Rozgrzewające zupy z dodatkiem boczku – Krem z kukurydzy z chrupkim boczkiem i pietruszką



Kiedy temperatura spada, najlepiej przygotować gęste i pożywne zupy-kremy. Są świetną propozycją na zimne, jesienne dni: rozgrzewają i sycą. Te na bazie warzyw zawierają sporo witamin, które wzmacniają odporność organizmu. Sprawdź jak je przygotować, aby zastępowały drugie danie i były pełnowartościowym posiłkiem. Polecamy 3 przepisy na sycące zupy. Wypróbuj je!

Polacy to zdecydowanie amatorzy zup – podobno statystyczny mieszkaniec zjada ich rocznie aż 100 litrów. Nic dziwnego: nie dość, że są smaczne, to korzystnie wpływają na pracę układu trawiennego i zapewniają uczucie sytości.

– Smaczne, pożywne zupy, to jeden z najprostszych sposobów na rozgrzanie organizmu w chłodne dni. Ich przygotowanie nie zabiera zbyt wiele czasu ani dużej ilości wyszukanych składników. Aby podkreślić smak zupy i zwiększyć jej kaloryczność, warto dodać do nich boczku (np. z linii Kurpiowskie Specjały lub w plastrach ZM Pekpol). Może być w formie podsmażonych, aromatycznych plasterków, które udekorują talerz. Pamiętajmy, aby zwrócić uwagę na jakość wędliny – najlepiej wybrać taką od zaufanego producenta – mówi Małgorzata Wódkiewicz z Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka.




Rozgrzewające zupy z dodatkiem boczku – Krem z kukurydzy z chrupkim boczkiem i pietruszką

Składniki:

• 200 g boczku w plastrach ZM Pekpol
• 2 pory
• 1 łyżka masła
• 6 kolb kukurydzy
• 2 litry rosołu
• 3 łyżki kwaśniej śmietany
• 1 łyżka soku cytryny
• sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Boczek podsmażamy na suchej patelni na chrupko z obu stron, przekładamy do odsączenia na papierowy ręcznik. Pora kroimy w plasterki, wrzucamy na patelnię po boczku, dodajemy łyżkę masła i podsmażamy. Z oczyszczonych kolb kukurydzy odkrawamy ziarna i przekładamy do garnka.

Na patelnię z porem wlewamy trochę rosołu, mieszamy i przekładamy do garnka. Dolewamy resztę rosoły i gotujemy całość 20 minut.

Zupę miksujemy, dodajemy śmietanę i mieszamy. Dodajemy sok z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z pokruszonym boczkiem i świeżą natką pietruszki.

Zioła i owoce. Kolory i aromaty. Pyszna porcja słodyczy z orzeźwiającym aromatem!

Cukierki ziołowe o smaku lawendy i borówki. Pola lawendy, las pełen borówek - skojarzenia zapachów i obrazów są jak najbardziej…
CZYTAJ

Na świecie jest prawie 240 milionów dzieci z niepełnosprawnościami, informuje UNICEF

Na całym świecie co dziesiąte dziecko z niepełnosprawnościami nie ma zaspokojonych potrzeb w wielu sferach życia. Dostęp do opieki medycznej,…
CZYTAJ

„Wielka księga zwierzaków” specjalne wydanie bestsellerowych opowieści Martyny Wojciechowskiej o zwierzakach świata

Nowe, specjalne wydanie bestsellerowych opowieści Martyny Wojciechowskiej o zwierzakach świata. Teraz uzupełnione o dodatkowe treści! Odkrywaj świat ze znaną podróżniczką!…
CZYTAJ

Nie możesz wrócić do formy po COVID? Innowacyjna cząsteczka pomoże

Znajdujemy się w szczycie kolejnej fali pandemii COVID-19. Do tej pory, według oficjalnych statystyk, z COVID-19 zmierzyło się ponad 3…
CZYTAJ

Małe kroki w wielkiej sprawie. Poznaj moc butelki zwrotnej

Jednym z postanowień niedawnego szczytu COP26 jest zaprzestania wycinki lasów do 2030 roku. Głowy ponad stu państw, na terytorium których…
CZYTAJ

Oddaj krew i odbierz bonus 50 zł w usłudze PANEK CarSharing

W piątek, 3 grudnia, odbędzie się ogólnopolska akcja promująca ideę honorowego krwiodawstwa, którą organizują wspólnie Regionalne Centrum Krwiodawstwa i Krwiolecznictwa…
CZYTAJ

Jak właściwie stosować antybiotyki?

Penicylina, czyli pierwszy antybiotyk został odkryty przypadkiem w 1928 r. przez Alexandra Fleminga. Brytyjski uczony zauważył bowiem, że pleśń, która…
CZYTAJ

Jem mało, a tyję czyli o diecie w okresie menopauzy

Kiedyś jadłam więcej, ale figurę miałam idealną. Staram się jeść zdrowo, ale po wejściu w okres menopauzy tyję właściwie samoistnie.…
CZYTAJ

10 lat mniej po wizycie u dentysty! Rekonstrukcja uśmiechu odmładza i dodaje skrzydeł – na czym polega zabieg i co można zyskać?

#Stomatologia już od jakiegoś czasu przestaje kojarzyć się tylko i wyłącznie z zakładaniem plomb i leczeniem kanałowym. Współcześni dentyści coraz…
CZYTAJ

Problemy z cholesterolem u bliskich – jak możemy pomóc?

Jak pokazują dane z raportu „Świadomość Polaków na temat cholesterolu i metabolizmu” przygotowanego dla marki Berimal, u blisko 25% ankietowanych…
CZYTAJ

Czy warto całkowicie rezygnować z cukru?

Gorąca czekolada, herbatka z sokiem malinowym czy ulubione ciastko często poprawiają nam jesienny humor. W chłodne i zimne wieczory słodkości…
CZYTAJ

“Mamy zaćmę na oku”. Mieszkańcy Żywca będą mogli bezpłatnie zbadać wzrok w kierunku zaćmy

Już w najbliższy czwartek, 2 grudnia, mieszkańcy Żywca będą mogli skorzystać z bezpłatnych badań wzroku w kierunku zaćmy, organizowanych w…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Nie możesz wrócić do formy po COVID? Innowacyjna cząsteczka pomoże

Znajdujemy się w szczycie kolejnej fali pandemii COVID-19. Do tej pory, według…
CZYTAJ

Oddaj krew i odbierz bonus 50 zł w usłudze PANEK CarSharing

W piątek, 3 grudnia, odbędzie się ogólnopolska akcja promująca ideę honorowego krwiodawstwa,…
CZYTAJ

Jak właściwie stosować antybiotyki?

Penicylina, czyli pierwszy antybiotyk został odkryty przypadkiem w 1928 r. przez Alexandra…
CZYTAJ

Jem mało, a tyję czyli o diecie w okresie menopauzy

Kiedyś jadłam więcej, ale figurę miałam idealną. Staram się jeść zdrowo, ale…
CZYTAJ

Problemy z cholesterolem u bliskich – jak możemy pomóc?

Jak pokazują dane z raportu „Świadomość Polaków na temat cholesterolu i metabolizmu”…
CZYTAJ