Jesienne danie: Kasza pęczak z roszponką i pieczoną dynią



Jak smakuje jesień: te warzywa włącz do swojego menu. Coraz chłodniejsze, deszczowe dni skłaniają do zmian w naszej codziennej diecie. Ciepłe, bardziej sycące posiłki rozgrzeją i dodadzą energii, a zdrowe sałatki urozmaicą dania główne. Jesień obfituje bowiem w warzywa sezonowe – pyszne i bogate w wartości odżywcze. Sprawdź, czego nie może zabraknąć w twojej kuchni.

Wyprawa na targ czy na stoisko z warzywami to teraz czysta przyjemność. Półki i ławy uginają się od pięknych i smakowitych jesiennych rarytasów. Oczy cieszą czerwone i zielone jabłka, gruszki, a także soczyste śliwki. Marchewki, buraki i pietruszka są teraz wyjątkowo jędrne i świeże. A nad wszystkim królują pokaźne dynie. Październik to miesiąc, kiedy zdecydowanie warto sięgnąć po sezonowe dary natury!

Dynia – królowa jesieni

Małe, średnie i naprawdę olbrzymie, pomarańczowe i żółte, ale też białe, zielone czy niebieskie. Istnieje kilkadziesiąt odmian dyń o różnych wielkościach, kolorach i kształtach. To fotogeniczne warzywo podbija teraz Instagram i jest chętnie wykorzystywane do tworzenia malowniczych kompozycji, stając się symbolem jesieni. Nie zapominajmy jednak, że dynia posiada nie tylko zalety dekoracyjne. To przede wszystkim niezwykle pożywny i pełen dobroczynnych składników produkt spożywczy o wysokich walorach smakowych.

– Miąższ dyni dostarcza nam dużą dawkę beta-karotenu, który zwalcza wolne rodniki i pozytywnie wpływa na skórę – wymienia Katarzyna Głębocka, ekspert marki Eisberg – producenta świeżych mieszanek sałat typu convenience oraz warzyw.

– Warzywo to jest też bogate w cynk i witaminę C, co wzmacnia odporność. Słynie z działania antynowotworowego, poprawia wzrok oraz funkcjonowanie układu krwionośnego i trawiennego, a także obniża poziom cholesterolu. Jest łatwostrawne, może więc być spożywane nawet przez dzieci, osoby starsze i chorych. Pestki, zawierające nienasycone kwasy tłuszczowe oraz minerały, są wykorzystywane w walce z pasożytami jelitowymi. Przy tym dynia ma niewiele kalorii i jest po prostu smaczna – dodaje ekspert.

#Dynia daje nam kulinarnie szerokie pole do popisu. Zrobimy z niej zarówno rozgrzewającą, aromatyczną zupę krem, jak też pyszne ciasto. Upieczona świetnie sprawdzi się w połączeniu z pożywną kaszą. Jej słodki smak i delikatną konsystencję doskonale przełamie również świeża roszponka.

Z polskimi korzeniami

Na dyni jesienne skarby się nie kończą. Choć wydawać się mogą niepozorne, wiele dobrego mają nam do zaoferowania również warzywa korzeniowe, które posiadają długą tradycję w naszej strefie klimatycznej.

– Buraki, marchew, pietruszka czy seler to niezaprzeczalne źródło witamin i składników mineralnych – podpowiada Katarzyna Głębocka. – Wspierają naturalne mechanizmy odpornościowe organizmu. Burak szczególnie polecany jest osobom walczącym z anemią, marchew poprawia wzrok i stan skóry, a pietruszka przeciwdziała schorzeniom układu moczowego. Najwięcej swoich drogocennych składników zachowują, gdy zjadamy je na surowo, dlatego warto dodawać je na co dzień do sałatek. Znając ich dobroczynne działanie, wzbogaciliśmy nimi nasze miksy sałat, takie jak np. Bolero mix czy Fitness mix.

Nie zapominajmy też o najpóźniejszym jesiennym warzywie, czyli jarmużu. Można go jeść na surowo, jak również poddawać obróbce termicznej. Razem z burakiem i marchwią posłuży do zrobienia zdrowego koktajlu, a także pysznej #zupy.




Jesienne danie: Kasza pęczak z roszponką i pieczoną dynią

Składniki:

3 garście Roszponki marki Eisberg
1 mała dynia piżmowa
50 g sera koziego dojrzewającego
200 g kaszy pęczak
1 szalotka
2 ząbki czosnku
3 szklanki bulionu warzywnego
garść pestek słonecznika
garść migdałów
oliwa
sól
pieprz

Sposób przygotowania:

Dynię umyć, rozkroić na pół i wybrać pestki. Pokroić w dużą kostkę, skropić oliwą, doprawić solą i pieprzem. Ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem. Piec do miękkości – przez około 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. Kaszę pęczak ugotować według instrukcji na opakowaniu, ostudzić. W rondelku zeszklić szalotkę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.

