Przepis na domowy drożdżowy warkocz pełen smaku



Drożdżowy warkocz pełen smaku z mąką na chałkę z linii „Domowa Piekarnia” z Młyna Jaczkowice. Jaka chałka jest najlepsza? Z pewnością ta świeżo upieczona z chrupiącą skórką, podawana z ciepłym mlekiem, konfiturą, miodem lub masłem. W linii „Domowa Piekarnia” z Młyna Jaczkowice znajdziemy specjalną mąkę na chałkę, dzięki której wypieczemy pyszny warkocz, będący zarówno doskonałym śniadaniem, jak i słodką przekąską do popołudniowej kawy.

Smak tkwi w prostocie

Według polskiej receptury tradycyjną chałkę przygotowuje się z: mąki pszennej, jaj, cukru, drożdży, wody i soli. Ilość składników tworząca ten pyszny wypiek jest niewielka, dlatego powinniśmy zadbać o najwyższą jakość użytych produktów – wybierając między innymi doskonałą mąkę, która jest dedykowana słodkim wypiekom. Mąka z Domowej Piekarni Młyna Jaczkowice to najlepszy wybór i idealna baza do naszej chałki.

Skórka naszego świeżego wypieku powinna być chrupiąca, a środek miękki, puszysty i delikatny w smaku, niemal rozpływający się w ustach. Ważnym dodatkiem do naszego drożdżowego warkocza jest kruszonka, która nada nieco słodyczy. Ma być ona słodka, ale jednocześnie chrupiąca i krucha – bo najczęściej to właśnie ją zjadamy ze smakiem w pierwszej kolejności!

#Chałka to wypiek, który można podawać na wiele sposobów, począwszy od najprostszej opcji polegającej na posmarowaniu jej masłem zaraz po wyjęciu z piekarnika. Można również połączyć ją z dodatkami na słodko, czyli z przeróżnymi domowymi konfiturami, dżemami, czy miodem i pokrojonymi owocami. Chałka równie doskonale smakuje w opcji „na słono” z twarogiem, serem czy nawet sadzonym jajkiem. Jest bardzo uniwersalna i przepyszna, dlatego nadaje się zarówno na śniadanie jak i kolację.

Bez mąki ani rusz

Aby nasza chałka przypominała wypiek jak z najlepszych piekarni, powinniśmy zadbać o odpowiednią konsystencję ciasta. Dobra chałka, mimo chrupiącej skórki, musi zachować optymalny poziom wilgoci w środku, aby nie być za sucha. Mąka na chałkę z linii Domowa Piekarnia Typ 500 w porównaniu do innych mąk, ma niższą zawartość popiołu oraz glutenu, dzięki czemu powstała z niej chałka będzie na zewnątrz chrupiąca a w środku puszysta.

Mąki z Młyna Jaczkowice to doskonały wybór zarówno dla wprawionych cukierników, jak i amatorów pieczenia, którzy chcą wypróbować swoich sił w kuchni.

Wypiek naszej chałki powinien zająć od 20 do 45 minut, w zależności od przepisu, z którego będziemy korzystać. Mąka z linii „Domowa Piekarnia” z Młyna Jaczkowice sprawi, że nasz drożdżowy warkocz po wyjęciu z pieca będzie raczył nas pięknym i pysznym zapachem domowego wypieku.

Najwyższa jakość, doceniona przez specjalistów

Najczęstszą przyczyną niewyrośniętego ciasta lub zakalca są źle dobrane składniki, dlatego do naszych wypieków powinniśmy wybierać produkty jak najlepszej jakości. Mąki z Młyna Jaczkowice zostały wyróżnione przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi znakiem „Poznaj Dobrą Żywność”, a także zostały nagrodzone mianem „Top Produktu” przez specjalistów związanych z żywieniem.

#Mąka na chałkę, jak i inne mąki z linii „Domowa Piekarnia”, zostały wyprodukowane z pszenicy pochodzącej od lokalnych rolników. Położona wśród żyznych pól doliny Odry podoławska wieś Jaczkowice od dawna słynie z uprawy znakomitej pszenicy. A to wszystko za sprawą urodzajnych gleb, dzięki którym powstają najwyższej jakości mąki.

Mąka na chałkę z linii „Domowa Piekarnia” Młyna Jaczkowice gwarantuje udane wypieki, niczym z najlepszych piekarni i cukierni. To obowiązkowa pozycja dla wszystkich miłośników pysznych chałek, bułek i drożdżowych ciast. Jeśli jesteście prawdziwymi smakoszami domowych wypieków – nie może jej zabraknąć w waszej kuchni.




Przepis na chałkę

Składniki:

• 500 g Mąki na Chałkę „Domowa Piekarnia”
• 250 ml ciepłego mleka
• 7 g suchych drożdży lub 20 g świeżych
• 1 całe jajko
• 50 g cukru
• 50 g miękkiego masła
• 1 opakowanie cukru waniliowego
• płaska łyżeczka soli

Sposób przygotowania:

1. Przesianą mąkę wsypujemy do miski i mieszamy z drożdżami (w przypadku świeżych drożdży należy rozpuścić je w mleku).
2. Mleko mieszamy z jajkiem, masłem, cukrem i wlewamy do mąki. Dodajemy sól. Ciasto wyrabiamy energicznie przez kilka minut aż do osiągnięcia gładkiej konsystencji.
3. Następnie odstawiamy w ciepłe miejsce, przykrywamy ściereczką i czekamy aż podwoi swoją objętość.
4. Ciasto ponownie wyrabiamy i dzielimy na 4 równe części. Z każdej części formujemy wałek i zaplatać w warkocz.
5. Chałkę należy odstawić do ponownego wyrastania na około 1 godzinę (przykryć ściereczką).
6. Przed wstawieniem do piekarnika smarujemy roztrzepanym jajkiem, aby się ładnie zarumieniła i posypujemy makiem lub kruszonką. Pieczemy w temperaturze 180˚C przez ok. 25-30 minut.
Smacznego!

