Postanowienia noworoczne – #zdrowa #dieta z kaszą i strączkami



Wraz z początkiem Nowego Roku podsumowujemy poprzedni i tworzymy listę noworocznych postanowień. Na takiej liście najczęściej zapisujemy ciekawe podróże, czytanie większej liczby książek, efektywniejsze oszczędzanie czy zmianę nawyków żywieniowych. Ostatni punkt najczęściej łączy się z odchudzaniem lub zdrowszą dietą. Przypomnijmy sobie, ilu z nas zaczęło lepiej się odżywiać i po paru tygodniach traciło chęci. Niech w tym roku naszym sprzymierzeńcem będą błonnik i białko. Ich źródło należy szukać w kaszach i strączkach – oto kilka ciekawych propozycji na wykorzystanie tych smacznych dodatków.

Postanowienia noworoczne powinny być przede wszystkim motywacją dla samych siebie. Założyliśmy pewne przemyślane cele i obiecaliśmy sobie pracę nad ich osiągnięciem. Nie inaczej jest ze zdrowszą dietą. Lepsze praktyki wprowadzajmy stopniowo do naszej codzienności.

Takimi zdrowymi nawykami żywieniowymi są między innymi picie odpowiedniej dziennej ilości wody, spożywanie częstszych, ale mniejszych porcji w ciągu dnia, ograniczenie potraw smażonych czy zrezygnowanie z dań przetworzonych. W zdrowszej diecie pomoże także aktywność fizyczna i różne kulinarne urozmaicenia, np. zamiana tradycyjnych ziemniaków na wybrane rodzaje kasz i roślin strączkowych jako pyszny dodatek do warzyw, mięs, zup czy sosów.

Drogocenne kasze

Dlaczego warto do swoich nawyków żywieniowych wprowadzić na stałe kasze? Gryczana, jaglana, kuskus, jęczmienna, bulgur, orkiszowa czy pęczak to nasiona posiadające mnóstwo ważnych dla naszego organizmu składników odżywczych. Każda z nich zawiera dużą ilość potrzebnego błonnika, odpowiadającego za dobre trawienie czy pomagającego usuwać niestrawiony pokarm z jelit. Błonnik jest także cenny dla osób odchudzających się, ponieważ daje uczucie sytości na dłuższy czas. Najwięcej tego włókna znajdziemy w pęczaku i kaszy gryczanej.

#Kasze możemy jeść o każdej porze dnia. Są one na tyle uniwersalne, że pasują do praktycznie wszystkich rodzajów dań. Z jaglanej przygotujemy przepyszną śniadaniową jaglankę na wodzie lub mleku z dodatkami ulubionych owoców. Do kaszy gryczanej palonej obowiązkowo gulasz wołowy w aromatycznym sosie na bazie wina czerwonego i pulpy pomidorowej. Do zupy jarzynowej jako pyszny dodatek sprawdzi się kasza jęczmienna marki Halina. Orientalna #kasza bulgur najlepiej czuje się w towarzystwie warzyw i ryby z piekarnika lub przygotowanej na parze.

Warte uwagi strączki

Osławione przez nasze babcie ciężkie do strawienia dania na bazie fasoli czy bezsmakowe papki z soczewicy odchodzą w zapomnienie. Fasola, groch, ciecierzyca i soczewica to coraz popularniejsze dodatki oraz podstawy całych potraw, po które warto sięgać częściej. Przede wszystkim zawierają potrzebny budulec naszych mięśni, czyli dobrze przyswajalne białko, które w wegetariańskiej i wegańskiej diecie może zastąpić odzwierzęce.

Oprócz tego dostajemy w nich skrobię oraz – podobnie jak w przypadku kasz – bardzo ważny błonnik. Ponadto wszystkie nasiona strączkowe mają niski indeks glikemiczny, mogą je więc spożywać osoby chore na cukrzycę. Strączki należy jeść minimum dwa razy na tydzień jako pełne danie lub dodatek.




Co przygotujemy ze strączków? Na pewno słodkie, wegańskie brownie fasolowe, popularne w wielu miejscach z kuchnią roślinną. Czerwoną soczewicę marki Halina wykorzystamy do aromatycznych i rozgrzewających zup-kremów oraz pasztetów kanapkowych. Pochodzącą z bliskiego Wschodu ciecierzycę przygotujemy na kilka sposobów: jako domowy hummus w wielu smakach, chrupiące falafel czy sałatkę warzywną. Groch to podstawa wielu polskich dań jak znana wszystkim zupa grochowa oraz świąteczny groch z kapustą, ale też wegetariańskie kotleciki z grochu lub grochowe curry.

– Nasiona kasz i roślin strączkowych stanowią ważny element w zdrowej diecie, opartej na dużej ilości warzyw i dań niesmażonych. Jeśli naszym tegorocznym postanowieniem jest odchudzanie bądź zdrowsze jedzenie, powinniśmy je na stałe włączyć do naszego jadłospisu. Oprócz dużych ilości błonnika, białka, skrobi i innych minerałów, kasze i strączki są po prostu smaczne. Przyrządzimy z nich wiele potraw, w których stanowią one bazę lub zamiennik popularnych obiadowych dodatków – przekonuje Lucyna Wysocka, ekspert marki Halina.