Po minucie wsypać kaszę, wlać bulion, gotować około 20 minut od czasu do czasu mieszając. Do gotowej kaszy dodać pokrojową w kostkę dynię. Całość posypać roszponką, pokrojonym w cienkie plasterki serem kozim dojrzewającym, migdałami oraz uprażonymi na suchej patelni pestkami słonecznika.

Bo prawdziwe piękno bije z wnętrza! – Ilona Adamska w niezwykłej sesji zdjęciowej na lotnisku w Ułężu

Elegancja, styl, klasa, luksus. Tymi słowami z pewnością można określić najnowszą sesję produkcji I.D.MEDIA, którą nie tak dawno zrealizowano na…
CZYTAJ

O tych zabiegach u dentysty nie zapominaj – nawet w czasie epidemii

Wielu pacjentów odwołuje dziś wizyty lekarskie. W przypadku dolegliwości zębowych, takie podejście może mieć katastrofalne skutki dla zdrowia jamy ustnej.…
CZYTAJ

Jesień i zima – złoto i srebro

Lato dawno już za nami, jednak możemy je sobie przypominać poprzez nasze ukochane boho stylizacje, które sprawdzą się również w…
CZYTAJ

Wrzody i polipy jelita, dwunastnicy oraz żołądka – uciążliwy problem nie tylko podczas epidemii

Chociaż obecnie główne wysiłki ochrony zdrowia w naszym kraju skoncentrowane są na walce z epidemią koronawirusa, warto zaznaczyć że COVID-19…
CZYTAJ

Jak zwiększyć produkcję kolagenu w skórze i pozbyć się wiotkiej skóry? – jest na to sposób!

Istnieją obszary ciała, które z wiekiem wymagają coraz większej troski. Należą do nich ramiona, brzuch, wewnętrzna strona ud czy okolice…
CZYTAJ

Bezglutenowe kruche babeczki ze śliwkami

Bezglutenowe kruche babeczki ze śliwkami Składniki: • 500g bezglutenowej mieszanki do wypieku ciast (np. marki Ocelio) lub zwykłej mąki pszennej…
CZYTAJ

Białe plamki na zębach? Przyczyną może być nadmiar fluoru

Co za dużo, to nie zdrowo – to stare porzekadło można odnieść również do zdrowia naszych zębów. Jeśli pojawią się…
CZYTAJ

Choroby współistniejące pod kątem COVID-19

Zdrowie pod lupą w dobie pandemii. Lista chorób przewlekłych, jakie predysponują do ciężkiego przebiegu #COVID-19, była zapewne jednym z najczęstszych…
CZYTAJ

STYLOWO I ELEGANCKO

Czy nadszedł czas, aby zmienić swój styl? Dodać odrobinę wyrafinowania i klasy do codziennych stylizacji? Może masz nową pracę i…
CZYTAJ

Zapiekany ryż brązowy z gruszkami

Zapiekany ryż brązowy z gruszkami Składniki: • 2 saszetki brązowego ryżu (np. marki Britta) • 3 gruszki • 1 jabłko…
CZYTAJ

Jesienne otulenie: kolekcja swetrów ANGELL

Na chłodne i wietrzne dni poznańska marka ANGELL przygotował kolekcję przytulnych i ciepłych swetrów, w których zarówno jesień jak i…
CZYTAJ

Odkryj kulinarny hit: komosa ryżowa z suszoną figą na bezglutenowym chlebie

Jak przyrządzić pyszne, a przy tym zdrowe śniadanie, które doda energii na cały dzień? Postaw na komosę ryżową z suszoną…
CZYTAJ






ZDROWIE

VIEW ALL

Wrzody i polipy jelita, dwunastnicy oraz żołądka – uciążliwy problem nie tylko podczas epidemii

Chociaż obecnie główne wysiłki ochrony zdrowia w naszym kraju skoncentrowane są na…
CZYTAJ

Choroby współistniejące pod kątem COVID-19

Zdrowie pod lupą w dobie pandemii. Lista chorób przewlekłych, jakie predysponują do…
CZYTAJ

Zapalenie płuc – jak powinno wyglądać skuteczne leczenie?

Według statystyk każdego roku nawet 300 tys. osób choruje na zapalenie płuc…
CZYTAJ

Jak wzmocnić organizm – Iwona Wierzbicka

Kompendium wiedzy na temat zdrowego stylu życia i wzmacniania odporności. Proste i…
CZYTAJ

Jak skutecznie walczyć z żylakami?

Na ich powstawanie mogą wpływać uwarunkowania genetyczne, niedostatek ruchu, ciąża, hormonalne środki…
CZYTAJ