Sezon na dynię czas zacząć!



Jesień tuż, tuż! A wraz z nią przychodzi sezon na jedno z najpopularniejszych warzyw sezonowych – dynię. Duża, mocno pomarańczowa, delikatna w smaku i niezwykle wartościowa w składniki odżywcze. Jej największą zaletą, oprócz smaku, jest uniwersalność: dynię wykorzystamy jako dodatek lub jako główny składnik dania, zarówno na słono i słodko. Przedstawiamy kilka kulinarnych inspiracji na mocno dyniowe, wczesnojesienne potrawy.

Dlaczego warto, by dynia pojawiła się w naszym jesiennym jadłospisie? Osoby będące na diecie lub preferujące lekkie dania z pewnością docenią to, że dynia zawiera dużo błonnika, ułatwiającego trawienie i jest niskokaloryczna – można zatem przygotować posiłki bez obawy o utratę linii. To także świetny „wspomagacz” przy co raz niższej temperaturze, ponieważ jest źródłem witaminy C i cynku, wspomagających odporność.

Nie bez znaczenia jest także zawarta w dyni witamina A i E, wpływających na dobrą kondycję skóry. Istnieje kilka podstawowych odmian dyń jadalnych: zwyczajna, japońska hokkaido, makaronowa i piżmowa. Każdy rodzaj dyni nadaje się do nieco innych potraw, między innymi ze względu na ich strukturę, inaczej wyczuwalny smak czy sposób obróbki.

Dynia zwyczajna – olbrzymia

Zwana także polską, dynia zwyczajna potrafi osiągać duże rozmiary. To właśnie tę odmianę wykorzystujemy jako ozdoby na halloween. Charakteryzuje się grubą, soczyście pomarańczową skórką i okrągłym kształtem. Jest to najmniej esencjonalna ze wszystkich dyń, z tego względu polecana jest na dobrze doprawione zupy, kremy, sosy i przetwory.

– Z tego rodzaju dyni możemy z niej przygotować mocno pomarańczową i rozgrzewającą zupę-krem z soczewicą czerwoną oraz marchewką, doprawioną imbirem i pieprzem czarnym. Sprawdzi się także w roli pasty kanapkowej, wzbogaconej ugotowaną ciecierzycą i świeżymi ziołami: tymiankiem i oregano – mówi Lucyna Wysocka, ekspert marki Halina.

Dynia olbrzymia ma swoje szczególne miejsce w tradycyjnej kuchni ormiańskiej. #Ghapama to danie, w którym główną rolę ma właśnie dynia, nadziewana ryżem basmati oraz bakaliami i symbolizuje tam dostatnie życie.

Drobna dynia hokkaido

To zdecydowanie jedna z najchętniej wybieranych dyń. Zawdzięcza to przede wszystkim szybką obróbką – dyni hokkaido nie trzeba obierać z cienkiej skórki. Wystarczy ją tylko pokroić, ponieważ skórka zmiękcza się pod wpływem wysokiej temperatury. Odmiana hokkaido jest przyjemnie słodka w smaku, można ją zatem wykorzystać do dyniowych deserów, na przykład w formie sernika, muffinek lub pieczonych pączków.

Dynia hokkaido sprawdzi się także jako dodatek do mięs w postaci dyniowego puree, jako alternatywy dla ziemniaków lub w formie farszu do wegetariańskich pierogów. Sprawdzi się też jako składnik mocno kolorowej sałatki z kaszą pęczak, pomidorkami koktajlowymi, świeżym szpinakiem i fetą.




Podłużna dynia makaronowa

Jak sama nazwa wskazuje: z tej odmiany dyni zwyczajnej przygotujemy pyszne dania makaronowe, zastępując zwykły pszenny makaron miąższem z dyni. A to za sprawą formy, w jakiej występują jej włókna: cienkie i długie, po obróbce termicznej przypominają makaron do spaghetti. Stąd najpopularniejszą potrawą z tego rodzaju dyni jest warzywna wersja spaghetti, z wydrążonymi włóknami zamiast makaronu, pokrojonymi pomidorami doprawionymi bazylią i oregano oraz parmezanem. Sprawdzi się też doskonale w formie zapiekanej z mięsem mielonym i kremowym sosem śmietankowym.

Dynia-gruszka piżmowa

Jest to dynia średniej wielkości, kształtem do złudzenia przypominająca gruszkę. Posiada najmniejszą ilość pestek ze wszystkim dyń.

– Jej miąższ posiada słodkawy smak, stąd może być wykorzystywana także w daniach na słodko, szczególnie ciastach i babeczkach. Jest idealna do faszerowania, np. ryżem białym, z dodatkami: grzybami i kurczakiem, zapiekana z tartym parmezanem – zaznacza ekspert marki Halina

Ze względu na dużą ilość zwartego miąższu przyrządzimy z niej pyszne pieczone frytki, które pokochają fani słodkich frytek z batatów.

