Poznaj porady, dzięki którym problemy żołądkowe nie popsują Ci wyjazdu



Planujesz wakacyjny urlop i już nie możesz się go doczekać? To zrozumiałe – chcesz wypocząć, zregenerować siły po ciężkim roku, zwiedzić nowe miejsca i w pełni wykorzystać kilkanaście wolnych dni. Często jedyne co może przeszkodzić w błogim relaksie, to dolegliwości żołądkowe, które szczególnie za granicą bywają zmorą podróżnych. Jak ich uniknąć i co zrobić, jeśli jednak nas złapią?

Przed każdym wakacyjnym wyjazdem staramy się do niego dobrze przygotować. Robimy wtedy listę rzeczy do zabrania, załatwiamy niezbędne ubezpieczenia, domykamy tematy służbowe. Wszystko po to, by na urlop wyjechać ze spokojną głową. Radość może jednak zniknąć w najmniej oczekiwanym momencie, kiedy zamiast spaceru brzegiem morza przyjdzie nam zostać w pokoju z powodu biegunki, niestrawności lub bólu brzucha. Zatrucie pokarmowe, bo o nim mowa, to bardzo nieprzyjemna dolegliwość, która potrafi na dobrych kilka dni popsuć samopoczucie. Jak tego uniknąć?

Uważaj na to, co jesz

Lata bywają obecnie bardzo upalne, szczególnie jeśli planujemy wyjazd na południe Europy. Wysokie temperatury sprzyjają namnażaniu się bakterii w produktach spożywczych, zwłaszcza jeśli te nie są przechowywane w odpowiedni sposób. Nieświeże produkty lub niespełnione wymogi sanitarne w lokalu gastronomicznym, mogą wywołać u nas zatrucie pokarmowe. Latem, warto uważać na produkty na bazie majonezu, śmietany. Równie szybko psują się jajka, ryby czy mięso. Najczęstszą przyczyną zatruć są bakterie z rodzaju Salmonella, Campylobacter oraz rotawirusy. Jak się przed nimi chronić?

Myj ręce i dbaj o higienę

Dłonie są siedliskiem drobnoustrojów, które w prosty sposób wraz z pożywieniem mogą trafić do naszego organizmu. Należy je myć zawsze przed i po posiłku oraz każdorazowo po skorzystaniu z toalety. Nie zapominajmy także o myciu owoców i warzyw przed spożyciem, bo to właśnie na skórce często znajdują się pestycydy, bakterie i kurz, które nie powinny trafiać do naszego żołądka.

Dużym problemem turystów są dolegliwości żołądkowe spowodowane piciem wody z kranu. Dotyczy to szczególnie wakacji spędzanych w krajach takich jak Bułgaria, Turcja czy Egipt. Spożywanie wody butelkowanej pozwoli uniknąć nieprzyjemnych rewolucji. Warto przyjmować także probiotyki, które będą wspierały pracę naszych jelit – komentuje dr n. med. Dariusz Maj, gastroenterolog z Centrum Medycznego Damiana.




Nie ograniczaj się, ale jedz z umiarem

Wiele osób podczas urlopu pozwala sobie nie hamować apetytu. Szczególnie wakacyjne kurorty, w których dostępne jest wyżywienie All Inclusive, kuszą wieloma smakami kuchni regionalnej, których chcielibyśmy spróbować. W efekcie nakładamy na talerz dużo różnych dań, w ilości zdecydowanie większej niż powinniśmy. Może to skutkować niestrawnością i bólami brzucha. Nie ma w tym nic złego, że przez kilka dni sobie pofolgujemy, warto jednak nie przesadzić, ponieważ tłuste i ciężkostrawne jedzenie może podrażnić błonę śluzową żołądka, a tym samym popsuć nam kilka kolejnych dni urlopu lub spowodować złe samopoczucie.

Co zrobić, jeśli mimo to się zatrujemy?

Czasem nie jesteśmy w stanie uniknąć problemów żołądkowych. Wystarczy, że zjemy coś nieświeżego w restauracji podczas postoju w podróży i problem gotowy. Jeśli po spożyciu posiłku nagle odczuwamy silny ból brzucha, któremu towarzyszy biegunka, wymioty, a nierzadko także gorączka może to oznaczać, że zjedliśmy coś, co nam zaszkodziło. Należy wiedzieć, jak wtedy postępować, aby jak najszybciej uporać się z uciążliwymi dolegliwościami.

Przede wszystkim warto mieć przy sobie leki przeciwbólowe, przeciwwymiotne czy hamujące biegunkę, które pozwolą nam uporać się z zatruciem. Podstawą jest spożywanie dużej ilości płynów, szczególnie jeśli zmagamy się z wymiotami, które osłabiają organizm i przyczyniają się do jego odwodnienia. Dobrym sposobem na uzupełnienie wartościowych składników odżywczych jest zabranie ze sobą elektrolitów oraz probiotyków, które dobroczynnie wpływają na podrażnioną florę jelitową. Wracając do formy pamiętajmy o lekkostrawnej diecie, dzięki której nie będziemy dodatkowo obciążali żołądka – dodaje dr n. med. Dariusz Maj, gastroenterolog z Centrum Medycznego Damiana.

