Przepis na domowy drożdżowy warkocz pełen smaku



Drożdżowy warkocz pełen smaku z mąką na chałkę z linii „Domowa Piekarnia” z Młyna Jaczkowice. Jaka chałka jest najlepsza? Z pewnością ta świeżo upieczona z chrupiącą skórką, podawana z ciepłym mlekiem, konfiturą, miodem lub masłem. W linii „Domowa Piekarnia” z Młyna Jaczkowice znajdziemy specjalną mąkę na chałkę, dzięki której wypieczemy pyszny warkocz, będący zarówno doskonałym śniadaniem, jak i słodką przekąską do popołudniowej kawy.

Smak tkwi w prostocie

Według polskiej receptury tradycyjną chałkę przygotowuje się z: mąki pszennej, jaj, cukru, drożdży, wody i soli. Ilość składników tworząca ten pyszny wypiek jest niewielka, dlatego powinniśmy zadbać o najwyższą jakość użytych produktów – wybierając między innymi doskonałą mąkę, która jest dedykowana słodkim wypiekom. Mąka z Domowej Piekarni Młyna Jaczkowice to najlepszy wybór i idealna baza do naszej chałki.

Skórka naszego świeżego wypieku powinna być chrupiąca, a środek miękki, puszysty i delikatny w smaku, niemal rozpływający się w ustach. Ważnym dodatkiem do naszego drożdżowego warkocza jest kruszonka, która nada nieco słodyczy. Ma być ona słodka, ale jednocześnie chrupiąca i krucha – bo najczęściej to właśnie ją zjadamy ze smakiem w pierwszej kolejności!

#Chałka to wypiek, który można podawać na wiele sposobów, począwszy od najprostszej opcji polegającej na posmarowaniu jej masłem zaraz po wyjęciu z piekarnika. Można również połączyć ją z dodatkami na słodko, czyli z przeróżnymi domowymi konfiturami, dżemami, czy miodem i pokrojonymi owocami. Chałka równie doskonale smakuje w opcji „na słono” z twarogiem, serem czy nawet sadzonym jajkiem. Jest bardzo uniwersalna i przepyszna, dlatego nadaje się zarówno na śniadanie jak i kolację.

Bez mąki ani rusz

Aby nasza chałka przypominała wypiek jak z najlepszych piekarni, powinniśmy zadbać o odpowiednią konsystencję ciasta. Dobra chałka, mimo chrupiącej skórki, musi zachować optymalny poziom wilgoci w środku, aby nie być za sucha. Mąka na chałkę z linii Domowa Piekarnia Typ 500 w porównaniu do innych mąk, ma niższą zawartość popiołu oraz glutenu, dzięki czemu powstała z niej chałka będzie na zewnątrz chrupiąca a w środku puszysta.

Mąki z Młyna Jaczkowice to doskonały wybór zarówno dla wprawionych cukierników, jak i amatorów pieczenia, którzy chcą wypróbować swoich sił w kuchni.

Wypiek naszej chałki powinien zająć od 20 do 45 minut, w zależności od przepisu, z którego będziemy korzystać. Mąka z linii „Domowa Piekarnia” z Młyna Jaczkowice sprawi, że nasz drożdżowy warkocz po wyjęciu z pieca będzie raczył nas pięknym i pysznym zapachem domowego wypieku.

Najwyższa jakość, doceniona przez specjalistów

Najczęstszą przyczyną niewyrośniętego ciasta lub zakalca są źle dobrane składniki, dlatego do naszych wypieków powinniśmy wybierać produkty jak najlepszej jakości. Mąki z Młyna Jaczkowice zostały wyróżnione przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi znakiem „Poznaj Dobrą Żywność”, a także zostały nagrodzone mianem „Top Produktu” przez specjalistów związanych z żywieniem.

#Mąka na chałkę, jak i inne mąki z linii „Domowa Piekarnia”, zostały wyprodukowane z pszenicy pochodzącej od lokalnych rolników. Położona wśród żyznych pól doliny Odry podoławska wieś Jaczkowice od dawna słynie z uprawy znakomitej pszenicy. A to wszystko za sprawą urodzajnych gleb, dzięki którym powstają najwyższej jakości mąki.

Mąka na chałkę z linii „Domowa Piekarnia” Młyna Jaczkowice gwarantuje udane wypieki, niczym z najlepszych piekarni i cukierni. To obowiązkowa pozycja dla wszystkich miłośników pysznych chałek, bułek i drożdżowych ciast. Jeśli jesteście prawdziwymi smakoszami domowych wypieków – nie może jej zabraknąć w waszej kuchni.




Przepis na chałkę

Składniki:

• 500 g Mąki na Chałkę „Domowa Piekarnia”
• 250 ml ciepłego mleka
• 7 g suchych drożdży lub 20 g świeżych
• 1 całe jajko
• 50 g cukru
• 50 g miękkiego masła
• 1 opakowanie cukru waniliowego
• płaska łyżeczka soli

Sposób przygotowania:

1. Przesianą mąkę wsypujemy do miski i mieszamy z drożdżami (w przypadku świeżych drożdży należy rozpuścić je w mleku).
2. Mleko mieszamy z jajkiem, masłem, cukrem i wlewamy do mąki. Dodajemy sól. Ciasto wyrabiamy energicznie przez kilka minut aż do osiągnięcia gładkiej konsystencji.
3. Następnie odstawiamy w ciepłe miejsce, przykrywamy ściereczką i czekamy aż podwoi swoją objętość.
4. Ciasto ponownie wyrabiamy i dzielimy na 4 równe części. Z każdej części formujemy wałek i zaplatać w warkocz.
5. Chałkę należy odstawić do ponownego wyrastania na około 1 godzinę (przykryć ściereczką).
6. Przed wstawieniem do piekarnika smarujemy roztrzepanym jajkiem, aby się ładnie zarumieniła i posypujemy makiem lub kruszonką. Pieczemy w temperaturze 180˚C przez ok. 25-30 minut.
Smacznego!

