Kiszonki na odporność



Kiszenie to jeden z najstarszych pomysłów na zachowanie cennych właściwości pokarmów na dłuższy czas. Kisi się na całym świecie i chyba od zawsze. Kisili Rzymianie, Persowie, kisiły nasze słowiańskie babcie i dziadkowie, kisimy i my – a wszystko po to, by zachować zdrowie i wzmocnić odporność – szczególnie zimą.

Kiszenie ma same zalety
– mówi Mariusz Budrowski, witarianin i wielki miłośnik kiszonek. Benefity, jakie można wymienić to m.in.: zapobieganie psuciu się żywności i zabezpieczenie jej na długi czas. Poza tym kiszonki uruchamiają enzymy trawienne, pomagają ustabilizować cukier we krwi oraz regulują PF w naszym organizmie. Do tego wzmacniają nasz układ immunologiczny, poprawiają metabolizm oraz pomagają w usuwaniu niepożądanych bakterii i grzybów z naszego układu pokarmowego. Kiszonki to po prostu samo zdrowie i bardzo się cieszę, że z roku na rok ich popularność wzrasta.

Kiszenie to proces fermentowania polegający na przetwarzaniu produktów za pomocą drobnoustrojów. Kisimy poprzez przesypywanie pokarmów solą, co prowadzi do fermentacji mlekowej. Wydziela się kwas mlekowy – klucz do szczęścia flory bakteryjnej, niezbędnej nam do życia. Poprzez kiszenie w warzywach i owocach podwaja się zawartość witaminy C i B, łatwiej się je trawi, a dzięki powstałej w trakcie fermentacji acetylocholinie, odpowiadającej za przekazywanie impulsów nerwowych, obniża się ciśnienie krwi oraz zwiększa perystaltyka jelit.

Kiszonki polecam wszystkim, a szczególnie osobom z nadwagą, czy cierpiącym na cukrzycę – zapobiegają bowiem insulinooporności, obniżają uczucie głodu, a do tego zawierają znikomą ilość kalorii. Są źródłem probiotyków i mikroelementów, zapobiegają zaparciom, wzmacniają system odpornościowy i powodują, że pokarm szybciej wchłania się do krwi.

W Polsce najczęściej kisi się kapustę i ogórki. Coraz bardziej popularna staje się też kimchi – ostra kiszona kapusta pekińska z dodatkiem papryczek chili pochodząca z Korei i mająca właściwości przeciwnowotworowe. Coraz częściej kisi się też inne warzywa, takie jak marchewki, buraki czy rzodkiewki, a także grzyby, a nawet owoce.




Kiśmy na zdrowie, ale uważajmy na tzw. Kwaszonki – to są produkty udające zdrową żywność, pasteryzowane i zalane octem. One nie nadają się do jedzenia, więc lepiej samemu przygotowywać sobie kiszone potrawy – dla zdrowia, zabawy i odporności.

Przepis na kiszone buraczki:

• 5 dużych buraków potarkowanych w małe słupki
• 7 dużych ząbków czosnku lekko rozgniecionych np. szerokim nożem
• 10 cm korzenia chrzanu pokrojonego w paski (może być suszony)
• 1/3 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
• 1/3 łyżeczki mielonego liścia laurowego
• 1/3 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu

Wkładamy wszystkie składniki do dużego słoja lub gliniaka i zalewamy ciepłą wodą z solą.

• 2 l ciepłej, przegotowanej, wymieszanej z 3 łyżkami soli kamiennej wody

Wszystko mieszamy drewnianą lub plastikową łyżką, lekko przykrywamy zostawiając dostęp powietrza. Odstawiamy w ciepłe, ciemne miejsce. Jeśli to jest słoik, można przykryć dodatkowo ściereczką, żeby nie stracić koloru. Codziennie mieszamy drewnianą łyżką.

Po 3 dniach przecedzamy przez sitko, zostawiamy buraki i czosnek do zupy lub koktajli warzywnych. Sok przelewamy do butelek i wszystko trzymamy w lodówce nawet do 2 tygodni.

