Mocno rozgrzewające dania z ryżem, czyli jakie potrawy przyrządzać w chłodne dni?



Okres jesienno-zimowy to czas, w którym warto zadbać o siebie na różne sposoby. W tym czasie powinniśmy szczególnie zwracać uwagę na naszą odporność oraz na to, co jemy. A na chłodne dni najlepiej sprawdzają się pyszne dania z ryżem w roli głównej, które porządnie rozgrzeją nasz organizm od środka i zapewnią lepsze samopoczucie. Takie potrawy znajdziemy w azjatyckiej i oczywiście meksykańskiej kuchni. Co przygotować na obiad, kiedy temperatura za oknem robi się coraz niższa?

Podstawą w doborze składników do naszych rozgrzewających potraw powinny być przyprawy takie jak kurkuma, imbir, chili czy czosnek. Z takich przypraw korzysta przede wszystkim kuchnia indyjska, meksykańska i chińska, tajska czy indonezyjska. Dania właśnie z tych stron świata idealnie nadają na zimne i jesienne dni, dodając nam energii do działania.

Aromatyczna kuchnia indyjska

W Indiach zdecydowanie górują potrawy curry. Ten żółty proszek tradycyjnie zawiera w sobie kurkumę, imbir, pieprz, sproszkowaną kolendrę, kmin rzymski, chili, anyż, kozieradkę i gorczycę białą. Z tej niezwykle bogatej mieszanki przygotowuje się pastę czerwoną – najostrzejszą, zawierającą największą ilość papryczki chili, zieloną, nieco łagodniejszą i żółtą – w smaku najdelikatniejszą.

Z past curry przygotujemy mocno pikantnego kurczaka jalfrezi w sosie pomidorowym z dodatkiem zielonych papryczek chili w towarzystwie delikatnie orzechowego ryżu basmati. Nieco inną przyprawą, także szeroko wykorzystywaną w daniach indyjskich, jest garam masala. To rodzaj łagodnej, słodkiej mieszanki przypraw, w której skład wchodzi między innymi kardamon, goździki, liść laurowy, gałka muszkatołowa czy cynamon. Z dodatkiem garam masala przyrządzimy także mocno pomidorowe i rozgrzewające danie tikka masala, serwowane ze śnieżnobiałym ryżem.

Pikantna kuchnia meksykańska

Podstawą kuchni meksykańskiej są oczywiście czerwone papryczki chili, ale też kukurydza i strączki – głównie fasola czerwona i biała. Intensywna, bogata w różne smaki i zazwyczaj mocno pikantna kuchnia prosto z Meksyku to prosta droga do jesiennego rozgrzania organizmu. Na pierwszy ogień może iść klasyczne jednogarnkowe danie: chili con carne. Przyrządzone z mięsa mielonego, cebuli, fasoli czerwonej, kukurydzy i drobno pokrojonych pomidorów jest idealnym przepisem na późny obiad po pracy lub uczelni.

Podawany z ugotowanym na sypko ryżem białym marki nasyci na długo. Innym, również mocno sycącym gorącym daniem kuchni tex-mex jest burrito. Mięso mielone z klasycznymi dodatkami: ryżem oraz fasolą w gęstym sobie pomidorowym, zawijane jest w pszenne placki tortilli lub do tacos.






Orientalna kuchnia Dalekiego Wschodu

Bogactwo smaków i umiejętne łączenie składników w całość – te dwa wyróżniki idealnie odzwierciedlają kuchnię krajów Dalekiego Wschodu. To przede wszystkim kuchnia chińska, tajska, japońska, koreańska i indonezyjska. Dostaniemy tutaj mocno wyraziste dania, z przeważającymi nutami egzotyki w postaci imbiru, trawy cytrynowej i sosów: sojowego, ostrygowego i z tamaryndowca.

Dużą ilość smaków i aromatów kuchni Dalekiego Wschodu najlepiej oddaje indonezyjski wołowy rendang w paście z mleczka kokosowego z kolendrą, trawą cytrynową, limonką kaffir i wieloma innymi aromatami, podawanymi z ryżem jaśminowym o kwiatowo-orzechowym aromacie. Konkurencją dla rendangu może być kurczak po seczuańsku z papryczkami chili i nutą imbiru, podawanym z ryżem biały.

– Jesienne potrawy muszą zawierać mnóstwo witamin wzmacniających nasze zdrowie. Dobrym pomysłem jest zastosowanie rozgrzewających organizm przypraw jak kurkuma, chili, imbir czy pieprz, aby nie tylko podkreślić smak potraw, ale też nadać im więcej wartości odżywczych. Uzupełnieniem rozgrzewających dań powinny być różne rodzaje ryżu, przede wszystkim jaśminowy i basmati, charakteryzujące się niezwykłym aromatem i ciekawym smakiem, idealnie komponującymi się z daniami orientalnymi – mówi Lucyna Wysocka, ekspert marki Britta

W listopadowej diecie najważniejsze są składniki – świeże, posiadające wiele właściwości odżywczych oraz przyprawy, dające niezwykłego aromatu. Odpowiednio przygotowanymi daniami możemy nie tylko zapewnić sobie sytość, ale też możemy liczyć na porządne rozgrzanie i zachwyt rodziny lub gości.