Często dolegliwości trawienne trwają tylko 1-2 dni, jednak nawet tak krótkiego czasu nie warto tracić, kiedy jesteśmy na urlopie. Dlatego tak ważna jest odpowiednio skompletowana apteczka oraz wiedza, jakich produktów należy unikać.

Dieta onkologiczna: fakty i mity

Jak pokazują badania aż 65% pacjentów onkologicznych traci na wadze jeszcze przed pierwszą wizytą u specjalisty, a w trakcie leczenia…
CZYTAJ

Światowy Dzień Mikrobiomu 2025: jesteśmy coraz bardziej zainteresowani mikrobiotą, ale nasza świadomość jest wciąż niewystarczająca

Z okazji Światowego Dnia Mikrobiomu warto przyjrzeć się rosnącemu zainteresowaniu społeczeństwa mikrobiotą i jej wpływem na zdrowie. Dane z trzeciej…
CZYTAJ

Dlaczego nazywamy jelita drugim mózgiem? „To właśnie tam powstaje do 95% serotoniny!”

Czy Twój brzuch wie więcej niż myślisz? Coraz częściej mówi się o jelitach nie tylko jako o centrum trawienia, ale…
CZYTAJ

Co warto wiedzieć o SPF? ABC wiedzy na temat letniej fotoprotekcji

Jakie są wakacyjne potrzeby skóry? Skuteczna ochrona przeciwsłoneczna, nawilżenie i regeneracja to podstawa osiągnięcia efektu pięknej i zdrowej cery latem.…
CZYTAJ

ZADBAJ O OBJĘTOŚĆ Z KOSMETYKAMI STAPIZ

Szukasz produktów, które pomogą Ci utrzymać dużą objętość włosów na dłuższy czas bez efektu obciążenia? Sprawdź te kosmetyki STAPIZ. Dzięki…
CZYTAJ

Mokate Cappuccino ZERO to doskonały wybór dla osób, które chcą cieszyć się smakiem kawy, dbając przy tym o zdrowie

Mokate Cappuccino ZERO to doskonały wybór dla osób, które chcą cieszyć się smakiem kawy, dbając przy tym o zdrowie. Bez…
CZYTAJ

Kiedy ból zębów sprawia, że odmawiasz sobie letnich przyjemności..

Lato od razu przywodzi na myśl wakacje, lody i chłodne napoje. Niestety, nie każdy może cieszyć się swobodnie tymi przyjemnościami.…
CZYTAJ

Antyoksydacja, poprawa kolorytu skóry i demakijaż Co warto wiedzieć o kwasie ferulowym?

Kwas ferulowy to król multifunkcjonalności. Działa antyoksydacyjnie, przeciwstarzeniowo, świetnie wpływa na koloryt cery i wspiera działanie kremów z SPF. Latem…
CZYTAJ

Puszcza Białowieska bliska sercom Polaków. Wyniki ogólnopolskiego badania opinii publicznej

Zdecydowana większość Polaków zna i docenia wartość Puszczy Białowieskiej – wynika z ogólnopolskiego badania opinii publicznej przeprowadzonego przez firmę Quantify…
CZYTAJ

Regeneracja i intensywne nawilżenie Jak skutecznie przygotować włosy do lata?

Nawilżenie i dogłębna regeneracja to priorytet pielęgnacji włosów przed latem. Specjaliści podpowiadają, że drogą do osiągnięcia efektu zachwycających, lśniących pasm…
CZYTAJ

Ile lodów tygodniowo może jeść przedszkolak? Czy codzienne jedzenie lodów to coś złego?

Na pytania odpowiada ekspert Damian Dziewiałtowski, dietetyk Grupy LUX MED: Lody dla przedszkolaka – ile to bezpieczna porcja? Lody to…
CZYTAJ

Zdrowe dziąsła, zdrowy organizm: dlaczego przyzębie jest takie ważne?

Krwawiące dziąsła to nie błahostka – mogą być oznaką poważnej choroby przyzębia, która wpływa na zdrowie całego organizmu. W Polsce…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Dieta onkologiczna: fakty i mity

Jak pokazują badania aż 65% pacjentów onkologicznych traci na wadze jeszcze przed…
CZYTAJ

Światowy Dzień Mikrobiomu 2025: jesteśmy coraz bardziej zainteresowani mikrobiotą, ale nasza świadomość jest wciąż niewystarczająca

Z okazji Światowego Dnia Mikrobiomu warto przyjrzeć się rosnącemu zainteresowaniu społeczeństwa mikrobiotą…
CZYTAJ

Dlaczego nazywamy jelita drugim mózgiem? „To właśnie tam powstaje do 95% serotoniny!”

Czy Twój brzuch wie więcej niż myślisz? Coraz częściej mówi się o…
CZYTAJ

Co warto wiedzieć o SPF? ABC wiedzy na temat letniej fotoprotekcji

Jakie są wakacyjne potrzeby skóry? Skuteczna ochrona przeciwsłoneczna, nawilżenie i regeneracja to…
CZYTAJ

Otyłość to choroba, nie wybór. Jak leczyć bez oceniania i uprzedzeń?

Otyłość to przewlekła choroba, a nie efekt braku silnej woli. Pomimo rosnącej…
CZYTAJ