Kawa czy herbata? Dylemat? Wcale nie. I kawa, i herbata!



#Kawa czy #herbata? Dylemat? Wcale nie. I kawa, i herbata. Oba napary są bardzo zdrowe, ale wypijane z umiarem. Zajmijmy się kawą. Arabica i robusta zawierają przede wszystkim kofeinę (działającą szybko i przyczyniającą się do przyspieszonego i nieregularnego rytmu serca) oraz antyoksydanty, zwalczające wolne rodniki. Pomagają uniknąć depresji. To tyle pewników, ale prozdrowotnych zalet kawy może być więcej.

Proponujemy coś więcej niż zwykłą kawę. To Chi-cafe balans – napój kawowy z błonnikiem, minerałami organicznymi, kawą zieloną, guaraną, granatem oraz żeń-szeniem.

Chi (czytaj. czi) w Chinach oznacza energię życia. Zgodnie z tym mottem Chi-Cafe balans sprzyja witalności, służy koncentracji, korzystnie wpływa na serce, układ nerwowy oraz kostny. Zmniejsza niepożądane działanie kawy i pomaga stworzyć naturalną równowagę.

Tajemnica Chi-Cafe balans tkwi w harmonijnej kompozycji naturalnego przeciwutleniacza czyli zielonej, prażonej rozpuszczalnej kawy, substancji balastowych z włókien akacji, magnezu, wapnia jak również guarany, owoców granatu, żeń-szenia i kakao. Jest bogata w magnez (dobroczynny wpływ na serce, układ kostny, nerwowy, energię) wapń. Działa zasadowo czyli nie zakwasza jak zwykła kawa.

Kofeina z tropikalnych owoców guarany wydziela się wolno i sprawia, że jej działanie jest łagodniejsze i ma dłuższy efekt. Tym samym jest łagodna dla żołądka i jelit.

Aromat i smak Chi-cafe balans jest delikatnie kawowo-kakaowy. Trzy filiżanki Chi Cafe balans pokrywają 30% dziennego zapotrzebowania na magnez. Jest to pierwiastek ważny dla serca i jego rytmu, jak również równowagi psychicznej i nerwowej. Wraz z wapniem jest ważny dla kości. Zwykła kawa prowadzi do utraty wapnia – Chi-Cafe balans jest jego źródłem. Jedna filiżanka Chi-Cafe balans ma tyle minerałów zasadowych co 100 g warzyw (wg wartości PRAL).




Przyrządzanie

Do filiżanki wsypujemy 5g Chi-Cafe balans (2 łyżeczki) i zalewamy ok. 100 ml gorącej wody. W razie potrzeby dodajemy mleka lub dosładzamy do smaku.

Z Chi-Cafe balans możemy także zrobić #frappé lub kawę mrożoną.
Zalecane jest wypijanie codziennie trzech filiżanek Chi-Cafe balans.

Składniki Chi-Cafe balans:

• kawa arabica i robusta – szlachetne odmiany o orientalnym aromacie
• naturalna kofeina z kawy i guarany daje przyjemne, długotrwałe pobudzenie
• błonnik z włókna akacji sprzyja florze bakteryjnej i regulacji pracy jelit.
• Trzy filiżanki Chi-Cafe balans zapewniają 30% dziennej porcji błonnika
• żeń-szeń i reishi – chińskie symbole witalności i długowieczności
• ekstrakt z granatu – od tysięcy lat uchodzi za symbol płodności oraz
• nieśmiertelności, bogate źródło antyutleniaczy
• wapń – ważny dla prawidłowego funkcjonowania enzymów trawiennych
• i utrzymania zdrowych kości i zębów
• magnez – pomaga zmniejszyć zmęczenie, ważny dla funkcji psychologicznych,
• pracy nerwów i mięśni.

Składniki: rozpuszczalny błonnik z akacji (55%), ekstrakt z kawy arabica i robusta (26%), aromaty naturalne: ekstrakt z guarany (4%), grzyb reishi, ekstrakt z żeń-szenia; cytrynian magnezu, ekstrakt z zielonej kawy (2%), kakao w proszku, regulator kwasowości – mleczan wapnia, ekstrakt z soku z granatów (1%).

Porcja (5 g) zawiera ok. 75 mg kofeiny. Nie zaleca się spożywania przez dzieci. Nie należy przekraczać spożycia 400 mg kofeiny dziennie ze wszystkich źródeł (200 mg dla kobiet w ciąży i karmiących).

