Najpyszniejsze wielkanocne wypieki – Przepis na babkę wielkanocną



W Święta Wielkanocne poza klasycznymi potrawami, takimi jak żurek z białą kiełbasą czy faszerowane jajka, na stole nie brakuje również słodkości – mazurka, babki wielkanocnej i sernika. Bazą wielu wielkanocnych potraw jest mąka, dlatego powinniśmy zadbać o jej najlepsze właściwości. Mąka tortowa z Młyna Jaczkowice gwarantuje najwyższą jakość wypieków, które zrobią wrażenie na każdym z naszych gości.

Wielkanoc to magiczny okres, podczas którego możemy odpocząć od codziennych obowiązków. Do dzieci przychodzi zając z drobnymi upominkami, przygotowywane są wydmuszki, pisanki oraz koszyczki wielkanocne. Wspólne gotowanie świątecznych posiłków również może być dobrze spędzonym czasem. W przygotowaniach wypieków pomoże nam Mąka Tortowa z Młyna Jaczkowice, dzięki której babka, tarty czy inne ciasta wyjdą wprost wyśmienicie.

Świąteczne słodkie wypieki

Na wielkanocnym stole najczęściej znajdziemy tradycyjne dania, których przepisy są często przekazywane z pokolenia na pokolenie. Cały rok czekamy na moment, kiedy możemy zjeść pyszną babkę drożdżową oblaną słodkim lukrem czy mazurek, pojawiający się na stole ten jedyny raz w roku, podczas Świąt Wielkiej Nocy.

Poza ciastami, w ramach słodkości często pichcimy przeróżne ciasteczka, faworki i pączki. Jednak, aby przygotować te pyszności, musimy zadbać o jak najlepszej jakości składniki o, dlatego sięgamy po najświeższe i ekologiczne owoce, miody, konfitury. Bardzo istotna jest baza naszych wypieków, czyli mąka.

Dolnośląska Mąka Tortowa z Młyna Jaczkowice jest czystym oraz naturalnym składnikiem naszych wielkanocnych potraw, która gwarantuje pyszny smak oraz najlepszą jakość. Typ 450 świadczy o wysokim przemiale mąki, dzięki czemu jest ona delikatna i puszysta, a nasze ciasta będą wyrośnięte i zawsze udane, co jest bardzo ważne przy świątecznych wypiekach.

Mąka Tortowa od Młyna Jaczkowice w połączeniu z rodzinnymi recepturami to doskonały duet, który pomoże nam stworzyć pyszne ciasta i świąteczne dania o najwyższej jakości i przepysznym smaku.

Tradycyjne dania

Podczas wielkanocnych spotkań na stole gości wiele pyszności, począwszy od śniadania wielkanocnego, gdzie spożywamy święconkę, jajka w przeróżnej postaci, sałatki czy pieczone mięsa, aż po obiad i kolację. Oczywiście nie może zabraknąć tradycyjnych dań takich jak żurek w chlebie z białą kiełbasą lub barszcz biały, pieczone mięsa czy ryby z sosem, do których zagęszczenia możemy dodać Mąkę Tortową. Kiedy będziemy mieli ochotę na posiłek inny niż typowo świąteczny, mąka tortowa z Młyna Jaczkowice przyda nam się również do przyrządzenia przekąsek na słono, takich jak paszteciki z nadzieniem, naleśniki czy pizzerinki.

Dolnośląska Mąka Tortowa z Młyna Jaczkowice
została wyprodukowana z pszenicy pochodzącej od lokalnych rolników. Położona wśród żyznych pól doliny Odry, podoławska wieś Jaczkowice od dawna słynie z uprawy znakomitej pszenicy. A to wszystko za sprawą urodzajnych gleb, dzięki którym powstają najwyższej jakości mąki.

Dolnośląska Mąka Tortowa Młyna Jaczkowice gwarantuje udane wypieki, niczym z najlepszych piekarni i cukierni. To obowiązkowa pozycja dla wszystkich miłośników wypieków zarówno wielkanocnych jak i naleśników, bułeczek czy drożdżówek.




Przepis na babkę wielkanocną

Składniki:

• 160 g Dolnośląskiej Mąki Tortowej
• 90 g mąki ziemniaczanej
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 4 jajka
• 200 g masła
• skórka i sok z 1 cytryny
• 1 łyżka cukru waniliowego
• 1 szklanka cukru

Sposób przygotowania:

1. Masło roztapiamy w rondelku, dodajemy sok i skórkę z cytryny, a następnie studzimy.
2. Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier biały oraz wanilinowy i ubijamy na gładką pianę.
3. Do drugiej miski przesiewamy Dolnośląską Mąkę Tortową oraz mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia, następnie dokładnie mieszamy.
4. Mieszankę dodajemy do ubitych jajek i miksujemy, a następnie wlewamy wcześniej roztopione masło.
5. Formę na babkę (z kominkiem w środku) smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą.
6. Gotową masę przelewamy formy i pieczemy przez około 45 minut w 170 stopniach.
7. Po wystudzeniu możemy oprószyć babkę cukrem pudrem lub udekorować lukrem.

