Jakie produkty barwią zęby? Czego należy się wystrzegać, aby mieć piękny i biały uśmiech bez przebarwień



Piękny, biały uśmiech to niezwykle ważny element wizerunku. Wiele osób, mimo dbałości o codzienną higienę jamy ustnej nie jest w stanie uzyskać pożądanego, jasnego koloru zębów z powodu uciążliwych przebarwień. Może więc, przed wyborem kolejnej pasty, obiecującej niesamowity efekt wybielający, trzeba zastanowić się, jakie czynniki mają wpływ na zmianę koloru zębów? Warto w pierwszej kolejności przyjrzeć się liście produktów, które odpowiadają za przebarwienia na zębach. Znając wroga zębowej bieli, znacznie łatwiej będzie go pokonać.

Barwa w dymie

Lista produktów, która może wpływać negatywnie na biel zębów, jest dość długa. Niekwestionowanym numerem jeden na niej są papierosy. Ze względu na zawarte w nich substancje – zęby z czasem po prostu żółkną i nawet zabiegi przywracające im dawną biel nie będą skuteczne, jeśli po prostu… nie rzucimy palenia.

Oprócz tego na powstawanie przebarwień na zębach niebagatelny wpływ ma to, co spożywamy i pijemy, a konkretniej barwniki zawarte w pokarmach, które z czasem mogą prowadzić do zmiany ich koloru. Oczywiście zmiany nie zachodzą z dnia na dzień, ale niewłaściwa dieta połączona z zaniedbywaniem higieny jamy ustnej może sprawić, że zęby nie będą tak białe, jakbyśmy tego chcieli. Poniższy przegląd produktów pomoże ustalić, których napojów i pokarmów nie należy nadużywać, żeby zachować piękny uśmiech.

Farba w płynie

Zaczynając od tych najbardziej oczywistych, najgorszym z możliwych rodzajów napojów, które spożywamy, są te słodkie z dużą ilością sztucznych barwników, które w szczególności agresywnie działają na szkliwo. Nie dość, że zawarty w nich cukier jest super pożywką dla bakterii, to jeszcze przetwarzają go one w kwas, obniżając poziom pH w ustach i prowadząc do demineralizacji szkliwa, co ułatwia barwienie zębów. Niezbyt dobre dla zębów są również najpopularniejsze napoje gorące, czyli kawa i herbata. Można ograniczyć ich spożycie, choć innym sposobem może być także dodanie do kawy mleka, które częściowo zneutralizuje barwniki. Natomiast jeśli chodzi o herbatę, to za najbardziej barwiącą uznaje się tę czerwoną, a najbezpieczniejsza jest czarna. Sprzymierzeńcami śnieżnobiałego uśmiechu nie są również alkohole. Jako wroga numer jeden wskazuje się czerwone wino. Zwykle ma ono kwaśny odczyn, a gdy dodamy do tego jeszcze barwniki, to droga do przebarwień jest szeroko otwarta. Oczywiście żaden napój spożywczy nie doprowadzi od razu do utraty białego uśmiechu, ale ich nadużywanie w dłuższym czasie może się do tego zdecydowanie przyczynić. Najbezpieczniejszym napójem dla zębów jest woda. Nie powoduje przebarwień, a do tego pobudza wydzielanie śliny, która wyrównuje pH w ustach i sprawia, że kwasy uszkadzające szkliwo są po prostu neutralizowane. – mówi dr. Romana Markiewicz-Piotrowska z Kliniki Stomatologicznej Piotrowscy i Bejnarowicz. Warto jednak pamiętać, że nie tylko napoje mogą mieć zły wpływ na wygląd zębów, lecz również niektóre pokarmy.

Kolor w jedzeniu

Tu prym wiodą w szczególności produkty kwaśne i sztuczne, a w zdecydowanej czołówce są słodycze. Zasada działania jest taka sama, jak w przypadku słodkich napojów. Cukry są przetwarzane za sprawą bakterii w kwasy, a te osłabiają szkliwo zębów i pozwalają barwnikom wnikać w jego głąb. Jako szczególnie niebezpieczne dla białego uśmiechu wskazuje się barwione słodycze, takie jak lizaki, landrynki czy żelki.




