Kiszonki na odporność



Kiszenie to jeden z najstarszych pomysłów na zachowanie cennych właściwości pokarmów na dłuższy czas. Kisi się na całym świecie i chyba od zawsze. Kisili Rzymianie, Persowie, kisiły nasze słowiańskie babcie i dziadkowie, kisimy i my – a wszystko po to, by zachować zdrowie i wzmocnić odporność – szczególnie zimą.

Kiszenie ma same zalety
– mówi Mariusz Budrowski, witarianin i wielki miłośnik kiszonek. Benefity, jakie można wymienić to m.in.: zapobieganie psuciu się żywności i zabezpieczenie jej na długi czas. Poza tym kiszonki uruchamiają enzymy trawienne, pomagają ustabilizować cukier we krwi oraz regulują PF w naszym organizmie. Do tego wzmacniają nasz układ immunologiczny, poprawiają metabolizm oraz pomagają w usuwaniu niepożądanych bakterii i grzybów z naszego układu pokarmowego. Kiszonki to po prostu samo zdrowie i bardzo się cieszę, że z roku na rok ich popularność wzrasta.

Kiszenie to proces fermentowania polegający na przetwarzaniu produktów za pomocą drobnoustrojów. Kisimy poprzez przesypywanie pokarmów solą, co prowadzi do fermentacji mlekowej. Wydziela się kwas mlekowy – klucz do szczęścia flory bakteryjnej, niezbędnej nam do życia. Poprzez kiszenie w warzywach i owocach podwaja się zawartość witaminy C i B, łatwiej się je trawi, a dzięki powstałej w trakcie fermentacji acetylocholinie, odpowiadającej za przekazywanie impulsów nerwowych, obniża się ciśnienie krwi oraz zwiększa perystaltyka jelit.

Kiszonki polecam wszystkim, a szczególnie osobom z nadwagą, czy cierpiącym na cukrzycę – zapobiegają bowiem insulinooporności, obniżają uczucie głodu, a do tego zawierają znikomą ilość kalorii. Są źródłem probiotyków i mikroelementów, zapobiegają zaparciom, wzmacniają system odpornościowy i powodują, że pokarm szybciej wchłania się do krwi.

W Polsce najczęściej kisi się kapustę i ogórki. Coraz bardziej popularna staje się też kimchi – ostra kiszona kapusta pekińska z dodatkiem papryczek chili pochodząca z Korei i mająca właściwości przeciwnowotworowe. Coraz częściej kisi się też inne warzywa, takie jak marchewki, buraki czy rzodkiewki, a także grzyby, a nawet owoce.




Kiśmy na zdrowie, ale uważajmy na tzw. Kwaszonki – to są produkty udające zdrową żywność, pasteryzowane i zalane octem. One nie nadają się do jedzenia, więc lepiej samemu przygotowywać sobie kiszone potrawy – dla zdrowia, zabawy i odporności.

Przepis na kiszone buraczki:

• 5 dużych buraków potarkowanych w małe słupki
• 7 dużych ząbków czosnku lekko rozgniecionych np. szerokim nożem
• 10 cm korzenia chrzanu pokrojonego w paski (może być suszony)
• 1/3 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
• 1/3 łyżeczki mielonego liścia laurowego
• 1/3 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu

Wkładamy wszystkie składniki do dużego słoja lub gliniaka i zalewamy ciepłą wodą z solą.

• 2 l ciepłej, przegotowanej, wymieszanej z 3 łyżkami soli kamiennej wody

Wszystko mieszamy drewnianą lub plastikową łyżką, lekko przykrywamy zostawiając dostęp powietrza. Odstawiamy w ciepłe, ciemne miejsce. Jeśli to jest słoik, można przykryć dodatkowo ściereczką, żeby nie stracić koloru. Codziennie mieszamy drewnianą łyżką.

Po 3 dniach przecedzamy przez sitko, zostawiamy buraki i czosnek do zupy lub koktajli warzywnych. Sok przelewamy do butelek i wszystko trzymamy w lodówce nawet do 2 tygodni.

