrowe, nienasycone kwasy tłuszczowe ulegają zniszczeniu podczas procesu podgrzewania, dlatego spełniają one swoje zadanie jedynie wówczas, gdy produkty bogate w te składniki nie są poddawane zbyt wysokiej obróbce termicznej. Na przykład olej lniany zimno tłoczony, otrzymywany jest z dojrzałych nasion w temperaturze nie większej niż 40°C. Dzięki temu wartości odżywcze, w tym kwasy tłuszczowe omega-3, zachowują swoje naturalne struktury i właściwości biologiczne.

Jak inaczej można dostarczyć do organizmu kwasy omega-3?

Zapotrzebowanie naszego organizmu na kwasy omega-3 jest bardzo duże. Według Instytutu Żywności i Żywienia, należy dziennie przyjmować ok. 1/2 g tych związków. By dopełnić swoją dietę i dodatkowo zadbać o wzrok, dobrze jest wybrać suplementy z kwasami tłuszczowymi, których zażywanie rekomenduje między innymi Polskie Towarzystwo Okulistyczne (PTO).

Szczególnie polecane jest to osobom na diecie bezrybnej, wegetarianom oraz weganom. Warto sięgać po wygodne rozwiązanie, jakim jest zażywanie kapsułek (np. Ocuvite Complete). Oprócz kwasów omega-3 w ich składzie znajdziemy dodatkowo witaminy (C i E), a także luteinę, zeaksantynę i cynk. Odpowiednio dobrane składniki pomagają w utrzymaniu prawidłowego widzenia oraz chronią komórki przed stresem oksydacyjnym.

Choć kwasy omega-3 znajdziemy w wielu na co dzień spożywanych produktach, zapotrzebowanie na te związki jest na tyle duże, że oprócz stosowania diety bogatej we wspomniane składniki, powinniśmy dodatkowo je suplementować. Wprowadzenie tych kilku zasad do swojego życia już teraz, sprawi, że oczy odwdzięczą nam się pokazując to, co najpiękniejsze.

1. EPA DHA dzienne zapotrzebowanie – suplementacja omega-3 (szkoleniacss.com)

Po raz pierwszy widziałem otwartą klatkę piersiową pacjenta bez serca – prof. Andrzej Bochenek wspomina 40. rocznicę pierwszego udanego przeszczepu serca w Polsce

– Pomyślałem wtedy: co to za fantasta? – mówił prof. Andrzej Bochenek, wspominając listopadową noc sprzed czterech dekad. – Marian…
CZYTAJ

Metale ciężkie i pestycydy w warzywach i owocach z działek miejskich – wyniki badań komentuje ekspertka IOŚ-PIB

Marchew z działki, sałata z miejskiego ogródka czy truskawki z własnej uprawy – to symbole zdrowej, lokalnej żywności. Jednak najnowsze…
CZYTAJ

Jesienna dynia w nowym świetle – jak Halloween wpływa na marnowanie żywności

Moda na Halloween i rzeźbione dynie w ostatnich latach przekształciła się w szerszy trend – dekorowanie wnętrz oraz wejść do…
CZYTAJ

Świetlista i opalona skóra jak po wakacjach: wszystko co powinnaś wiedzieć o opalaniu natryskowym

Letnia opalenizna od zawsze kojarzy się ze zdrowiem, energią i atrakcyjnym wyglądem. Jednak niestety promienie UV niosą ze sobą ryzyko…
CZYTAJ

Plan B na kryzys: Joga i ćwiczenia w domu jako ratunek, gdy pogoda totalnie zniechęca

W sezonie jesienno-zimowym pogoda potrafi być największym wrogiem twojej regularności treningowej. Deszcz ze śniegiem, mróz i wieczna ciemność skutecznie zniechęcają…
CZYTAJ

Od profilaktyki po rehabilitację – 29 października obchodzimy Światowy Dzień Udaru Mózgu. Nie lekceważ pierwszych objawów

Z okazji Światowego Dnia Udaru Mózgu przypominamy, jak poważnym wyzwaniem zdrowotnym pozostaje ta choroba. Udar mózgu to jedna z najczęstszych…
CZYTAJ

Suszarko-lokówka Sencor SHS 9100RS – profesjonalna i bezpieczna stylizacja włosów dzięki technologii Coandy

Nowoczesna stylizacja włosów przestała być zarezerwowana wyłącznie dla salonów fryzjerskich. Dzięki suszarko-lokówce Sencor SHS 9100RS każda użytkowniczka może stworzyć zachwycającą…
CZYTAJ

Ekspertka ostrzega: choroby dziąseł rozwijają się po cichu. Jak je zatrzymać?

Krwawią przy szczotkowaniu, bolą przy dotyku, a oddech traci świeżość - to nie tylko drobne niedogodności, ale sygnały, że dziąsła…
CZYTAJ

Zmiana czasu a ADHD – jak przesunięcie zegara wpływa na sen, nastrój i koncentrację? 

Zmiana czasu, choć z pozoru niewielka, może w istotny sposób zaburzyć funkcjonowanie osób z ADHD. – Już przesunięcie zegara o…
CZYTAJ

Dzień Makaronu – czemu po makaronie chce nam się spać i co z tym zrobić? Radzi dietetyczka

25 października obchodzimy Światowy Dzień Makaronu – ulubionego dania wielu osób na całym świecie. Jednak wielu z nas po jego…
CZYTAJ

Europejska Federacja Periodontologii ujednoliciła standardy leczenia w Europie

Paradontoza to choroba, która dotyka coraz większej liczby osób. W Europie problemy z przyzębiem ma ponad 60% populacji[1], a w Polsce…
CZYTAJ

Aeroprostownica Sencor Artemiss SHI 9100RS – rewolucja w prostowaniu suchych i mokrych włosów

Aeroprostownica Sencor Artemiss SHI 9100RS to urządzenie, które redefiniuje codzienną stylizację włosów. Innowacyjna technologia prostowania za pomocą powietrza zapobiega nadmiernej ekspozycji…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Po raz pierwszy widziałem otwartą klatkę piersiową pacjenta bez serca – prof. Andrzej Bochenek wspomina 40. rocznicę pierwszego udanego przeszczepu serca w Polsce

– Pomyślałem wtedy: co to za fantasta? – mówił prof. Andrzej Bochenek,…
CZYTAJ

Plan B na kryzys: Joga i ćwiczenia w domu jako ratunek, gdy pogoda totalnie zniechęca

W sezonie jesienno-zimowym pogoda potrafi być największym wrogiem twojej regularności treningowej. Deszcz…
CZYTAJ

Od profilaktyki po rehabilitację – 29 października obchodzimy Światowy Dzień Udaru Mózgu. Nie lekceważ pierwszych objawów

Z okazji Światowego Dnia Udaru Mózgu przypominamy, jak poważnym wyzwaniem zdrowotnym pozostaje…
CZYTAJ

Zmiana czasu a ADHD – jak przesunięcie zegara wpływa na sen, nastrój i koncentrację? 

Zmiana czasu, choć z pozoru niewielka, może w istotny sposób zaburzyć funkcjonowanie…
CZYTAJ

Pokolenie Z a kryzys zdrowia psychicznego: dlaczego młodzi Polacy odczuwają największy niepokój?

Coraz częściej w mediach oraz przestrzeni publicznej słowo dobrostan odmieniane jest przez…
CZYTAJ