Produkt wegański. Nie zawiera glutenu i laktozy.
Opakowanie 180 g wystarcza na 36 porcji, a puszka 450 g na 90 porcji.
Cena opakowania 180 g – 39 zł, opakowania 450 g – 89 zł.
www.drjacobs.pl

Dieta onkologiczna: fakty i mity

Jak pokazują badania aż 65% pacjentów onkologicznych traci na wadze jeszcze przed pierwszą wizytą u specjalisty, a w trakcie leczenia…
CZYTAJ

Światowy Dzień Mikrobiomu 2025: jesteśmy coraz bardziej zainteresowani mikrobiotą, ale nasza świadomość jest wciąż niewystarczająca

Z okazji Światowego Dnia Mikrobiomu warto przyjrzeć się rosnącemu zainteresowaniu społeczeństwa mikrobiotą i jej wpływem na zdrowie. Dane z trzeciej…
CZYTAJ

Dlaczego nazywamy jelita drugim mózgiem? „To właśnie tam powstaje do 95% serotoniny!”

Czy Twój brzuch wie więcej niż myślisz? Coraz częściej mówi się o jelitach nie tylko jako o centrum trawienia, ale…
CZYTAJ

Co warto wiedzieć o SPF? ABC wiedzy na temat letniej fotoprotekcji

Jakie są wakacyjne potrzeby skóry? Skuteczna ochrona przeciwsłoneczna, nawilżenie i regeneracja to podstawa osiągnięcia efektu pięknej i zdrowej cery latem.…
CZYTAJ

ZADBAJ O OBJĘTOŚĆ Z KOSMETYKAMI STAPIZ

Szukasz produktów, które pomogą Ci utrzymać dużą objętość włosów na dłuższy czas bez efektu obciążenia? Sprawdź te kosmetyki STAPIZ. Dzięki…
CZYTAJ

Mokate Cappuccino ZERO to doskonały wybór dla osób, które chcą cieszyć się smakiem kawy, dbając przy tym o zdrowie

Mokate Cappuccino ZERO to doskonały wybór dla osób, które chcą cieszyć się smakiem kawy, dbając przy tym o zdrowie. Bez…
CZYTAJ

Kiedy ból zębów sprawia, że odmawiasz sobie letnich przyjemności..

Lato od razu przywodzi na myśl wakacje, lody i chłodne napoje. Niestety, nie każdy może cieszyć się swobodnie tymi przyjemnościami.…
CZYTAJ

Antyoksydacja, poprawa kolorytu skóry i demakijaż Co warto wiedzieć o kwasie ferulowym?

Kwas ferulowy to król multifunkcjonalności. Działa antyoksydacyjnie, przeciwstarzeniowo, świetnie wpływa na koloryt cery i wspiera działanie kremów z SPF. Latem…
CZYTAJ

Puszcza Białowieska bliska sercom Polaków. Wyniki ogólnopolskiego badania opinii publicznej

Zdecydowana większość Polaków zna i docenia wartość Puszczy Białowieskiej – wynika z ogólnopolskiego badania opinii publicznej przeprowadzonego przez firmę Quantify…
CZYTAJ

Regeneracja i intensywne nawilżenie Jak skutecznie przygotować włosy do lata?

Nawilżenie i dogłębna regeneracja to priorytet pielęgnacji włosów przed latem. Specjaliści podpowiadają, że drogą do osiągnięcia efektu zachwycających, lśniących pasm…
CZYTAJ

Ile lodów tygodniowo może jeść przedszkolak? Czy codzienne jedzenie lodów to coś złego?

Na pytania odpowiada ekspert Damian Dziewiałtowski, dietetyk Grupy LUX MED: Lody dla przedszkolaka – ile to bezpieczna porcja? Lody to…
CZYTAJ

Zdrowe dziąsła, zdrowy organizm: dlaczego przyzębie jest takie ważne?

Krwawiące dziąsła to nie błahostka – mogą być oznaką poważnej choroby przyzębia, która wpływa na zdrowie całego organizmu. W Polsce…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Dieta onkologiczna: fakty i mity

Jak pokazują badania aż 65% pacjentów onkologicznych traci na wadze jeszcze przed…
CZYTAJ

Światowy Dzień Mikrobiomu 2025: jesteśmy coraz bardziej zainteresowani mikrobiotą, ale nasza świadomość jest wciąż niewystarczająca

Z okazji Światowego Dnia Mikrobiomu warto przyjrzeć się rosnącemu zainteresowaniu społeczeństwa mikrobiotą…
CZYTAJ

Dlaczego nazywamy jelita drugim mózgiem? „To właśnie tam powstaje do 95% serotoniny!”

Czy Twój brzuch wie więcej niż myślisz? Coraz częściej mówi się o…
CZYTAJ

Co warto wiedzieć o SPF? ABC wiedzy na temat letniej fotoprotekcji

Jakie są wakacyjne potrzeby skóry? Skuteczna ochrona przeciwsłoneczna, nawilżenie i regeneracja to…
CZYTAJ

Otyłość to choroba, nie wybór. Jak leczyć bez oceniania i uprzedzeń?

Otyłość to przewlekła choroba, a nie efekt braku silnej woli. Pomimo rosnącej…
CZYTAJ