Fakty i mity nt. kawy – „mała czarna” , a nasze zdrowie



Fakty i mity nt. kawy – „mała czarna” , a nasze zdrowie. #Espresso, #latte, a może #cappuccino? Kawa niejedno ma imię, ale możemy być pewni, że wśród wielu rodzajów, każdy jej miłośnik znajdzie swoją ulubioną. Poza doskonałymi walorami smakowymi dodatkowo pobudza organizm, a także wpływa pozytywnie na pamięć, koncentrację czy poprawę nastroju. Niektórzy uwielbiają ją również za to, że przyspiesza metabolizm, a co za tym idzie – okazuje się pomocna w procesie odchudzania. Jednak wokół tego pysznego napoju powstało także wiele mitów. Co warto wiedzieć o kawie? Komentuje Monika Kroenke, dietetyk Centrum Medycznego Damiana.

Kawy nie wolno pić przy nadciśnieniu

MIT. Powszechnie uważa się, że kawa nie jest wskazana u osób mających problem z wysokim ciśnieniem krwi. Jednak jej wpływ na ciśnienie tętnicze jest znikomy, podnosząc jego wartość zaledwie o kilka mmHg, które i tak po niedługim czasie wraca do poziomu bazowego. Co ciekawe, u osób, które spożywają kawę regularnie – codziennie lub kilka razy w tygodniu – ten skok nie występuje. Pamiętajmy, że zdecydowanie większy wpływ na nadciśnienie ma spożywanie alkoholu, palenie papierosów czy produktów z dużą ilością soli.

Kawa odwadnia i wypłukuje magnez

MIT.
Często mówi się, że kawa powoduje odwodnienie i wypłukuje magnez. Owszem, działa ona moczopędnie i z pewnością bardzo duże spożycie tego napoju w ciągu dnia (powyżej 4 filiżanek) może prowadzić do wystąpienia zaburzeń we wchłanianiu mikroelementów, takich jak magnez czy wapń. Należy jednak zaznaczyć, że odwodnienie powodowane jest głównie przez niedostateczne spożycie wody, a brak magnezu w organizmie to przede wszystkim skutek nieprawidłowej diety. Jeśli więc chcemy wypić 2 kubki dziennie, a przy tym nie będziemy zapominali o odpowiednim nawodnieniu i zdrowej diecie – nie musimy obawiać się utraty magnezu. Co więcej, sama „mała czarna” jest jego źródłem – w jednej filiżance znajdziemy ok. 7 mg magnezu.




Kawa jest pomocna w odchudzaniu

PRAWDA. Kawa może być naszym sprzymierzeńcem podczas odchudzania, a mają z tym związek trzy aspekty jej działania. Przede wszystkim pobudza metabolizm, zmniejsza apetyt, przez co nie mamy ochoty na podjadanie. Napój ten dodaje nam też energii, dzięki czemu możemy być bardziej aktywni w ciągu dnia. Pamiętajmy jednak, że właściwości takie wykazuje jedynie czarna kawa, ponieważ jeśli dodamy do mleko i cukier, łatwo możemy zamienić ten napój w prawdziwą bombę kaloryczną.

Kobiety w ciąży nie powinny spożywać kawy

PRAWDA. Choć kawa nie jest kategorycznie zakazana, to jednak każda przyszła mama powinna spożywać ją z umiarem, najlepiej tylko okazjonalnie. Rozwiązaniem jest także kawa bezkofeinowa, która pozwoli cieszyć się ulubionym smakiem, a przy tym będzie bezpieczna dla dziecka. Warto wiedzieć, że wszystkie produkty spożywane przez ciężarną przenikają do łożyska i stamtąd do płodu. Choć nie ma jednoznacznych badań świadczących o wpływie kawy na rozwój dziecka to istnieje ryzyko, że może ona powodować poronienia czy niską wagę urodzeniową. Skutkiem małej czarnej bywają też mdłości, zgaga czy podrażnienie żołądka, czego przyszła mama zdecydowanie powinna unikać.
Jak widać kawa ma dużo zalet, dlatego jeśli lubimy jej smak i działanie nie musimy jej sobie odmawiać. Ważne jednak, aby spożywać ją z umiarem i nie przekraczać 1-2 filiżanek dziennie.


Monika Kroenke, dietetyk Centrum Medycznego Damiana

Od krajowych strategii do lokalnych działań. Rolnictwo w obliczu zmian klimatu

Zmiany klimatu w coraz większym stopniu wpływają na rolnictwo – sektor, który z jednej strony odpowiada za bezpieczeństwo żywnościowe, a…
CZYTAJ

Bezpieczeństwo żywnościowe i klimat – wspólne wyzwania współczesnego świata

Światowy Dzień Żywności, obchodzony 16 października, to okazja do refleksji nad tym, jak powstaje żywność, jak z niej korzystamy i…
CZYTAJ

Od Polski po Danię: jak sieć Netto walczy z marnowaniem jedzenia

Na świecie marnuje się około jednej trzeciej wyprodukowanej żywności. W Unii Europejskiej ponad połowa tych strat powstaje w domach. W…
CZYTAJ

Dla urody i dla zdrowia – co warto wiedzieć o blefaroplastyce?

