PRZEPISY na roślinne święta – Tradycyjny barszcz czerwony



Święta Bożego Narodzenia to czas, gdy na naszych stołach królują tradycyjne potrawy. Przepisy na te ulubione pochodzą często z przekazywanych z pokolenia na pokolenie receptur. Coraz więcej osób szuka jednak roślinnych alternatyw dla świątecznych dań. Niektórzy będą celebrować Boże Narodzenie w ten sposób już kolejny rok z rzędu. Inni – a jest to coraz liczniejsza grupa – właśnie próbują wprowadzić na świąteczny stół więcej potraw na bazie roślin, komponują nowe menu, poszukując najlepszych przepisów. Robert Kopacz, szef kuchni firmy Upfield podpowiada więc, co zrobić, by nasze tegoroczne bożonarodzeniowe dania były bardziej roślinne, smaczne i wciąż tradycyjne.

„Zbliża się Wigilia oraz święta Bożego Narodzenia – szczególnie ważny czas w większości domów w Polsce. Dla mnie święta nie mogłyby się obyć bez kilku tradycyjnych potraw. Czy możemy przygotować je tak, by były w 100% roślinne? To pytanie staje się bardzo zasadne w obecnych czasach, kiedy wiele osób ogranicza jedzenie produktów odzwierzęcych bądź całkowicie z nich rezygnuje. Oto kilka propozycji wigilijnych i świątecznych przepisów, które pozwolą nam przygotować w 100% roślinne, ale wciąż tradycyjne dania” – mówi Robert Kopacz, szef kuchni Upfield.

Tradycyjny barszcz czerwony na zakwasie

Wigilijna kolacja nie mogłaby się obyć bez barszczu czerwonego. Ten przygotowany z kiszonych buraków jest dużo smaczniejszy i bardziej intensywny od tego z buraków gotowanych. Warto wspomnieć, że kiszenie to jeden z najstarszych i najzdrowszych sposobów konserwowania żywności. Kiszonki zawierają m.in. pożyteczne bakterie kwasu mlekowego. Warto również pamiętać o cennych wartościach odżywczych samych buraków. By przyrządzić pyszny barszcz – z wyprzedzeniem przygotujmy zakwas.

„Jak zrobić zakwas? Pokrojone buraki zalejmy wodą z solą z dodatkiem czosnku, liścia laurowego i pieprzu. Po 3 dniach, gdy buraki zaczynają fermentować, wynieśmy je w chłodniejsze miejsce (np. do piwnicy). Po kilku dniach można zabrać się za ugotowanie barszczu” – radzi Robert Kopacz.

PRZEPISY na roślinne święta! Poleca Robert Kopacz – szef kuchni firmy Upfield






Tradycyjny barszcz czerwony

Składniki do przygotowania barszczu:

• 1 kg kiszonych buraków wraz z sokiem
• 1,5l wywaru warzywnego
• 3-4 ząbki czosnku
• kilka ziarenek czarnego pieprzu i ziela angielskiego
• majeranek
• cukier
• ocet spirytusowy 10% (do doprawienia)

Sposób przygotowania:

1. Wywar mocno podgrzewamy, dodajemy kiszone buraki wraz z sokiem (zakwasem), dodajemy nieobrane ząbki czosnku, ziele angielskie i pierz.
2. Podgrzewamy około 1 godzinę, nie doprowadzając do wrzenia barszczu.
3. Pod koniec gotowania doprawiamy zupę suszonym majerankiem, solą i cukrem, a dodatkowo, w razie potrzeby – octem.
4. Barszcz podajemy z uszkami. Możemy go także przecedzić i podawać do popicia wraz z wigilijnymi pierogami.

„Inne roślinne dania, które możemy zaserwować w czasie zbliżających się świąt, to m.in. warzywny bigos, który może być równie sycący i smakowity jak ten mięsny, warzywna sałatka – do której zamiast tradycyjnego majonezu możemy dodać majonez wegański, śledzie z boczniaków – które idealnie wpasują się w nasz bożonarodzeniowy jadłospis, czy kapusta z grochem. Życzę wszystkim smacznych i wesołych świąt!” – dodaje Robert Kopacz.

Zioła i owoce. Kolory i aromaty. Pyszna porcja słodyczy z orzeźwiającym aromatem!

