Przepis na domowy drożdżowy warkocz pełen smaku



Drożdżowy warkocz pełen smaku z mąką na chałkę z linii „Domowa Piekarnia” z Młyna Jaczkowice. Jaka chałka jest najlepsza? Z pewnością ta świeżo upieczona z chrupiącą skórką, podawana z ciepłym mlekiem, konfiturą, miodem lub masłem. W linii „Domowa Piekarnia” z Młyna Jaczkowice znajdziemy specjalną mąkę na chałkę, dzięki której wypieczemy pyszny warkocz, będący zarówno doskonałym śniadaniem, jak i słodką przekąską do popołudniowej kawy.

Smak tkwi w prostocie

Według polskiej receptury tradycyjną chałkę przygotowuje się z: mąki pszennej, jaj, cukru, drożdży, wody i soli. Ilość składników tworząca ten pyszny wypiek jest niewielka, dlatego powinniśmy zadbać o najwyższą jakość użytych produktów – wybierając między innymi doskonałą mąkę, która jest dedykowana słodkim wypiekom. Mąka z Domowej Piekarni Młyna Jaczkowice to najlepszy wybór i idealna baza do naszej chałki.

Skórka naszego świeżego wypieku powinna być chrupiąca, a środek miękki, puszysty i delikatny w smaku, niemal rozpływający się w ustach. Ważnym dodatkiem do naszego drożdżowego warkocza jest kruszonka, która nada nieco słodyczy. Ma być ona słodka, ale jednocześnie chrupiąca i krucha – bo najczęściej to właśnie ją zjadamy ze smakiem w pierwszej kolejności!

#Chałka to wypiek, który można podawać na wiele sposobów, począwszy od najprostszej opcji polegającej na posmarowaniu jej masłem zaraz po wyjęciu z piekarnika. Można również połączyć ją z dodatkami na słodko, czyli z przeróżnymi domowymi konfiturami, dżemami, czy miodem i pokrojonymi owocami. Chałka równie doskonale smakuje w opcji „na słono” z twarogiem, serem czy nawet sadzonym jajkiem. Jest bardzo uniwersalna i przepyszna, dlatego nadaje się zarówno na śniadanie jak i kolację.

Bez mąki ani rusz

Aby nasza chałka przypominała wypiek jak z najlepszych piekarni, powinniśmy zadbać o odpowiednią konsystencję ciasta. Dobra chałka, mimo chrupiącej skórki, musi zachować optymalny poziom wilgoci w środku, aby nie być za sucha. Mąka na chałkę z linii Domowa Piekarnia Typ 500 w porównaniu do innych mąk, ma niższą zawartość popiołu oraz glutenu, dzięki czemu powstała z niej chałka będzie na zewnątrz chrupiąca a w środku puszysta.

Mąki z Młyna Jaczkowice to doskonały wybór zarówno dla wprawionych cukierników, jak i amatorów pieczenia, którzy chcą wypróbować swoich sił w kuchni.

Wypiek naszej chałki powinien zająć od 20 do 45 minut, w zależności od przepisu, z którego będziemy korzystać. Mąka z linii „Domowa Piekarnia” z Młyna Jaczkowice sprawi, że nasz drożdżowy warkocz po wyjęciu z pieca będzie raczył nas pięknym i pysznym zapachem domowego wypieku.

Najwyższa jakość, doceniona przez specjalistów

Najczęstszą przyczyną niewyrośniętego ciasta lub zakalca są źle dobrane składniki, dlatego do naszych wypieków powinniśmy wybierać produkty jak najlepszej jakości. Mąki z Młyna Jaczkowice zostały wyróżnione przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi znakiem „Poznaj Dobrą Żywność”, a także zostały nagrodzone mianem „Top Produktu” przez specjalistów związanych z żywieniem.

#Mąka na chałkę, jak i inne mąki z linii „Domowa Piekarnia”, zostały wyprodukowane z pszenicy pochodzącej od lokalnych rolników. Położona wśród żyznych pól doliny Odry podoławska wieś Jaczkowice od dawna słynie z uprawy znakomitej pszenicy. A to wszystko za sprawą urodzajnych gleb, dzięki którym powstają najwyższej jakości mąki.

Mąka na chałkę z linii „Domowa Piekarnia” Młyna Jaczkowice gwarantuje udane wypieki, niczym z najlepszych piekarni i cukierni. To obowiązkowa pozycja dla wszystkich miłośników pysznych chałek, bułek i drożdżowych ciast. Jeśli jesteście prawdziwymi smakoszami domowych wypieków – nie może jej zabraknąć w waszej kuchni.




