Bento – japoński sposób na szybki lunch w pracy



Część z nas wróciła już po dłuższej pracy zdalnej do stacjonarnych miejsc wykonywania swoich obowiązków. Wracamy także do biurowej rzeczywistości: towarzystwa współpracowników, mniej elastycznego czasu, zamawiania obiadów, cateringów lub przygotowywania jedzenia w domu. Coraz popularniejsze stają się bento – lunche prosto z Japonii.

Charakteryzują się różnorodnymi posiłkami o niewielkich porcjach, zapakowanymi w specjalnie przeznaczone do tego pudełko: bento box. Przyrządzane w domu stanowią ogromne pole do kreatywności i eksperymentów w kuchni. Przedstawiamy kilka ciekawych inspiracji na domowe #bento.

Historia bento zaczyna się oczywiście w Japonii w V wieku. Wówczas Japończycy na polowania lub dłuższe wyprawy brali ze sobą ryż, który po przyrządzeniu z gorącą lub zimną wodą formowali w kulki i spożywali. Współcześnie japońska metoda przygotowywania #lunchbox -bów to trend, który rozprzestrzenił się daleko poza Kraj Kwitnącej Wiśni i dotarł do nas. Istotą #bento są dobrze skomponowane posiłki przygotowane „na jeden kęs” – kluczem jest tutaj porcjowanie, tak aby tylko wyjąć pudełko i od razu zacząć jeść, nie zajmując się krojeniem i łączeniem smaków.

– W skład tradycyjnych bento wchodzą ryż, kawałki ryby lub mięsa, wybrane warzywa i makaron, najczęściej rodzaj udon. Danie powinno być estetyczne i atrakcyjne wizualnie – mówi Lucyna Wysocka, ekspert marki Britta

W sklepach dostępne są drewniane, plastikowe lub aluminiowe pudełka różnej wielkości z wieloma przegródkami, zapobiegającymi łączeniom poszczególnych składników, a także boxy dwupoziomowe. Jakimi potrawami je zapełnić?

Bento wytrawne

Pudełka „na słono” są idealnym rozwiązaniem na lunch lub obiad. Głównym składnikiem jest tutaj ryż, podawany na różne sposoby, z różnymi – układanymi osobno – dodatkami. Do lunchboxu warto wykorzystać warzywa sezonowe, na przykład szparagi. Smażone z czosnkiem na maśle i pokrojone w kostkę będą idealnie komponować się z pieczonym kawałkiem łososia oraz sypkim ryżem parboiled i posypanym czarnym sezamem.

– Jarską, warzywną kompozycję składającą się z letniej i mocno zielonej fasolki szparagowej i cukinii dopełnimy ryżem basmati, kiełkami słonecznika i półówkami pomidorków koktajlowych. Dla miłośników nieco bardziej wyrazistych i pikantnych smaków sprawdzi się kwiatowo-orzechowy ryż jaśminowy, pikantne kawałki kurczaka z chili i orzeszkami ziemnymi oraz paski marchewki, dodające słodkiego smaku i koloru –
zaznacza ekspert marki Britta




Bento deserowe

Pozostając przy wykorzystywaniu produktów sezonowych, w bentoboxach na słodko bohaterem są owoce. Do porannej kawy jako śniadanie sprawdzą się pyszne małe placuszki owsiane, do których dodajemy ulubiony dżem i pokrojone świeże truskawki w osobnych przegródkach.

Fani słodkich budyniów powinni docenić jego nieco inną wersję – ryżową. Budyń z ryżu białego, gotowany na mleku z dodatkiem cukru zadowoli każdego, kto lubi klasyczne smaki. Owocowymi akcentami są pokrojone w cząstki brzoskwinie. Nie może także zabraknąć klasycznej granoli w towarzystwie jogurtu naturalnego oraz musu z malin i jeżyn.

Bento po polsku

Z pewnością wielu z nas uwielbia rodzimą kuchnię. W filozofii bento i na nią jest miejsce, choć w nieco innym wydaniu. Klasyczne mielone możemy usmażyć jako mniejsze kotleciki, ziemniaki pokroić w łódeczki i upiec z dodatkiem masła i czosnku, a mizerię dodać do osobnej przegródki pudełka. Możemy także przygotować małe gołąbki z mięsem mielonym i ryżem, zwinięte w liście młodej kapusty, a sos pomidorowy wlejmy do osobnego pudełeczka.

– Świetnym pomysłem na polskie bento będzie także potrawka z gotowanego kurczaka, z podanym oddzielnie ryżem białym Britta i groszkiem z marchewką. Polsko, kolorowo i przepysznie – mówi Lucyna Wysocka, ekspert marki Britta.