Ograniczone pole widzenia, zmęczenie oczu i bóle głowy to jedne z najbardziej dokuczliwych dolegliwości mało znanego problemu – opadających powiek.…
CZYTAJ

Domowy kisiel żurawinowy z malinami

Domowy kisiel w najlepszym wydaniu — kwaśna żurawina i słodkie maliny tworzą duet, który idealnie rozgrzewa w chłodne dni. Ten…
CZYTAJ

Pokolenie Z a kryzys zdrowia psychicznego: dlaczego młodzi Polacy odczuwają największy niepokój?

Coraz częściej w mediach oraz przestrzeni publicznej słowo dobrostan odmieniane jest przez wszystkie przypadki. To dobry znak, przede wszystkim dla…
CZYTAJ

SAD – choroba afektywna sezonowa (Seasonal Affective Disorder), czyli sezonowy spadek nastroju. Na czym polega i jak sobie z nim radzić?

Jesień i zima to dla wielu z nas trudniejszy czas. Krótszy dzień, mniejsza ilość światła słonecznego i zaburzony rytm dobowy…
CZYTAJ

Jak era cyfrowa wpływa na wzrok? Jak rozwijają się choroby oczu? Profilaktyka i leczenie chorób oczu z okazji Światowego Dnia Wzroku

Współczesny człowiek spędza średnio kilka godzin dziennie przed ekranami urządzeń elektronicznych, co prowadzi do nadmiernego obciążenia narządu wzroku, zaburzeń akomodacji…
CZYTAJ

Odnowiona linia produktów do pielęgnacji skóry ageLOC Tru Face od marki Nu Skin

Linia kosmetyków do pielęgnacji uwzględniająca holistyczne podejście do procesu starzenia, zaprojektowana specjalnie w celu zwalczania widocznych oznak starzenia się skóry.…
CZYTAJ

„I żyli długo… Ale czy szczęśliwie?” Stowarzyszenie mali bracia Ubogich rusza z akcją promującą Program „Obecność”

Czy bohaterowie ulubionych baśni z dzieciństwa naprawdę żyli długo i szczęśliwie? To pytanie stało się inspiracją dla najnowszej akcji Stowarzyszenia…
CZYTAJ

Trening mózgu, a nie tylko ciała. Dlaczego tak trudno nam wytrwać w aktywności fizycznej?

„Od jutra zacznę biegać”. „Od poniedziałku siłownia”. „Od nowego roku zmiana nawyków”. Większość z nas zna te obietnice aż za…
CZYTAJ

Leki w naszych wodach, czyli jak oczyszczalnie radzą sobie z farmaceutykami i jaki jest ich wpływ na środowisko?

15 lat śledzenia leków w środowisku przez ekspertów z IOŚ-PIB: najnowsze fakty Woda jest podstawowym zasobem niezbędnym do życia, a…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Pokolenie Z a kryzys zdrowia psychicznego: dlaczego młodzi Polacy odczuwają największy niepokój?

Coraz częściej w mediach oraz przestrzeni publicznej słowo dobrostan odmieniane jest przez…
CZYTAJ

SAD – choroba afektywna sezonowa (Seasonal Affective Disorder), czyli sezonowy spadek nastroju. Na czym polega i jak sobie z nim radzić?

Jesień i zima to dla wielu z nas trudniejszy czas. Krótszy dzień,…
CZYTAJ

Jak era cyfrowa wpływa na wzrok? Jak rozwijają się choroby oczu? Profilaktyka i leczenie chorób oczu z okazji Światowego Dnia Wzroku

Współczesny człowiek spędza średnio kilka godzin dziennie przed ekranami urządzeń elektronicznych, co…
CZYTAJ

Trening mózgu, a nie tylko ciała. Dlaczego tak trudno nam wytrwać w aktywności fizycznej?

„Od jutra zacznę biegać”. „Od poniedziałku siłownia”. „Od nowego roku zmiana nawyków”.…
CZYTAJ

Światowy Dzień Onkologii – dlaczego tak ważna jest szybka diagnoza, co oznacza kompleksowe leczenie w onkologii i na czym polega szybka terapia onkologiczna

4 października przypada Światowy Dzień Onkologii, który przypomina o znaczeniu wczesnej diagnostyki,…
CZYTAJ