Piąta edycja konferencji Moda a biznes

12 czerwca 2021 w CAL Centrum na Przedmieściu odbyła się kolejna, piąta edycja konferencji Moda a biznes. Wydarzenie tematycznie zdominował…
CZYTAJ

Stroje kąpielowe CHANGE Lingerie na lato 2021

CHANGE Lingerie – marka, która kocha kobiety we wszystkich kształtach i rozmiarach na tegoroczny sezon wakacyjny przygotowała urozmaiconą kolekcję plażową…
CZYTAJ

Startuje kampania społeczna „Pokonaj zaćmę, popraw widzenie”

Nasze społeczeństwo powoli traci wzrok - to wyniki raportów przygotowanych przez Polskie Towarzystwo Okulistyczne. Wskazują to także statystyki Ministerstwa Zdrowia.…
CZYTAJ

Pierwszy raz od dwóch dekad wzrosła liczba dzieci zmuszonych do pracy. Jest ich aż 160 mln

UNICEF i Międzynarodowa Organizacja Pracy alarmują: wzrosła liczba dzieci zmuszonych do pracy. Sytuację pogarsza pandemia COVID-19. Z okazji Światowego Dnia…
CZYTAJ

Poznaj 5 sposobów, by Twój kręgosłup wrócił do formy po pandemii

Budzisz się rano i pierwsze co czujesz, to ból w karku. Już wiesz, że znów źle spałeś. Wstajesz i jeszcze…
CZYTAJ

Podaruj dziecku Prezent życia!

Czy pamiętasz swój najukochańszy prezent z dzieciństwa? Pluszowy miś, lalka czy klocki, które do tej pory budzą miłe wspomnienia? Dziś,…
CZYTAJ

BEGLOSSY “DAILY ROUTINE”

Każdy dzień to okazja do wprowadzenia nowych, dobrych nawyków. Nie musisz czekać na nowy rok, pierwszy dzień lata lub wyznaczać…
CZYTAJ

EQUILIBRA – Aloesowy przeciwzmarszczkowy krem przeciwsłoneczny SPF 50+ z filtrami UVB UVA. Anti-Aging i bardzo wysoka ochrona przeciwsłoneczna

Aloesowy przeciwzmarszczkowy krem przeciwsłoneczny SPF 50+ to lekki, nieperfumowany krem, stworzony dla skutecznej ochrony skóry twarzy przed promieniami słonecznymi i…
CZYTAJ

Sopot stolicą polskiej mody. Fashion Market Square coraz bliżej

5-6 czerwca, 10-11 lipca i 14-15 sierpnia. W tych dniach Fashion Market Square zawita do Sopotu. Wydarzenie to opiera się…
CZYTAJ

Ponad 6 milionów dzieci w Syrii nie zna innej rzeczywistości niż wojna. UNICEF Polska apeluje o pomoc

Wojna w Syrii to jeden z najtragiczniejszych konfliktów na świecie. 90% dzieci w tym kraju potrzebuje pomocy i codziennie walczy…
CZYTAJ

Młodzież chce walczyć ze zmianami klimatu. Potrzebna edukacja

Zmiany klimatu są jednym z najpoważniejszych zagrożeń XXI wieku. Postępujący globalny wzrost średniej temperatury, jego skutki dla środowiska i gospodarki,…
CZYTAJ

Czarny kolor czystości – aktywny węgiel – kosmetyczny hit czy kit?

Kiedyś nieodzowny w domowej apteczce, dziś obecny w niejednej kosmetyczce. Kiedyś skuteczna broń w walce z dolegliwościami żołądkowymi, dziś panaceum…
CZYTAJ






ZDROWIE

VIEW ALL

Startuje kampania społeczna „Pokonaj zaćmę, popraw widzenie”

Nasze społeczeństwo powoli traci wzrok - to wyniki raportów przygotowanych przez Polskie…
CZYTAJ

Poznaj 5 sposobów, by Twój kręgosłup wrócił do formy po pandemii

Budzisz się rano i pierwsze co czujesz, to ból w karku. Już…
CZYTAJ

Jak wybrać soczewki kontaktowe – miesięczne, a może jednodniowe?

Soczewki kontaktowe to komfort, wygoda i praktycznie niewidoczny sposób na korektę wady…
CZYTAJ

#Kleszcze nie boją się pandemii, zachorowań coraz więcej

Co roku wczesną wiosną temat kleszczy powraca jak bumerang. W tym nie…
CZYTAJ

Zaszczep się przeciwko COVID-19 bez wysiadania z samochodu #SzczepimySię

Nowy punkt Centrum Medycznego Damiana w Gdańsku. Dobra wiadomość dla mieszkańców Gdańska…
CZYTAJ