Przepis na chałkę

Składniki:

• 500 g Mąki na Chałkę „Domowa Piekarnia”
• 250 ml ciepłego mleka
• 7 g suchych drożdży lub 20 g świeżych
• 1 całe jajko
• 50 g cukru
• 50 g miękkiego masła
• 1 opakowanie cukru waniliowego
• płaska łyżeczka soli

Sposób przygotowania:

1. Przesianą mąkę wsypujemy do miski i mieszamy z drożdżami (w przypadku świeżych drożdży należy rozpuścić je w mleku).
2. Mleko mieszamy z jajkiem, masłem, cukrem i wlewamy do mąki. Dodajemy sól. Ciasto wyrabiamy energicznie przez kilka minut aż do osiągnięcia gładkiej konsystencji.
3. Następnie odstawiamy w ciepłe miejsce, przykrywamy ściereczką i czekamy aż podwoi swoją objętość.
4. Ciasto ponownie wyrabiamy i dzielimy na 4 równe części. Z każdej części formujemy wałek i zaplatać w warkocz.
5. Chałkę należy odstawić do ponownego wyrastania na około 1 godzinę (przykryć ściereczką).
6. Przed wstawieniem do piekarnika smarujemy roztrzepanym jajkiem, aby się ładnie zarumieniła i posypujemy makiem lub kruszonką. Pieczemy w temperaturze 180˚C przez ok. 25-30 minut.
Smacznego!

Sinsay Comfort Zone: między domem a biurem

Najnowsza kolekcja Comfort Zone od Sinsay stoi pod znakiem wygody i funkcjonalności. Ubrania, które wyróżniają się stonowaną paletą kolorystyczną i…
CZYTAJ

Przemoc można zatrzymać, ale trzeba wiedzieć, jak to zrobić!

O szlachetnej inicjatywie Wydawnictwa I.D.MEDIA na rzecz Fundacji A.R.T. Przeciw Przemocy. Na co dzień staramy się uciec od tak trudnego…
CZYTAJ

Zmiany klimatu a zdrowie

Jak wynika z szacunków Światowej Organizacji Zdrowia, zmiany klimatu powodują obecnie bezpośrednio ponad 140 tysięcy zgonów rocznie przede wszystkim w…
CZYTAJ

Kotleciki ryżowe ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Kotleciki ryżowe ze szpinakiem i suszonymi pomidorami Składniki: 3 saszetki (300 g) białego ryżu (np. marki Britta) 200 g szpinaku…
CZYTAJ

Blok czekoladowo – orzechowy. Przygotuj pyszny deser dla Babci i Dziadka

Dzień Babci i Dziadka zbliża się wielkimi krokami. To idealny moment, aby w szczególny sposób podziękować im, za ich czułość,…
CZYTAJ

WOW Fashion Select czyli polskie święto mody już w maju w Warszawie!

22 maja 2021 WOW Fashion Select, event to nie tylko targi, ale również mnóstwo wydarzeń towarzyszących – w tym Konkurs…
CZYTAJ

Straty i marnotrawstwo w sektorze spożywczym. Nawet jedna trzecia żywności trafia do kosza

Marnotrawstwo żywności stanowi problem globalny, który w ciągu ostatnich lat stał się wyzwaniem środowiskowym, społecznym i ekonomicznym. Organizacja Narodów Zjednoczonych ds.…
CZYTAJ

Czy Unia Europejska jest światowym liderem w działaniach na rzecz klimatu?

Czy Unia Europejska jest światowym liderem w działaniach na rzecz klimatu? Rozważania na temat roli działań UE z perspektywy globalnej.…
CZYTAJ

Co będziemy jeść w 2021 roku? Trendy, które zagoszczą w naszej kuchni

Początek roku to czas, kiedy zwykle pojawiają się prognozy na nadchodzące miesiące. I choć obecnie mamy świadomość, że przewidywanie przyszłości…
CZYTAJ

Nowy Rok – czas na spełnienie urodowych postanowień!

Czy wraz z nadejściem nowego roku zrobiłaś listę #beauty-postanowień? Wszyscy dobrze wiemy, że czasem bywa ciężko z ich realizacją. Ale…
CZYTAJ

CARRIE POWRACA!- styl bohaterki „Sex w wielkim mieście”

Wiadomość o powrocie kultowego serialu „Seks w wielkim mieście" zelektryzowała rzesze fanów na całym świecie. Siódmy sezon pojawi się w…
CZYTAJ

Jaka szczoteczka jest najlepsza – tradycyjna, elektryczna czy soniczna? Dowiedz się jaką szczoteczkę wybrać, aby skutecznie zadbać o zdrowie i wygląd swoich zębów

Piękne, czyste i zdrowe zęby – każdy chce takie mieć. Nie jest to jednak tylko współczesna potrzeba, gdyż od bardzo…
CZYTAJ






ZDROWIE

VIEW ALL

Przemoc można zatrzymać, ale trzeba wiedzieć, jak to zrobić!

O szlachetnej inicjatywie Wydawnictwa I.D.MEDIA na rzecz Fundacji A.R.T. Przeciw Przemocy. Na…
CZYTAJ

Zmiany klimatu a zdrowie

Jak wynika z szacunków Światowej Organizacji Zdrowia, zmiany klimatu powodują obecnie bezpośrednio…
CZYTAJ

Odżywiaj się zdrowo w Nowym Roku – zadbaj o serce!

Nowy Rok to czas, kiedy planujemy wprowadzić zmiany w naszym stylu życia,…
CZYTAJ

Pęcherzyk żółciowy – niewielki narząd, poważne dolegliwości?

Pęcherzyk żółciowy, popularnie nazywany woreczkiem, to niewielki narząd w naszym organizmie, którego…
CZYTAJ

Szczepienia: co każdy rodzic powinien wiedzieć?

UNICEF zebrał najczęstsze pytania, jakie rodzice zadają w sprawie szczepień. Warto rozwiać…
CZYTAJ