Zarówno kasze, jak i rośliny strączkowe to idealny pierwszy krok do lepszego zdrowia, samopoczucia i smuklejszej sylwetki. Przygotujemy z nich pyszne i sycące posiłki bez względu na porę dnia. Pamiętajmy też, że z tak prowadzoną dietą organizm odwdzięczy się w przyszłości – zdrowsze jedzenie to inwestycja we własne zdrowie na długie lata.

Sinsay Comfort Zone: między domem a biurem

Najnowsza kolekcja Comfort Zone od Sinsay stoi pod znakiem wygody i funkcjonalności. Ubrania, które wyróżniają się stonowaną paletą kolorystyczną i…
CZYTAJ

Przemoc można zatrzymać, ale trzeba wiedzieć, jak to zrobić!

O szlachetnej inicjatywie Wydawnictwa I.D.MEDIA na rzecz Fundacji A.R.T. Przeciw Przemocy. Na co dzień staramy się uciec od tak trudnego…
CZYTAJ

Zmiany klimatu a zdrowie

Jak wynika z szacunków Światowej Organizacji Zdrowia, zmiany klimatu powodują obecnie bezpośrednio ponad 140 tysięcy zgonów rocznie przede wszystkim w…
CZYTAJ

Kotleciki ryżowe ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Kotleciki ryżowe ze szpinakiem i suszonymi pomidorami Składniki: 3 saszetki (300 g) białego ryżu (np. marki Britta) 200 g szpinaku…
CZYTAJ

Blok czekoladowo – orzechowy. Przygotuj pyszny deser dla Babci i Dziadka

Dzień Babci i Dziadka zbliża się wielkimi krokami. To idealny moment, aby w szczególny sposób podziękować im, za ich czułość,…
CZYTAJ

WOW Fashion Select czyli polskie święto mody już w maju w Warszawie!

22 maja 2021 WOW Fashion Select, event to nie tylko targi, ale również mnóstwo wydarzeń towarzyszących – w tym Konkurs…
CZYTAJ

Straty i marnotrawstwo w sektorze spożywczym. Nawet jedna trzecia żywności trafia do kosza

Marnotrawstwo żywności stanowi problem globalny, który w ciągu ostatnich lat stał się wyzwaniem środowiskowym, społecznym i ekonomicznym. Organizacja Narodów Zjednoczonych ds.…
CZYTAJ

Czy Unia Europejska jest światowym liderem w działaniach na rzecz klimatu?

Czy Unia Europejska jest światowym liderem w działaniach na rzecz klimatu? Rozważania na temat roli działań UE z perspektywy globalnej.…
CZYTAJ

Co będziemy jeść w 2021 roku? Trendy, które zagoszczą w naszej kuchni

Początek roku to czas, kiedy zwykle pojawiają się prognozy na nadchodzące miesiące. I choć obecnie mamy świadomość, że przewidywanie przyszłości…
CZYTAJ

Nowy Rok – czas na spełnienie urodowych postanowień!

Czy wraz z nadejściem nowego roku zrobiłaś listę #beauty-postanowień? Wszyscy dobrze wiemy, że czasem bywa ciężko z ich realizacją. Ale…
CZYTAJ

CARRIE POWRACA!- styl bohaterki „Sex w wielkim mieście”

Wiadomość o powrocie kultowego serialu „Seks w wielkim mieście" zelektryzowała rzesze fanów na całym świecie. Siódmy sezon pojawi się w…
CZYTAJ

Jaka szczoteczka jest najlepsza – tradycyjna, elektryczna czy soniczna? Dowiedz się jaką szczoteczkę wybrać, aby skutecznie zadbać o zdrowie i wygląd swoich zębów

Piękne, czyste i zdrowe zęby – każdy chce takie mieć. Nie jest to jednak tylko współczesna potrzeba, gdyż od bardzo…
CZYTAJ






ZDROWIE

VIEW ALL

Przemoc można zatrzymać, ale trzeba wiedzieć, jak to zrobić!

O szlachetnej inicjatywie Wydawnictwa I.D.MEDIA na rzecz Fundacji A.R.T. Przeciw Przemocy. Na…
CZYTAJ

Zmiany klimatu a zdrowie

Jak wynika z szacunków Światowej Organizacji Zdrowia, zmiany klimatu powodują obecnie bezpośrednio…
CZYTAJ

Odżywiaj się zdrowo w Nowym Roku – zadbaj o serce!

Nowy Rok to czas, kiedy planujemy wprowadzić zmiany w naszym stylu życia,…
CZYTAJ

Pęcherzyk żółciowy – niewielki narząd, poważne dolegliwości?

Pęcherzyk żółciowy, popularnie nazywany woreczkiem, to niewielki narząd w naszym organizmie, którego…
CZYTAJ

Szczepienia: co każdy rodzic powinien wiedzieć?

UNICEF zebrał najczęstsze pytania, jakie rodzice zadają w sprawie szczepień. Warto rozwiać…
CZYTAJ