Bajgle z pastą muhammara, cheddarem, rukolą



Bajgle to puszyste, okrągłe bułeczki w kształcie pierścienia z dziurką w środku. Ten rodzaj pieczywa jest nam znany od lat, lecz prawdziwą popularność zyskał dopiero w XX wieku dzięki emigrantom żydowskim zamieszkałym w Stanach Zjednoczonych. Aktualnie, bajgle na słodko lub wytrawnie chętnie wybierane są jako forma śniadania lub szybkiego posiłku na wynos. Naszym ulubionym połączeniem są te z pastą muhammara, cheddarem i rukolą z dodatkiem Ketchupu Pikantnego Premium Roleski.

Śniadanie to najważniejszy posiłek, dzięki któremu nabieramy energii na resztę dnia. Właśnie dlatego powinno być ono odpowiednio zbilansowane, syte, zdrowe i oczywiście pyszne. Aby nieco odczarować nasze śniadania, zamiast tradycyjnej bułki warto skusić się na bajgla.

Bajgiel to pyszny wypiek – puszysty w środku i chrupiący na zewnątrz – idealnie sprawdzający się z twarożkiem i dżemem, zwłaszcza kiedy mamy ochotę na coś słodkiego. Dla fanów śniadań na słono – bajgiel będzie idealnie smakował z dodatkiem sera typu cheddar oraz rukoli, która przełamie całość smaku potrawy. Tajnym składnikiem dania będzie pasta z papryki z dodatkiem Ketchupu Pikantnego Premium Roleski.

Podstawą Ketchupu Pikantnego Premium Roleski
są pomidory, które wpływają na smak, kolor i gęstość finalnego produktu. Firma Roleski stworzyła Ketchup Premium aż z 232 g pomidorów na każde 100 g ketchupu. W składzie nowego produktu od Roleski znajduje się także sól himalajska, ocet jabłkowy i cukier trzcinowy, dzięki czemu Ketchup Premium Pikantny zaskakuje lekką pikanterią, która przypadnie do gustu zarówno fanom ostrego, jak i łagodnego smaku. W recepturze Roleski nie ma miejsca na konserwanty, gluten czy zagęstniki, co dodatkowo podkreśla klasę premium nowego ketchupu.




Bajgle z pastą muhammara, cheddarem i rukolą

Składniki: (4 porcje)

Muhammara – pasta z pieczonej papryki
• 3 papryki czerwone
• 70- 100 g orzechów włoskich
• 3-4 łyżki oliwy z oliwek
• sok z połowy limonki
• 2 ząbki czosnku
• 2 łyżki Ketchupu Pikantnego Premium Roleski
• szczypta płatków chili
• szczypta soli
• 4 bajgle np. z makiem lub pełnoziarniste
• 8 plasterków sera cheddar
• garść Rukli
• 1 pęczek posiekanej zielonej cebulki Muhammara

Sposób przygotowania:

1. Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C. Wkładamy do niego umyte papryki i pieczemy przez 20-30 minut, aż skóra mocno się zarumieni, a wręcz przypali.
2. Przekładamy papryki do plastikowych lub strunowych woreczków i po kilku minutach zdejmujemy z nich skórę oraz pozbywamy się gniazd nasiennych.
3. Orzechy włoskie prażymy na suchej patelni, siekamy czosnek.
4. Wkładamy obrane papryki oraz resztę składników do kielicha blendera i blendujemy na pastę.
5. Bajgle kroimy na pół i smarujemy sporą ilością pasty muhammara, dodajemy po 2 plasterki cheddara, rukolę i zieloną cebulkę.

Smacznego!

