Bento – japoński sposób na szybki lunch w pracy



Część z nas wróciła już po dłuższej pracy zdalnej do stacjonarnych miejsc wykonywania swoich obowiązków. Wracamy także do biurowej rzeczywistości: towarzystwa współpracowników, mniej elastycznego czasu, zamawiania obiadów, cateringów lub przygotowywania jedzenia w domu. Coraz popularniejsze stają się bento – lunche prosto z Japonii.

Charakteryzują się różnorodnymi posiłkami o niewielkich porcjach, zapakowanymi w specjalnie przeznaczone do tego pudełko: bento box. Przyrządzane w domu stanowią ogromne pole do kreatywności i eksperymentów w kuchni. Przedstawiamy kilka ciekawych inspiracji na domowe #bento.

Historia bento zaczyna się oczywiście w Japonii w V wieku. Wówczas Japończycy na polowania lub dłuższe wyprawy brali ze sobą ryż, który po przyrządzeniu z gorącą lub zimną wodą formowali w kulki i spożywali. Współcześnie japońska metoda przygotowywania #lunchbox -bów to trend, który rozprzestrzenił się daleko poza Kraj Kwitnącej Wiśni i dotarł do nas. Istotą #bento są dobrze skomponowane posiłki przygotowane „na jeden kęs” – kluczem jest tutaj porcjowanie, tak aby tylko wyjąć pudełko i od razu zacząć jeść, nie zajmując się krojeniem i łączeniem smaków.

– W skład tradycyjnych bento wchodzą ryż, kawałki ryby lub mięsa, wybrane warzywa i makaron, najczęściej rodzaj udon. Danie powinno być estetyczne i atrakcyjne wizualnie – mówi Lucyna Wysocka, ekspert marki Britta

W sklepach dostępne są drewniane, plastikowe lub aluminiowe pudełka różnej wielkości z wieloma przegródkami, zapobiegającymi łączeniom poszczególnych składników, a także boxy dwupoziomowe. Jakimi potrawami je zapełnić?

Bento wytrawne

Pudełka „na słono” są idealnym rozwiązaniem na lunch lub obiad. Głównym składnikiem jest tutaj ryż, podawany na różne sposoby, z różnymi – układanymi osobno – dodatkami. Do lunchboxu warto wykorzystać warzywa sezonowe, na przykład szparagi. Smażone z czosnkiem na maśle i pokrojone w kostkę będą idealnie komponować się z pieczonym kawałkiem łososia oraz sypkim ryżem parboiled i posypanym czarnym sezamem.

– Jarską, warzywną kompozycję składającą się z letniej i mocno zielonej fasolki szparagowej i cukinii dopełnimy ryżem basmati, kiełkami słonecznika i półówkami pomidorków koktajlowych. Dla miłośników nieco bardziej wyrazistych i pikantnych smaków sprawdzi się kwiatowo-orzechowy ryż jaśminowy, pikantne kawałki kurczaka z chili i orzeszkami ziemnymi oraz paski marchewki, dodające słodkiego smaku i koloru –
zaznacza ekspert marki Britta




Bento deserowe

Pozostając przy wykorzystywaniu produktów sezonowych, w bentoboxach na słodko bohaterem są owoce. Do porannej kawy jako śniadanie sprawdzą się pyszne małe placuszki owsiane, do których dodajemy ulubiony dżem i pokrojone świeże truskawki w osobnych przegródkach.

Fani słodkich budyniów powinni docenić jego nieco inną wersję – ryżową. Budyń z ryżu białego, gotowany na mleku z dodatkiem cukru zadowoli każdego, kto lubi klasyczne smaki. Owocowymi akcentami są pokrojone w cząstki brzoskwinie. Nie może także zabraknąć klasycznej granoli w towarzystwie jogurtu naturalnego oraz musu z malin i jeżyn.

Bento po polsku

Z pewnością wielu z nas uwielbia rodzimą kuchnię. W filozofii bento i na nią jest miejsce, choć w nieco innym wydaniu. Klasyczne mielone możemy usmażyć jako mniejsze kotleciki, ziemniaki pokroić w łódeczki i upiec z dodatkiem masła i czosnku, a mizerię dodać do osobnej przegródki pudełka. Możemy także przygotować małe gołąbki z mięsem mielonym i ryżem, zwinięte w liście młodej kapusty, a sos pomidorowy wlejmy do osobnego pudełeczka.

– Świetnym pomysłem na polskie bento będzie także potrawka z gotowanego kurczaka, z podanym oddzielnie ryżem białym Britta i groszkiem z marchewką. Polsko, kolorowo i przepysznie – mówi Lucyna Wysocka, ekspert marki Britta.

