Odkryj kulinarny hit: komosa ryżowa z suszoną figą na bezglutenowym chlebie



Jak przyrządzić pyszne, a przy tym zdrowe śniadanie, które doda energii na cały dzień? Postaw na komosę ryżową z suszoną figą i bezglutenowy chleb z czterech ziaren. Sprawdź koniecznie przepisy!

Komosa ryżowa z suszoną figą

Na pierwszy posiłek warto wybierać produkty, które są zdrowe, pożywne i dodają energii na cały dzień. Doskonałym pomysłem jest więc przyrządzenie komosy ryżowej z suszonymi figami. Dlaczego? Komosa ryżowa, a inaczej quinoa czy ryż peruwiański jest bogatym źródłem białka i zdrowych kwasów tłuszczowych. Zawiera także saponiny, dzięki którym wykazuje działania przeciwzapalne i przeciwgrzybiczne. Suszone figi natomiast są doskonałymi antyoksydantami. Ponadto, znajduje się w nich ogromna ilość, cennego dla kości wapnia. Posiadają również witaminę A, która ma dobroczynny wpływ na skórę i wzrok oraz mają najwięcej błonnika pokarmowego ze wszystkich innych bakalii.




Składniki:

15 suszonych fig Bakal Soft
1 szklanka komosy ryżowej
2 ogórki
2 pomidory
½ limonki
½ szklanki listków tymianku
2 łyżki oliwy
sól i pieprz do smaku

Sposób wykonania:

Komosę ryżową zalać wodą, posolić i gotować przez około 15 minut. Następnie garnek odstawić i przykryć, aby odparowała woda. Suszone figi, ogórki i pomidory pokroić. Polać oliwą. Dodać je z listkami tymianku do wystudzonej komosy ryżowej. Wymieszać. Skropić sokiem z limonki. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

Zdrowy Mix 4 ziaren

Quinoa z suszoną figą idealnie sprawdzi się w kompozycji z bezglutenowym chlebem, własnego wypieku. Jak go przygotować? To proste – wystarczy Mix 4 ziaren, w skład których wchodzi siemie lniane, biały sezam, słonecznik oraz pestki dyni.

Składniki:

Mix 4 ziaren do wypieku chleba Bakal
2 jajka
szczypta soli
szczypta pieprzu

Przygotowanie:

Do foremki wsypać Mix ziaren i dodać dwa jajka, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać. Przełożyć do foremki. Piec przez ok. 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni. Odstawić do wystygnięcia, a później pokroić na kawałki.

Danie gotowe — smacznego!

Lubię siebie. Nie dlatego, że jestem idealna. Dlatego, że jestem prawdziwa – wystartowała 6.edycja kampanii #lubiesiebie.

Kampania #lubiesiebie to nie kolejna inicjatywa o wyglądzie. To manifest świadomego życia w zgodzie ze sobą – ze swoim ciałem,…
CZYTAJ

Cukrzyca typu 2 – choroba, którą coraz częściej… cofamy

O cukrzycy powinniśmy rozmawiać nie tylko 14 listopada – w Światowy Dzień Cukrzycy, szczególnie, że z tą podstępną chorobą według…
CZYTAJ

Zupa krem z marchewki i pomarańczy

Rozgrzewająca, aromatyczna i pełna koloru — zupa krem z marchewki i pomarańczy to idealna propozycja na chłodniejsze dni. Lekko słodka,…
CZYTAJ

Choroba dziąseł, która uderza w serce

„Bakterie z jamy ustnej mogą dostać się do krwi i wywołać stan zapalny w naczyniach. To zwiększa ryzyko zawału.” Nie…
CZYTAJ

Cukrzyca i nowotwory. „To nie tylko współistnienie, ale wzajemne napędzanie się chorób”

Do 2030 roku liczba Polaków chorujących na cukrzycę może przekroczyć 4 miliony. W tym samym czasie liczba nowych przypadków nowotworów…
CZYTAJ

Pierwszy zabieg aterektomii w Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej – nowa możliwość leczenia miażdżycy

W Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej American Heart of Poland po raz pierwszy zastosowano aterektomię rotacyjną, nowatorską metodę leczenia…
CZYTAJ

Po raz pierwszy widziałem otwartą klatkę piersiową pacjenta bez serca – prof. Andrzej Bochenek wspomina 40. rocznicę pierwszego udanego przeszczepu serca w Polsce

– Pomyślałem wtedy: co to za fantasta? – mówił prof. Andrzej Bochenek, wspominając listopadową noc sprzed czterech dekad. – Marian…
CZYTAJ

Metale ciężkie i pestycydy w warzywach i owocach z działek miejskich – wyniki badań komentuje ekspertka IOŚ-PIB

Marchew z działki, sałata z miejskiego ogródka czy truskawki z własnej uprawy – to symbole zdrowej, lokalnej żywności. Jednak najnowsze…
CZYTAJ

Jesienna dynia w nowym świetle – jak Halloween wpływa na marnowanie żywności

Moda na Halloween i rzeźbione dynie w ostatnich latach przekształciła się w szerszy trend – dekorowanie wnętrz oraz wejść do…
CZYTAJ

Świetlista i opalona skóra jak po wakacjach: wszystko co powinnaś wiedzieć o opalaniu natryskowym

Letnia opalenizna od zawsze kojarzy się ze zdrowiem, energią i atrakcyjnym wyglądem. Jednak niestety promienie UV niosą ze sobą ryzyko…
CZYTAJ

Plan B na kryzys: Joga i ćwiczenia w domu jako ratunek, gdy pogoda totalnie zniechęca

W sezonie jesienno-zimowym pogoda potrafi być największym wrogiem twojej regularności treningowej. Deszcz ze śniegiem, mróz i wieczna ciemność skutecznie zniechęcają…
CZYTAJ

Od profilaktyki po rehabilitację – 29 października obchodzimy Światowy Dzień Udaru Mózgu. Nie lekceważ pierwszych objawów

Z okazji Światowego Dnia Udaru Mózgu przypominamy, jak poważnym wyzwaniem zdrowotnym pozostaje ta choroba. Udar mózgu to jedna z najczęstszych…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Cukrzyca typu 2 – choroba, którą coraz częściej… cofamy

O cukrzycy powinniśmy rozmawiać nie tylko 14 listopada – w Światowy Dzień…
CZYTAJ

Cukrzyca i nowotwory. „To nie tylko współistnienie, ale wzajemne napędzanie się chorób”

Do 2030 roku liczba Polaków chorujących na cukrzycę może przekroczyć 4 miliony.…
CZYTAJ

Pierwszy zabieg aterektomii w Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej – nowa możliwość leczenia miażdżycy

W Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej American Heart of Poland po…
CZYTAJ

Po raz pierwszy widziałem otwartą klatkę piersiową pacjenta bez serca – prof. Andrzej Bochenek wspomina 40. rocznicę pierwszego udanego przeszczepu serca w Polsce

– Pomyślałem wtedy: co to za fantasta? – mówił prof. Andrzej Bochenek,…
CZYTAJ

Plan B na kryzys: Joga i ćwiczenia w domu jako ratunek, gdy pogoda totalnie zniechęca

W sezonie jesienno-zimowym pogoda potrafi być największym wrogiem twojej regularności treningowej. Deszcz…
CZYTAJ