Białym zębom nie sprzyjają również wspomniane już kwaśne potrawy, gdyż osłabiają szkliwo i sprawiają, że jest ono bardziej podatne na przebarwienia. Spożywając je, nie powinno się łączyć ich z pokarmami posiadającymi intensywne naturalne barwniki. Choć nie są one aż tak agresywne, jak te chemiczne, to też potrafią przyczynić się do przebarwienia zębów. Są to m.in. buraki, jeżyny jagody, maliny oraz wiśnie. Jednak barwniki zawarte w nich bardzo szybko mogą być zmyte z zębów i nie stanowią w rezultacie większego problemu.

Powrót do jasności

Jeśli przebarwienia na zębach, mimo wszelkich starań nie ustępują, dobrym rozwiązaniem jest przeprowadzenie higienizacji. – Składają się na nią cztery czynności: skaling, piaskowanie, polishing i fluoryzacja. Powinniśmy je wykonywać, w zależności od potrzeb naszego organizmu i stylu życia, co 3 do 12 miesięcy. Liczy się regularność przeprowadzania wszystkich tych zabiegów, która sprawi, że będziemy mogli zapomnieć o kamieniu nazębnym, płytce bakteryjnej i przebarwieniach – tłumaczy dr. Romana Markiewicz-Piotrowska z Kliniki Stomatologicznej Piotrowscy i Bejnarowicz. Pierwsza z czterech wyżej wymienionych czynności ma na celu pozbycie się kamienia nazębnego, druga – usunięcie osadów, przebarwień i pozostałych drobin kamienia nazębnego, trzecia – sprawienie, by zęby były gładkie, zaś czwarta – wzmocnienie szkliwa. – dodaje ekspert.

Oczywiście higienizacja przeprowadzana nawet co miesiąc nie uchroni nas przed przebarwieniami, jeśli nie będziemy dbać o codzienną higienę naszych zębów, palić papierosy oraz w nadmiarze spożywać potrawy i napoje sprzyjające pojawianiu się przebarwień. Tu, tak jak w wielu kwestiach w życiu, trzeba utrzymać pewną równowagę pomiędzy czynnościami redukującymi przebarwienia, odpowiednią dietą oraz codzienną higieną jamy ustnej.

Więcej o zdrowym i pięknym uśmiechu na piotrowscybejnarowicz.pl

Ekspert:

Lekarz dentysta Romana Markiewicz – Piotrowska z Kliniki Piotrowscy & Bejnarowicz Stomatologia Mikroskopowa. Absolwentka Śląskiego Uniwersytetu Medycznego, odbyła staż w Akademickim Centrum Stomatologii i Medycyny Specjalistycznej. Doświadczenie zdobywała między innymi we Włoszech oraz w Stanach Zjednoczonych. Przez lata pracy zdobyła szeroką wiedzę w dziedzinie protetyki, implantoprotetyki, endodoncji oraz stomatologii zachowawczej, ucząc się od najlepszych dentystów na świecie. Ukończyła również podyplomowe studia z dziedziny coachingu zdrowia

Upały a choroby układu krążenia – jak dbać o serce w gorące dni?

Wysokie temperatury, choć dla wielu kojarzą się z letnim wypoczynkiem, mogą stanowić poważne zagrożenie dla zdrowia - zwłaszcza dla osób…
CZYTAJ

E-papierosy pod lupą dentysty: co dzieje się w jamie ustnej po vapowaniu?

Używanie e-papierosów zdobyło w ostatnich latach ogromną popularność, jako alternatywa dla tradycyjnego palenia tytoniu. Choć początkowo uważano je za mniej…
CZYTAJ

Dieta onkologiczna: fakty i mity

Jak pokazują badania aż 65% pacjentów onkologicznych traci na wadze jeszcze przed pierwszą wizytą u specjalisty, a w trakcie leczenia…
CZYTAJ

Światowy Dzień Mikrobiomu 2025: jesteśmy coraz bardziej zainteresowani mikrobiotą, ale nasza świadomość jest wciąż niewystarczająca

Z okazji Światowego Dnia Mikrobiomu warto przyjrzeć się rosnącemu zainteresowaniu społeczeństwa mikrobiotą i jej wpływem na zdrowie. Dane z trzeciej…
CZYTAJ

Dlaczego nazywamy jelita drugim mózgiem? „To właśnie tam powstaje do 95% serotoniny!”

