Sezon na dynię czas zacząć!



Jesień tuż, tuż! A wraz z nią przychodzi sezon na jedno z najpopularniejszych warzyw sezonowych – dynię. Duża, mocno pomarańczowa, delikatna w smaku i niezwykle wartościowa w składniki odżywcze. Jej największą zaletą, oprócz smaku, jest uniwersalność: dynię wykorzystamy jako dodatek lub jako główny składnik dania, zarówno na słono i słodko. Przedstawiamy kilka kulinarnych inspiracji na mocno dyniowe, wczesnojesienne potrawy.

Dlaczego warto, by dynia pojawiła się w naszym jesiennym jadłospisie? Osoby będące na diecie lub preferujące lekkie dania z pewnością docenią to, że dynia zawiera dużo błonnika, ułatwiającego trawienie i jest niskokaloryczna – można zatem przygotować posiłki bez obawy o utratę linii. To także świetny „wspomagacz” przy co raz niższej temperaturze, ponieważ jest źródłem witaminy C i cynku, wspomagających odporność.

Nie bez znaczenia jest także zawarta w dyni witamina A i E, wpływających na dobrą kondycję skóry. Istnieje kilka podstawowych odmian dyń jadalnych: zwyczajna, japońska hokkaido, makaronowa i piżmowa. Każdy rodzaj dyni nadaje się do nieco innych potraw, między innymi ze względu na ich strukturę, inaczej wyczuwalny smak czy sposób obróbki.

Dynia zwyczajna – olbrzymia

Zwana także polską, dynia zwyczajna potrafi osiągać duże rozmiary. To właśnie tę odmianę wykorzystujemy jako ozdoby na halloween. Charakteryzuje się grubą, soczyście pomarańczową skórką i okrągłym kształtem. Jest to najmniej esencjonalna ze wszystkich dyń, z tego względu polecana jest na dobrze doprawione zupy, kremy, sosy i przetwory.

– Z tego rodzaju dyni możemy z niej przygotować mocno pomarańczową i rozgrzewającą zupę-krem z soczewicą czerwoną oraz marchewką, doprawioną imbirem i pieprzem czarnym. Sprawdzi się także w roli pasty kanapkowej, wzbogaconej ugotowaną ciecierzycą i świeżymi ziołami: tymiankiem i oregano – mówi Lucyna Wysocka, ekspert marki Halina.

Dynia olbrzymia ma swoje szczególne miejsce w tradycyjnej kuchni ormiańskiej. #Ghapama to danie, w którym główną rolę ma właśnie dynia, nadziewana ryżem basmati oraz bakaliami i symbolizuje tam dostatnie życie.

Drobna dynia hokkaido

To zdecydowanie jedna z najchętniej wybieranych dyń. Zawdzięcza to przede wszystkim szybką obróbką – dyni hokkaido nie trzeba obierać z cienkiej skórki. Wystarczy ją tylko pokroić, ponieważ skórka zmiękcza się pod wpływem wysokiej temperatury. Odmiana hokkaido jest przyjemnie słodka w smaku, można ją zatem wykorzystać do dyniowych deserów, na przykład w formie sernika, muffinek lub pieczonych pączków.

Dynia hokkaido sprawdzi się także jako dodatek do mięs w postaci dyniowego puree, jako alternatywy dla ziemniaków lub w formie farszu do wegetariańskich pierogów. Sprawdzi się też jako składnik mocno kolorowej sałatki z kaszą pęczak, pomidorkami koktajlowymi, świeżym szpinakiem i fetą.




Podłużna dynia makaronowa

Jak sama nazwa wskazuje: z tej odmiany dyni zwyczajnej przygotujemy pyszne dania makaronowe, zastępując zwykły pszenny makaron miąższem z dyni. A to za sprawą formy, w jakiej występują jej włókna: cienkie i długie, po obróbce termicznej przypominają makaron do spaghetti. Stąd najpopularniejszą potrawą z tego rodzaju dyni jest warzywna wersja spaghetti, z wydrążonymi włóknami zamiast makaronu, pokrojonymi pomidorami doprawionymi bazylią i oregano oraz parmezanem. Sprawdzi się też doskonale w formie zapiekanej z mięsem mielonym i kremowym sosem śmietankowym.

Dynia-gruszka piżmowa

Jest to dynia średniej wielkości, kształtem do złudzenia przypominająca gruszkę. Posiada najmniejszą ilość pestek ze wszystkim dyń.

– Jej miąższ posiada słodkawy smak, stąd może być wykorzystywana także w daniach na słodko, szczególnie ciastach i babeczkach. Jest idealna do faszerowania, np. ryżem białym, z dodatkami: grzybami i kurczakiem, zapiekana z tartym parmezanem – zaznacza ekspert marki Halina

Ze względu na dużą ilość zwartego miąższu przyrządzimy z niej pyszne pieczone frytki, które pokochają fani słodkich frytek z batatów.