Japońskie bento boxy to zdrowe rozwiązania na domowe posiłki na wynos. Przygotowywane od razu do jedzenia stanowią wygodną alternatywę dla zamawianych lub cateringowych dań. Są także różnorodne i apetycznie podane – w końcu „jemy oczami”, a w bento kluczową rolę odgrywa właśnie estetyka.

Cellulit – jak skutecznie się go pozbyć?

Mało kto wie, że z cellulitem zmaga się nawet 90% kobiet. Do walki z tym defektem panie często wykorzystują najróżniejsze…
CZYTAJ

Zastąp kanapki zdrową przekąską – PODPŁOMYKI ŻYTNIE Z WARZYWNYMI PASZTETAMI

Kiedy upalne lato w pełni, często zdarza się, że nie mamy ochoty na przygotowywanie obiadu, kanapek czy kalorycznych przekąsek. To…
CZYTAJ

Sałatka z młodym szpinakiem

Sałatka z młodym szpinakiem Składniki: 3 garście Szpinaku młodego marki Eisberg 2 małe, upieczone buraki 50 g sera halloumi garść…
CZYTAJ

Ormiański chłodnik z białym ryżem

Ormiański chłodnik z białym ryżem Składniki: • 100g ryżu białego marki Halina • 400g jogurtu • 1 ogórek • 100ml…
CZYTAJ

Zastanawiasz się często, na co postawić? Czy wybrać sukienkę, a może spódnicę?

W spódnicy czy w sukience ? Co wybrać ? Zastanawiasz się często, na co postawić? Czy wybrać sukienkę, a może…
CZYTAJ

Jesień w dobrym stylu. Zaczynamy finalne odliczanie do Fashion Market Square!

Wydarzenie, które w tegorocznym kalendarzu modowym jest „must have”. Już tej jesieni Fashion Market Square zawita do Warszawy i Wrocławia.…
CZYTAJ

Jak dbać o aparat ortodontyczny? To prostsze, niż myślisz

Leczenie ortodontyczne staje się coraz popularniejsze, na co wpływ ma większa dbałość o zdrowie, większa dostępność rozwiązań, ale także moda.…
CZYTAJ

NOWOŚĆ – Włoski sposób na pozbycie się wiotkości skóry i rozstępów z wykorzystaniem mocy sześciu aminokwasów

Lato to czas, kiedy odsłaniamy więcej ciała. Niestety wiele z nas z roku na rok zauważa, że skórze ramion, ud…
CZYTAJ

Co trzecie dziecko na świecie jest zatrute ołowiem

UNICEF i organizacja Pure Earth apelują o podjęcie pilnych działań w celu zakazania niebezpiecznych praktyk, w tym nieformalnego recyklingu akumulatorów…
CZYTAJ

Wizyta u stomatologa podczas pandemii koronawirusa – konieczna czy niebezpieczna?

Wizyta u stomatologa podczas pandemii #koronawirus - konieczna czy niebezpieczna? Trwająca w Polsce i na świecie #pandemia koronawirusa sprawiła, że…
CZYTAJ

Styl według Amal Clooney

Styl według Amal Clooney! Wśród światowych aktorek, piosenkarek i celebrytek niekwestionowaną ikona mody jest Amal Clooney. Wielka miłość George Clooney’a.…
CZYTAJ

Boom na zabiegi odmładzające, czyli medycyna estetyczna po pandemii

Ze względu na epidemię koronawirusa wiele branż zanotowało spadki przychodów, a część firm musiała wstrzymać swoje działania lub mocno ograniczyć…
CZYTAJ






ZDROWIE

VIEW ALL

Co trzecie dziecko na świecie jest zatrute ołowiem

UNICEF i organizacja Pure Earth apelują o podjęcie pilnych działań w celu…
CZYTAJ

Katastrofalny wpływ pandemii na niedożywienie u dzieci. W 2020 r. roku ich liczba może być najwyższa w tym tysiącleciu

Jeszcze w tym roku, liczba dzieci poniżej 5. roku życia dotkniętych zaburzeniem…
CZYTAJ

Wirusowe zapalenie wątroby (WZW) a rak wątrobowokomórkowy

28 lipca obchodzony jest Światowy Dzień Wirusowego Zapalenia Wątroby. Ta grupa chorób…
CZYTAJ

Zespół jelita drażliwego – jak radzić sobie z tym problemem?

Zespół jelita nadwrażliwego (IBS) to przewlekła (trwająca co najmniej trzy miesiące) idiopatyczna…
CZYTAJ

690 mln ludzi na świecie cierpi głód. Świat przegrywa walkę z niedożywieniem, alarmuje UNICEF, WFP, FAO, WHO i IFAD

Z opublikowanego dziś raportu na temat stanu bezpieczeństwa żywnościowego i żywienia na…
CZYTAJ