Czy Twój brzuch wie więcej niż myślisz? Coraz częściej mówi się o jelitach nie tylko jako o centrum trawienia, ale…
CZYTAJ

Co warto wiedzieć o SPF? ABC wiedzy na temat letniej fotoprotekcji

Jakie są wakacyjne potrzeby skóry? Skuteczna ochrona przeciwsłoneczna, nawilżenie i regeneracja to podstawa osiągnięcia efektu pięknej i zdrowej cery latem.…
CZYTAJ

ZADBAJ O OBJĘTOŚĆ Z KOSMETYKAMI STAPIZ

Szukasz produktów, które pomogą Ci utrzymać dużą objętość włosów na dłuższy czas bez efektu obciążenia? Sprawdź te kosmetyki STAPIZ. Dzięki…
CZYTAJ

Mokate Cappuccino ZERO to doskonały wybór dla osób, które chcą cieszyć się smakiem kawy, dbając przy tym o zdrowie

Mokate Cappuccino ZERO to doskonały wybór dla osób, które chcą cieszyć się smakiem kawy, dbając przy tym o zdrowie. Bez…
CZYTAJ

Kiedy ból zębów sprawia, że odmawiasz sobie letnich przyjemności..

Lato od razu przywodzi na myśl wakacje, lody i chłodne napoje. Niestety, nie każdy może cieszyć się swobodnie tymi przyjemnościami.…
CZYTAJ

Antyoksydacja, poprawa kolorytu skóry i demakijaż Co warto wiedzieć o kwasie ferulowym?

Kwas ferulowy to król multifunkcjonalności. Działa antyoksydacyjnie, przeciwstarzeniowo, świetnie wpływa na koloryt cery i wspiera działanie kremów z SPF. Latem…
CZYTAJ

Puszcza Białowieska bliska sercom Polaków. Wyniki ogólnopolskiego badania opinii publicznej

Zdecydowana większość Polaków zna i docenia wartość Puszczy Białowieskiej – wynika z ogólnopolskiego badania opinii publicznej przeprowadzonego przez firmę Quantify…
CZYTAJ

Regeneracja i intensywne nawilżenie Jak skutecznie przygotować włosy do lata?

Nawilżenie i dogłębna regeneracja to priorytet pielęgnacji włosów przed latem. Specjaliści podpowiadają, że drogą do osiągnięcia efektu zachwycających, lśniących pasm…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Upały a choroby układu krążenia – jak dbać o serce w gorące dni?

Wysokie temperatury, choć dla wielu kojarzą się z letnim wypoczynkiem, mogą stanowić…
CZYTAJ

Dieta onkologiczna: fakty i mity

Jak pokazują badania aż 65% pacjentów onkologicznych traci na wadze jeszcze przed…
CZYTAJ

Światowy Dzień Mikrobiomu 2025: jesteśmy coraz bardziej zainteresowani mikrobiotą, ale nasza świadomość jest wciąż niewystarczająca

Z okazji Światowego Dnia Mikrobiomu warto przyjrzeć się rosnącemu zainteresowaniu społeczeństwa mikrobiotą…
CZYTAJ

Dlaczego nazywamy jelita drugim mózgiem? „To właśnie tam powstaje do 95% serotoniny!”

Czy Twój brzuch wie więcej niż myślisz? Coraz częściej mówi się o…
CZYTAJ

Co warto wiedzieć o SPF? ABC wiedzy na temat letniej fotoprotekcji

Jakie są wakacyjne potrzeby skóry? Skuteczna ochrona przeciwsłoneczna, nawilżenie i regeneracja to…
CZYTAJ