Mocno rozgrzewające dania z ryżem, czyli jakie potrawy przyrządzać w chłodne dni?



Okres jesienno-zimowy to czas, w którym warto zadbać o siebie na różne sposoby. W tym czasie powinniśmy szczególnie zwracać uwagę na naszą odporność oraz na to, co jemy. A na chłodne dni najlepiej sprawdzają się pyszne dania z ryżem w roli głównej, które porządnie rozgrzeją nasz organizm od środka i zapewnią lepsze samopoczucie. Takie potrawy znajdziemy w azjatyckiej i oczywiście meksykańskiej kuchni. Co przygotować na obiad, kiedy temperatura za oknem robi się coraz niższa?

Podstawą w doborze składników do naszych rozgrzewających potraw powinny być przyprawy takie jak kurkuma, imbir, chili czy czosnek. Z takich przypraw korzysta przede wszystkim kuchnia indyjska, meksykańska i chińska, tajska czy indonezyjska. Dania właśnie z tych stron świata idealnie nadają na zimne i jesienne dni, dodając nam energii do działania.

Aromatyczna kuchnia indyjska

W Indiach zdecydowanie górują potrawy curry. Ten żółty proszek tradycyjnie zawiera w sobie kurkumę, imbir, pieprz, sproszkowaną kolendrę, kmin rzymski, chili, anyż, kozieradkę i gorczycę białą. Z tej niezwykle bogatej mieszanki przygotowuje się pastę czerwoną – najostrzejszą, zawierającą największą ilość papryczki chili, zieloną, nieco łagodniejszą i żółtą – w smaku najdelikatniejszą.

Z past curry przygotujemy mocno pikantnego kurczaka jalfrezi w sosie pomidorowym z dodatkiem zielonych papryczek chili w towarzystwie delikatnie orzechowego ryżu basmati. Nieco inną przyprawą, także szeroko wykorzystywaną w daniach indyjskich, jest garam masala. To rodzaj łagodnej, słodkiej mieszanki przypraw, w której skład wchodzi między innymi kardamon, goździki, liść laurowy, gałka muszkatołowa czy cynamon. Z dodatkiem garam masala przyrządzimy także mocno pomidorowe i rozgrzewające danie tikka masala, serwowane ze śnieżnobiałym ryżem.

Pikantna kuchnia meksykańska

Podstawą kuchni meksykańskiej są oczywiście czerwone papryczki chili, ale też kukurydza i strączki – głównie fasola czerwona i biała. Intensywna, bogata w różne smaki i zazwyczaj mocno pikantna kuchnia prosto z Meksyku to prosta droga do jesiennego rozgrzania organizmu. Na pierwszy ogień może iść klasyczne jednogarnkowe danie: chili con carne. Przyrządzone z mięsa mielonego, cebuli, fasoli czerwonej, kukurydzy i drobno pokrojonych pomidorów jest idealnym przepisem na późny obiad po pracy lub uczelni.

Podawany z ugotowanym na sypko ryżem białym marki nasyci na długo. Innym, również mocno sycącym gorącym daniem kuchni tex-mex jest burrito. Mięso mielone z klasycznymi dodatkami: ryżem oraz fasolą w gęstym sobie pomidorowym, zawijane jest w pszenne placki tortilli lub do tacos.






Orientalna kuchnia Dalekiego Wschodu

Bogactwo smaków i umiejętne łączenie składników w całość – te dwa wyróżniki idealnie odzwierciedlają kuchnię krajów Dalekiego Wschodu. To przede wszystkim kuchnia chińska, tajska, japońska, koreańska i indonezyjska. Dostaniemy tutaj mocno wyraziste dania, z przeważającymi nutami egzotyki w postaci imbiru, trawy cytrynowej i sosów: sojowego, ostrygowego i z tamaryndowca.

Dużą ilość smaków i aromatów kuchni Dalekiego Wschodu najlepiej oddaje indonezyjski wołowy rendang w paście z mleczka kokosowego z kolendrą, trawą cytrynową, limonką kaffir i wieloma innymi aromatami, podawanymi z ryżem jaśminowym o kwiatowo-orzechowym aromacie. Konkurencją dla rendangu może być kurczak po seczuańsku z papryczkami chili i nutą imbiru, podawanym z ryżem biały.

– Jesienne potrawy muszą zawierać mnóstwo witamin wzmacniających nasze zdrowie. Dobrym pomysłem jest zastosowanie rozgrzewających organizm przypraw jak kurkuma, chili, imbir czy pieprz, aby nie tylko podkreślić smak potraw, ale też nadać im więcej wartości odżywczych. Uzupełnieniem rozgrzewających dań powinny być różne rodzaje ryżu, przede wszystkim jaśminowy i basmati, charakteryzujące się niezwykłym aromatem i ciekawym smakiem, idealnie komponującymi się z daniami orientalnymi – mówi Lucyna Wysocka, ekspert marki Britta

W listopadowej diecie najważniejsze są składniki – świeże, posiadające wiele właściwości odżywczych oraz przyprawy, dające niezwykłego aromatu. Odpowiednio przygotowanymi daniami możemy nie tylko zapewnić sobie sytość, ale też możemy liczyć na porządne rozgrzanie i zachwyt rodziny lub gości.

