Co jeść, gdy doskwiera upał? Sałatka w stylu kalifornijskim



Tegoroczny sezon urlopowy przebiega u wielu z nas zgoła inaczej niż wakacyjny czas w poprzednich latach. Aktualna sytuacja epidemiczna, choć mało optymistyczna, na szczęście nie uniemożliwia spędzania czasu na świeżym powietrzu. Bez względu na to czy decydujemy się na rodzinną wycieczkę rowerową czy planujemy niedzielny piknik na łonie natury, nie obejdzie się bez dobrze zaplanowanego menu. Warunek jest jeden – wybierajmy propozycje, które zagwarantują orzeźwienie w upalne dni.

Pandemia #koronawirus skutecznie zrewidowała letnie plany Polaków, zwłaszcza tych, którzy planowali wczasy poza granicami kraju. Rezygnując z zagranicznych wojaży wielu z nas wybrało wypoczynek w Polsce. Wydawać by się mogło, iż podczas urlopu, gdy wolnego czasu mamy więcej, chętnie będziemy realizować kulinarne fantazje. Co zrobić jednak, gdy za oknem żar leje się z nieba i ostatnia rzecz na jaką mamy ochotę to ciężkostrawne uczty poprzedzone kilkoma godzinami spędzonymi w kuchni?

W poszukiwaniu chłodu

Chyba nikogo nie dziwi fakt, że jedną z najchętniej wybieranych kulinarnych opcji na lato pozostają sałatki. W końcu są szybkie w wykonaniu i lekkie, a do tego – jeśli tylko wybierzemy składniki, które zawierają w sobie duże ilości wody – będą orzeźwiające. Jak wskazuje Katarzyna Głębocka, ekspert marki Eisberg – producenta świeżych mieszanek sałat typu convenience oraz warzyw, latem wybór produktów, które skutecznie nawodnią organizm, jest naprawdę duży.

Kiedy upał nie daje za wygraną w kulinarnych eksperymentach wykorzystajmy np. ogórki (96% wody), sałatę (95%), rzodkiewkę (95%), pomidora (95%), szpinak (91%) czy marchew (87%). Z owoców wybierajmy zaś arbuza (93%), pomarańcze (87%), truskawki (92%), ananasa (87%) oraz maliny (87%). Wszystkie te składniki skutecznie uzupełnią wodę w organizmie, pozytywnie wpływając na nasze samopoczucie i poziom energii. Komponując lekką sałatkę warto postawić na smakowe kontrasty – słonawa feta i słodycz pomarańczy na idealnie zbilansowanej, neutralnej mieszance sałat z marchewką, to prawdziwa uczta dla zmysłów. Z kolei pełen wartości odżywczych, orzeźwiający ananas będzie doskonale współgrał z mieszanką sałat California mix, wyrazistym serem pleśniowym, rozdrobnionymi orzechami włoskimi oraz batatem. Taką przekąskę możemy z powodzeniem zapakować do pudełka i zjeść z apetytem na łonie natury – dodaje ekspert.

W letnie dni w nawodnieniu organizmu niezastąpione okażą się płyny w rozmaitych odsłonach. Jeśli nie potrafimy przekonać się do smaku wody, dodajmy do niej świeże owoce: grejpfruta, pomarańczę czy ananasa oraz miętę/rozmaryn. Po około godzinie (w przypadku ananasa musimy poczekać ok. 2 h) orzeźwiający, obłędnie smaczny napój będzie gotowy. Nie zapominajmy także o świeżych sokach czy smoothies, które dostarczają cennych składników odżywczych. Jeśli nie mamy czasu by przygotować je samodzielnie w domu, z powodzeniem skorzystać możemy z bogatej oferty sklepowej. Przykładowo w nowej linii wegańskich, zimnotłoczonych soków i smoothies HPP marki Eisberg znajdziemy aż sześć zróżnicowanych wersji smakowych, opartych wyłącznie o mieszanki soków, przecierów owocowych i soków warzywnych –
podsumowuje Katarzyna Głębocka.




Sałatka w stylu kalifornijskim

Składniki:

1 woreczek mieszanki California mix Eisberg
1 batat średniej wielkości
1/4 ananasa
garść orzechów włoskich
80 g sera pleśniowego
2 łyżki oliwy
sól
zioła

Dressing:

4 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki musztardy Dijon
1 łyżka miodu
1 łyżka octu winnego
sól
pieprz

Przygotowanie:

Mieszankę sałat California mix marki Eisberg ułóż w miseczce. Batata obierz ze skórki, pokrój w kostkę, posól i przypraw ulubionymi ziołami. Polej oliwą i upiecz w piekarniku (180 stopni C przez około 25 minut). Obierz ananasa. Pokrój go i ser pleśniowy w kostkę. Posiekaj grubo orzechy. Wymieszaj sałatę z batatami, ananasem i serem. Polej przygotowanym wcześniej dressingiem. Całość posyp orzechami.