Nadmierne, intensywne szczotkowanie zębów – nie rób tego, to szkodzi zębom!

Nadmierne szczotkowanie zębów wydaje się nieszkodliwym nawykiem, ale w rzeczywistości może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych. Zbyt intensywne lub zbyt…
CZYTAJ

Łokieć tenisisty – problem nie tylko sportowców

Choć nazwa „łokieć tenisisty” kojarzy się ze sportem, a wręcz z bardzo konkretną dyscypliną, okazuje się, że problem ten dotyczy…
CZYTAJ

Rozpoczęcie prac nad pierwszym w Polsce Regionalnym Planem Adaptacji do Zmian Klimatu

Adaptacja do zmian klimatu to proces dostosowywania się społeczeństw, ekosystemów i gospodarek do zmian warunków klimatycznych, które już występują lub…
CZYTAJ

4. edycja kampanii #lubiesiebie – relacja ze spotkania prasowego z udziałem ambasadorek

W nowo otwartej śródziemnomorskiej restauracji PRIMITIVO Kuchnia i Wino przy ulicy Waliców 13 w Warszawie, odbyło się spotkanie prasowe z…
CZYTAJ

Tydzień dla serca, jak dbać o ten najważniejszy organ

17.04-24.04.2024 r. obchodzimy Tydzień dla Serca. To doskonała okazja, by nie tylko poszerzyć swoją wiedzę na temat tego wyjątkowego i…
CZYTAJ

10 zdrowych nawyków poprawiających pracę i dobrostan jelit

Jelita często określa się mianem „drugiego mózgu" – są nie tylko fundamentem odporności, ale biorą też udział w utrzymaniu równowagi…
CZYTAJ

Uśmiechnij się do zdrowia: Przepis na pyszny, sycący koktajl z mango i masłem orzechowym – dla mocnych i zdrowych zębów

Koktajl zrobiony ze świeżych składników to nie tylko przyjemność dla podniebienia, ale i zdrowy wybór. Taki posiłek dostarcza organizmowi niezbędnych…
CZYTAJ

Retrotranspozony – nasi sprzymierzeńcy czy wrogowie?

Mgr inż. Angelika Andrzejewska-Romanowska, stypendystka programu L’Oréal-UNESCO Dla Kobiet i Nauki, naukowczyni z Instytutu Chemii Bioorganicznej Polskiej Akademii Nauk, bada…
CZYTAJ

Fix MAC’N CHEESE – nowość od marki Knorr. Odkryj megaserowy smak

Kultowy amerykański Mac’n Cheeese on demand? Od teraz makaron z kremowym serem możesz zjeść o każdej porze dnia w swoim…
CZYTAJ

Nadciśnienie tętnicze nie boli, ale zabija! Wszystko co trzeba wiedzieć o nadciśnieniu tętniczym

Nadciśnienie tętnicze może dotyczyć każdego z nas. Szacowana liczba chorych w Europie wynosi ok. 150 milionów, co oznacza, że co…
CZYTAJ

Rusz się i zadbaj o swoją postawę ciała!

Styl życia współczesnego człowieka nie sprzyja utrzymaniu prawidłowej postawy ciała. Więcej siedzimy, mniej się ruszamy, spędzamy długie godziny przed ekranami.…
CZYTAJ

Jak odzyskać młody wygląd? Przywrócić właściwe napięcie mięśni twarzy, szyi i dekoltu!

Z upływem lat oraz wskutek działania czynników zewnętrznych, wyraźnemu osłabieniu ulega struktura włókien podtrzymujących skórę twarzy, szyi i dekoltu. W…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Łokieć tenisisty – problem nie tylko sportowców

Choć nazwa „łokieć tenisisty” kojarzy się ze sportem, a wręcz z bardzo…
CZYTAJ

Tydzień dla serca, jak dbać o ten najważniejszy organ

17.04-24.04.2024 r. obchodzimy Tydzień dla Serca. To doskonała okazja, by nie tylko…
CZYTAJ

10 zdrowych nawyków poprawiających pracę i dobrostan jelit

Jelita często określa się mianem „drugiego mózgu" – są nie tylko fundamentem…
CZYTAJ

Retrotranspozony – nasi sprzymierzeńcy czy wrogowie?

Mgr inż. Angelika Andrzejewska-Romanowska, stypendystka programu L’Oréal-UNESCO Dla Kobiet i Nauki, naukowczyni…
CZYTAJ

Nadciśnienie tętnicze nie boli, ale zabija! Wszystko co trzeba wiedzieć o nadciśnieniu tętniczym

Nadciśnienie tętnicze może dotyczyć każdego z nas. Szacowana liczba chorych w Europie…
CZYTAJ