Rozgrzewające zupy z dodatkiem boczku – Krem z kukurydzy z chrupkim boczkiem i pietruszką

Kiedy temperatura spada, najlepiej przygotować gęste i pożywne zupy-kremy. Są świetną propozycją na zimne, jesienne dni: rozgrzewają i sycą. Te…
CZYTAJ

Rozgrzewające zupy z dodatkiem boczku – Zupa krem z pasternaku z plastrami suszonej gruszki i boczkiem

Kiedy temperatura spada, najlepiej przygotować gęste i pożywne zupy-kremy. Są świetną propozycją na zimne, jesienne dni: rozgrzewają i sycą. Te…
CZYTAJ

Rozgrzewające zupy z dodatkiem boczku – Ostry krem paprykowy z chrupiącym boczkiem

Kiedy temperatura spada, najlepiej przygotować gęste i pożywne zupy-kremy. Są świetną propozycją na zimne, jesienne dni: rozgrzewają i sycą. Te…
CZYTAJ

Tak nie wypada – fryzjer o utracie włosów

Problem utraty włosów dotyka każdego z nas, jednak z różną intensywnością. Jakie są tego przyczyny i w jaki sposób zaradzić…
CZYTAJ

Detoks włosów z węglem aktywnym

Węgiel aktywny jest całkowicie pozbawiony toksyn, ma jednocześnie dużą zdolność do ich pochłaniania. Jego cenne właściwości nadały mu miano „czarnego…
CZYTAJ

Na świąteczne uroczystości wybierz sukienkę od polskich marek!

Święta już za pasem, a wraz z nimi coroczny problem – co założyć! Najbardziej oczywistym wyborem jest niezaprzeczalnie sukienka i…
CZYTAJ

Zdrowa i piękna skóra dzięki naturalnym suplementom

Bez wątpienia zdrowa zbilansowana dieta, właściwe nawodnienie organizmu, odpowiednia dawka snu, aktywność fizyczna, różnorodne metody relaksacji oraz właściwa pielęgnacja skóry…
CZYTAJ

CORAZ WIĘCEJ UZALEŻNIEŃ W CZASACH COVID-19

Nowa sytuacja w jakiej znaleźli się ludzie wzmaga stany lękowe, przyczynia się do depresji i uzależnień. Dlaczego w pandemii Polacy…
CZYTAJ

Czy w czasie pandemii można wykonywać zabiegi poprawiające urodę?

Czy w czasie pandemii można wykonywać zabiegi poprawiające urodę? W obecnej dobie #koronowirus SARS-Cov-2 nasze życie zmieniło się diametralnie. Próbujemy…
CZYTAJ

Apetyczne bułeczki drożdżowe z suszonymi daktylami

Jeśli lubisz eksperymentować w kuchni, koniecznie spróbuj naszego przepisu na drożdżowe węzełki daktylowo-orzechowe z kruszonką oraz lukrem i zaskocz bliskich…
CZYTAJ

Awokado z wędzonym łososiem i rukolą

Awokado z wędzonym łososiem i rukolą Składniki: Rukola myta marki Eisberg 100 g awokado 2 szt. łosoś wędzony ok. 50…
CZYTAJ

(S)przeciw plamom, czyli jak pozbyć się przebarwień?

Zmiany barwnikowe na skórze to problem związany szczególnie z okresem powakacyjnym, kiedy często jesteśmy wystawieni na ekspozycję słoneczną. Ten defekt…
CZYTAJ






ZDROWIE

VIEW ALL

CORAZ WIĘCEJ UZALEŻNIEŃ W CZASACH COVID-19

Nowa sytuacja w jakiej znaleźli się ludzie wzmaga stany lękowe, przyczynia się…
CZYTAJ

Dlaczego lecznicza marihuana jest potrzebna polskiej medycynie?

17 stycznia 2019 r. weszły w życie przepisy umożliwiające realizowanie recept na…
CZYTAJ

DZIEŃ WOLNY NA BADANIE – ZAPROŚ PRACODAWCĘ DO AKCJI!

Zdrowie to najcenniejsze co mamy, bez tego nie jesteśmy w stanie prawidłowo…
CZYTAJ

Oznacz poziom przeciwciał anty-SARS-CoV-2

Wielu z nas zadaje sobie pytanie: czy przypadkiem nie przeszliśmy już infekcji…
CZYTAJ

Wrzody i polipy jelita, dwunastnicy oraz żołądka – uciążliwy problem nie tylko podczas epidemii

Chociaż obecnie główne wysiłki ochrony zdrowia w naszym kraju skoncentrowane są na…
CZYTAJ