Najpyszniejsze wielkanocne wypieki – Przepis na babkę wielkanocną



W Święta Wielkanocne poza klasycznymi potrawami, takimi jak żurek z białą kiełbasą czy faszerowane jajka, na stole nie brakuje również słodkości – mazurka, babki wielkanocnej i sernika. Bazą wielu wielkanocnych potraw jest mąka, dlatego powinniśmy zadbać o jej najlepsze właściwości. Mąka tortowa z Młyna Jaczkowice gwarantuje najwyższą jakość wypieków, które zrobią wrażenie na każdym z naszych gości.

Wielkanoc to magiczny okres, podczas którego możemy odpocząć od codziennych obowiązków. Do dzieci przychodzi zając z drobnymi upominkami, przygotowywane są wydmuszki, pisanki oraz koszyczki wielkanocne. Wspólne gotowanie świątecznych posiłków również może być dobrze spędzonym czasem. W przygotowaniach wypieków pomoże nam Mąka Tortowa z Młyna Jaczkowice, dzięki której babka, tarty czy inne ciasta wyjdą wprost wyśmienicie.

Świąteczne słodkie wypieki

Na wielkanocnym stole najczęściej znajdziemy tradycyjne dania, których przepisy są często przekazywane z pokolenia na pokolenie. Cały rok czekamy na moment, kiedy możemy zjeść pyszną babkę drożdżową oblaną słodkim lukrem czy mazurek, pojawiający się na stole ten jedyny raz w roku, podczas Świąt Wielkiej Nocy.

Poza ciastami, w ramach słodkości często pichcimy przeróżne ciasteczka, faworki i pączki. Jednak, aby przygotować te pyszności, musimy zadbać o jak najlepszej jakości składniki o, dlatego sięgamy po najświeższe i ekologiczne owoce, miody, konfitury. Bardzo istotna jest baza naszych wypieków, czyli mąka.

Dolnośląska Mąka Tortowa z Młyna Jaczkowice jest czystym oraz naturalnym składnikiem naszych wielkanocnych potraw, która gwarantuje pyszny smak oraz najlepszą jakość. Typ 450 świadczy o wysokim przemiale mąki, dzięki czemu jest ona delikatna i puszysta, a nasze ciasta będą wyrośnięte i zawsze udane, co jest bardzo ważne przy świątecznych wypiekach.

Mąka Tortowa od Młyna Jaczkowice w połączeniu z rodzinnymi recepturami to doskonały duet, który pomoże nam stworzyć pyszne ciasta i świąteczne dania o najwyższej jakości i przepysznym smaku.

Tradycyjne dania

Podczas wielkanocnych spotkań na stole gości wiele pyszności, począwszy od śniadania wielkanocnego, gdzie spożywamy święconkę, jajka w przeróżnej postaci, sałatki czy pieczone mięsa, aż po obiad i kolację. Oczywiście nie może zabraknąć tradycyjnych dań takich jak żurek w chlebie z białą kiełbasą lub barszcz biały, pieczone mięsa czy ryby z sosem, do których zagęszczenia możemy dodać Mąkę Tortową. Kiedy będziemy mieli ochotę na posiłek inny niż typowo świąteczny, mąka tortowa z Młyna Jaczkowice przyda nam się również do przyrządzenia przekąsek na słono, takich jak paszteciki z nadzieniem, naleśniki czy pizzerinki.

Dolnośląska Mąka Tortowa z Młyna Jaczkowice
została wyprodukowana z pszenicy pochodzącej od lokalnych rolników. Położona wśród żyznych pól doliny Odry, podoławska wieś Jaczkowice od dawna słynie z uprawy znakomitej pszenicy. A to wszystko za sprawą urodzajnych gleb, dzięki którym powstają najwyższej jakości mąki.

Dolnośląska Mąka Tortowa Młyna Jaczkowice gwarantuje udane wypieki, niczym z najlepszych piekarni i cukierni. To obowiązkowa pozycja dla wszystkich miłośników wypieków zarówno wielkanocnych jak i naleśników, bułeczek czy drożdżówek.




Przepis na babkę wielkanocną

Składniki:

• 160 g Dolnośląskiej Mąki Tortowej
• 90 g mąki ziemniaczanej
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 4 jajka
• 200 g masła
• skórka i sok z 1 cytryny
• 1 łyżka cukru waniliowego
• 1 szklanka cukru

Sposób przygotowania:

1. Masło roztapiamy w rondelku, dodajemy sok i skórkę z cytryny, a następnie studzimy.
2. Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier biały oraz wanilinowy i ubijamy na gładką pianę.
3. Do drugiej miski przesiewamy Dolnośląską Mąkę Tortową oraz mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia, następnie dokładnie mieszamy.
4. Mieszankę dodajemy do ubitych jajek i miksujemy, a następnie wlewamy wcześniej roztopione masło.
5. Formę na babkę (z kominkiem w środku) smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą.
6. Gotową masę przelewamy formy i pieczemy przez około 45 minut w 170 stopniach.
7. Po wystudzeniu możemy oprószyć babkę cukrem pudrem lub udekorować lukrem.