Rozgrzewające zupy z dodatkiem boczku – Krem z kukurydzy z chrupkim boczkiem i pietruszką

Kiedy temperatura spada, najlepiej przygotować gęste i pożywne zupy-kremy. Są świetną propozycją na zimne, jesienne dni: rozgrzewają i sycą. Te…
CZYTAJ

Rozgrzewające zupy z dodatkiem boczku – Zupa krem z pasternaku z plastrami suszonej gruszki i boczkiem

Kiedy temperatura spada, najlepiej przygotować gęste i pożywne zupy-kremy. Są świetną propozycją na zimne, jesienne dni: rozgrzewają i sycą. Te…
CZYTAJ

Rozgrzewające zupy z dodatkiem boczku – Ostry krem paprykowy z chrupiącym boczkiem

Kiedy temperatura spada, najlepiej przygotować gęste i pożywne zupy-kremy. Są świetną propozycją na zimne, jesienne dni: rozgrzewają i sycą. Te…
CZYTAJ

Tak nie wypada – fryzjer o utracie włosów

Problem utraty włosów dotyka każdego z nas, jednak z różną intensywnością. Jakie są tego przyczyny i w jaki sposób zaradzić…
CZYTAJ

Detoks włosów z węglem aktywnym

Węgiel aktywny jest całkowicie pozbawiony toksyn, ma jednocześnie dużą zdolność do ich pochłaniania. Jego cenne właściwości nadały mu miano „czarnego…
CZYTAJ

Na świąteczne uroczystości wybierz sukienkę od polskich marek!

Święta już za pasem, a wraz z nimi coroczny problem – co założyć! Najbardziej oczywistym wyborem jest niezaprzeczalnie sukienka i…
CZYTAJ

Zdrowa i piękna skóra dzięki naturalnym suplementom

Bez wątpienia zdrowa zbilansowana dieta, właściwe nawodnienie organizmu, odpowiednia dawka snu, aktywność fizyczna, różnorodne metody relaksacji oraz właściwa pielęgnacja skóry…
CZYTAJ

CORAZ WIĘCEJ UZALEŻNIEŃ W CZASACH COVID-19

Nowa sytuacja w jakiej znaleźli się ludzie wzmaga stany lękowe, przyczynia się do depresji i uzależnień. Dlaczego w pandemii Polacy…
CZYTAJ

Czy w czasie pandemii można wykonywać zabiegi poprawiające urodę?

Czy w czasie pandemii można wykonywać zabiegi poprawiające urodę? W obecnej dobie #koronowirus SARS-Cov-2 nasze życie zmieniło się diametralnie. Próbujemy…
CZYTAJ

Apetyczne bułeczki drożdżowe z suszonymi daktylami

Jeśli lubisz eksperymentować w kuchni, koniecznie spróbuj naszego przepisu na drożdżowe węzełki daktylowo-orzechowe z kruszonką oraz lukrem i zaskocz bliskich…
CZYTAJ

Awokado z wędzonym łososiem i rukolą

Awokado z wędzonym łososiem i rukolą Składniki: Rukola myta marki Eisberg 100 g awokado 2 szt. łosoś wędzony ok. 50…
CZYTAJ

(S)przeciw plamom, czyli jak pozbyć się przebarwień?

Zmiany barwnikowe na skórze to problem związany szczególnie z okresem powakacyjnym, kiedy często jesteśmy wystawieni na ekspozycję słoneczną. Ten defekt…
CZYTAJ






ZDROWIE

VIEW ALL

CORAZ WIĘCEJ UZALEŻNIEŃ W CZASACH COVID-19

Nowa sytuacja w jakiej znaleźli się ludzie wzmaga stany lękowe, przyczynia się…
CZYTAJ

Dlaczego lecznicza marihuana jest potrzebna polskiej medycynie?

17 stycznia 2019 r. weszły w życie przepisy umożliwiające realizowanie recept na…
CZYTAJ

DZIEŃ WOLNY NA BADANIE – ZAPROŚ PRACODAWCĘ DO AKCJI!

Zdrowie to najcenniejsze co mamy, bez tego nie jesteśmy w stanie prawidłowo…
CZYTAJ

Kiszonki na odporność

Kiszenie to jeden z najstarszych pomysłów na zachowanie cennych właściwości pokarmów na…
CZYTAJ

Oznacz poziom przeciwciał anty-SARS-CoV-2

Wielu z nas zadaje sobie pytanie: czy przypadkiem nie przeszliśmy już infekcji…
CZYTAJ