Zastąp kanapki zdrową przekąską – PODPŁOMYKI ŻYTNIE Z WARZYWNYMI PASZTETAMI



Kiedy upalne lato w pełni, często zdarza się, że nie mamy ochoty na przygotowywanie obiadu, kanapek czy kalorycznych przekąsek. To dobra okazja, aby zastąpić duży posiłek lżejszym i zdrowszym daniem, które nie obciąży żołądka. Sprawdź nasz przepis na żytnie podpłomyki z warzywnymi pasztetami – przyrządzisz je szybko i zjesz ze smakiem. Będę też świetną alternatywą dla nudnych kanapek.

Podpłomyki to najstarsza forma pieczywa, a tradycja ich wypieku jest o wiele starsza niż chleba – sięga 15 tys. lat p.n.e. To cienkie chlebowe, ręcznie formowane placuszki można znaleźć prawie w każdej kulturze, znane są pod różnymi nazwami jak maca, naan, tortilla czy pita. Ale bez względu na region świata są wypiekane według podobnego, prostego przepisu: ciasto z mąki i wody, czasami z dodatkiem soli kamiennej lub morskiej.

Z czasem zaczęto do nich dodawać zakwas, tłuszcz, jajka, mleko i inne składniki. Dawniej pieczono je na kamieniu, dziś przygotowuje się je na patelni lub blasze. Podpłomyki są smakowitą przekąską w domu, ale jeśli umieścisz je we właściwym pojemniku, możesz zabrać je także do pracy na lunch. Najlepiej przygotuj je samodzielnie (to naprawdę proste), ponieważ gotowe często mają w składzie ulepszacze.

– Takie placuszki można posmarować np. warzywnymi pasztetami z naszej z linii Dziarskie Jarskie. To produkty w 100 proc. ze świeżych warzyw – nie zawierają żadnych substancji konserwujących, wzmacniaczy smaku i sztucznych barwników. Będą doskonałą propozycją nie tylko dla wegetarian, ale dla wszystkich, którzy chcą urozmaicić swój codzienny jadłospis o produkty roślinne. Są dostępne także w wersji mini, w małych porcjach 25 g – idealnych na raz. Na posmarowanych, wybranym smakiem pasztetu, podpłomykach można położyć świeże warzywa: sałatę, pomidora lub ogórka. Z placuszkami dobrze komponują się też chrupkie pikle: małe kukurydze, ogóreczki i rzodkiewki. Taki posiłek smakuje świetnie w wersji na ciepło, np. na obiad, jak i na zimno – mówi Małgorzata Wódkiewicz z Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka.




PODPŁOMYKI ŻYTNIE Z WARZYWNYMI PASZTETAMI

Składniki:

30 g aktywnego zakwasu żytniego
300 g mąki żytniej 2000
100 mąki pszennej
220 g wody
6 g soli
pasztet z marchwi i soczewicy Dziarskie Jarskie ZM Pekpol
pasztet z brokułami Dziarskie Jarskie ZM Pekpol
mieszanka sałat
mikro zioła i kiełki
marynowane warzywa
olej rzepakowy tłoczony na zimno

Przygotowanie:

Dzień przed pieczeniem wymieszać w misce zakwas z 100 g mąki żytniej 2000 i 80 g wody. Naczynie przykryć i odstawić na 12 godzin lub całą noc. Następnego dnia dodać pozostałe składniki i ponownie odstawić na 8 godzin. Ciasto podzielić na 6 części, rozwałkować i smażyć na suchej patelni aż się zarumienią.

Gotowe podpłomyki posmarować pasztetami, dodać sałaty, kiszone warzywa, całość skropić olejem.

Lubię siebie. Nie dlatego, że jestem idealna. Dlatego, że jestem prawdziwa – wystartowała 6.edycja kampanii #lubiesiebie.