Japońskie bento boxy to zdrowe rozwiązania na domowe posiłki na wynos. Przygotowywane od razu do jedzenia stanowią wygodną alternatywę dla zamawianych lub cateringowych dań. Są także różnorodne i apetycznie podane – w końcu „jemy oczami”, a w bento kluczową rolę odgrywa właśnie estetyka.

Oddaj krew i odbierz bonus 50 zł w usłudze PANEK CarSharing

W piątek, 3 grudnia, odbędzie się ogólnopolska akcja promująca ideę honorowego krwiodawstwa, którą organizują wspólnie Regionalne Centrum Krwiodawstwa i Krwiolecznictwa…
CZYTAJ

Jak właściwie stosować antybiotyki?

Penicylina, czyli pierwszy antybiotyk został odkryty przypadkiem w 1928 r. przez Alexandra Fleminga. Brytyjski uczony zauważył bowiem, że pleśń, która…
CZYTAJ

Jem mało, a tyję czyli o diecie w okresie menopauzy

Kiedyś jadłam więcej, ale figurę miałam idealną. Staram się jeść zdrowo, ale po wejściu w okres menopauzy tyję właściwie samoistnie.…
CZYTAJ

10 lat mniej po wizycie u dentysty! Rekonstrukcja uśmiechu odmładza i dodaje skrzydeł – na czym polega zabieg i co można zyskać?

#Stomatologia już od jakiegoś czasu przestaje kojarzyć się tylko i wyłącznie z zakładaniem plomb i leczeniem kanałowym. Współcześni dentyści coraz…
CZYTAJ

Problemy z cholesterolem u bliskich – jak możemy pomóc?

Jak pokazują dane z raportu „Świadomość Polaków na temat cholesterolu i metabolizmu” przygotowanego dla marki Berimal, u blisko 25% ankietowanych…
CZYTAJ

Czy warto całkowicie rezygnować z cukru?

Gorąca czekolada, herbatka z sokiem malinowym czy ulubione ciastko często poprawiają nam jesienny humor. W chłodne i zimne wieczory słodkości…
CZYTAJ

“Mamy zaćmę na oku”. Mieszkańcy Żywca będą mogli bezpłatnie zbadać wzrok w kierunku zaćmy

Już w najbliższy czwartek, 2 grudnia, mieszkańcy Żywca będą mogli skorzystać z bezpłatnych badań wzroku w kierunku zaćmy, organizowanych w…
CZYTAJ

Rusza świąteczna akcja Domu Aniołów Stróżów

Odpowiedz na list. Podaruj dzieciom radość na święta! „Drogi Aniołku! Proszę Cię pod choinkę o taką lalkę, co płacze i…
CZYTAJ

“Mamy zaćmę na oku”. Mieszkańcy Kielc będą mogli bezpłatnie zbadać wzrok w kierunku zaćmy

Już w najbliższy wtorek, 30 listopada, mieszkańcy Kielc będą mogli skorzystać z bezpłatnych badań wzroku w kierunku zaćmy, organizowanych w…
CZYTAJ

Pumpkin Spice Latte – jesienny napój bogów

#Dynia to królowa jesieni, a Pumpkin Spice Latte to oryginalna, aromatyczna kawa, która podbiła serca miłośników kofeiny. Sprawdź, jak przygotować…
CZYTAJ

“Mamy zaćmę na oku”. Mieszkańcy Krosna będą mogli bezpłatnie zbadać wzrok w kierunku zaćmy

Już w najbliższą środę, 1 grudnia, mieszkańcy Krosna będą mogli skorzystać z bezpłatnych badań wzroku w kierunku zaćmy, organizowanych w…
CZYTAJ

Ponczo – miejska propozycja dla miłośniczek mody

Stylowe, ciepłe i bardzo praktyczne – #ponczo od Anataki, bo to o nim mowa, to okrycie, które w obecnym sezonie…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Oddaj krew i odbierz bonus 50 zł w usłudze PANEK CarSharing

W piątek, 3 grudnia, odbędzie się ogólnopolska akcja promująca ideę honorowego krwiodawstwa,…
CZYTAJ

Jak właściwie stosować antybiotyki?

Penicylina, czyli pierwszy antybiotyk został odkryty przypadkiem w 1928 r. przez Alexandra…
CZYTAJ

Jem mało, a tyję czyli o diecie w okresie menopauzy

Kiedyś jadłam więcej, ale figurę miałam idealną. Staram się jeść zdrowo, ale…
CZYTAJ

Problemy z cholesterolem u bliskich – jak możemy pomóc?

Jak pokazują dane z raportu „Świadomość Polaków na temat cholesterolu i metabolizmu”…
CZYTAJ

Czy warto całkowicie rezygnować z cukru?

Gorąca czekolada, herbatka z sokiem malinowym czy ulubione ciastko często poprawiają nam…
CZYTAJ