Bento – japoński sposób na szybki lunch w pracy



Część z nas wróciła już po dłuższej pracy zdalnej do stacjonarnych miejsc wykonywania swoich obowiązków. Wracamy także do biurowej rzeczywistości: towarzystwa współpracowników, mniej elastycznego czasu, zamawiania obiadów, cateringów lub przygotowywania jedzenia w domu. Coraz popularniejsze stają się bento – lunche prosto z Japonii.

Charakteryzują się różnorodnymi posiłkami o niewielkich porcjach, zapakowanymi w specjalnie przeznaczone do tego pudełko: bento box. Przyrządzane w domu stanowią ogromne pole do kreatywności i eksperymentów w kuchni. Przedstawiamy kilka ciekawych inspiracji na domowe #bento.

Historia bento zaczyna się oczywiście w Japonii w V wieku. Wówczas Japończycy na polowania lub dłuższe wyprawy brali ze sobą ryż, który po przyrządzeniu z gorącą lub zimną wodą formowali w kulki i spożywali. Współcześnie japońska metoda przygotowywania #lunchbox -bów to trend, który rozprzestrzenił się daleko poza Kraj Kwitnącej Wiśni i dotarł do nas. Istotą #bento są dobrze skomponowane posiłki przygotowane „na jeden kęs” – kluczem jest tutaj porcjowanie, tak aby tylko wyjąć pudełko i od razu zacząć jeść, nie zajmując się krojeniem i łączeniem smaków.

– W skład tradycyjnych bento wchodzą ryż, kawałki ryby lub mięsa, wybrane warzywa i makaron, najczęściej rodzaj udon. Danie powinno być estetyczne i atrakcyjne wizualnie – mówi Lucyna Wysocka, ekspert marki Britta

W sklepach dostępne są drewniane, plastikowe lub aluminiowe pudełka różnej wielkości z wieloma przegródkami, zapobiegającymi łączeniom poszczególnych składników, a także boxy dwupoziomowe. Jakimi potrawami je zapełnić?

Bento wytrawne

Pudełka „na słono” są idealnym rozwiązaniem na lunch lub obiad. Głównym składnikiem jest tutaj ryż, podawany na różne sposoby, z różnymi – układanymi osobno – dodatkami. Do lunchboxu warto wykorzystać warzywa sezonowe, na przykład szparagi. Smażone z czosnkiem na maśle i pokrojone w kostkę będą idealnie komponować się z pieczonym kawałkiem łososia oraz sypkim ryżem parboiled i posypanym czarnym sezamem.

– Jarską, warzywną kompozycję składającą się z letniej i mocno zielonej fasolki szparagowej i cukinii dopełnimy ryżem basmati, kiełkami słonecznika i półówkami pomidorków koktajlowych. Dla miłośników nieco bardziej wyrazistych i pikantnych smaków sprawdzi się kwiatowo-orzechowy ryż jaśminowy, pikantne kawałki kurczaka z chili i orzeszkami ziemnymi oraz paski marchewki, dodające słodkiego smaku i koloru –
zaznacza ekspert marki Britta




Bento deserowe

Pozostając przy wykorzystywaniu produktów sezonowych, w bentoboxach na słodko bohaterem są owoce. Do porannej kawy jako śniadanie sprawdzą się pyszne małe placuszki owsiane, do których dodajemy ulubiony dżem i pokrojone świeże truskawki w osobnych przegródkach.

Fani słodkich budyniów powinni docenić jego nieco inną wersję – ryżową. Budyń z ryżu białego, gotowany na mleku z dodatkiem cukru zadowoli każdego, kto lubi klasyczne smaki. Owocowymi akcentami są pokrojone w cząstki brzoskwinie. Nie może także zabraknąć klasycznej granoli w towarzystwie jogurtu naturalnego oraz musu z malin i jeżyn.

Bento po polsku

Z pewnością wielu z nas uwielbia rodzimą kuchnię. W filozofii bento i na nią jest miejsce, choć w nieco innym wydaniu. Klasyczne mielone możemy usmażyć jako mniejsze kotleciki, ziemniaki pokroić w łódeczki i upiec z dodatkiem masła i czosnku, a mizerię dodać do osobnej przegródki pudełka. Możemy także przygotować małe gołąbki z mięsem mielonym i ryżem, zwinięte w liście młodej kapusty, a sos pomidorowy wlejmy do osobnego pudełeczka.

– Świetnym pomysłem na polskie bento będzie także potrawka z gotowanego kurczaka, z podanym oddzielnie ryżem białym Britta i groszkiem z marchewką. Polsko, kolorowo i przepysznie – mówi Lucyna Wysocka, ekspert marki Britta.

Japońskie bento boxy to zdrowe rozwiązania na domowe posiłki na wynos. Przygotowywane od razu do jedzenia stanowią wygodną alternatywę dla zamawianych lub cateringowych dań. Są także różnorodne i apetycznie podane – w końcu „jemy oczami”, a w bento kluczową rolę odgrywa właśnie estetyka.