Farmaceuta radzi, jak przygotować apteczkę na co dzień i w podróży, żeby skutecznie reagować w nagłych sytuacjach

Zarówno w warunkach domowych, jak i podczas wyjazdów wakacyjnych, istotne jest posiadanie właściwie skompletowanej apteczki. Jej zawartość powinna umożliwiać szybką…
CZYTAJ

Profesor Andrzej Bochenek nie promuje żadnych leków ani suplementów – ostrzega przed oszustwem!

W trosce o zdrowie pacjentów oraz w odpowiedzi na liczne sygnały dotyczące nieuczciwego wykorzystywania wizerunku profesora Andrzeja Bochenka, kardiochirurg z…
CZYTAJ

Dbaj o swoje znamiona – dlaczego warto wykonać dermatoskopię i chronić skórę przed słońcem?

Latem chętniej wystawiamy skórę na słońce, spędzając wolne chwile na świeżym powietrzu. Warto jednak pamiętać, że ekspozycja na promieniowanie UV…
CZYTAJ

Nawilżenie, fotoprotekcja i wyrównanie kolorytu skóry-Co spakować do wakacyjnej kosmetyczki?

Lipiec to synonim wakacji i wyjątkowej, letniej atmosfery… zwiastun podróży, chwil na plaży i wśród malowniczych górskich szczytów. To już za…
CZYTAJ

5 powodów, by sięgać po owoce jagodowe. Dietetyczka Grupy LUX MED: „To nie tylko smak lata”

Truskawki, maliny, borówki czy jeżyny kojarzą nam się z letnim słońcem i słodkim smakiem dzieciństwa. Jednak owoce jagodowe to coś…
CZYTAJ

Higienistka stomatologiczna ostrzega: pomijanie wieczornego mycia zębów z aparatem ortodontycznym to poważny błąd!

Decyzja o podjęciu leczenia ortodontycznego to ważny krok w kierunku osiągnięcia wymarzonego, zdrowego uśmiechu. Jednak wraz z założeniem aparatu pojawiają…
CZYTAJ

Brak snu jak 0,5 promila alkoholu. Ekspertki o bezsenności

Bezsenność i zaburzenia snu to problem, z którym zmaga się nawet co trzeci dorosły Polak. Choć często bagatelizujemy brak snu,…
CZYTAJ

Upały a choroby układu krążenia – jak dbać o serce w gorące dni?

Wysokie temperatury, choć dla wielu kojarzą się z letnim wypoczynkiem, mogą stanowić poważne zagrożenie dla zdrowia - zwłaszcza dla osób…
CZYTAJ

E-papierosy pod lupą dentysty: co dzieje się w jamie ustnej po vapowaniu?

Używanie e-papierosów zdobyło w ostatnich latach ogromną popularność, jako alternatywa dla tradycyjnego palenia tytoniu. Choć początkowo uważano je za mniej…
CZYTAJ

Dieta onkologiczna: fakty i mity

Jak pokazują badania aż 65% pacjentów onkologicznych traci na wadze jeszcze przed pierwszą wizytą u specjalisty, a w trakcie leczenia…
CZYTAJ

Światowy Dzień Mikrobiomu 2025: jesteśmy coraz bardziej zainteresowani mikrobiotą, ale nasza świadomość jest wciąż niewystarczająca

Z okazji Światowego Dnia Mikrobiomu warto przyjrzeć się rosnącemu zainteresowaniu społeczeństwa mikrobiotą i jej wpływem na zdrowie. Dane z trzeciej…
CZYTAJ

Dlaczego nazywamy jelita drugim mózgiem? „To właśnie tam powstaje do 95% serotoniny!”

Czy Twój brzuch wie więcej niż myślisz? Coraz częściej mówi się o jelitach nie tylko jako o centrum trawienia, ale…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Farmaceuta radzi, jak przygotować apteczkę na co dzień i w podróży, żeby skutecznie reagować w nagłych sytuacjach

Zarówno w warunkach domowych, jak i podczas wyjazdów wakacyjnych, istotne jest posiadanie…
CZYTAJ

Profesor Andrzej Bochenek nie promuje żadnych leków ani suplementów – ostrzega przed oszustwem!

W trosce o zdrowie pacjentów oraz w odpowiedzi na liczne sygnały dotyczące…
CZYTAJ

Dbaj o swoje znamiona – dlaczego warto wykonać dermatoskopię i chronić skórę przed słońcem?

Latem chętniej wystawiamy skórę na słońce, spędzając wolne chwile na świeżym powietrzu.…
CZYTAJ

5 powodów, by sięgać po owoce jagodowe. Dietetyczka Grupy LUX MED: „To nie tylko smak lata”

Truskawki, maliny, borówki czy jeżyny kojarzą nam się z letnim słońcem i…
CZYTAJ

Brak snu jak 0,5 promila alkoholu. Ekspertki o bezsenności

Bezsenność i zaburzenia snu to problem, z którym zmaga się nawet co…
CZYTAJ