4. edycja kampanii #lubiesiebie – relacja ze spotkania prasowego z udziałem ambasadorek

W nowo otwartej śródziemnomorskiej restauracji PRIMITIVO Kuchnia i Wino przy ulicy Waliców 13 w Warszawie, odbyło się spotkanie prasowe z…
CZYTAJ

Tydzień dla serca, jak dbać o ten najważniejszy organ

17.04-24.04.2024 r. obchodzimy Tydzień dla Serca. To doskonała okazja, by nie tylko poszerzyć swoją wiedzę na temat tego wyjątkowego i…
CZYTAJ

10 zdrowych nawyków poprawiających pracę i dobrostan jelit

Jelita często określa się mianem „drugiego mózgu" – są nie tylko fundamentem odporności, ale biorą też udział w utrzymaniu równowagi…
CZYTAJ

Uśmiechnij się do zdrowia: Przepis na pyszny, sycący koktajl z mango i masłem orzechowym – dla mocnych i zdrowych zębów

Koktajl zrobiony ze świeżych składników to nie tylko przyjemność dla podniebienia, ale i zdrowy wybór. Taki posiłek dostarcza organizmowi niezbędnych…
CZYTAJ

Retrotranspozony – nasi sprzymierzeńcy czy wrogowie?

Mgr inż. Angelika Andrzejewska-Romanowska, stypendystka programu L’Oréal-UNESCO Dla Kobiet i Nauki, naukowczyni z Instytutu Chemii Bioorganicznej Polskiej Akademii Nauk, bada…
CZYTAJ

Fix MAC’N CHEESE – nowość od marki Knorr. Odkryj megaserowy smak

Kultowy amerykański Mac’n Cheeese on demand? Od teraz makaron z kremowym serem możesz zjeść o każdej porze dnia w swoim…
CZYTAJ

Nadciśnienie tętnicze nie boli, ale zabija! Wszystko co trzeba wiedzieć o nadciśnieniu tętniczym

Nadciśnienie tętnicze może dotyczyć każdego z nas. Szacowana liczba chorych w Europie wynosi ok. 150 milionów, co oznacza, że co…
CZYTAJ

Rusz się i zadbaj o swoją postawę ciała!

Styl życia współczesnego człowieka nie sprzyja utrzymaniu prawidłowej postawy ciała. Więcej siedzimy, mniej się ruszamy, spędzamy długie godziny przed ekranami.…
CZYTAJ

Jak odzyskać młody wygląd? Przywrócić właściwe napięcie mięśni twarzy, szyi i dekoltu!

Z upływem lat oraz wskutek działania czynników zewnętrznych, wyraźnemu osłabieniu ulega struktura włókien podtrzymujących skórę twarzy, szyi i dekoltu. W…
CZYTAJ

31 marca przestawiamy zegarki. Poznaj wskazówki, które pozwolą wygrać walkę z czasem

Specjaliści zauważają, że zmiana czasu może niekorzystnie wpłynąć na naszą codzienną aktywność, głównie z powodu nagłego zakłócenia rytmu dobowego. Istnieją…
CZYTAJ

Nowe ambasadorki 4.edycji kampanii #lubiesiebie

Nowe ambasadorki 4.edycji kampanii #lubiesiebie to polityczka, psycholożka, aktorki i wokalistka, wszystkie mówią o potrzebie samoakceptacji , o jej roli…
CZYTAJ

Polacy wybrali – oto nowy król wielkanocnych wypieków!

W tym roku to sernik jest ulubionym ciastem Polaków na Wielkanoc Jeszcze dwa lata temu mazurek był niekwestionowanym królem wielkanocnych…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Tydzień dla serca, jak dbać o ten najważniejszy organ

17.04-24.04.2024 r. obchodzimy Tydzień dla Serca. To doskonała okazja, by nie tylko…
CZYTAJ

10 zdrowych nawyków poprawiających pracę i dobrostan jelit

Jelita często określa się mianem „drugiego mózgu" – są nie tylko fundamentem…
CZYTAJ

Retrotranspozony – nasi sprzymierzeńcy czy wrogowie?

Mgr inż. Angelika Andrzejewska-Romanowska, stypendystka programu L’Oréal-UNESCO Dla Kobiet i Nauki, naukowczyni…
CZYTAJ

Nadciśnienie tętnicze nie boli, ale zabija! Wszystko co trzeba wiedzieć o nadciśnieniu tętniczym

Nadciśnienie tętnicze może dotyczyć każdego z nas. Szacowana liczba chorych w Europie…
CZYTAJ

Rusz się i zadbaj o swoją postawę ciała!

Styl życia współczesnego człowieka nie sprzyja utrzymaniu prawidłowej postawy ciała. Więcej siedzimy,…
CZYTAJ