Kulinarny sezon na dynie warto wykorzystać szczególnie, jeśli chcemy zadbać o nasze zdrowie, ale też zadowolenie bliskich lub gości. Z dyni przyrządzimy niezwykle smaczne i oryginalne potrawy, ale też słodkie wypieki do kawy lub herbaty. Należy tylko pamiętać o tym, że dynia dyni nierówna i przed wejściem do sklepu trzeba zastanowić się, który rodzaj wybrać. A później przygotować ją według naszych kulinarnych gustów.

Bielizna CHANGE Lingerie na sezon jesień/zima 2020

Nowa kolekcja CHANGE Lingerie to odpowiedź na obowiązujące trendy kolorystyczne, modowe, a przede wszystkim na potrzeby wciąż rosnącej i zróżnicowanej…
CZYTAJ

Stylowa jesień z marką Wojewodzic!

Jesienne stylizacje to nie tylko szarości i brązy, lecz cała paleta barw. Idealnie współgrają z nimi efektowne i przyciągające spojrzenia…
CZYTAJ

Jesień w kolorze owoców leśnych

Smakowite i soczyste owoce leśne inspirują do tworzenia jesiennych stylizacji w kolorach bordo, wina czy marsali. Głębokie odcienie idealnie komponują…
CZYTAJ

Krem z dyni z czerwoną soczewicą

Krem z dyni z czerwoną soczewicą Składniki: Zupa: 1 szklanka czerwonej soczewicy (np. marki Halina) 1 dynia hokkaido pokrojona w…
CZYTAJ

Drogowskazy szczęścia według Moniki Mularskiej – Kucharek

Doktor socjologii, trener umiejętności psychospołecznych, terapeuta, autorka książek popularnonaukowych, współwłaścicielka firmy szkoleniowej ART OF TRAINING, wiceprezes Fundacji Science Watch Polska.…
CZYTAJ

Jak skutecznie walczyć z żylakami?

Na ich powstawanie mogą wpływać uwarunkowania genetyczne, niedostatek ruchu, ciąża, hormonalne środki antykoncepcyjne, nadwaga lub zła dieta. Ryzyko ich rozwoju…
CZYTAJ

Stylizacje ze swetrem w roli głównej

Piękny, mięsisty, dobry gatunkowo sweter to must have jesienno-zimowej garderoby. Zanim schowamy go pod kurtką czy płaszczem to właśnie teraz…
CZYTAJ

Jesienią w polskich sklepach pojawi się pierwsza kawa Starbucks od Nestlé

W ramach globalnej umowy, Nestlé, wiodąca firma w obszarze żywienia i zarazem największy na świecie producent kawy, wprowadza kawę Starbucks…
CZYTAJ

Nowoczesna technologia w walce z #koronawirus – pierwsze na świecie samoodkażające się maseczki antywirusowe

Nowoczesna technologia chroniąca przed #koronawirus wkracza do Polski. Jej efektem są pierwsze na świecie samoodkażające się maseczki. Ich wyjątkowość polega…
CZYTAJ

Styl według: Victorii Beckham

Victoria Beckham zasłynęła jako jedna z członkiń grupy popowej Spice Girls. Wkrótce otrzymała przydomek „Posh Spice”, a po jakimś czasie…
CZYTAJ

Dietetycy grzmią: łap witaminy, jedz sałaty! O co tyle szumu? Czy naprawdę warto rozkochać się w zielonych warzywach liściastych?

Jesień powoli na horyzoncie, a Ty zastanawiasz się jak nie dać się zmianie aury i na co postawić w codziennym…
CZYTAJ

U progu jesieni…. dzianinowe sukienki, botki, szale i sneakersy to najważniejsze elementy jesiennej garderoby!

Kalendarzowa jesień jeszcze nie nadeszła, ale bywają dni kiedy już dziś musimy wyciągać z szaf cieplejsze okrycia i ubrania. Nie…
CZYTAJ






ZDROWIE

VIEW ALL

Jak skutecznie walczyć z żylakami?

Na ich powstawanie mogą wpływać uwarunkowania genetyczne, niedostatek ruchu, ciąża, hormonalne środki…
CZYTAJ

Nowoczesna technologia w walce z #koronawirus – pierwsze na świecie samoodkażające się maseczki antywirusowe

Nowoczesna technologia chroniąca przed #koronawirus wkracza do Polski. Jej efektem są pierwsze…
CZYTAJ

Gdy pęcherz płata figle – jak pokonać problem nietrzymania moczu

Wydaje się, że problem nietrzymania moczu to domena osób starszych i dolegliwość…
CZYTAJ

Skuteczna profilaktyka czerniaka – sprawdź swoją skórę wideodermoskopem

Przeciętnie człowiek na skórze posiada około dwudziestu znamion barwnikowych. Mogą być one…
CZYTAJ

Co trzecie dziecko na świecie jest zatrute ołowiem

UNICEF i organizacja Pure Earth apelują o podjęcie pilnych działań w celu…
CZYTAJ