Dieta onkologiczna: fakty i mity

Jak pokazują badania aż 65% pacjentów onkologicznych traci na wadze jeszcze przed pierwszą wizytą u specjalisty, a w trakcie leczenia…
CZYTAJ

Światowy Dzień Mikrobiomu 2025: jesteśmy coraz bardziej zainteresowani mikrobiotą, ale nasza świadomość jest wciąż niewystarczająca

Z okazji Światowego Dnia Mikrobiomu warto przyjrzeć się rosnącemu zainteresowaniu społeczeństwa mikrobiotą i jej wpływem na zdrowie. Dane z trzeciej…
CZYTAJ

Dlaczego nazywamy jelita drugim mózgiem? „To właśnie tam powstaje do 95% serotoniny!”

Czy Twój brzuch wie więcej niż myślisz? Coraz częściej mówi się o jelitach nie tylko jako o centrum trawienia, ale…
CZYTAJ

Co warto wiedzieć o SPF? ABC wiedzy na temat letniej fotoprotekcji

Jakie są wakacyjne potrzeby skóry? Skuteczna ochrona przeciwsłoneczna, nawilżenie i regeneracja to podstawa osiągnięcia efektu pięknej i zdrowej cery latem.…
CZYTAJ

ZADBAJ O OBJĘTOŚĆ Z KOSMETYKAMI STAPIZ

Szukasz produktów, które pomogą Ci utrzymać dużą objętość włosów na dłuższy czas bez efektu obciążenia? Sprawdź te kosmetyki STAPIZ. Dzięki…
CZYTAJ

Mokate Cappuccino ZERO to doskonały wybór dla osób, które chcą cieszyć się smakiem kawy, dbając przy tym o zdrowie

Mokate Cappuccino ZERO to doskonały wybór dla osób, które chcą cieszyć się smakiem kawy, dbając przy tym o zdrowie. Bez…
CZYTAJ

Kiedy ból zębów sprawia, że odmawiasz sobie letnich przyjemności..

Lato od razu przywodzi na myśl wakacje, lody i chłodne napoje. Niestety, nie każdy może cieszyć się swobodnie tymi przyjemnościami.…
CZYTAJ

Antyoksydacja, poprawa kolorytu skóry i demakijaż Co warto wiedzieć o kwasie ferulowym?

Kwas ferulowy to król multifunkcjonalności. Działa antyoksydacyjnie, przeciwstarzeniowo, świetnie wpływa na koloryt cery i wspiera działanie kremów z SPF. Latem…
CZYTAJ

Puszcza Białowieska bliska sercom Polaków. Wyniki ogólnopolskiego badania opinii publicznej

Zdecydowana większość Polaków zna i docenia wartość Puszczy Białowieskiej – wynika z ogólnopolskiego badania opinii publicznej przeprowadzonego przez firmę Quantify…
CZYTAJ

Regeneracja i intensywne nawilżenie Jak skutecznie przygotować włosy do lata?

Nawilżenie i dogłębna regeneracja to priorytet pielęgnacji włosów przed latem. Specjaliści podpowiadają, że drogą do osiągnięcia efektu zachwycających, lśniących pasm…
CZYTAJ

Ile lodów tygodniowo może jeść przedszkolak? Czy codzienne jedzenie lodów to coś złego?

Na pytania odpowiada ekspert Damian Dziewiałtowski, dietetyk Grupy LUX MED: Lody dla przedszkolaka – ile to bezpieczna porcja? Lody to…
CZYTAJ

Zdrowe dziąsła, zdrowy organizm: dlaczego przyzębie jest takie ważne?

Krwawiące dziąsła to nie błahostka – mogą być oznaką poważnej choroby przyzębia, która wpływa na zdrowie całego organizmu. W Polsce…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Dieta onkologiczna: fakty i mity

Jak pokazują badania aż 65% pacjentów onkologicznych traci na wadze jeszcze przed…
CZYTAJ

Światowy Dzień Mikrobiomu 2025: jesteśmy coraz bardziej zainteresowani mikrobiotą, ale nasza świadomość jest wciąż niewystarczająca

Z okazji Światowego Dnia Mikrobiomu warto przyjrzeć się rosnącemu zainteresowaniu społeczeństwa mikrobiotą…
CZYTAJ

Dlaczego nazywamy jelita drugim mózgiem? „To właśnie tam powstaje do 95% serotoniny!”

Czy Twój brzuch wie więcej niż myślisz? Coraz częściej mówi się o…
CZYTAJ

Co warto wiedzieć o SPF? ABC wiedzy na temat letniej fotoprotekcji

Jakie są wakacyjne potrzeby skóry? Skuteczna ochrona przeciwsłoneczna, nawilżenie i regeneracja to…
CZYTAJ

Otyłość to choroba, nie wybór. Jak leczyć bez oceniania i uprzedzeń?

Otyłość to przewlekła choroba, a nie efekt braku silnej woli. Pomimo rosnącej…
CZYTAJ