Rusza świąteczna akcja Domu Aniołów Stróżów

Odpowiedz na list. Podaruj dzieciom radość na święta! „Drogi Aniołku! Proszę Cię pod choinkę o taką lalkę, co płacze i…
CZYTAJ

“Mamy zaćmę na oku”. Mieszkańcy Kielc będą mogli bezpłatnie zbadać wzrok w kierunku zaćmy

Już w najbliższy wtorek, 30 listopada, mieszkańcy Kielc będą mogli skorzystać z bezpłatnych badań wzroku w kierunku zaćmy, organizowanych w…
CZYTAJ

Pumpkin Spice Latte – jesienny napój bogów

#Dynia to królowa jesieni, a Pumpkin Spice Latte to oryginalna, aromatyczna kawa, która podbiła serca miłośników kofeiny. Sprawdź, jak przygotować…
CZYTAJ

“Mamy zaćmę na oku”. Mieszkańcy Krosna będą mogli bezpłatnie zbadać wzrok w kierunku zaćmy

Już w najbliższą środę, 1 grudnia, mieszkańcy Krosna będą mogli skorzystać z bezpłatnych badań wzroku w kierunku zaćmy, organizowanych w…
CZYTAJ

Ponczo – miejska propozycja dla miłośniczek mody

Stylowe, ciepłe i bardzo praktyczne – #ponczo od Anataki, bo to o nim mowa, to okrycie, które w obecnym sezonie…
CZYTAJ

Maska, odżywka, olej, ampułka? Dowiedz się czym się różnią kosmetyki pielęgnujące do włosów i jak najlepiej dobrać te odpowiednie dla siebie

Większość pań marzy o tym, by ich pukle były mocne, zdrowe i lśniące. Niestety, niewiele z nich wie, jak dbać…
CZYTAJ

NAOKO, BLACK FRIDAY, BLACK WEEKEND, CYBER MONDAY

Już za chwilę, już za momencik rozpocznie się prawdziwe zakupowe szaleństwo - czyli Black Friday. Marka NAOKO postanowiła nie czekać…
CZYTAJ

Ruszył program darmowej cytologii dla mieszkanek Warszawy

Rak szyjki macicy to choroba, na którą co roku diagnozowanych jest w Polsce 3000 pacjentek. Regularne badania cytologiczne to jedyny…
CZYTAJ

Czy można spowolnić proces starzenia się skóry i zachować młody wygląd?

Wraz z upływem lat, skóra traci jędrność, naturalny blask i zdolność do szybkiej regeneracji. Dodatkowo, czynniki zewnętrzne jak wiatr, mróz…
CZYTAJ

“Mamy zaćmę na oku”. Mieszkańcy Gdańska będą mogli bezpłatnie zbadać wzrok w kierunku zaćmy

Już w najbliższy piątek, 26 listopada, mieszkańcy Gdańska będą mogli skorzystać z bezpłatnych badań wzroku w kierunku zaćmy, organizowanych w…
CZYTAJ

“Mamy zaćmę na oku”. Mieszkańcy Pieńska będą mogli bezpłatnie zbadać wzrok w kierunku zaćmy

Już w najbliższą środę, 24 listopada, mieszkańcy Pieńska będą mogli skorzystać z bezpłatnych badań wzroku w kierunku zaćmy, organizowanych w…
CZYTAJ

Jak często podcinać włosy?

Włosy u każdego z nas rosną w tym samym tempie, jednak częstotoliwość ich podcinania powinna być różna. Dlaczego? Chodzi przede…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

“Mamy zaćmę na oku”. Mieszkańcy Kielc będą mogli bezpłatnie zbadać wzrok w kierunku zaćmy

Już w najbliższy wtorek, 30 listopada, mieszkańcy Kielc będą mogli skorzystać z…
CZYTAJ

“Mamy zaćmę na oku”. Mieszkańcy Krosna będą mogli bezpłatnie zbadać wzrok w kierunku zaćmy

Już w najbliższą środę, 1 grudnia, mieszkańcy Krosna będą mogli skorzystać z…
CZYTAJ

Ruszył program darmowej cytologii dla mieszkanek Warszawy

Rak szyjki macicy to choroba, na którą co roku diagnozowanych jest w…
CZYTAJ

“Mamy zaćmę na oku”. Mieszkańcy Gdańska będą mogli bezpłatnie zbadać wzrok w kierunku zaćmy

Już w najbliższy piątek, 26 listopada, mieszkańcy Gdańska będą mogli skorzystać z…
CZYTAJ

“Mamy zaćmę na oku”. Mieszkańcy Pieńska będą mogli bezpłatnie zbadać wzrok w kierunku zaćmy

Już w najbliższą środę, 24 listopada, mieszkańcy Pieńska będą mogli skorzystać z…
CZYTAJ