Rozgrzewające zupy z dodatkiem boczku – Krem z kukurydzy z chrupkim boczkiem i pietruszką

Kiedy temperatura spada, najlepiej przygotować gęste i pożywne zupy-kremy. Są świetną propozycją na zimne, jesienne dni: rozgrzewają i sycą. Te…
CZYTAJ

Rozgrzewające zupy z dodatkiem boczku – Zupa krem z pasternaku z plastrami suszonej gruszki i boczkiem

Kiedy temperatura spada, najlepiej przygotować gęste i pożywne zupy-kremy. Są świetną propozycją na zimne, jesienne dni: rozgrzewają i sycą. Te…
CZYTAJ

Rozgrzewające zupy z dodatkiem boczku – Ostry krem paprykowy z chrupiącym boczkiem

Kiedy temperatura spada, najlepiej przygotować gęste i pożywne zupy-kremy. Są świetną propozycją na zimne, jesienne dni: rozgrzewają i sycą. Te…
CZYTAJ

Tak nie wypada – fryzjer o utracie włosów

Problem utraty włosów dotyka każdego z nas, jednak z różną intensywnością. Jakie są tego przyczyny i w jaki sposób zaradzić…
CZYTAJ

Detoks włosów z węglem aktywnym

Węgiel aktywny jest całkowicie pozbawiony toksyn, ma jednocześnie dużą zdolność do ich pochłaniania. Jego cenne właściwości nadały mu miano „czarnego…
CZYTAJ

Na świąteczne uroczystości wybierz sukienkę od polskich marek!

Święta już za pasem, a wraz z nimi coroczny problem – co założyć! Najbardziej oczywistym wyborem jest niezaprzeczalnie sukienka i…
CZYTAJ

Zdrowa i piękna skóra dzięki naturalnym suplementom

Bez wątpienia zdrowa zbilansowana dieta, właściwe nawodnienie organizmu, odpowiednia dawka snu, aktywność fizyczna, różnorodne metody relaksacji oraz właściwa pielęgnacja skóry…
CZYTAJ

CORAZ WIĘCEJ UZALEŻNIEŃ W CZASACH COVID-19

Nowa sytuacja w jakiej znaleźli się ludzie wzmaga stany lękowe, przyczynia się do depresji i uzależnień. Dlaczego w pandemii Polacy…
CZYTAJ

Czy w czasie pandemii można wykonywać zabiegi poprawiające urodę?

Czy w czasie pandemii można wykonywać zabiegi poprawiające urodę? W obecnej dobie #koronowirus SARS-Cov-2 nasze życie zmieniło się diametralnie. Próbujemy…
CZYTAJ

Apetyczne bułeczki drożdżowe z suszonymi daktylami

Jeśli lubisz eksperymentować w kuchni, koniecznie spróbuj naszego przepisu na drożdżowe węzełki daktylowo-orzechowe z kruszonką oraz lukrem i zaskocz bliskich…
CZYTAJ

Awokado z wędzonym łososiem i rukolą

Awokado z wędzonym łososiem i rukolą Składniki: Rukola myta marki Eisberg 100 g awokado 2 szt. łosoś wędzony ok. 50…
CZYTAJ

(S)przeciw plamom, czyli jak pozbyć się przebarwień?

Zmiany barwnikowe na skórze to problem związany szczególnie z okresem powakacyjnym, kiedy często jesteśmy wystawieni na ekspozycję słoneczną. Ten defekt…
CZYTAJ






ZDROWIE

VIEW ALL

CORAZ WIĘCEJ UZALEŻNIEŃ W CZASACH COVID-19

Nowa sytuacja w jakiej znaleźli się ludzie wzmaga stany lękowe, przyczynia się…
CZYTAJ

Dlaczego lecznicza marihuana jest potrzebna polskiej medycynie?

17 stycznia 2019 r. weszły w życie przepisy umożliwiające realizowanie recept na…
CZYTAJ

DZIEŃ WOLNY NA BADANIE – ZAPROŚ PRACODAWCĘ DO AKCJI!

Zdrowie to najcenniejsze co mamy, bez tego nie jesteśmy w stanie prawidłowo…
CZYTAJ

Kiszonki na odporność

Kiszenie to jeden z najstarszych pomysłów na zachowanie cennych właściwości pokarmów na…
CZYTAJ

Oznacz poziom przeciwciał anty-SARS-CoV-2

Wielu z nas zadaje sobie pytanie: czy przypadkiem nie przeszliśmy już infekcji…
CZYTAJ