Kampania #lubiesiebie to nie kolejna inicjatywa o wyglądzie. To manifest świadomego życia w zgodzie ze sobą – ze swoim ciałem,…
CZYTAJ

Cukrzyca typu 2 – choroba, którą coraz częściej… cofamy

O cukrzycy powinniśmy rozmawiać nie tylko 14 listopada – w Światowy Dzień Cukrzycy, szczególnie, że z tą podstępną chorobą według…
CZYTAJ

Zupa krem z marchewki i pomarańczy

Rozgrzewająca, aromatyczna i pełna koloru — zupa krem z marchewki i pomarańczy to idealna propozycja na chłodniejsze dni. Lekko słodka,…
CZYTAJ

Choroba dziąseł, która uderza w serce

„Bakterie z jamy ustnej mogą dostać się do krwi i wywołać stan zapalny w naczyniach. To zwiększa ryzyko zawału.” Nie…
CZYTAJ

Cukrzyca i nowotwory. „To nie tylko współistnienie, ale wzajemne napędzanie się chorób”

Do 2030 roku liczba Polaków chorujących na cukrzycę może przekroczyć 4 miliony. W tym samym czasie liczba nowych przypadków nowotworów…
CZYTAJ

Pierwszy zabieg aterektomii w Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej – nowa możliwość leczenia miażdżycy

W Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej American Heart of Poland po raz pierwszy zastosowano aterektomię rotacyjną, nowatorską metodę leczenia…
CZYTAJ

Po raz pierwszy widziałem otwartą klatkę piersiową pacjenta bez serca – prof. Andrzej Bochenek wspomina 40. rocznicę pierwszego udanego przeszczepu serca w Polsce

– Pomyślałem wtedy: co to za fantasta? – mówił prof. Andrzej Bochenek, wspominając listopadową noc sprzed czterech dekad. – Marian…
CZYTAJ

Metale ciężkie i pestycydy w warzywach i owocach z działek miejskich – wyniki badań komentuje ekspertka IOŚ-PIB

Marchew z działki, sałata z miejskiego ogródka czy truskawki z własnej uprawy – to symbole zdrowej, lokalnej żywności. Jednak najnowsze…
CZYTAJ

Jesienna dynia w nowym świetle – jak Halloween wpływa na marnowanie żywności

Moda na Halloween i rzeźbione dynie w ostatnich latach przekształciła się w szerszy trend – dekorowanie wnętrz oraz wejść do…
CZYTAJ

Świetlista i opalona skóra jak po wakacjach: wszystko co powinnaś wiedzieć o opalaniu natryskowym

Letnia opalenizna od zawsze kojarzy się ze zdrowiem, energią i atrakcyjnym wyglądem. Jednak niestety promienie UV niosą ze sobą ryzyko…
CZYTAJ

Plan B na kryzys: Joga i ćwiczenia w domu jako ratunek, gdy pogoda totalnie zniechęca

W sezonie jesienno-zimowym pogoda potrafi być największym wrogiem twojej regularności treningowej. Deszcz ze śniegiem, mróz i wieczna ciemność skutecznie zniechęcają…
CZYTAJ

Od profilaktyki po rehabilitację – 29 października obchodzimy Światowy Dzień Udaru Mózgu. Nie lekceważ pierwszych objawów

Z okazji Światowego Dnia Udaru Mózgu przypominamy, jak poważnym wyzwaniem zdrowotnym pozostaje ta choroba. Udar mózgu to jedna z najczęstszych…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Cukrzyca typu 2 – choroba, którą coraz częściej… cofamy

O cukrzycy powinniśmy rozmawiać nie tylko 14 listopada – w Światowy Dzień…
CZYTAJ

Cukrzyca i nowotwory. „To nie tylko współistnienie, ale wzajemne napędzanie się chorób”

Do 2030 roku liczba Polaków chorujących na cukrzycę może przekroczyć 4 miliony.…
CZYTAJ

Pierwszy zabieg aterektomii w Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej – nowa możliwość leczenia miażdżycy

W Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej American Heart of Poland po…
CZYTAJ

Po raz pierwszy widziałem otwartą klatkę piersiową pacjenta bez serca – prof. Andrzej Bochenek wspomina 40. rocznicę pierwszego udanego przeszczepu serca w Polsce

– Pomyślałem wtedy: co to za fantasta? – mówił prof. Andrzej Bochenek,…
CZYTAJ

Plan B na kryzys: Joga i ćwiczenia w domu jako ratunek, gdy pogoda totalnie zniechęca

W sezonie jesienno-zimowym pogoda potrafi być największym wrogiem twojej regularności treningowej. Deszcz…
CZYTAJ