4. edycja kampanii #lubiesiebie – relacja ze spotkania prasowego z udziałem ambasadorek

W nowo otwartej śródziemnomorskiej restauracji PRIMITIVO Kuchnia i Wino przy ulicy Waliców 13 w Warszawie, odbyło się spotkanie prasowe z…
CZYTAJ

Tydzień dla serca, jak dbać o ten najważniejszy organ

17.04-24.04.2024 r. obchodzimy Tydzień dla Serca. To doskonała okazja, by nie tylko poszerzyć swoją wiedzę na temat tego wyjątkowego i…
CZYTAJ

10 zdrowych nawyków poprawiających pracę i dobrostan jelit

Jelita często określa się mianem „drugiego mózgu" – są nie tylko fundamentem odporności, ale biorą też udział w utrzymaniu równowagi…
CZYTAJ

Uśmiechnij się do zdrowia: Przepis na pyszny, sycący koktajl z mango i masłem orzechowym – dla mocnych i zdrowych zębów

Koktajl zrobiony ze świeżych składników to nie tylko przyjemność dla podniebienia, ale i zdrowy wybór. Taki posiłek dostarcza organizmowi niezbędnych…
CZYTAJ

Retrotranspozony – nasi sprzymierzeńcy czy wrogowie?

Mgr inż. Angelika Andrzejewska-Romanowska, stypendystka programu L’Oréal-UNESCO Dla Kobiet i Nauki, naukowczyni z Instytutu Chemii Bioorganicznej Polskiej Akademii Nauk, bada…
CZYTAJ

Fix MAC’N CHEESE – nowość od marki Knorr. Odkryj megaserowy smak

Kultowy amerykański Mac’n Cheeese on demand? Od teraz makaron z kremowym serem możesz zjeść o każdej porze dnia w swoim…
CZYTAJ

Nadciśnienie tętnicze nie boli, ale zabija! Wszystko co trzeba wiedzieć o nadciśnieniu tętniczym

Nadciśnienie tętnicze może dotyczyć każdego z nas. Szacowana liczba chorych w Europie wynosi ok. 150 milionów, co oznacza, że co…
CZYTAJ

Rusz się i zadbaj o swoją postawę ciała!

Styl życia współczesnego człowieka nie sprzyja utrzymaniu prawidłowej postawy ciała. Więcej siedzimy, mniej się ruszamy, spędzamy długie godziny przed ekranami.…
CZYTAJ

Jak odzyskać młody wygląd? Przywrócić właściwe napięcie mięśni twarzy, szyi i dekoltu!

Z upływem lat oraz wskutek działania czynników zewnętrznych, wyraźnemu osłabieniu ulega struktura włókien podtrzymujących skórę twarzy, szyi i dekoltu. W…
CZYTAJ

31 marca przestawiamy zegarki. Poznaj wskazówki, które pozwolą wygrać walkę z czasem

Specjaliści zauważają, że zmiana czasu może niekorzystnie wpłynąć na naszą codzienną aktywność, głównie z powodu nagłego zakłócenia rytmu dobowego. Istnieją…
CZYTAJ

Nowe ambasadorki 4.edycji kampanii #lubiesiebie

Nowe ambasadorki 4.edycji kampanii #lubiesiebie to polityczka, psycholożka, aktorki i wokalistka, wszystkie mówią o potrzebie samoakceptacji , o jej roli…
CZYTAJ

Polacy wybrali – oto nowy król wielkanocnych wypieków!

W tym roku to sernik jest ulubionym ciastem Polaków na Wielkanoc Jeszcze dwa lata temu mazurek był niekwestionowanym królem wielkanocnych…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Tydzień dla serca, jak dbać o ten najważniejszy organ

17.04-24.04.2024 r. obchodzimy Tydzień dla Serca. To doskonała okazja, by nie tylko…
CZYTAJ

10 zdrowych nawyków poprawiających pracę i dobrostan jelit

Jelita często określa się mianem „drugiego mózgu" – są nie tylko fundamentem…
CZYTAJ

Retrotranspozony – nasi sprzymierzeńcy czy wrogowie?

Mgr inż. Angelika Andrzejewska-Romanowska, stypendystka programu L’Oréal-UNESCO Dla Kobiet i Nauki, naukowczyni…
CZYTAJ

Nadciśnienie tętnicze nie boli, ale zabija! Wszystko co trzeba wiedzieć o nadciśnieniu tętniczym

Nadciśnienie tętnicze może dotyczyć każdego z nas. Szacowana liczba chorych w Europie…
CZYTAJ

Rusz się i zadbaj o swoją postawę ciała!

Styl życia współczesnego człowieka nie sprzyja utrzymaniu prawidłowej postawy ciała. Więcej siedzimy,…
CZYTAJ