Bielizna CHANGE Lingerie na sezon jesień/zima 2020

Nowa kolekcja CHANGE Lingerie to odpowiedź na obowiązujące trendy kolorystyczne, modowe, a przede wszystkim na potrzeby wciąż rosnącej i zróżnicowanej…
CZYTAJ

Stylowa jesień z marką Wojewodzic!

Jesienne stylizacje to nie tylko szarości i brązy, lecz cała paleta barw. Idealnie współgrają z nimi efektowne i przyciągające spojrzenia…
CZYTAJ

Jesień w kolorze owoców leśnych

Smakowite i soczyste owoce leśne inspirują do tworzenia jesiennych stylizacji w kolorach bordo, wina czy marsali. Głębokie odcienie idealnie komponują…
CZYTAJ

Krem z dyni z czerwoną soczewicą

Krem z dyni z czerwoną soczewicą Składniki: Zupa: 1 szklanka czerwonej soczewicy (np. marki Halina) 1 dynia hokkaido pokrojona w…
CZYTAJ

Drogowskazy szczęścia według Moniki Mularskiej – Kucharek

Doktor socjologii, trener umiejętności psychospołecznych, terapeuta, autorka książek popularnonaukowych, współwłaścicielka firmy szkoleniowej ART OF TRAINING, wiceprezes Fundacji Science Watch Polska.…
CZYTAJ

Jak skutecznie walczyć z żylakami?

Na ich powstawanie mogą wpływać uwarunkowania genetyczne, niedostatek ruchu, ciąża, hormonalne środki antykoncepcyjne, nadwaga lub zła dieta. Ryzyko ich rozwoju…
CZYTAJ

Stylizacje ze swetrem w roli głównej

Piękny, mięsisty, dobry gatunkowo sweter to must have jesienno-zimowej garderoby. Zanim schowamy go pod kurtką czy płaszczem to właśnie teraz…
CZYTAJ

Jesienią w polskich sklepach pojawi się pierwsza kawa Starbucks od Nestlé

W ramach globalnej umowy, Nestlé, wiodąca firma w obszarze żywienia i zarazem największy na świecie producent kawy, wprowadza kawę Starbucks…
CZYTAJ

Nowoczesna technologia w walce z #koronawirus – pierwsze na świecie samoodkażające się maseczki antywirusowe

Nowoczesna technologia chroniąca przed #koronawirus wkracza do Polski. Jej efektem są pierwsze na świecie samoodkażające się maseczki. Ich wyjątkowość polega…
CZYTAJ

Styl według: Victorii Beckham

Victoria Beckham zasłynęła jako jedna z członkiń grupy popowej Spice Girls. Wkrótce otrzymała przydomek „Posh Spice”, a po jakimś czasie…
CZYTAJ

Sezon na dynię czas zacząć!

Jesień tuż, tuż! A wraz z nią przychodzi sezon na jedno z najpopularniejszych warzyw sezonowych – dynię. Duża, mocno pomarańczowa,…
CZYTAJ

Dietetycy grzmią: łap witaminy, jedz sałaty! O co tyle szumu? Czy naprawdę warto rozkochać się w zielonych warzywach liściastych?

Jesień powoli na horyzoncie, a Ty zastanawiasz się jak nie dać się zmianie aury i na co postawić w codziennym…
CZYTAJ






ZDROWIE

VIEW ALL

Jak skutecznie walczyć z żylakami?

Na ich powstawanie mogą wpływać uwarunkowania genetyczne, niedostatek ruchu, ciąża, hormonalne środki…
CZYTAJ

Nowoczesna technologia w walce z #koronawirus – pierwsze na świecie samoodkażające się maseczki antywirusowe

Nowoczesna technologia chroniąca przed #koronawirus wkracza do Polski. Jej efektem są pierwsze…
CZYTAJ

Gdy pęcherz płata figle – jak pokonać problem nietrzymania moczu

Wydaje się, że problem nietrzymania moczu to domena osób starszych i dolegliwość…
CZYTAJ

Skuteczna profilaktyka czerniaka – sprawdź swoją skórę wideodermoskopem

Przeciętnie człowiek na skórze posiada około dwudziestu znamion barwnikowych. Mogą być one…
CZYTAJ

Co trzecie dziecko na świecie jest zatrute ołowiem

UNICEF i organizacja Pure Earth apelują o podjęcie pilnych działań w celu…
CZYTAJ