Cukierki ziołowe o smaku lawendy i borówki. Pola lawendy, las pełen borówek - skojarzenia zapachów i obrazów są jak najbardziej…
CZYTAJ

Na świecie jest prawie 240 milionów dzieci z niepełnosprawnościami, informuje UNICEF

Na całym świecie co dziesiąte dziecko z niepełnosprawnościami nie ma zaspokojonych potrzeb w wielu sferach życia. Dostęp do opieki medycznej,…
CZYTAJ

„Wielka księga zwierzaków” specjalne wydanie bestsellerowych opowieści Martyny Wojciechowskiej o zwierzakach świata

Nowe, specjalne wydanie bestsellerowych opowieści Martyny Wojciechowskiej o zwierzakach świata. Teraz uzupełnione o dodatkowe treści! Odkrywaj świat ze znaną podróżniczką!…
CZYTAJ

Nie możesz wrócić do formy po COVID? Innowacyjna cząsteczka pomoże

Znajdujemy się w szczycie kolejnej fali pandemii COVID-19. Do tej pory, według oficjalnych statystyk, z COVID-19 zmierzyło się ponad 3…
CZYTAJ

Małe kroki w wielkiej sprawie. Poznaj moc butelki zwrotnej

Jednym z postanowień niedawnego szczytu COP26 jest zaprzestania wycinki lasów do 2030 roku. Głowy ponad stu państw, na terytorium których…
CZYTAJ

Oddaj krew i odbierz bonus 50 zł w usłudze PANEK CarSharing

W piątek, 3 grudnia, odbędzie się ogólnopolska akcja promująca ideę honorowego krwiodawstwa, którą organizują wspólnie Regionalne Centrum Krwiodawstwa i Krwiolecznictwa…
CZYTAJ

Jak właściwie stosować antybiotyki?

Penicylina, czyli pierwszy antybiotyk został odkryty przypadkiem w 1928 r. przez Alexandra Fleminga. Brytyjski uczony zauważył bowiem, że pleśń, która…
CZYTAJ

Jem mało, a tyję czyli o diecie w okresie menopauzy

Kiedyś jadłam więcej, ale figurę miałam idealną. Staram się jeść zdrowo, ale po wejściu w okres menopauzy tyję właściwie samoistnie.…
CZYTAJ

10 lat mniej po wizycie u dentysty! Rekonstrukcja uśmiechu odmładza i dodaje skrzydeł – na czym polega zabieg i co można zyskać?

#Stomatologia już od jakiegoś czasu przestaje kojarzyć się tylko i wyłącznie z zakładaniem plomb i leczeniem kanałowym. Współcześni dentyści coraz…
CZYTAJ

Problemy z cholesterolem u bliskich – jak możemy pomóc?

Jak pokazują dane z raportu „Świadomość Polaków na temat cholesterolu i metabolizmu” przygotowanego dla marki Berimal, u blisko 25% ankietowanych…
CZYTAJ

Czy warto całkowicie rezygnować z cukru?

Gorąca czekolada, herbatka z sokiem malinowym czy ulubione ciastko często poprawiają nam jesienny humor. W chłodne i zimne wieczory słodkości…
CZYTAJ

“Mamy zaćmę na oku”. Mieszkańcy Żywca będą mogli bezpłatnie zbadać wzrok w kierunku zaćmy

Już w najbliższy czwartek, 2 grudnia, mieszkańcy Żywca będą mogli skorzystać z bezpłatnych badań wzroku w kierunku zaćmy, organizowanych w…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Nie możesz wrócić do formy po COVID? Innowacyjna cząsteczka pomoże

Znajdujemy się w szczycie kolejnej fali pandemii COVID-19. Do tej pory, według…
CZYTAJ

Oddaj krew i odbierz bonus 50 zł w usłudze PANEK CarSharing

W piątek, 3 grudnia, odbędzie się ogólnopolska akcja promująca ideę honorowego krwiodawstwa,…
CZYTAJ

Jak właściwie stosować antybiotyki?

Penicylina, czyli pierwszy antybiotyk został odkryty przypadkiem w 1928 r. przez Alexandra…
CZYTAJ

Jem mało, a tyję czyli o diecie w okresie menopauzy

Kiedyś jadłam więcej, ale figurę miałam idealną. Staram się jeść zdrowo, ale…
CZYTAJ

Problemy z cholesterolem u bliskich – jak możemy pomóc?

Jak pokazują dane z raportu „Świadomość Polaków na temat cholesterolu i metabolizmu”…
CZYTAJ