Kulinarny sezon na dynie warto wykorzystać szczególnie, jeśli chcemy zadbać o nasze zdrowie, ale też zadowolenie bliskich lub gości. Z dyni przyrządzimy niezwykle smaczne i oryginalne potrawy, ale też słodkie wypieki do kawy lub herbaty. Należy tylko pamiętać o tym, że dynia dyni nierówna i przed wejściem do sklepu trzeba zastanowić się, który rodzaj wybrać. A później przygotować ją według naszych kulinarnych gustów.

Złote smoothie na drugie śniadanie

Zdarza Ci się często jeść w pośpiechu? Albo, co gorsza omijać posiłki? Jeśli należysz do tego typu osób - mamy…
CZYTAJ

Alergik jedzie na wakacje – o czym musi pamiętać?

Zamiast beztroskiego relaksu – zaczerwienione, piekące oczy, kichanie i uciążliwy katar. Alergicy latem nie mają łatwego życia, ale nie muszą…
CZYTAJ

Zaćma – nie trzeba się jej bać!

Pokonaj zaćmę, popraw widzenie. Bądź aktywny w sile wieku! Zaćma – nie trzeba się jej bać! Pogarszający się wzrok, szczególnie…
CZYTAJ

Bee friendly Kolekcja YES Queen B

Każdego roku na świecie giną miliardy pszczół - z powodu wirusów, ocieplenia klimatu i szkodliwych działań człowieka. Wykorzystywane w rolnictwie…
CZYTAJ

Rób to, co kochasz! Hebe i marka produktów do włosów Gliss z Fundajcą Sukces Pisany Szminką dla wyjątkowych kobiet

29 lipca wystartował plebiscyt „Rób to, co kochasz“, będący wspólną akcją Hebe, marki produktów do włosów Gliss oraz Fundacji Sukces…
CZYTAJ

Trend sezonu – modny dresowy look

#Dresy w tym sezonie to prawdziwy hit! Influencerki oraz stylistki prześcigają się w wymyślaniu sposobów na stworzenie modnych i wygodnych…
CZYTAJ

Płyn do płukania jamy ustnej – leczniczy, kosmetyczny, a może żaden?

Płyn do płukania jamy ustnej przez wielu traktowany jest jako kaprys nadgorliwie dbających o zęby, ewentualnie jako ciekawostka, której nie…
CZYTAJ

Zrównoważone produkty wykonane z organicznej bawełny od Esprit

Na co czekamy? Wreszcie możemy zastąpić zwykłą garderobę świeżymi stylami, zwłaszcza jeśli są one na dodatek zrównoważone! Do produkcji kolekcji…
CZYTAJ

Walka o zdrowie i życie jest najważniejsza!

Polskie Towarzystwo Okulistyczne zachęca do diagnostyki okulistycznej i leczenia zaćmy. Ostatnie 1,5 roku istotnie zmieniło świat, wprowadziło bariery w dostępie…
CZYTAJ

Tego potrzebują Twoje oczy – co suplementować, by były zdrowe?

Wzrok to zmysł niezwykle ważny. Dzięki niemu mamy orientację w przestrzeni, możemy planować swoje ruchy i swobodnie się przemieszczać. Zdrowie…
CZYTAJ

Polska moda, produkty eko i krajowa scena artystyczna. FMS przenosi się do Wrocławia

Jeśli lubisz krajową scenę fashion, chcesz wspierać polskich twórców, interesuje cię moda i kosmetologia eko, a ponadto jesteś fanem wydarzeń…
CZYTAJ

Sinsay – Kolekcja dla Mam

Nowości pod szyldem Kolekcja dla Mam powstały z myślą o codziennym stylu kobiet w ciąży. Spodnie, koszulki i sukienki wyróżniają…
CZYTAJ






ZDROWIE

VIEW ALL

Alergik jedzie na wakacje – o czym musi pamiętać?

Zamiast beztroskiego relaksu – zaczerwienione, piekące oczy, kichanie i uciążliwy katar. Alergicy…
CZYTAJ

Zaćma – nie trzeba się jej bać!

Pokonaj zaćmę, popraw widzenie. Bądź aktywny w sile wieku! Zaćma – nie…
CZYTAJ

Walka o zdrowie i życie jest najważniejsza!

Polskie Towarzystwo Okulistyczne zachęca do diagnostyki okulistycznej i leczenia zaćmy. Ostatnie 1,5…
CZYTAJ

Tego potrzebują Twoje oczy – co suplementować, by były zdrowe?

Wzrok to zmysł niezwykle ważny. Dzięki niemu mamy orientację w przestrzeni, możemy…
CZYTAJ

W trosce o super naturalny uśmiech!

Uśmiech jest naszą najpiękniejszą wizytówką, przełamuje bariery, skraca dystans, wyraża te pozytywne…
CZYTAJ